PRAVILNIK

O USLOVIMA KOJE MORAJU DA ISPUNJAVAJU JAVNA SKLADIŠTA U POGLEDU SKLADIŠNOG PROSTORA ZA PRIJEM, ČUVANJE I ISPORUKU POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA, OPREME ZA MERENJE KOLIČINE I UTVRĐIVANJE KVALITETA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA KOJI SE SKLADIŠTE, VREDNOSTI OSNOVNIH SREDSTAVA KOJA NISU OPTEREĆENA HIPOTEKOM ILI DRUGIM ZALOŽNIM PRAVOM, U ZAVISNOSTI OD VRSTA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA KOJI SU PREDMET USKLADIŠTENJA, KAO I POKAZATELJA FINANSIJSKOG POSLOVANJA

("Sl. glasnik RS", br. 30/2010)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi koje moraju da ispunjavaju javna skladišta u pogledu skladišnog prostora za prijem, čuvanje i isporuku poljoprivrednih proizvoda, opreme za merenje količine i utvrđivanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda koji se skladište, vrednosti osnovnih sredstava koja nisu opterećena hipotekom ili drugim založnim pravom, u zavisnosti od vrsta poljoprivrednih proizvoda koji su predmet uskladištenja, kao i pokazatelja finansijskog poslovanja.

Odredbe ovog pravilnika odnose se na sledeće vrste poljoprivrednih proizvoda: pšenicu, durum pšenicu, pivski ječam, stočni ječam, kukuruz, soju, suncokret i uljanu repicu.

II USLOVI U POGLEDU SKLADIŠNOG PROSTORA ZA PRIJEM, ČUVANJE I ISPORUKU POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

Opšti uslovi

Član 2

Skladištenjem poljoprivrednih proizvoda u javnom skladištu može da se bavi pravno lice koje ispunjava uslove u pogledu skladišnog prostora za prijem, čuvanje i isporuku poljoprivrednih proizvoda na način kojim se obezbeđuje očuvanje kvaliteta i higijenska ispravnost uskladištenih poljoprivrednih proizvoda.

Uslovi u pogledu skladišnog prostora za prijem poljoprivrednih proizvoda

Član 3

Skladišni prostor za prijem poljoprivrednih proizvoda mora da:

1) je izgrađen od čvrstog nezapaljivog materijala koji sprečava pojavu vlage i koji se lako čisti i održava (koji je pogodan za čišćenje, dezinfekciju i dezinsekciju);

2) je zaštićen od ulaska ptica, insekata i glodara;

3) ima obezbeđeno prirodno ili veštačko osvetlenje i provetravanje;

4) ima prijemni koš kojim se obezbeđuje razvrstavanje poljoprivrednih proizvoda na klase, utvrđene u skladu sa propisom kojim se uređuje kvalitet tih proizvoda;

5) ima odgovarajuću opremu kojom se obezbeđuje prijem i uskladištenje primljenih poljoprivrednih proizvoda u silosne ćelije u kojima se čuvaju.

Uslovi u pogledu skladišnog prostora za čuvanje poljoprivrednih proizvoda

Član 4

Skladišni prostor za čuvanje poljoprivrednih proizvoda mora da:

1) ima skladišni kapacitet od najmanje 1.500 t;

2) je izgrađen od čvrstog nezapaljivog materijala koji sprečava pojavu vlage i koji se lako čisti i održava (koji je pogodan za čišćenje, dezinfekciju i dezinsekciju);

3) je zaštićen od ulaska ptica, insekata i glodara;

4) ima obezbeđeno prirodno ili veštačko osvetljenje i provetravanje;

5) ima silosne ćelije koje su građevinski i tehnički u funkcionalnom stanju;

6) ima funkcionalan i etaloniran sistem za merenje temperature po nivoima silosnih ćelija sa sistemom za registrovanje merenih podataka;

7) ima odgovarajuću opremu kojom se obezbeđuje transport uskladištenih poljoprivrednih proizvoda;

8) ima silosnu čistionu opremljenu uređajima kojima se obezbeđuje uklanjanje lako odvojivih primesa iz zrnene mase;

9) ima opremu i sredstva za čišćenje silosnih ćelija i ostalih prostora silosa.

Uslovi u pogledu skladišnog prostora za isporuku poljoprivrednih proizvoda

Član 5

Skladišni prostor za isporuku poljoprivrednih proizvoda mora da ima odgovarajuću opremu kojom se obezbeđuje iskladištenje poljoprivrednih proizvoda.

III USLOVI U POGLEDU OPREME ZA MERENJE KOLIČINE I UTVRĐIVANJE KVALITETA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

Oprema za merenje količine i utvrđivanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda

Član 6

Pravno lice može da se bavi skladištenjem poljoprivrednih proizvoda u javnom skladištu ako ima opremu za merenje količine i utvrđivanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda koje se skladište, i to:

1) kolsku vagu sa zapisima kojima se verifikuje njena tehnička ispravnost i ispravnost merenja;

2) opremu za uzorkovanje poljoprivrednih proizvoda iz transportnih sredstava - ručne sonde koje omogućuju uzorkovanje u skladu sa propisima kojim se uređuje način uzimanja;

3) razdeljivač uzoraka koji obezbeđuje dobijanje najmanje tri reprezentativna uzorka;

4) laboratorijsku opremu:

(1) tehničku vagu preciznosti ± 0,01 g sa zapisima kojima se potvrđuje ispravnost merila,

(2) pribor za određivanje sadržaja primesa (rešeta, lupa, posudice),

(3) opremu za određivanje sadržaja vlage, za koju je ispravnost merenja dokazana u skladu sa posebnim propisom o merilima,

(4) opremu za određivanje hektolitarske mase, za koju je ispravnost merenja dokazana u skladu sa posebnim propisom o merilima.

Izuzetno od odredbe stava 1. tačka 4) ovog člana, pravno lice koje nema laboratorijsku opremu mora obezbediti uzimanje uzoraka, radi kontrole kvaliteta, od strane akreditovane laboratorije.

Dodatna oprema za merenje količine i utvrđivanje kvaliteta pšenice i durum pšenice A-1 i A-2 klase i pivskog ječma

Član 7

Za skladištenje pšenice i durum pšenice A-1 i A-2 klase, kao i pivskog ječma, pored opreme iz člana 6. ovog pravilnika, pravno lice mora da ima opremu za brzo određivanje sadržaja proteina.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, pravno lice koje nema opremu za određivanje sadržaja proteina mora obezbediti obavljanje tih analiza od strane akreditovane laboratorije.

Pravno lice koje ne ispunjava uslove iz st. 1. i 2. ovog člana klasifikuje i čuva pšenicu i durum pšenicu kao A-3 klasu.

IV USLOV U POGLEDU VREDNOSTI OSNOVNIH SREDSTAVA KOJA NISU OPTEREĆENA HIPOTEKOM ILI DRUGIM ZALOŽNIM PRAVOM

Član 8

Pravno lice može da se bavi skladištenjem poljoprivrednih proizvoda u javnom skladištu ako ima osnovna sredstava koja nisu opterećena hipotekom ili drugim založnim pravom, čija nominalna vrednost iznosi minimalno 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja zahteva za dobijanje dozvole za rad javnog skladišta za poljoprivredne proizvode.

V USLOVI U POGLEDU POKAZATELJA FINANSIJSKOG POSLOVANJA U PRETHODNOM OBRAČUNSKOM PERIODU

Član 9

Pravno lice može da se bavi skladištenjem poljoprivrednih proizvoda u javnom skladištu ako ispunjava uslove u pogledu finansijskog poslovanja, tako što je:

1) u prethodnom obračunskom periodu ostvarilo pozitivne rezultate poslovanja, odnosno nema gubitak u poslovanju;

2) izmirilo poreske obaveze za prethodni obračunski period.

VI ZAVRŠNA ODREDBA

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".