ODLUKA

O UTVRĐIVANJU RIMOKATOLIČKE CRKVE MARIJE SNEŽNE NA TEKIJAMA U PETROVARADINU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 29/2010)

1. Rimokatolička crkva Marije Snežne na Tekijama u Petrovaradinu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Rimokatolička crkva Marije Snežne na Tekijama u Petrovaradinu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji grada Novog Sada, na Tekijama, u Petrovaradinu, na katastarskoj parceli broj 5041, KO Petrovaradin, u privatnoj svojini.

Spomenik kulture je današnji izgled dobio 1881. godine, kada je po projektu arhitekte Hermana Bolea i uz veliko zauzimanje župnika i književnika Ilije Okrugića i biskupa Josipa Juraja Štrosmajera izgrađena nova crkva. Tada su u enterijeru postavljena tri nova oltara, skulpture i zvona. Prvu kapelu na ovom mestu izgradila je grofovska porodica Brauner kao spomen na mesto pogibije generala Braunera tokom bitke sa Turcima.

Spomenik kulture je jednobrodna građevina, produžena iza oltarskog dela sakristijom. Brod je podeljen udvojenim pilastrima na tri traveja i širi je od oltarskog prostora i sakristije. Zasvođavanje broda izvedeno je poluobličastim svodom sa rukavcima, a oltarskog prostora dubokom kupolom. Na njenom vrhu postavljeni su krst i polumesec kao simboli koji ukazuju na to da je ova bogomolja pripadala i hrišćanima i muslimanima. Iznad priprate je hor sa orguljama. Manji prostor priprate flankiran je kulama - zvonicima kvadratne osnove u koje je smešteno kružno stepenište. Na zvonicima su visoke, plehom pokrivene kupaste kape, a uz njih još četiri u uglovima, manjih dimenzija. Otvori su izvedeni u formi romaničkih bifora, slepih trifora i rozeta. Glavni portal, kao i svi prozori na zidovima objekta konstruisani su polukružno. Horizontale su izvedene zupčastim i stepenasto profilisanim frizovima. Krov crkve je dvoslivan, pokriven biber crepom. Uz istočni, podužni zid, izgrađena je nadstrešnica od drveta sa vešto rezanim rubovima. Stilske karakteristike spomenika kulture su u osnovi eklektičke sa preovladavajućom simbiozom elemenata preuzetih sa romanskih i gotičkih objekata.

Spomenik kulture i samo mesto gde se odigrala bitka na Tekijama imaju zbog svojih kulturno-istorijskih, duhovnih i arhitektonskih vrednosti veliki značaj za proučavanje prošlosti ovog područja.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarske parcele br. 3480/2, 5039/1, 5039/2, 5041 i 5043, KO Petrovaradin, u privatnoj svojini, katastarske parcele br. 5037, 5038, 5040 i 5042, KO Petrovaradin, u državnoj svojini i deo katastarske parcele broj 6625 (put), KO Petrovaradin, u državnoj svojini, na deonici koja prolazi zaštićenom okolinom, i to od severozapadne granice parcele broj 3480/2, KO Petrovaradin, do jugoistočne granice parcele broj 5043, KO Petrovaradin.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika;

2) praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i instalacija;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti njegovu statičku bezbednost;

4) postavljanje i održavanje adekvatne rasvete;

5) zaštita od krađe.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) urbanističko i komunalno održavanje i korišćenje prostora oko spomenika kulture kao javnog prostora.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".