ODLUKA
O OSNIVANJU NACIONALNOG TELA ZA SPROVOĐENJE PROJEKATA MEHANIZMA ČISTOG RAZVOJA

("Sl. glasnik RS", br. 32/2010)

1. Ovom odlukom osniva se Nacionalno telo za sprovođenje projekata Mehanizma čistog razvoja (u daljem tekstu: Nacionalno telo).

2. Zadatak Nacionalnog tela je da: proverava usaglašenost programa i projekata Mehanizma čistog razvoja sa odredbama Kjoto protokola, nacionalnim indikatorima održivog razvoja i uslovima za podnošenje i odobravanje projekata Mehanizma čistog razvoja i propisima Republike Srbije, vrši tehničku proveru i odobrava programe i projekte koji se sprovode u okviru Mehanizma čistog razvoja u skladu sa propisanom procedurom i kriterijumima u formi pisma odobrenja, odnosno donosi odluke o odbijanju odobravanja predloženih projekata Mehanizma čistog razvoja u formi pisma odbijanja.

3. Članovi Nacionalnog tela su predstavnici sledećih ministarstava: ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; ministarstva nadležnog za poslove životne sredine i građevine; ministarstva nadležnog za poslove ekonomije i regionalnog razvoja; ministarstva nadležnog za poslove rudarstva i energetike; ministarstva nadležnog za poslove finansija; ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja.

Radom Nacionalnog tela rukovodi ministar nadležan za poslove životne sredine.

Članove Nacionalnog tela imenuje Vlada, na predlog ministra nadležnog za poslove životne sredine.

4. U radu Nacionalnog tela mogu učestvovati predstavnici drugih nadležnih organa i organizacija, kao i stručnjaci iz različitih oblasti radi davanja stručnih mišljenja u vezi s pojedinim pitanjima iz nadležnosti Nacionalnog tela.

5. Nacionalno telo donosi poslovnik o svom radu.

6. Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Nacionalnog tela obavljaće Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

7. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".