ODLUKA

O UTVRĐIVANJU KAPELE SVETOG GEORGIJA NA PRAVOSLAVNOM GROBLJU U PANČEVU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 29/2010)

1. Kapela Svetog Georgija na pravoslavnom groblju u Pančevu sa pokretnim stvarima u njoj koje su od posebnog kulturnog i istorijskog značaja utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Kapela Svetog Georgija na pravoslavnom groblju u Pančevu sa pokretnim stvarima u njoj koje su od posebnog kulturnog i istorijskog značaja (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji grada Pančeva, u Pančevu, u Ružinoj ulici broj 7, na pravoslavnom groblju, na katastarskoj parceli broj 2799, KO Pančevo, u državnoj svojini.

Spomenik kulture je zadužbina Lazara i Marije Dragičević, izgrađena 1868. godine. Današnji izgled dobila je 1874. godine, kada je izgrađen toranj.

Spomenik kulture je jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom i zvonikom. Prostor je izdeljen na tri traveja koji su na fasadi naznačeni dorskim pilastrima sa bazom. Prozori na apsidi i bočnim zidovima lučno su zasvedeni. Između krovnog venca i gejzona na bočnim fasadama nalazi se friz slepih prozora. Zapadna fasada kapele vertikalno je raščlanjena dorskim pilastrima sa dekorativnom plitkom rustikom. Na bočnim stranama pročelja, u plitkim, lučno zasvedenim nišama naslikani su likovi Sv. arhanđela Gavrila i Sv. arhanđela Mihajla. Iznad zapadne fasade diže se jednospratni zvonik sa malim kubetom i četiri polukružno zasvedena prozora. Unutrašnjost kapele podeljena je na pripratu, iznad koje se uzdiže hor, naos sa niskim ikonostasom i oltarski prostor.

Ikonostas je drvena pregrada sa carskim i bočnim dverima izvedenim u duborezu i pozlati. Prestone ikone za oltarsku pregradu delo su slikara Konstantina Pantelića. Unutrašnjost hrama, 1931. godine, oslikao je poznati pančevački slikar Milan Butozan (1905-1943). Ovaj fresko ansambl bio je sastavljen od 28 kompozicija na 130 m2. Prijem tih slikarskih radova izvršila je komisija u kojoj su bili ugledni stvaraoci Toma Rosandić i Milo Milunović. Međutim, za vreme Drugog svetskog rata ove zidne slike, ocenjivane i ranije kao neprikladne za crkvenu ikonografiju, prekrečene su i zatim pokrivene slojem maltera. Nedavnim konzervatorskim istraživanjima otkriveni su delovi pojedinih Butozanovih kompozicija.

Iznad portala postavljena je mermerna ploča sa natpisom o ktitoru na crkvenoslovenskom. Na spoljnoj strani oltarske apside nalaze se natpisi sa godinama rođenja i smrti članova porodice Dragičević koji su, do danas, sahranjeni u kripti kapele.

Spomenik kulture je značajan primer sakralnih građevina manjih dimenzija i jedan je od retkih pomena na građansku porodicu Dragičević, koja je tokom 19. veka imala značajnu ulogu u privrednom i kulturnom životu Pančeva.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarske parcele br. 2799 i 2800, KO Pančevo, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala, funkcionalnih karakteristika i originalnih natpisa;

2) praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i instalacija;

3) zadržavanje sakralne funkcije;

4) paljenje sveća isključivo na mestu koje odredi nadležni zavod za zaštitu spomenika kulture;

5) zabrana radova koji mogu ugroziti njegovu statičku bezbednost;

6) saniranje temelja od vlage;

7) rekonstruisanje svih instalacija, postavljanje i održavanje adekvatne unutrašnje i spoljne rasvete;

8) postavljanje gromobranskih uređaja;

9) postavljanje protivpožarnog hidranta i uređaja za zaštitu od požara;

10) usklađivanje natpisa sa kompozicijama fasada.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) urbanističko, komunalno i hortikulturno opremanje, uređenje i održavanje. Staze rešiti popločavanjem opekarskim ili betonskim elementima;

2) obnova dotrajalih i oštećenih delova ulične ograde prema postojećoj zidanoj ogradi. Deo ograde prema Ulici braće Jovanović uraditi u svemu identično sa ostalim zidanim delovima postojeće ograde;

3) izgradnja javnog sanitarnog čvora i postavljanje kontejnera za smeće;

4) zabrana gradnje objekata koji bi ugrožavali vidljivost i pristupačnost spomenika kulture;

5) zabrana skladištenja materijala i stvaranje deponija.

6. Spisak pokretnih dobara od posebnog kulturnog i istorijskog značaja koja se nalaze u kapeli Svetog Georgija na pravoslavnom groblju u Pančevu čini sastavni deo ove odluke i čuva se u kapeli Svetog Georgija na pravoslavnom groblju u Pančevu.

7. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".