ODLUKA

O UTVRĐIVANJU CRKVE SVETE TROJICE U RIPNJU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 29/2010)

1. Crkva Svete Trojice u Ripnju sa pokretnim stvarima u njoj koje su od posebnog kulturnog i istorijskog značaja utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Crkva Svete Trojice u Ripnju sa pokretnim stvarima u njoj koje su od posebnog kulturnog i istorijskog značaja (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji grada Beograda, opština Voždovac, u Ripnju, Erčanska ulica broj 5, na katastarskoj parceli broj 9512, KO Ripanj, u privatnoj svojini.

Spomenik kulture sagrađen je u periodu od 1892. do 1894. godine na mestu srušene crkve brvnare posvećene Silasku Sv. Duha, podignute 1823. godine u doba kneza Miloša. Koncipiran je kao jednobrodna pravougaona građevina znatnih dimenzija, zasvedena poluobličastim svodom, sa spolja trostranom, a iznutra polukružnom oltarskom apsidom na istoku, znatno užom i nižom od broda. Pravougaoni pevnički prostori sa severa i juga stvaraju spolja izgled slobodnog krsta i nadvišeni su slepim kubetima. Na zapadnom pročelju, nad ulaznim tremom, uzdiže se zvonik sa baroknom limenom kapom. Zidovi fasada oživljeni su jednostavnom dekorativnom plastikom izvedenom u plitkom reljefu. Horizontalna podela istaknuta je kordonskim vencem, a vertikalna pilastrima koji svojim rasporedom prate unutrašnju podelu prostora. U poljima između pilastara formirane su slepe lučno završene niše unutar kojih su smešteni uski monofori i jednostavne okrugle forme iznad njih. Vertikala reprezentativne zapadne fasade istaknuta je postavljanjem dva prozora u osi glavnog portala, nad kojima se uzdiže osmougaono postolje tornja.

Ikone na ikonostasu ripanjske crkve, nastale 30-ih godina 19. veka, predstavljaju rad nekoliko slikarskih radionica koje su vodili Anastasije Konstantinović, Jovan Stergijević (Janja Moler), Rista Moler i drugi majstori. Izvedene u pozno zografskom maniru, izrazite dekorativnosti i temperamentnog kolorita sa dominacijom zelene i crvene, postavljene su na jednostavno rezbarenu oltarsku pregradu koja je u celini preneta iz stare crkve brvnare.

Spomenik kulture svojim arhitektonskim karakteristikama i slikarskim osobenostima predstavlja svojevrsnu likovnu celinu u srpskoj sakralnoj umetnosti s kraja 19. veka.

3. Zaštićenu okolinu spomenika kulture čini katastarska parcela broj 9512, KO Ripanj, u privatnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih elemenata;

2) praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada i enterijera;

3) instaliranje uređaja za zaštitu od požara.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture;

2) zabrana gradnje objekata koji svojom arhitekturom, gabaritom i visinom ugrožavaju spomenik kulture;

3) zabrana postavljanja vazdušnih elektro i TT vodova preko zaštićene parcele;

4) zabrana skladištenja materijala i stvaranja deponija;

5) urbanističko i hortikulturno opremanje, uređenje, održavanje i korišćenje porte kao javnog prostora.

6. Spisak pokretnih dobara od posebnog kulturnog i istorijskog značaja koja se nalaze u crkvi Svete Trojice u Ripnju čini sastavni deo ove odluke i čuva se u crkvi Svete Trojice u Ripnju.

7. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".