ZAKON
O ŠUMAMA

("Sl. glasnik RS", br. 46/91, 83/92, 53/93, 54/93, 60/93 - ispr., 67/93, 48/94, 54/96, 101/2005 - dr. zakon i 30/2010 - dr. zakon)

Čl. 1-8*

(Prestalo da važi)

II JAVNO PREDUZEĆE ZA GAZDOVANJE ŠUMAMA

Član 9**

Osniva se javno preduzeće za gazdovanje šumama u državnoj svojini obuhvaćenim šumskim područjima.

Javno preduzeće za gazdovanje šumama posluje pod firmom: Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume" sa potpunom odgovornošću (u daljem tekstu: Javno preduzeće "Srbijašume").

Skraćeni naziv firme preduzeća iz stava 2. ovog člana je: Javno preduzeće "Srbijašume" sa p.o.

Sedište preduzeća iz stava 2. ovog člana je u Beogradu.

Na teritoriji Republike Srbije se ne mogu organizovati delovi javnog preduzeća za gazdovanje šumama čije sedište nije na teritoriji Republike Srbije.

Član 10**

Delatnost Javnog preduzeća "Srbijašume" jeste:

1) gajenje, održavanje i obnova šuma, rekonstrukcija i melioracija degradiranih šuma i šikara, proizvodnja šumskog semena i sadnog materijala i podizanje novih šuma i šumskih zasada;

2) proizvodnja šumskih sortimenata i korišćenje drugih šumskih proizvoda i njihov transport, korišćenje šuma za rekreaciju, uzgoj i lov divljači i drugo korišćenje šuma;

3) projektovanje, izgradnja i održavanje šumskih saobraćajnica, parkova i zelenih rekreativnih površina i drugih objekata koji služe gazdovanju šumama;

4) izrada programa, projekata i osnova gazdovanja šumama;

5) izvođenje geodetskih radova za posebne potrebe;

6) vršenje stručnih poslova u šumama sopstvenika;

7) trgovina na veliko i malo;

8) spoljno-trgovinski promet;

9) obavljanje privrednih delatnosti u inostranstvu;

10) unapređivanje i korišćenje opštekorisnih funkcija šuma.

Javno preduzeće "Srbijašume" može da obavlja i druge delatnosti i poslove, određene statutom, pod uslovom da to ne ometa obavljanje delatnosti i poslova iz stava 1. ovog člana.

Član 11**

Sredstva za osnivanje i rad Javnog preduzeća "Srbijašume" čine sredstva utvrđena bilansom stanja na dan 30. septembra 1991. godine a kojima raspolažu javna i društvena preduzeća koja gazduju šumama obuhvaćenim šumskim područjima.

Sredstva kojima raspolaže Javno preduzeće "Srbijašume" su u državnoj svojini.

Član 12**

Javno preduzeće "Srbijašume" stiče i pribavlja finansijska sredstva za obavljanje delatnosti i razvoj:

1) iz prihoda od proizvedenih i prodatih šumskih sortimenata i drugih šumskih proizvoda i ostalih prihoda koje ostvari svojim poslovanjem;

2) iz prihoda koje ostvari pružanjem usluga;

3) iz naknada za iskrčenu šumu;

4) iz kredita;

5) iz budžeta Republike i drugih namenskih sredstava koje obezbeđuje Republika;

6) izdavanjem i prodajom hartija od vrednosti;

7) iz ostalih prihoda i izvora.

Član 13**

Organi upravljanja Javnog preduzeća "Srbijašume" su upravni odbor, direktor i nadzorni odbor.

Član 14**

Organ upravljanja Javnog preduzeća "Srbijašume" je upravni odbor koji ima 11 članova.

Pet članova upravnog odbora imenuju se od predstavnika Javnog preduzeća "Srbijašume".

Član 15**

Upravni odbor Javnog preduzeća obavlja poslove:

1) utvrđuje poslovnu politiku, donosi statut i odluku o usvajanju plana razvoja i programa rada;

2) odlučuje o promeni delatnosti, sedišta i statusnim promenama Javnog preduzeća "Srbijašume", iz člana 10. stav 2. ovog zakona;

3) odlučuje o osnivanju novih preduzeća;

4) usvaja izveštaje o poslovanju preduzeća, periodične obračune i godišnji obračun;

5) odlučuje o raspodeli dobiti;

6) donosi investicione odluke;

7) donosi osnove, druge planove i programe gazdovanja šumama;

8) vrši i druge poslove utvrđene zakonom i statutom.

Član 16**

Radom Javnog preduzeća "Srbijašume" rukovodi direktor.

Direktor Javnog preduzeća "Srbijašume" predstavlja i zastupa preduzeće; organizuje proces rada i vodi poslovanje preduzeća; samostalno donosi odluke i odgovara za zakonitost rada preduzeća; predlaže osnove poslovne politike, program rada i plan razvoja i preduzima mere za njihovo sprovođenje; izvršava odluke upravnog odbora; imenuje i razrešava pomoćnike direktora koji rukovode unutrašnjim organizacionim celinama, kao i druga lica sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima; vrši i druge poslove određene zakonom i statutom.

Član 17**

Nadzorni odbor Javnog preduzeća "Srbijašume" ima pet članova.

Dva člana nadzornog odbora imenuju se od predstavnika Javnog preduzeća "Srbijašume".

Nadzorni odbor vrši nadzor nad poslovanjem Javnog preduzeća "Srbijašume", pregleda godišnji izveštaj, periodični obračun, godišnji obračun i predlog za raspodelu dobiti.

O rezultatima nadzora u pismenom obliku nadzorni odbor obaveštava upravni odbor i Vladu Republike Srbije.

Član 18**

Statutom Javnog preduzeća "Srbijašume" bliže se uređuju pitanja unutrašnje organizacije, delokrug rada organa preduzeća, prava i obaveze delova preduzeća u pravnom prometu, ovlašćenja u pogledu raspolaganja sredstvima od strane delova preduzeća i druga pitanja od značaja za poslovanje Javnog preduzeća "Srbijašume".

Radi zaštite i čuvanja šuma, u slučaju štrajka u Javnom preduzeću "Srbijašume", statutom ili drugim opštim aktom utvrdiće se poslovi koji se moraju obavljati u tom preduzeću i u vreme štrajka i način njihovog izvršavanja.

Direktor Javnog preduzeća "Srbijašume" će odrediti lica koja će raditi na izvršavanju poslova iz stava 2. ovog člana i način njihovog izvršavanja.

Prema licu koje ne izvrši nalog iz stava 3. ovog člana, preduzeće se mere utvrđene statutom, odnosno kolektivnim ugovorom.

Član 19**

Vlada Republike Srbije:

1) imenuje upravni odbor, nadzorni odbor, direktora i vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća "Srbijašume";

2) daje saglasnost na statut Javnog preduzeća "Srbijašume", promenu delatnosti iz člana 10. stav 2. ovog zakona i statusne promene Javnog preduzeća "Srbijašume", odluku upravnog odbora Javnog preduzeća "Srbijašume" o osnivanju novih preduzeća, opšte osnove gazdovanja šumama, srednjoročni program za zaštitu i unapređivanje šuma, zamenu i otuđivanje šuma u državnoj i društvenoj svojini.

Član 20**

Ako Javno preduzeće "Srbijašume" zbog nedostatka sredstava ili iz drugih razloga nije u mogućnosti da blagovremeno i stručno izvršava poslove u gazdovanju šumama u skladu sa utvrđenim planovima, osnovama gazdovanja šumama i propisima dužno je da o tome obavesti Vladu Republike Srbije.

Nad Javnim preduzećem "Srbijašume" ne može da se vodi stečajni postupak.

Čl. 21-107*

(Prestalo da važi)

Napomene

* Danom stupanja na snagu Zakona o šumama ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010), odnosno 15. maja 2010. godine, prestaje da važi Zakon o šumama ("Sl. glasnik RS", br. 46/91, 83/92, 53/93, 54/93, 60/93 - ispr., 67/93, 48/94, 54/96 i 101/2005 - dr. zakon), osim odredaba čl. 9. do 20. tog zakona.
** Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume" (dalje: Javno preduzeće) dužno je da svoje poslovanje uskladi sa odredbama Zakona o javnim preduzećima ("Sl. glasnik RS", br. 119/2012, 116/2013 - autentično tumačenje i 44/2014 - dr. zakon - dalje: Zakon) do 4. maja 2016. godine, u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o šumama ("Sl. glasnik RS", br. 89/2015).
Danom usklađivanja poslovanja Javnog preduzeća sa odredbama Zakona prestaju da važe odredbe čl. 9-20. Zakona o šumama ("Sl. glasnik RS", br. 46/91, 83/92, 53/93, 54/93, 60/93 - ispr., 67/93, 48/94, 54/96, 101/2005 - dr. zakon i 30/2010 - dr. zakon), čime ovaj zakon u celosti prestaje da važi.