ODLUKA
O OPŠTIM USLOVIMA ZA ISKORIŠĆAVANJE I ODRŽAVANJE SEOSKIH VODOVODA NA PODRUČJU GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 4/2010)

I Opšte odredbe

Član 1

Seoski vodovod je sistem za snabdevanje vodom za piće seoskog naselja koji ima uređeno i zaštićeno izvorište, kaptažu, uređaj za pripremu vode, rezervoar i razvodnu mrežu, a kojim ne upravlja javno komunalno preduzeće, odnosno drugo preduzeće.

Član 2

Investitori seoskog vodovoda mogu biti: građanin, grupa građana, mesna zajednica, preduzeća i druga pravna lica sopstvenim ili udruženim sredstvima.

Član 3

Ovom Odlukom propisuju se načini upravljanja seoskim vodovodima, načini održavanja i iskorišćavanja seoskih vodovoda, način određivanja i održavanja zona i pojaseva sanitarne zaštite.

Član 4

Po dovršenoj izgradnji vodovoda i po dobijanju vodoprivredne dozvole za upotrebu vode iz vodovoda, investitori sklapaju međusobni pismeni Ugovor o održavanju i iskorišćavanju i upravljanju vodovodom, koji mora biti u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 5

Ugovorne strane ugovorom iz člana 4. ove Odluke regulišu međusobna prava i obaveze po pitanjima od zajedničkog interesa, i to:

- upravljanje vodovodom

- održavanje vodovoda

- iskorišćavanje vodovoda

- način upotrebe i korišćenja vode

- način obezbeđenja sredstava za redovno i investiciono održavanje i iskorišćavanje vodovoda i upotrebu i raspolaganje tim sredstvima

- o visini naknade za utrošenu vodu i način plaćanja naknade za utrošenu vodu

- način određivanja i održavanja zona i pojaseva sanitarne zaštite.

II Upravljanje vodovodom

Član 6

Ukoliko je investitor jedan građanin, preduzeće ili drugo pravno lice, tim vodovodom upravlja investitor, a ako je investitor mesna zajednica ili grupa građana seoskim vodovodom upravlja zbor građana učesnika i korisnika vodovoda neposredno ili preko Režijskog odbora kao izvršnog organa zbora građana učesnika i korisnika vodovoda.

Režijski odbor, kao izvršni organ, bira se na zboru građana većinom glasova svih učesnika u izgradnji i korisnika vodovoda, na period od dve godine, a posle tog roka na isti način može biti biran u istom ili novom sastavu.

Svako domaćinstvo ima jedan glas.

Režijski odbor je sastavljen od najmanje 5 (pet) članova tako da su u njemu zastupljeni ravnopravno korisnici vodovoda sa svih delova vodovodne mreže.

Ukoliko je investitor seoskog vodovoda grupa građana, tim vodovodom može upravljati i lice koje odredi ta grupa građana sklapanjem međusobnog pismenog Ugovora o održavanju, iskorišćavanju i upravljanju vodovodom.

Član 7

Korisnici vodovoda koji su sklopili Ugovor iz člana 4. ove Odluke razmatraju i odlučuju o sledećim pitanjima:

- pokreću inicijativu i odlučuju o rekonstrukciji i proširenju vodovodne mreže i drugih delova vodovoda,

- razmatraju zahteve i daju mišljenja nadležnom organu za priključenje novih korisnika, ukoliko posebnom odlukom za to ne ovlaste Režijski odbor ili drugi organ ili lice koje upravlja vodovodom,

- donose odluke koje su od značaja za upravljanje, održavanje i iskorišćavanje vodovoda,

- biraju predsedavajućeg Zbora, njegovog zamenika i zapisničara,

- predlažu, biraju i opozivaju članove Režijskog odbora ili drugog organa koji upravlja vodovodom ili lice koje upravlja vodovodom,

- razmatra izveštaje o radu Režijskog odbora, drugog organa ili lica koje upravlja vodovodom,

- predlaže i bira lice koje će se starati o tekućem (redovnom) održavanju vodovoda i

- donosi odluke i rešava po drugim pitanjima koja su vezana za upravljanje, održavanje i iskorišćavanje vodovoda.

Član 8

Režijski odbor kao izvršni organ Zbora građana učesnika i korisnika vodovoda, ili drugi organ, ili lice koje upravlja vodovodom obavlja sledeće poslove:

- prati stanje u funkcionisanju vodovodne mreže i predlaže Zboru građana, korisnika vodovoda, preduzimanje neophodnih mera u održavanju i iskorišćavanju vodovoda,

- prati stanje i ostvaruje uvid u celokupnu potrošnju vode u cilju njenog racionalnog i istovremeno višenamenskog trošenja,

- organizuje i sprovodi periodičnu kontrolu načina potrošnje vode na pogodan način i o tome obaveštava Zbor građana učesnika i korisnika vodovoda,

- vodi, sređuje i čuva investiciono-tehničku dokumentaciju o izgradnji vodovoda i celokupnu dokumentaciju koja nastane u redovnom održavanju vodovoda,

- pokreće postupak pred nadležnim organima protiv nesavesnih korisnika i drugih lica koja ometaju normalno korišćenje vodovoda,

- obavlja i sve druge poslove za koje ga Zbor građana ili grupa građana učesnika u izgradnji i korisnika vodovoda ovlasti posebnom odlukom.

III Održavanje vodovoda

Član 9

Održavanje vodovoda obuhvata tekuće (redovno) i investiciono održavanje i način formiranja i raspolaganja sredstvima za održavanje vodovoda. Održavanje seoskog vodovoda može se poveriti Javnom preduzeću ili drugom preduzeću, ili licu koje je osposobljeno za održavanje vodovoda, na osnovu pisanog ugovora, ili se investitor može sam starati o održavanju vodovoda.

Preduzeću ili licu koje se stara o tekućem (redovnom) održavanju vodovoda pripada naknada koja se utvrđuje posebnom Odlukom i na osnovu te Odluke zaključenim ugovorom isplaćivaće se sredstvima koja se obezbede za tekuće i investiciono održavanje vodovoda.

Član 10

Investitor vodovoda, preduzeće ili lice iz člana 9. ove Odluke dužno je da:

- održava sve objekte vodovoda u ispravnom stanju,

- preduzima potrebne mere i radnje radi opravke i zamene pojedinih delova vodovoda ili celog objekta,

- povremeno kontroliše ispravnost vitalnih uređaja na vodovodu,

- najmanje jednom u tri meseca izvrši bakteriološku analizu vode i najmanje dva puta godišnje hemijsku analizu vode u za to ovlašćenoj ustanovi,

- najmanje jednom godišnje izvrši planski pregled unutrašnjosti rezervoara i sabirnih basena, stalne zaštitne ograde oko izvorišta i sabirnih basena i ispiranje vodovodne mreže,

- preduzima i predlaže mere za zaštitu vodovoda od mehaničkih oštećenja, zagađivanja i drugih štetnih radnji,

- pravovremenim manipulisanjem zatvaračima i drugim uređajima na vodovodu obezbedi štednju i ravnomernu potrošnju vode posebno u periodima kada se javlja nestašica,

- svakodnevno hlorisanje i određivanje rezidualnog hlora o čemu se vodi posebna evidencija,

- puštanje u rad novih vodnih objekata.

Član 11

U tekućem održavanju vodovoda dužni su da učestvuju svi korisnici vodovoda u slučajevima istovremenih većih kvarova na vodovodnoj mreži ili objektima na vodovodu ili njihovih težih mehaničkih oštećenja.

Ukoliko kvar nastane na vlastitom delu mreže svaki korisnik je dužan da isti što pre otkloni, a ukoliko to nije u stanju zbog težine kvara, sprečiti štetne posledice i bez odlaganja o tome obavestiti preduzeće ili lice iz člana 9. ove Odluke ili najbližeg člana režijskog odbora, drugog organa ili lice koje upravlja tim vodovodom.

Član 12

Na predlog lica ili preduzeća iz člana 9. ove Odluke, Režijski odbor, Zbor građana učesnika u izgradnji i korisnika vodovoda ili ovlašćeno lice u preduzeću (ili drugom pravnom licu), ovlašćeno lice među grupom građana (ako su oni investitori) ili sam građanin (ako je jedan građanin investitor), mora odlučiti da se blagovremeno obezbede odgovarajuće količine rezervnih delova, cevi i drugog materijala potrebnih za brzo i efikasno otklanjanje najčešćih kvarova na vodovodu. Organ ili lice koje upravlja vodovodom posebnom odlukom odlučuje o mestu i načinu skladištenja, evidentiranja i potrošnji novonabavljenih rezervnih delova, cevi i drugog materijala, kao i o preostalom materijalu nakon izgradnje vodovoda.

Član 13

Ako nastupi nestašica vode u tolikoj meri da se ne mogu zadovoljiti potrebe svih korisnika, na mreži ili pojedinim delovima mreže, ili ako je usled kvara na mreži ili objektima vodovoda neophodno privremeno obustaviti protok vode u celoj mreži ili o tome na pogodan način i bez odlaganja obavesti sve korisnike, odnosno korisnike na određenom delu mreže o vremenu od kada do kada će prekid trajati kao i o razlozima prekida.

Član 14

O ispiranju vodovodne mreže Režijski odbor ili drugi organ, ili lice koje upravlja vodovodom, je dužan da obavesti sve korisnike vodovoda najkasnije na 7 dana pre dana određenog za ispiranje vodovodne mreže.

Član 15

Za iskorišćenu vodu svaki korisnik plaća naknadu po ceni i na način koji utvrđuje svojom odlukom Zbor građana učesnika u izgradnji i korisnika vodovoda. Naknada će se obračunati po članu domaćinstva ili po stvarno utrošenoj količini vode ako su ugrađeni vodomeri.

Ukoliko u utvrđenom roku korisnik ne plati naknadu za utrošenu vodu i posle opomene organa ili lica koje upravlja vodovodom, može biti isključen sa vodovodne mreže od strane vodoprivredne inspekcije na zahtev organa ili lica koje upravlja vodovodom.

Član 16

Finansijska sredstva formirana na način iz člana 15. ove Odluke, koristiće se za redovno i investiciono održavanje vodovoda, kao i za druge namene utvrđene ovom Odlukom.

Nalog za isplatu sa računa sredstava iz stava 1. ovog člana potpisuje predsednik ili član Režijskog odbora uz ovlašćenje Zbora građana, ili lice koje ovlasti grupa građana, ovlašćeno lice u preduzeću (ili drugom pravnom licu).

Član 17

Ovlašćeno lice u preduzeću (ili drugom pravnom licu) ili ovlašćena lica među grupom građana ili Zbor građana, na inicijativu Režijskog odbora, može ako oceni da su obezbeđena dovoljna finansijska sredstva za amortizaciju vodovoda, doneti odluku da se naknada za iskorišćenu vodu smanji ili da se pojedini korisnici delimično ili potpuno za određeni period oslobode obaveze plaćanja naknade, zavisno od materijalnog i socijalnog položaja ili da se za određeno vreme svi korisnici oslobode obaveze za plaćanje naknade.

IV Iskorišćavanje vodovoda - upotreba i korišćenje vode

Član 18

Korisnici vodovoda moraju vodu za piće upotrebljavati u količini i prema strukturi potrošnje vode po stanovniku kako je to predviđeno investiciono-tehničkom dokumentacijom.

Član 19

Svaki korisnik vodovoda mora u roku utvrđenim Ugovorom da izgradi šahte propisanih dimenzija na glavnom vodu gde se priključio na mrežu i u dvorištu.

Šahta u dvorištu mora se izgraditi na pristupačnom mestu i propisno udaljena od puta odnosno putnog pojasa.

Član 20

U periodu nestašice vode ista se može upotrebljavati samo za piće.

Korisnik koji prekrši ugovornu obavezu iz stava 1. ovog člana više od tri puta u istom periodu nestašice vode pozvaće se na odgovornost od organa ili lica koje upravlja vodovodom i protiv njega se moraju preduzeti odgovarajuće mere predviđene ovom Odlukom.

Član 21

Korisnik vodovoda ne može koristiti niti davati vodu drugim licima za izvođenje većih građevinskih i drugih radova bez saglasnosti ili odluke organa ili lica koje upravlja vodovodom.

O zahtevu korisnika za upotrebu vode za potrebe iz stava 1. ovog člana upravitelj vodovoda je dužan da odluči u roku od sedam dana od dana primljenog zahteva, u protivnom će se smatrati da je dao traženu saglasnost.

Član 22

Na ranije izgrađen seoski vodovod se mogu priključiti preduzeća i druga pravna lica i građani koji nisu učestvovali u izgradnji vodovoda pod uslovima predviđenim odredbama člana 65. Zakona o vodama ("Sl. glasnik RS", br. 46/91).

Naknada iz stava 1. ovog člana uplaćuje se na žiro račun na kome se vode finansijska sredstva formirana od naknade za iskorišćenu vodu od ostalih korisnika vodovoda i ima istu namenu kao i ta sredstva.

Član 23

Način održavanja i određivanja zona sanitarne zaštite izvorišta vrši se u skladu sa Pravilnikom o načinu određivanja i održavanja zona zaštite izvorišta vodosnabdevanja ("Sl. glasnik RS", br. 92/2008).

V Upravni nadzor

Član 24

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vršiće vodoprivredni, sanitarni i građevinski inspektor u skladu sa svojim pravima i ovlašćenjima.

VI Kaznene odredbe

Član 25

Novčanom kaznom od 2.500-25.000 dinara kazniće se za prekršaj investitor vodovoda (svaki korisnik vodovoda posebno) ako izgrađeni vodovod počne koristiti pre sklapanja međusobnog pismenog Ugovora o održavanju, iskorišćavanju i upravljanju vodovodom shodno članu 4. i 5. ove Odluke.

Član 26

Javno preduzeće ili drugo preduzeće iz člana 9. ove Odluke kome je povereno održavanje seoskog vodovoda kazniće se novčanom kaznom od 50.000,00-500.000,00 dinara, ako ne preduzme neku od radnji iz člana 10. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom od 2.500,00-25.000,00 dinara.

Fizičko lice koje je osposobljeno za održavanje vodovoda i kome je shodno članu 9. ove Odluke povereno održavanje vodovoda i investitor vodovoda (svaki korisnik posebno) ako ne preduzimaju neku od radnji iz člana 10. ove Odluke, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 2.500,00-25.000,00 dinara.

Član 27

Ukoliko korisnik vodovoda koristi vodu drugačije nego što je potrošnja vode po stanovniku predviđena tehničkom dokumentacijom vodovoda kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 2.500,00-25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzeće ili drugo pravno lice kao investitor vodovoda, novčanom kaznom od 50.000,00-500.000,00 dinara.

Član 28

Svaki korisnik vodovoda koji shodno članu 20. ove Odluke u periodu nestašice vode koristi vodu za druge potrebe sem za piće kazniće se novčanom kaznom od 2.500,00-25.000,00 dinara.

Ukoliko i dalje ovo lice čini isti prekršaj iz stava 1. ovog člana, organ ili lice koje upravlja vodovodom može pokrenuti postupak pred nadležnim organom za njegovo isključenje sa vodovodne mreže.

Član 29

Ko se protivno odredbama člana 22. ove Odluke priključi na seoski vodovod kazniće se za prekršaj novčanom kaznom:

1. Preduzeće ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 50.000,00-500.000,00 dinara,

2. Fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00-25.000,00 dinara.

Pored novčane kazne, vodoprivredni inspektor će po zahtevu investitora vodovoda ili po službenoj dužnosti isključiti sa vodovodne mreže bespravno priključenog korisnika vodovoda.

Član 30

Investitor vodovoda ako prekrši odredbe člana 23. ove Odluke kazniće se za prekršaj:

1. Preduzeće ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 50.000,00-500.000,00 dinara

2. Fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00-25.000,00 dinara.

Član 31

Ko ošteti, uništi ili učini neupotrebljivim vodoprivredni objekat - seoski vodovod kazniće se za krivično delo zatvorom do pet godina shodno članu 114. Zakona o vodama ("Sl. glasnik RS", br. 46/91).

VII Prelazne i završne odredbe

Član 32

Za postojeće seoske vodovode, za koje to do sada nije učinjeno investitori su dužni sklopiti međusobni pismeni Ugovor o održavanju i iskorišćavanju vodovoda u roku od godinu dana, a koji mora biti usklađen sa odredbama ove Odluke.

Korisnici vodovoda koji u roku navedenom u stavu 1. ovog člana ne potpišu gore navedeni Ugovor a i dalje ostanu priključeni na vodovodnu mrežu, smatraće se da dalje ne žele biti korisnici vodovoda i protiv njih će se po zahtevu drugih korisnika ili po službenoj dužnosti pokrenuti postupak za isključenje od nadležnih organa.

Član 33

Po završetku postupka za isključenje korisnika iz stava 2. člana 32. ove Odluke, istima će se izvršiti povraćaj srazmernog dela sredstava sa kojim su učestvovali u izgradnji vodovoda. Visina sredstava za povraćaj može se utvrditi sporazumom ili u postupku kod nadležnog sudskog organa.

Član 34

U slučaju sporova koji nastanu u sprovođenju Ugovora zaključenih shodno članu 4. ove Odluke, nadležan je Osnovni sud u Loznici.

Član 35

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o opštim uslovima za iskorišćavanje i održavanje seoskih vodovoda na području opštine Loznica ("Sl. list opštine Loznica", br. 4/94).

Član 36

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".