ODLUKA
O IZVOĐENJU HITNIH RADOVA U KORITU I NA SLIVU REKA BELI TIMOK - CRNI TIMOK - VELIKI TIMOK

("Sl. list grada Zaječara", br. 8/2010)

Član 1

Pristupa se izvođenju hitnih radova u koritu i na slivu reka Beli Timok - Crni Timok - Veliki Timok, radi formiranja sistema zaštite od poplava i sanacije nasipa i erodiranih obala reka Beli Timok - Crni Timok - Veliki Timok, po fazama : Faza 1: interventni radovi na Belom Timoku na najugroženijim deonicama, Faza 2: regulacioni radovi i izgradnja celovitog zaštitnog sistema Belog Timoka i Faza 3.: regulacioni radovi i izgradnja celovitog sistema Beli Timok - Crni Timok - Veliki Timok.

Član 2

Radove iz prethodnog člana sprovešće Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode" Beograd i Grad Zaječar, u skladu sa svojim ovlašćenjima i obavezama utvrđenim ovom Odlukom, saglasno raspoloživim sredstvima koji se obezbeđuju:

1. za fazu 1.: iz Programa poslovanja JVP "Srbijavode" za 2010. godinu (JVP "Srbijavode" će započeti radove korišćenjem raspoloživih sredstava i zatražiti dopunska sredstva od nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republičke direkcije za vode).

2. za fazu 2 i 3.: iz kreditnog aranžmana sa Svetskom bankom, preko MPŠV - Republička direkcija za vode, nakon sprovedenih procedura po pravilima Svetske banke

2.1. JVP "Srbijavode" koje prema Zakonu o vodama upravlja vodoprivrednim objektima u opštoj upotrebi i obavlja investitorske poslove kod izgradnje objekata za zaštitu od štetnog dejstva voda, na osnovu ugovora zaključenog sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republička direkcija za vode (br. 48-00-13/2007-07 od 16.05.2007. godine), vrši nadzor i rukovodi realizacijom projekata koji se finansiraju iz sredstava obezbeđenih po međunarodnom ugovoru o razvojnom kreditu br. 4105 YF JVP "Srbijavode".

2.2. JVP "Srbijavode", će po ispunjenju uslova za spremnost projekta po proceduri Svetske banke dostaviti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republičkoj direkciji za vode, predlog konkursne dokumentacije za realizaciju hitnih radova Faza 2: regulacioni radovi i izgradnja celovitog zaštitnog sistema Belog Timoka.

Član 3

Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode" Beograd i Grad Zaječar zaključiće po hitnom postupku Ugovor o zajedničkoj izgradnji - realizaciji projekta "Zaštitno područje "Zaječar": izgradnja zaštitnog sistema Beli Timok-Crni Timok-Veliki Timok", u skladu sa prethodno pribavljenim uslovima nadležnih organa i institucija.

Saglasno obavezama po zaključenom sporazumu iz prvog stava ove Odluke, Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode" Beograd i Grad Zaječar, realizovaće projekat "Zaštitno područje "Zaječar": izgradnja zaštitnog sistema Beli Timok-Crni Timok-Veliki Timok", u skladu sa prethodno pribavljenim uslovima nadležnih organa i institucija.

Ukoliko se ne obezbede sredstva za finansiranje hitnih radova predviđenih ovom Odlukom, odnosno, ukoliko nastupi zastoj ili drugi problemi u finansiranju izgradnje objekata iz faze 2 i 3 ove Odluke, potpisnici su dužni da o tome pismenim putem obaveste drugog potpisnika Ugovora iz stava 1. ove odluke, pri čemu nemaju međusobnih potraživanja po osnovu izvršenih ulaganja.

Član 4

Saglasno obavezama po zaključenom sporazumu iz člana 3. ove Odluke, Grad Zaječar se obavezuje da u skladu sa zakonom, sprovede postupak rešavanja imovinsko-pravnih odnosa po trasi definisanoj tehničkom dokumentacijom (otkup zemljišta, službenog prolaza, odlaganja materijala, smeštaj materijala i radnika i slično). Rešavanje imovinsko pravnih odnosa podrazumeva i obezbeđenje uslova za fazno izvođenje radova u skladu sa članom 2. ove Odluke.

Član 5

Grad Zaječar se obavezuje da blagovremeno podnese zahtev svim nadležnim organima i institucijama za dostavljanje prethodnih uslova u cilju identifikacija ukrštanja instalacija sa trasom na kojoj će se radovi izvoditi.

Član 6

Grad Zaječar se obavezuje da dostavi precizne podatke o lokacijama pozajmišta materijala i humusa, deponija za odlaganje viška nekvalitetnog materijala, kao i da da pismenu saglasnost za privremeno korišćenje pristupnih i pomoćnih puteva za potrebe napred navedenih radova.

Član 7

JVP "Srbijavode" obavezuje se da se u realizaciji poslova pridržava propisa u oblasti izgradnje i usvojenih tehničkih rešenja hitnih radova, uslova koje su propisale nadležne institucije, kao i da obezbedi izvršenje propisanih mera radi zaštite ljudi i materijalnih dobara.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Zaječara".