PRAVILNIK

O IZDAVANJU NISKOTIRAŽNIH UDŽBENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 30/2010)

Predmet pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi u pogledu vrste i broja niskotiražnih udžbenika, elemenata za utvrđivanje cene prodaje, obezbeđivanja sredstava za njihovo izdavanje, objavljivanja konkursa i druga pitanja od značaja za niskotiražne udžbenike.

Niskotiražni udžbenik

Član 2

Niskotiražni udžbenik je udžbenik čiji su ukupni troškovi proizvodnje veći od proizvoda maloprodajne cene i tiraža.

Niskotiražnim udžbenikom, u smislu Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima (u daljem tekstu: Zakon), smatra se udžbenik:

1) na jezicima nacionalnih manjina;

2) primeren potrebama učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom (učenici sa intelektualnim smetnjama, učenici sa poremećajem u ponašanju, učenici sa telesno-motoričkim smetnjama, učenici sa smetnjama sluha i učenici sa smetnjama vida);

3) za ogledne programe;

4) za sticanje obrazovanja po posebnim programima (obrazovanje u inostranstvu, programi za talentovane učenike, programi za obrazovanje odraslih i sl.);

5) za odgovarajuće predmete u školama.

Vrsta i broj niskotiražnih udžbenika

Član 3

Planom udžbenika, koji donosi Nacionalni prosvetni savet na način propisan Zakonom, utvrđuje se potreba za vrstom niskotiražnih udžbenika i broj niskotiražnih udžbenika.

Plan udžbenika objavljuje se u "Prosvetnom glasniku" i na zvaničnoj internet stranici ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Elementi za utvrđivanje maloprodajne cene

Član 4

Elementi za utvrđivanje maloprodajne cene niskotiražnih udžbenika su:

1) direktni troškovi proizvodnje;

2) indirektni troškovi proizvodnje;

3) zavisni troškovi prodaje;

4) predviđeni tiraž.

Direktni troškovi proizvodnje su: honorari (autorski honorar, prevodilački honorar, redaktorski honorar, recenzentski honorar, honorar za scenario, honorar za programiranje, ilustratorski honorar, honorar za crteže, honorar za fotografije, honorar za likovno-grafičko oblikovanje i prelom, honorar za idejno rešenje - šemu dizajna, korica, honorar za korektora, honorar za lektora, honorar za izradu omota kompakt diska i slično), troškovi pripreme (unos teksta, skeniranje, obrada ilustracija, prelom, filmovanje i slično), troškovi za usluge (štampanje, animacija, režija tonskog snimanja, studijske usluge, umnožavanje kompakt diskova i slično) i troškovi materijala (papir, karton i slično).

Indirektne troškove proizvodnje čini pripadajući deo opštih troškova.

Zavisni troškovi prodaje su: transportni troškovi, tantijeme autora, trgovački rabati i slično.

Predviđeni tiraž je broj udžbenika predviđen izdavačkim planom izdavača za svaku školsku godinu.

Obezbeđivanje sredstava za izdavanje niskotiražnih udžbenika

Član 5

Izdavači udžbenika imaju obavezu da učestvuju u obezbeđivanju sredstava za izdavanje niskotiražnih udžbenika srazmerno tiražu.

Učešće izdavača iz stava 1. ovog člana iznosi 1% od ostvarenih neto prihoda od prodatih udžbenika i drugih nastavnih sredstava u prethodnoj kalendarskoj godini.

Ako sredstva iz stava 2. ovog člana nisu dovoljna za finansiranje izdavanja niskotiražnih udžbenika, ostatak sredstava obezbeđuje se iz ostvarenih viškova prihoda nad rashodima javnog izdavača, a mogu biti obezbeđena i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Udžbenik i nastavno sredstvo u smislu stava 2. ovog člana je svako didaktički oblikovano nastavno sredstvo za koje je, u skladu sa Zakonom, dobijeno odobrenje ministra.

Sredstva iz stava 2. ovog člana izdavač je dužan da obračuna i uplati u budžet Republike Srbije, najkasnije do 31. marta.

Objavljivanje konkursa za izdavanje niskotiražnih udžbenika

Član 6

Izdavač koji planira da izda niskotiražni udžbenik, obavezan je da izdavanje takvog udžbenika predvidi izdavačkim planom za narednu školsku godinu.

Ako nijedan izdavač nije izdavačkim planom predvideo izdavanje niskotiražnih udžbenika, Ministarstvo raspisuje konkurs za izdavanje niskotiražnih udžbenika, najkasnije do 31. decembra tekuće godine za narednu školsku godinu.

Konkurs iz stava 2. ovog člana sadrži uslove za izdavanje niskotiražnih udžbenika koji se odnose naročito na: pedagoško-psihološke zahteve, didaktičku i metodičku obradu, jezičke zahteve, izradu, grafičku, likovnu i tehničku opremljenost udžbenika, zavisno od oblika, medija i namene, prema vrsti potreba dece i učenika, kao i rok do kojeg su izdavači dužni da dostave predlog za odobrenje rukopisa udžbenika zajedno sa rukopisom udžbenika i pratećom dokumentacijom.

Rešenje o izboru izdavača niskotiražnih udžbenika

Član 7

Ministar donosi rešenje o izboru izdavača po konkursu za izdavanje niskotiražnih udžbenika, najkasnije u roku od 30 dana od dana objavljivanja konkursa.

Rešenje ministra iz stava 1. ovog člana konačno je.

Obaveze izdavača niskotiražnih udžbenika

Član 8

Izabrani izdavači niskotiražnih udžbenika obavezni su da udžbenike učine dostupnim prodajnoj mreži najkasnije na dan početka školske godine.

Prevođenje stranih udžbenika

Član 9

Ako za određene predmete postoje udžbenici na stranom jeziku koji se mogu prevesti i koji po sadržaju odgovaraju nastavnom programu određenog predmeta, Ministarstvo može, na osnovu obrazloženog predloga Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, doneti odluku da se ne pribavlja rukopis za novi niskotiražni udžbenik, već da se strani udžbenik prevede.

Odluku iz stava 1. ovog člana Ministarstvo donosi najkasnije do 31. avgusta tekuće godine za školsku godinu koja počinje u narednoj kalendarskoj godini.

Objavljivanje Kataloga niskotiražnih udžbenika

Član 10

Ministarstvo svake školske godine, a najkasnije do 31. januara tekuće godine za narednu školsku godinu, objavljuje Katalog niskotiražnih udžbenika u "Prosvetnom glasniku" i na zvaničnoj internet stranici Ministarstva.

Završna odredba

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".