ODLUKA

O VISINI TROŠKOVA OBAVLJANJA POSLOVA VEZANIH ZA GEOGRAFSKO POREKLO, KONTROLE PROIZVODNJE GROŽĐA NAMENJENOG ZA PROIZVODNJU VINA SA GEOGRAFSKIM POREKLOM, KONTROLE PROIZVODNJE VINA SA GEOGRAFSKIM POREKLOM, KAO I ISPITIVANJA KVALITETA I SENZORNOG OCENJIVANJA VINA SA GEOGRAFSKIM POREKLOM

("Sl. glasnik RS", br. 30/2010)

1. Ovom odlukom utvrđuje se visina troškova koju proizvođač vina snosi za obavljanje poslova vezanih za geografsko poreklo, kontrole proizvodnje grožđa namenjenog za proizvodnju vina sa geografskim poreklom, kontrole proizvodnje vina sa geografskim poreklom, kao i ispitivanje kvaliteta i senzorno ocenjivanje vina sa geografskim poreklom.

2. Visina troškova obavljanja poslova vezanih za geografsko poreklo utvrđuje se po uzorku vina i iznosi za:

1) utvrđivanje uslova za priznavanje oznaka za vino sa geografskim poreklom - 1.000 dinara;

2) utvrđivanje uslova za usvajanje dopunskih podataka koji se odnose na priznatu oznaku za vino sa geografskim poreklom - 500 dinara.

3. Visina troškova kontrole proizvodnje grožđa namenjenog za proizvodnju vina sa geografskim poreklom i kontrole proizvodnje vina sa geografskim poreklom utvrđuje se po uzorku vina i iznosi za:

1) ukupnu površinu vinogradarskih parcela do 3 ha, koje su:

(1) u jednoj katastarskoj opštini - 3.000 dinara,

(2) u dve ili više katastarskih opština 3.000 dinara uvećan za iznos od 2.000 dinara po svakoj katastarskoj opštini;

2) ukupnu površinu vinogradarskih parcela preko 3 ha do 30 ha:

(1) u jednoj katastarskoj opštini - 10.000 dinara,

(2) u dve ili više katastarskih opština - 10.000 dinara uvećan za iznos od 2.000 dinara po svakoj katastarskoj opštini;

3) ukupnu površinu vinogradarskih parcela preko 30 ha:

(1) u jednoj katastarskoj opštini - 50.000 dinara,

(2) u dve ili više katastarskih opština - 50.000 dinara uvećan za iznos od 2.000 dinara po svakoj katastarskoj opštini.

4. Visina troškova ispitivanja kvaliteta i senzornog ocenjivanja vina sa geografskim poreklom utvrđuje se po uzorku vina i iznosi 4.000 dinara.

5. Novčani iznosi iz tačke 2. ove odluke uplaćuju se prilikom podnošenja zahteva za priznavanje oznaka za vino sa geografskim poreklom, odnosno zahteva za prihvatanje aneksa elaborata o geografskom poreklu vina.

6. Novčani iznosi iz tačke 3. ove odluke uplaćuje se prilikom podnošenja zahteva za kontrolu proizvodnje vina sa geografskim poreklom.

7. Novčani iznosi iz tač. 2, 3. i 4. ove odluke uplaćuju se u budžet Republike Srbije na uplatni račun broj 840-742126843-71 - Troškovi obavljanja poslova vezanih za geografsko poreklo, kontrole proizvodnje grožđa namenjenog za proizvodnju vina sa geografskim poreklom, kontrole proizvodnje vina sa geografskim poreklom, kao i ispitivanje kvaliteta i senzornog ocenjivanja vina.

8. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".