ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ZGRADE DOMA OMLADINE U PANČEVU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 29/2010)

1. Zgrada Doma omladine u Pančevu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada Doma omladine u Pančevu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Pančevo, u Pančevu, Ulica Svetog Save broj 10, na katastarskoj parceli broj 3137/5, KO Pančevo, u državnoj svojini.

Spomenik kulture sagrađen je 1875. godine za potrebe vojne bolnice i nalazio se u okviru kompleksa vojnih objekata koji su podignuti nakon ukidanja Vojne granice. Do kraja Prvog svetskog rata u njemu je bila austrijska vojna bolnica. Po završetku rata postaje poljska bolnica srpske vojske. Period od 10. marta 1920. godine do 6. oktobra 1944. godine, kada se u njemu nalazio Ruski sanatorijum Crvenog krsta Viteškog Kralja Aleksandra I Ujedinitelja, predstavlja najznačajniji period u istoriji objekta.

Spomenik kulture je slobodnostojeći jednospratni objekat jednostavne i stroge fasade, bez stilskih obeležja. Osnove je u obliku slova "E" sa dva duža bočna krila i kraćim središnjim krakom u kome se nalazi stepenište. Glavnu fasadu odlikuje miran ritam prozorskih otvora sa centralnim rizalitom koji se neznatno projektuje u prostor i koji je naglašen jednostavnom atikom. Objekat je nekada imao rustičnu arhitektonsku obradu koja je obuhvatala prizemlje i prozore na spratu. Prizemlje i sprat, kao i sprat i krov odvojeni su jednostavno profilisanim vencima. U prizemlju celom dužinom zgrade postoji sokl. Objekat ima i podrum kome se pristupa preko stepeništa iz dvorišta. Podrumske prostorije su zasvedene. Krovna konstrukcija je od drvenih greda. Sve krovne površine su dvoslivne i prekrivene biber-crepom. Nekada je postojala i ograda oko objekta sa zidanim stupcima, rešetkom i kapijom od kovanog gvožđa.

Spomenik kulture poseduje kulturno-istorijske i arhitektonske vrednosti. Građen kao tipski vojni objekat druge polovine 19. veka, sa jednostavnom i strogom fasadom, predstavlja značajno svedočanstvo vojne istorije grada i razvoja zdravstvene zaštite u Pančevu.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarske parcele br. 3137/3, 3137/4 i deo parcele broj 3137/11, KO Pančevo, sve u državnoj svojini. Granica zaštićene okoline pruža se regulacionom linijom Ulice Svetog Save od Ulice Zmaj Jove Jovanovića do granice sa parcelom broj 3137/9, KO Pančevo, u državnoj svojini i skreće pod pravim uglom duž granice sa parcelom broj 3137/9, KO Pančevo, u državnoj svojini, nastavlja pravo zamišljenom linijom u dužini od 110 m do granice sa parcelom broj 3137/2, KO Pančevo, u državnoj svojini, gde skreće pod pravim uglom i ide granicom sa parcelom broj 3137/2, KO Pančevo, u državnoj svojini, do regulacione linije sa Ulicom Zmaj Jove Jovanovića i regulacijom duž Ulice Zmaj Jove Jovanovića do regulacione linije Ulice Svetog Save.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje arhitektonskog sklopa, horizontalnog gabarita, konstruktivnih elemenata, oblika i nagiba krova, kao i vrste krovnog pokrivača;

2) vraćanje izvornog izgleda fasada i dekorativnih elemenata;

3) praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada i instalacija;

4) očuvanje funkcionalnih karakteristika;

5) zamena dotrajalih instalacija novim, sa njihovim prilagođavanjem novim potrebama, instaliranje vatrodojavnih i gromobranskih instalacija;

6) obezbeđenje pristupa zgradi iz svih pravaca, radi zaštite od požara.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje objekata koji svojom arhitekturom, gabaritom ili visinom ugrožavaju spomenik kulture;

2) zabrana skladištenja materijala i stvaranja deponija;

3) urbanističko, komunalno i hortikulturno opremanje, uređenje i korišćenje prostora oko spomenika kulture;

4) dozvoljava se ograđivanje parcele broj 3137/11, KO Pančevo, u državnoj svojini, ogradom sa zidanim stubovima i parapetom i ispunom od kovanog gvožđa u prostoru iznad parapeta, kakva je postojala u vreme kada je objekat građen, a prema starim fotografijama.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".