ZAKLJUČAK

U VEZI PROGRAMA PRUŽANJA FINANSIJSKE POMOĆI SOCIJALNO NAJUGROŽENIJIM GRAĐANIMA GRADA PANČEVA U 2010. GODINI

("Sl. list grada Pančeva", br. 6/2010)

I

Skupština grada Pančeva donosi Program pružanja finansijske pomoći socijalno najugroženijim građanima grada Pančeva u 2010. godini.

II

Program iz tačke I ovog zaključka čini njegov sastavni deo.

III

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom listu grada Pančeva".

PROGRAM PRUŽANJA FINANSIJSKE POMOĆI SOCIJALNO NAJUGROŽENIJIM GRAĐANIMA GRADA PANČEVA U 2010. GODINI

Programom pružanja finansijske pomoći socijalno najugroženijim građanima grada Pančeva u 2010. godini regulišu se uslovi i kriterijumi pružanja pomoći građanima u plaćanju komunalnih usluga javnim komunalnim preduzećima, čiji je osnivač Grad: JKP "Grejanje" Pančevo, JKP "Higijena" Pančevo i JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo, odnosno javnim komunalnim preduzećima čiji su osnivači mesne zajednice u naseljenim mestima, kao i uslovi i kriterijumi pružanja pomoći socijalno najugroženijim građanima grada Pančeva koji ne koriste usluge JKP "Grejanja" Pančevo.

Finansijska pomoć, pod uslovima predviđenim ovim programom, ostvaruje se za:

- usluge koje pružaju JKP "Grejanje" Pančevo, JKP "Higijena" Pančevo i JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo i

- usluge koje pružaju javna komunalna preduzeća čiji su osnivači mesne zajednice u naseljenim mestima, i to na ime usluga iznošenja smeća i usluga vodovoda i kanalizacije.

Finansijsku pomoć, pod uslovima predviđenim ovim programom, ostvaruju i građani (socijalno najugroženije kategorije), koji ne koriste usluge JKP "Grejanja" Pančevo, i to na ime nabavke, odnosno plaćanja energenata za grejanje svog stambenog prostora.

Pravo na finansijsku pomoć imaju sledeće kategorije građana:

1. porodice-korisnici materijalnog obezbeđenja porodice po Zakonu o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana

2. ostale kategorije socijalno ugroženih građana, odnosno porodica: nezaposlena lica, zaposleni i penzioneri sa minimalnim primanjima i druge kategorije ugroženih lica.

Porodice-korisnici prava iz tačke 1. ovog Programa ostvaruju pravo na finansijsku pomoć na osnovu rešenja Centra za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo o priznavanju prava na materijalno obezbeđenje porodice.

Ostale kategorije građana iz tačke 2. ovog Programa ostvaruju pravo na finansijsku pomoć pod uslovom da prihod njihovog domaćinstva (uključujući i katastarski prihod) ne prelazi nivo socijalne sigurnosti prema aktu Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije, uvećan za 20 %.

Korisnici iz tačke 2. ovog Programa ostvaruju pravo na finansijsku pomoć na osnovu dokaza i pod uslovima koji su propisani Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, i to:

1. Fotokopije lične karte (za sve punoletne članove porodičnog domaćinstva)

2. Potvrde o ukupnim neto primanjima u prethodnih šest meseci, u odnosu na mesec podnošenja zahteva (za svakog zaposlenog člana porodičnog domaćinstva)

3. Uverenja o imovnom stanju iz Republičkog geodetskog zavoda - Služba za katastar nepokretnosti)

4. Uverenja o prihodima iz Poreske uprave Pančevo (samo za privatne preduzetnike)

5. Potvrde škole, odnosno fakulteta o školovanju za učenike, odnosno studente

6. Izjave o broju članova porodičnog domaćinstva

7. Potvrde sa evidencije nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Pančevo (za nezaposlene) ili fotokopija overene zdravstvene ili radne knjižice

8. Potvrde Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje - Filijala Pančevo o isplaćenim penzijama u prethodnih šest meseci, u odnosu na mesec podnošenja zahteva (za penzionere).

Ukupan prihod domaćinstva za kategoriju građana iz tačke 2. ovog programa, utvrđuje Centar za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo, koji na osnovu podnetih dokaza izdaje odgovarajuću potvrdu o ispunjavanju uslova za ostvarivanje prava iz ovog programa.

Lica iz tačke 2. ovog programa koja ispunjavaju uslove na finansijsku pomoć, potvrdu Centra za socijalni rad "Solidarnost" podnose u službama nadležnih javnih komunalnih preduzeća (JKP "Grejanje" Pančevo, JKP "Higijena" Pančevo i JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo), odnosno javnim komunalnim preduzećima čiji su osnivači mesne zajednice u naseljenim mestima, radi njihovog evidentiranja.

Evidentiranje lica iz prethodnog stava ovog programa koja ne koriste usluge JKP "Grejanja" Pančevo vrši se u Centru za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo.

Evidencije o korisnicima materijalnog obezbeđenja porodice Centar za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo dostavlja nadležnim javnim komunalnim preduzećima i nadležnom sekretarijatu Gradske uprave grada Pančeva.

Sredstva na ime realizacije ovog Programa obezbediće se u budžetu grada Pančeva za 2010. godinu, i to prema sledećoj strukturi: 70 % sredstava na ime troškova grejanja, 20 % na ime usluga vodovoda i kanalizacije i 10 % na ime usluga iznošenja smeća.

Gradsko veće grada Pančeva utvrdiće način ostvarivanja prava na finansijsku pomoć, pojedinačni iznos pomoći, rokove za podnošenje zahteva i druga pitanja od značaja za ostvarivanje ovog programa.