ODLUKA
O AUTO-TAKSI PREVOZU

("Sl. list grada Smedereva", br. 2/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se organizacija i način obavljanja auto-taksi prevoza putnika i stvari na teritoriji grada Smedereva i propisuju bliži uslovi za obavljanje auto-taksi prevoza putnika i stvari.

Član 2

Auto-taksi prevoz putnika i stvari (u daljem tekstu: taksi prevoz) je vid javnog prevoza putnika i stvari u drumskom saobraćaju na teritoriji grada Smedereva.

Taksi prevoz je vid vanlinijskog prevoza, za koji putnik utvrđuje relaciju i za to plaća naknadu koju pokaže taksimetar.

Taksi prevoz se obavlja motornim vozilom koje ispunjava uslove propisane zakonom i ovom Odlukom.

Član 3

Taksi prevoz mogu obavljati fizička lica (preduzetnik) i pravna lica (privredno društvo i dr.), registrovana za obavljanje ove vrste delatnosti, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom (u daljem tekstu: prevoznik).

Član 4

Taksi vozač je fizičko lice koje obavlja taksi prevoz kao preduzetnik, ili kao zaposleni odnosno angažovani kod pravnog lica, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 5

U okviru godišnjeg i višegodišnjeg planiranja potreba za taksi prevozom na teritoriji grada Smedereva, planiraju se potrebe i donosi Program optimalnog organizovanja taksi prevoza (u daljem tekstu: Program).

Program iz stava 1. ovog člana donosi se u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima kojima se definiše optimalno organizovanje taksi prevoza.

Saobraćajno-tehnički uslovi iz stava 2. ovog člana, definišu se u tekućoj za narednu godinu, na osnovu karakteristika prevoznih zahteva-vožnji, a u skladu sa prostornim mogućnostima i brojem mesta na taksi stajalištima.

Gradsko veće grada Smedereva donosi Program iz stava 1. ovog člana koji sadrži broj taksi vozila, čijim radom se zadovoljavaju potrebe za ovom vrstom prevoza, na osnovu predloga Organizacione jedinice Gradske uprave Smederevo nadležne za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: Odsek za saobraćaj), a u skladu sa izabranom studijom stručne organizacije.

Član 6

Prevoznik može da otpočne sa radom, odnosno obavlja taksi prevoz, kada pored zakonom utvrđenih uslova ispuni i uslove iz ove Odluke.

Konačna akta o ispunjenosti uslova iz ove Odluke u smislu stava 1. ovog člana izdaje Odsek za saobraćaj.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

a) Fizičko lice - preduzetnik

Član 7

Fizičko lice može obavljati taksi prevoz kao preduzetnik, ako pored opštih uslova utvrđenih zakonom, ispunjava i uslove utvrđene ovom Odlukom i to:

1. da je preduzetnik registrovan za obavljanje delatnosti taksi prevoza u skladu sa zakonom i ovom Odlukom i da ima poslovno sedište na teritoriji grada Smedereva;

2. da ima vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje tri godine;

3. da ima završenu srednju odnosno visoku školu, od III do VII stepena stručne spreme, saobraćajnog smera ili položen ispit za obavljanje taksi prevoza;

4. da ima važeće lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti vozača za upravljanje motornim vozilom u javnom prevozu kojim se obavlja taksi prevoz (vozač profesionalac);

5. da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje delatnosti taksi prevoza, odnosno da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije, dok traju pravne posledice osude, odnosno mere;

6. da je izmirio poreske obaveze po osnovu rešenja Odeljenja lokalne poreske administracije;

7. da nije u radnom odnosu ili da nije osnivač druge radnje ili preduzeća, odnosno da u okviru radnje nema registrovanu drugu delatnost i da nije ostvario pravo na penziju po bilo kom osnovu;

8. da je vlasnik ili korisnik motornog vozila po ugovoru o lizingu kojim namerava da obavlja delatnost taksi prevoza (u daljem tekstu: taksi vozilo);

9. da postoji slobodno mesto za taksi vozilo, u skladu sa Programom iz člana 5. stav 1. ove Odluke;

10. da motorno vozilo ispunjava uslove u pogledu estetskog pregleda vozila za obavljanje taksi prevoza iz člana 9. ove Odluke.

Preduzetnik je u obavezi da taksi prevoz obavlja samo jednim vozilom, čiji je vlasnik ili korisnik po ugovoru o lizingu, kojim lično upravlja i za koje je izdat važeći karton estetskog pregleda i ne može isto ustupiti drugim licima za obavljanje taksi prevoza.

Postupak, program, način i organizaciju polaganja ispita za obavljanje taksi prevoza iz člana 7. stav 1. tačka 3. bliže će se odrediti Pravilnikom o polaganju ispita za obavljanje taksi prevoza, koji će doneti Gradsko veće grada Smedereva.

Uslovi iz stava 1. tačke 2.3.4. i 8. ovog člana dokazuju se overenom fotokopijom određenog dokumenta ne starijom od 6 (šest) meseci.

Uslov iz stava 1. tačke 5. i 6. ovog člana dokazuje se uverenjem nadležnog organa ne starijim od 3 (tri) dana.

Uslov iz stava 1. tačka 7. ovog člana dokazuje se:

- važećom potvrdom izdatom od strane Nacionalne službe zapošljavanja, nadležne službe socijalnog i penzionog osiguranja i

- overenom fotokopijom radne knjižice ne starijom od 6 (šest) meseci.

Uslov iz stava 1. tačka 9. ovog člana dokazuje se potvrdom koju izdaje odsek za saobraćaj.

Uslov iz stava 1. tačka 10. ovog člana dokazuje se rešenjem organizacione jedinice Gradske uprave Smederevo nadležne za inspekcijske poslove (u daljem tekstu: Odsek za saobraćajnu inspekciju).

b) Pravno lice

Član 8

Pravno lice može obavljati taksi prevoz ako pored opštih uslova utvrđenih zakonom, ispunjava i uslove utvrđene ovom Odlukom i to:

1. da je registrovano za obavljanje delatnosti taksi prevoza u skladu sa zakonom i ovom Odlukom;

2. da ima poslovno sedište na teritoriji grada Smedereva;

3. da taksi vozač zaposlen odnosno angažovan u pravnom licu ispunjava uslove propisane članom 7. stav 1. tačke od 2-5;

4. da ima najmanje jedno motorno vozilo u vlasništvu ili da je korisnik po osnovu ugovora o lizingu ili ugovora o zakupu;

5. da je izmirio poreske obaveze po osnovu rešenja Odeljenja lokalne poreske administracije;

6. da postoji slobodno mesto za taksi vozilo u skladu sa Programom iz člana 5. stav 1. ove Odluke;

7. da motorno vozilo ispunjava uslove u pogledu estetskog pregleda vozila za obavljanje taksi prevoza iz člana 9. ove Odluke.

Uslovi iz stava 1. tačke 1. i 2. ovog člana dokazuju se izvodom iz APR-a ne starijim od 6 (šest) meseci.

Uslovi iz stava 1. tačke 3. i 4. ovog člana dokazuju se overenom fotokopijom određenog dokumenta ne starijom od 6 (šest) meseci.

Uslov iz stava 1. tačka 5. ovog člana dokazuje se uverenjem nadležnog organa ne starijim od 3 (tri) dana.

Uslov iz stava 1. tačka 6. ovog člana dokazuje se potvrdom koju izdaje Odsek za saobraćaj.

III TAKSI VOZILO

Član 9

Motorno vozilo ispunjava uslove u pogledu estetskog pregleda vozila za obavljanje taksi prevoza ako ispunjava sledeće uslove:

1. da je fabrički proizvedeno motorno vozilo koje je u skladu sa propisima o homologaciji Republike Srbije, da ima najviše pet sedišta, računajući i sedište vozača i najmanje četvoro vrata;

2. da je proizvedeno minimalno u skladu sa uslovima propisanim normom:

- "EURO-2" do 1. januara 2012. godine,

- "EURO-3" od 1. januara 2012. godine do 1. januara 2016. godine,

- "EURO-4" od 1. januara 2016. godine;

3. da je tehnički ispravno u skladu sa propisima za javni prevoz (taksi prevoz);

4. da je vozilo registrovano u PU - Stanica saobraćajne policije Smederevo;

5. da poseduje polisu osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu;

6. da ima na vidnom mestu za putnike ugrađen ispravan, plombiran i baždaren taksimetar i istaknut naziv auto-taksi prevoznika;

7. da ima važeći cenovnik usluga tako postavljen da je vidljiv putnicima, minimalnih dimenzija 10 x 15 cm;

8. da ima ispravnu ventilaciju, grejanje i unutrašnje osvetljenje;

9. da je vozilo bez oštećenja, čisto i da se reklamne poruke ne nalaze na staklenim površinama sa prednje i zadnje strane vozila;

10. da ima protivpožarni aparat, pričvršćen na lako uočljivom i pristupačnom mestu, sa važećim rokom upotrebe;

11. da je vozilo obojeno ili prelepljeno folijom u jedinstvenu osnovnu boju taksi vozila;

12. vozila pravnog lica moraju biti jednoobrazno obojena ili prelepljena folijom, a prevoznik koji namerava da se bavi auto-taksi prevozom ne može za osnovnu boju svojih vozila da koristi osnovnu boju taksi vozila pravnih lica, koja već obavljaju delatnost taksi prevoza;

13. da na krovu motornog vozila ima taksi tablu koja je identičnog izgleda sa obe strane, postavljena paralelno sa vetrobranskim staklom, opremljena uređajem za osvetljenje i ispisanim natpisom taksi. Oznaka mora biti sinhronizovana sa taksimetrom tako da ne svetli kada je taksimetar uključen;

14. da postoji slobodno mesto za taksi vozilo u skladu sa Programom iz člana 5. stav 1. ove Odluke.

Na krovu motornog vozila iznad taksi table može se postaviti reklamni pano, tako da ne zaklanja taksi tablu.

Za postavljanje reklamnog panoa na vozilo kojim se obavlja taksi prevoz neophodan je sertifikat ovlašćene institucije.

IV TAKSI ISPRAVE I OZNAKE

Član 10

a) Isprave taksi vozača

Taksi dozvola je isprava (akt) koja služi kao dokaz da taksi vozač ispunjava uslove iz člana 7. stav 1. tačke od 2-5. ove Odluke, koju je taksi vozač u obavezi da nosi sa sobom prilikom obavljanja taksi prevoza i koju je dužan da pokaže na zahtev ovlašćenog lica.

Taksi dozvola sadrži:

- redni broj iz registra,

- poslovno ime prevoznika,

- ime i prezime taksi vozača,

- status taksi vozača (preduzetnik, zaposlen odnosno angažovan),

- jedinstveni matični broj,

- adresu i

- sliku.

b) Isprave taksi vozila

Karton estetskog pregleda je isprava (akt) koja služi kao dokaz da vozilo ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza propisane članom 9. ove Odluke, koju je taksi vozač u obavezi da nosi sa sobom prilikom obavljanja taksi prevoza i koju je dužan da pokaže na zahtev ovlašćenog lica.

Karton estetskog pregleda sadrži:

- redni broj iz registra,

- poslovno ime prevoznika,

- registarsku oznaku, marku i tip vozila,

- godinu proizvodnje taksi vozila,

- osnovnu boju taksi vozila po rešenju,

- broj saobraćajne dozvole i

- datum overe kartona estetskog pregleda taksi vozila.

v) Oznake za taksi vozilo

Kontrolna vetrobranska nalepnica je oznaka taksi vozila koja služi kao dokaz o ispunjenosti uslova iz člana 9. ove Odluke, sadrži podatke o taksi vozilu, nalazi se na prednjem i zadnjem desnom gornjem uglu vetrobranskog stakla (posmatrano iz vozila), a koju postavlja i uklanja Odsek za saobraćaj.

Kontrolna vetrobranska nalepnica sadrži:

- redni broj iz registra,

- registarski broj vozila,

- rok važenja kartona estetskog pregleda i

- transparentni hologram - osnovni grb grada.

Taksi tabla je oznaka taksi vozila, koja služi za identifikaciju taksi vozila i koja mora biti postavljena na krovu vozila za vreme obavljanja taksi prevoza.

Taksi tabla sadrži:

- natpis TAXI,

- naziv prevoznika i

- redni broj vozila u evidenciji pravnog lica.

Na taksi tabli ne mogu se postavljati reklamno - propagandne poruke.

Ukoliko taksi vozač taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe ili ukoliko ne obavlja taksi prevoz, dužan je da taksi tablu privremeno skine sa taksi vozila.

Prevoznik može na bočnim stranama taksi vozila kojim se obavlja taksi prevoz ispisati natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona.

Član 11

Prevoznik je pored zakonom propisanih obaveza dužan:

- da sve izmene podataka koje sadrži taksi dozvola i druge isprave u smislu ove Odluke, prijavi Odseku za saobraćaj u roku od 8 (osam) dana od dana nastupanja izmene;

- da sve izmene podataka u vezi sa taksi vozilom prijavi Odseku za saobraćaj u roku od 8 (osam) dana od dana nastupanja izmene;

- da u roku od 8 (osam) dana od dana podnošenja zahteva za brisanje iz registra Agencije za privredne registre, Odseku za saobraćaj vrati taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i kontrolnu vetrobransku nalepnicu koje će nadležni organ da poništi;

- da u roku od 8 (osam) dana po pravosnažnosti rešenja o brisanju iz registra donetom po sili zakona, Odseku za saobraćaj vrati taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i kontrolnu vetrobransku nalepnicu koje će nadležni organ da poništi;

- da jednom godišnje izvrši utvrđivanje ispunjenosti uslova u pogledu estetskog pregleda za taksi vozila u skladu sa odredbama ove Odluke;

- da u roku od 8 (osam) dana od dana podnošenja zahteva za promenu vozila i same promene vozila za obavljanje taksi prevoza, Odseku za saobraćaj vrati karton estetskog pregleda za vozilo koje se zamenjuje drugim, a koji će nadležni organ da poništi i

- da u roku od 8 (osam) dana od dana početka korišćenja radio veze Odseku za saobraćajnu inspekciju dostavi overene fotokopije dozvola za korišćenje frekvencije za teritoriju grada Smedereva i tehnički pregled radio stanica o čemu se vodi evidencija.

V POSTUPAK UTVRĐIVANJA USLOVA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA I IZDAVANJE AKATA

Član 12

Prevoznik zainteresovan za obavljanje taksi prevoza podnosi zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova iz člana 7. i 8. ove Odluke, uz odgovarajuću dokumentaciju, Odseku za saobraćaj.

Uvidom u podnetu dokumentaciju utvrđuje se ispunjenost uslova i shodno tome izdaje taksi dozvola.

O izdatim taksi dozvolama Odsek za saobraćaj vodi poseban registar.

Član 13

Prevoznik zainteresovan za utvrđivanje ispunjenosti uslova u pogledu estetskog pregleda vozila za obavljanje taksi prevoza podnosi zahtev Odseku za saobraćajnu inspekciju.

Utvrđivanje ispunjenosti uslova u pogledu estetskog pregleda vrši Odsek za saobraćajnu inspekciju na osnovu uslova propisanih članom 9. ove Odluke, uvidom u podnetu dokumentaciju, pregledom motornog vozila, te shodno izdaje rešenje o ispunjenosti uslova koje u sebi mora da sadrži i podatke o utvrđenoj osnovnoj boji taksi vozila.

Prevoznik koji obavlja taksi prevoz zadržava svoju osnovnu boju taksi vozila na osnovu svog pismenog izjašnjavanja, a po redosledu početka obavljanja delatnosti taksi prevoza.

Na osnovu rešenja o ispunjenosti uslova u pogledu estetskog pregleda vozila Odsek za saobraćaj izdaje karton estetskog pregleda vozila sa rokom važenja od jedne godine, koji počinje da teče danom izdavanja kartona estetskog pregleda.

O izdatim kartonima estetskog pregleda Odsek za saobraćaj vodi poseban registar.

Prevoznik je u obavezi da svake godine, u roku od 30 (trideset) dana pre isteka važnosti kartona estetskog pregleda za taksi vozilo, a pod istim uslovima kao i kod izdavanja kartona estetskog pregleda, podnese zahtev za produženje istog Odseku za saobraćajnu inspekciju.

Član 14

U slučaju da je Programom ograničen broj taksi vozila za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Smedereva i da ne postoji slobodno mesto za taksi vozilo, Odsek za saobraćajnu inspekciju će zapisnikom konstatovati da predmetno vozilo ispunjava uslove u pogledu estetskog pregleda vozila iz člana 9. ove Odluke i isto će staviti na listu čekanja, pri čemu će podnosiocu zahteva izdati potvrdu o redosledu na listi čekanja.

Listu čekanja formira Odsek za saobraćajnu inspekciju samo za vozila koja u trenutku podnošenja zahteva ispunjavaju uslove iz člana 9. ove Odluke, o čemu se vodi evidencija.

Po upražnjavanju mesta, Odsek za saobraćajnu inspekciju će pismeno obavestiti prvog na listi čekanja o upražnjenom mestu i pozvati ga da najkasnije u roku od 8 (osam) dana od dana prijema obaveštenja, podnese zahtev za vozilo radi utvrđivanja ispunjenosti uslova i izdavanja rešenja.

Ukoliko podnosilac zahteva ne postupi po dopisu Odseka za saobraćajnu inspekciju, gubi pravo iz prethodnog stava i briše se sa liste čekanja, a obaveštenje se upućuje prvom narednom sa liste čekanja.

VI PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 15

Preduzetniku prestaje važnost akata iz člana 6. stava 2. ove Odluke u slučaju:

1. odjave,

2. ako prestane da postoji neki od uslova iz člana 7. i 9. ove Odluke,

3. ako jednom godišnje ne izvrši utvrđivanje ispunjenosti uslova u pogledu estetskog pregleda taksi vozila, najkasnije u roku od 3 (tri) meseca od dana isteka važnosti kartona estetskog pregleda u skladu sa odredbama ove Odluke i

4. u drugim slučajevima propisanim zakonom.

Pravnom licu prestaje važnost akata iz člana 6. stava 2. ove Odluke u slučaju:

1. odjave,

2. ako prestane da postoji neki od uslova iz člana 8. ove Odluke,

3. ako jednom godišnje ne izvrši utvrđivanje ispunjenosti uslova u pogledu estetskog pregleda svih taksi vozila, najkasnije u roku od 3 (tri) meseca od dana isteka važnosti kartona estetskog pregleda u skladu sa odredbama ove Odluke i

4. u drugim slučajevima propisanim zakonom.

VII TAKSI STAJALIŠTA

Član 16

Taksi stajališta (u daljem tekstu: stajališta) su određene i uređene saobraćajne površine, namenjene za stajanje taksi vozila u toku rada prevoznika.

Stajališta su javna i kao takva su dostupna svim taksi vozačima pod istim uslovima.

Stajališta mogu da budu stalna, privremena i povremena.

Stalna stajališta su određene i uređene saobraćajne površine namenjene za organizovano obavljanje taksi prevoza, odnosno za ukrcaj i iskrcaj putnika i prijem poziva iz dispečerskog centra.

Privremena stajališta su određene i uređene saobraćajne površine koja se koriste kao stalna do privođenja nameni utvrđenoj urbanističkim planom.

Povremena stajališta su određene saobraćajne površine koje se koriste za vreme održavanja sajmova, pijaca, većih sportskih, kulturnih i privrednih manifestacija i značajnih skupova.

Na stajalištu se mesta za stajanje taksi vozila obeležavaju horizontalnom signalizacijom žute boje, a na početku i na kraju stajališta, istom bojom, upisuje se oznaka "TAXI".

Stajalište se obeležava vertikalnim saobraćajnim znakom: (III-32) "parkiralište" i dopunskom tablom: "za TAXI vozila".

Član 17

Na stajalištu taksi vozila se postavljaju prema redosledu dolaska.

Na stajalištu mogu se postavljati samo vozila koja su obeležena u skladu sa ovom Odlukom i poseduju akte iz člana 6. stav 2.

Taksi vozila se postavljaju na stajalištu samo u okviru obeleženih mesta i na način kako je definisano horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Za vreme stajanja taksi vozila na stajalištu vozač je dužan da ostane pored taksi vozila ili u taksi vozilu.

Član 18

Stajališta određuje Odsek za saobraćaj, u saradnji sa ovlašćenim predstavnicima prevoznika.

Stajališta uređuje i održava pravno lice kome su Odlukom Skupštine grada povereni poslovi upravljanja javnim putevima na teritoriji grada Smedereva.

VIII NAČIN RADA TAKSI VOZAČA

Član 19

Taksi vozač može taksi prevoz da započne sa stajališta, korišćenjem radio veze i telefonskog poziva iz dispečerskog centra ili na zahtev putnika u skladu sa zakonom.

Taksi vozač može taksi prevoz da obavlja uz korišćenje radio veze ukoliko za istu ima odgovarajuću dozvolu nadležnog organa.

Putnik može da koristi taksi vozilo po svom izboru, osim kada je telefonskim pozivom dispečerskom centru naručio vožnju.

Član 20

Taksi vozač je obavezan da odmah pri otpočinjanju vožnje sa putnikom uključi taksimetar i da ga isključi odmah nakon završene vožnje.

U slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, putnik nije u obavezi da plati naknadu za taksi prevoz.

Član 21

Taksi vozač je obavezan da putnika preveze najkraćim putem do mesta opredeljenja ili putem koji putnik odredi, a u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

Član 22

Taksi vozač je obavezan da u slobodno vozilo primi svakog putnika, osim ako proceni da to ne predstavlja rizik za njegovu bezbednost, prema raspoloživim mestima za sedenje, kao i lični prtljag putnika prema veličini prostora za prtljag i nosivosti taksi vozila.

Član 23

U vozilu kojim se obavlja taksi prevoz ne mogu se prevoziti deca ispod šest godina starosti bez pratioca, lica obolela od zaraznih bolesti, životinje, posmrtni ostaci, eksplozivi, lako zapaljive, otrovne, radioaktivne, nagrizajuće, zarazne materije i organski peroksidi.

Taksi vozilom ne mogu se bez pristanka taksi vozača, prevoziti lica pod dejstvom alkohola ili opojnih droga i kućni ljubimci.

Putnik može da odbije da uđe u taksi vozilo, naručeno putem dispečerskog centra, ako osnovano posumnja da je taksi vozač pod uticajem alkohola ili opojnih droga, ako je neuredan ili ako je unutrašnjost vozila zaprljana.

Član 24

Taksi vozač je obavezan, da se za vreme obavljanja taksi prevoza, prema putnicima ophodi predusretljivo sa pažnjom i poštovanjem.

Taksi vozač je obavezan da za vreme obavljanja taksi prevoza bude uredan (čist, podšišan, obrijan ili sa negovanom bradom i brkovima), da mu je odeća prikladna, da ne puši u taksi vozilu za vreme vožnje, da ne koristi mobilni telefon za vreme vožnje, kao i da nije pod uticajem alkohola ili opojnih droga.

Taksi vozač za vreme obavljanja taksi prevoza ne sme biti odeven u kratke pantalone, šorts, majicu bez rukava, ne sme biti obuven u neprikladnu obuću i slično.

Član 25

Za vreme obavljanja taksi prevoza, taksi vozač može da zaustavi taksi vozilo i na mestima gde je to znakom zabranjeno, ako se ne ugrožava bezbednost saobraćaja, uz uključivanje svih pokazivača pravaca, radi ulaska ili izlaska putnika iz taksi vozila.

Za vreme obavljanje taksi prevoza, taksi vozač može koristiti saobraćajne trake namenjene za javni gradski i prigradski prevoz putnika, kao i autobuska stajališta za kretanje i radi ulaska i izlaska putnika iz taksi vozila.

Član 26

Za vreme obavljanja taksi prevoza, taksi vozač kod sebe mora da ima važeću taksi dozvolu, važeći karton estetskog pregleda za taksi vozilo kojim upravlja, polisu osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu za taksi vozilo kojim upravlja, važeće lekarsko uverenje, važeći karton šestomesečnog pregleda tehničke ispravnosti taksi vozila kojim upravlja.

Taksi vozač zaposlen, odnosno angažovan u pravnom licu sa važećom taksi dozvolom tog pravnog lica, ne može obavljati taksi prevoz za neko drugo pravno lice na teritoriji grada Smedereva.

Član 27

Taksi vozač je u obavezi da privremeno ukloni taksi tablu sa krova vozila kada taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe.

Taksi vozač ne može da taksi vozilom obavlja linijski prevoz putnika.

IX NAKNADA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 28

Naknada za obavljanje taksi prevoza utvrđuje se na osnovu važećeg i istaknutog cenovnika usluga, a naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar, na mestu opredeljenja putnika.

U naknadu za taksi prevoz uračunat je i prevoz ličnog prtljaga.

Pod ličnim prtljagom podrazumevaju se putne torbe i koferi težine do 30 (trideset) kg.

Cenovnikom mora da se predvidi posebna doplata za lični prtljag putnika teži od 30 (trideset) kg, kao i za vangabaritni prtljag.

Sa posebnom doplatom za prtljag iz stava 4. ovog člana putnik mora da bude upoznat i saglasan pre započinjanja taksi prevoza, u suprotnom putnik nije u obavezi da istu doplati.

X CENOVNIK USLUGA

Član 29

Saglasnost na rešenje o maksimiranju cena auto-taksi prevoza na teritoriji grada Smedereva daje Gradsko veće grada Smedereva.

Cenovnik mora biti u skladu sa rešenjem iz stava 1. ovog člana.

Taksi vozač je u obavezi da po izvršenoj usluzi, na zahtev putnika, izda račun koji mora da sadrži:

- redni broj računa,

- poslovno ime prevoznika,

- ime i prezime taksi vozača (potpis),

- broj vozila,

- datum,

- relaciju vožnje i

- naknadu za izvršenu uslugu po taksimetru.

U slučaju da taksi vozač ne izda račun na kraju vožnje, putnik nije u obavezi da plati naknadu za obavljeni taksi prevoz.

Član 30

U slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi prevoz, taksi vozaču pripada kao naknada, iznos koji pokaže taksimetar u momentu prekida taksi prevoza, osim u slučaju kvara taksi vozila, kada mu ne pripada naknada.

U slučaju kvara taksi vozila, taksi vozač je dužan da putniku obezbedi nastavak započetog taksi prevoza drugim taksi vozilom.

Član 31

O prijemu drugih putnika u toku taksi prevoza do mesta opredeljenja odlučuje putnik koji je započeo korišćenje taksi prevoza uz saglasnost taksi vozača.

Ako putnik, koji je primljen u toku taksi prevoza, nastavlja korišćenje taksi prevoza posle mesta opredeljenja putnika koji je započeo korišćenje ovog prevoza, nastavak vožnje se smatra započinjanjem taksi prevoza.

Član 32

Ako više putnika, istovremeno koristi taksi prevoz do istog mesta opredeljenja, naknadu taksi prevoza plaća putnik koji je ugovorio, odnosno započeo korišćenje taksi prevoza ili putnici mogu samostalno da odluče o podeli naknade za obavljeni taksi prevoz.

XI NADZOR

Član 33

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši Gradsko veće grada Smedereva.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove Odluke vrši Odsek za saobraćajnu inspekciju.

Prilikom inspekcijskog nadzora saobraćajni inspektor je dužan da pokaže svoju službenu legitimaciju.

Član 34

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor ima pravo i dužnost da:

1. vrši zaustavljanje vozila kojima se obavlja taksi prevoz, isticanjem saobraćajnog znaka "zabranjen saobraćaj svim vozilima u oba smera" na kome je ispisano "STOP";

2. vrši pregled vozila kojima se obavlja taksi prevoz i kontroliše potrebnu dokumentaciju prevoznika, taksi vozača i taksi vozila;

3. rešenjem nalaže otklanjanje nedostataka u pogledu ispunjenosti propisanih uslova za prevoznika, taksi vozača i taksi vozila;

4. u slučaju ponavljanja prekršaja prevoznika, podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom organu za prekršaje;

5. privremeno zabrani prevoz taksi vozilom ako isto nije u skladu sa zakonom i ovom Odlukom i naloži prevozniku da izvrši pretovar putnika o sopstvenom trošku;

6. isključi taksi vozilo kojim se vrši taksi prevoz protivno odredbama zakona i člana 6. stav 2. ove Odluke, odredi mesto parkiranja taksi vozila, oduzme taksi dozvolu taksi vozaču, karton estetskog pregleda za taksi vozilo, saobraćajnu dozvolu i registarske tablice, u trajanju od 48 (četrdeset osam) sati, a u slučaju ponovnog isključenja taksi vozila istog prevoznika, u trajanju od 5 (pet) dana. Ukoliko taksi vozač ne postupi po nalogu saobraćajnog inspektora, taksi vozilo će biti uklonjeno od strane trećeg lica, a o trošku prevoznika i

7. preduzima druge radnje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

Isključenom taksi vozilu iz stava 1. tačka 6. ovog člana, određuje se mesto za parkiranje u krugu pravnog lica kome su odlukom Skupštine grada povereni poslovi parkiranja, gde se taksi vozilo parkira o trošku vlasnika, odnosno lica od koga je taksi vozilo oduzeto.

Prevoznik, kome je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno taksi vozilo, dužan je da na mestu parkiranja koje mu je određeno, obezbedi vozilo.

Član 35

Zabranjeno je za vreme trajanja isključenja koristiti taksi vozilo koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja.

Član 36

Prevoznik, odnosno taksi vozač dužan je da inspektoru omogući nesmetano vršenje kontrole, stavi na uvid svu potrebnu dokumentaciju ili da u roku, koji inspektor odredi dostavi potrebne podatke i da postupi po nalogu inspektora.

Ukoliko inspektor u postupku vršenja inspekcijskog nadzora uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

XII KAZNENE ODREDBE

Član 37

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 50.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako obavlja delatnost taksi prevoza suprotno članu 3. i članu 6. ove Odluke;

2. ako za obavljanje taksi prevoza angažuje lice suprotno odredbi člana 8. stav 1. tačka 3. ove Odluke;

3. ako obavlja taksi prevoz vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. ove Odluke;

4. ako u taksi vozilu nema polisu osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu iz člana 9. stav 1. tačka 5;

5. ako u taksi vozilu taksimetar iz člana 9. stav 1. tačka 6. nije tehnički ispravan, baždaren, plombiran ili postavljen tako da iznos koji otkucava nije vidljiv za putnika, ili se njegovim uključivanjem svetlo na taksi tabli ne gasi (član 9. stav 1. tačka 6. ove Odluke);

6. ako u taksi vozilu nema važeći cenovnik ili je važeći cenovnik postavljen tako da nije vidljiv za putnike (član 9. stav 1. tačka 7. ove Odluke);

7. ako se na taksi vozilu ne nalazi kontrolna vetrobranska nalepnica (član 10. ove Odluke);

8. ako se na krovu taksi vozila ne nalazi taksi tabla (član 9. stav 1. tačka 13. ove Odluke);

9. ako neovlašćeno ustupi ili na drugi način otuđi taksi tablu (član 9. stav 1. tačka 13. ove Odluke);

10. ako postupi suprotno odredbama člana 9. stav 3. ove Odluke;

11. ako postupi suprotno odredbama člana 10. ove Odluke;

12. ako sve izmene vezane za podatke koje sadrži taksi dozvola i druge isprave ne prijavi Odseku za saobraćaj i Odseku za saobraćajnu inspekciju u roku od osam dana od dana nastupanja izmene (član 11. stav 1. alineje 1. i 7. ove Odluke);

13. ako sve izmene vezane za podatke o taksi vozilu ne prijavi Odseku za saobraćaj u roku od osam dana od dana nastupanja izmene (član 11. stav. 1. alineja 2. ove Odluke);

14. ako u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva za brisanje iz registra koji se vodi kod Agencije za privredne registre, Odseku za saobraćaj ne vrati taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i kontrolnu vetrobransku nalepnicu (član 11. stav 1. alineja 3. ove Odluke);

15. ako u roku od osam dana po pravnosnažnosti rešenja o brisanju iz registra donetom po sili zakona Odseku za saobraćaj ne vrati taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i kontrolnu vetrobransku nalepnicu (član 11. stav 1. alineja 4. ove Odluke);

16. ako jednom godišnje ne izvrši utvrđivanje ispunjenosti uslova u pogledu estetskog pregleda za taksi vozilo (član 11. stav 1. alineja 5. ove Odluke);

17. da u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva za promenu taksi vozila i same promene taksi vozila za obavljanje taksi prevoza Odseku za saobraćaj ne vrate karton estetskog pregleda (član 11. stav 1. alineja 6. ove Odluke);

18. ako postupi suprotno članu 36. ove Odluke;

19. ako angažovano lice-vozač u pravnom licu postupi suprotno odredbama članova 17. i 19. ove Odluke;

20. ako angažovano lice-vozač u pravnom licu ne uključi taksimetar po ulasku putnika u taksi vozilo (član 20. ove Odluke);

21. ako angažovano lice-vozač u pravnom licu ne obavlja taksi prevoz u skladu sa odredbom člana 21. ove Odluke;

22. ako angažovano lice-vozač u pravnom licu postupi suprotno članu 22. ove Odluke;

23. ako angažovano lice-vozač u pravnom licu postupi suprotno članu 26. ove Odluke;

24. ako angažovano lice-vozač u pravnom licu koristi taksi vozilo za sopstvene potrebe, a nije uklonio taksi tablu "TAXI" (član 27. ove Odluke);

25. ako angažovano lice-vozač u pravnom licu obavlja taksi prevoz suprotno odredbi člana 23. ove Odluke;

26. ako angažovano lice-vozač u pravnom licu za vreme obavljanja taksi prevoza ne poštuje odredbe člana 24. ove Odluke;

27. ako angažovano lice-vozač u pravnom licu putniku ne izda račun o izvršenoj usluzi ili izda račun koji ne sadrži sve propisane podatke (član 29. stav 3. ove Odluke);

28. ako angažovano lice-vozač u pravnom licu naknadu za obavljeni taksi prevoz naplati suprotno odredbi člana 30. ove Odluke;

29. ako angažovano lice-vozač u pravnom licu u slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi prevoz postupi suprotno članu 30. ove Odluke i

30. ako angažovano lice-vozač u pravnom licu postupi suprotno članu 36. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 750,00 do 3.000,00 dinara.

Član 38

Novčanom kaznom od 8.000,00 do 40.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik:

1. ako obavlja taksi prevoz suprotno članu 3. i članu 6. ove Odluke;

2. ako obavlja taksi prevoz suprotno članu 7. ove Odluke;

3. ako obavlja taksi prevoz taksi vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 9. ove Odluke;

4. ako u taksi vozilu nema polisu osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu iz člana 9. stav 1. tačka 5. ove Odluke;

5. ako u taksi vozilu taksimetar iz člana 9. stav 1. tačka 6. ove Odluke nije tehnički ispravan, baždaren, plombiran ili postavljen tako da iznos koji otkucava nije vidljiv za putnika, ili se njegovim uključivanjem svetlo na taksi tabli ne gasi (član 9. stav 1. tačka 6. ove Odluke);

6. ako u taksi vozilu nema važeći cenovnik, ili je važeći cenovnik postavljen tako da nije vidljiv za putnike (član 9. stav 1. tačka 7. ove Odluke);

7. ako se na taksi vozilu ne nalazi kontrolna vetrobranska nalepnica (član 10. ove Odluke);

8. ako se na krovu taksi vozila ne nalazi taksi tabla iz člana 9. stav 1. tačka 13. ove Odluke;

9. ako neovlašćeno ustupi ili na drugi način otuđi taksi tablu iz člana 9. stav 1. tačka 13. ove Odluke;

10. ako postupi suprotno odredbama člana 9. stav 1. tačka 6. i člana 11. stav 1. alineje 3. i 6. ove Odluke;

11. ako postupi suprotno odredbama člana 10. ove Odluke;

12. ako sve izmene vezane za podatke koje sadrži taksi dozvola i druge isprave ne prijave Odseku za saobraćaj i Odseku za saobraćajnu inspekciju u roku od osam dana od dana nastupanja izmene (član 11. stav 1. alineje 1. i 7. ove Odluke);

13. ako sve izmene vezane za podatke o taksi vozilu ne prijavi Odseku za saobraćaj u roku od osam dana od dana nastupanja izmene (član 11. stav 1. alineja 2. ove Odluke);

14. ako u roku od osam dana od podnošenja zahteva za brisanje iz registra koji se vodi kod Agencije za privredne registre Odseku za saobraćaj ne vrati taksi dozvolu, karton estetskog pregleda, kontrolnu vetrobransku nalepnicu (član 11. stav 1. alineja 3. ove Odluke);

15. ako u roku od osam dana po pravnosnažnosti rešenja o brisanju iz registra donetom po sili zakona Odseku za saobraćaj ne vrati taksi dozvolu, karton estetskog pregleda i kontrolnu vetrobransku nalepnicu (član 11. stav 1. alineja 4. ove Odluke);

16. ako jednom godišnje ne izvrši utvrđivanje ispunjenosti uslova u pogledu estetskog pregleda taksi vozila (član 11. stav 1. alineja 5. ove Odluke);

17. da u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva za promenu taksi vozila i same promene taksi vozila za obavljanje taksi prevoza Odseku za saobraćaj ne vrati karton estetskog pregleda (član 11. stav 1. alineja 6. ove Odluke);

18. ako postupi suprotno članu 36. ove Odluke;

19. ako postupi suprotno odredbama članova 17. i 19. ove Odluke;

20. ako ne uključi taksimetar po ulasku putnika u taksi vozilo (član 20. ove Odluke);

21. ako ne obavlja taksi prevoz u skladu sa odredbom člana 21. ove Odluke;

22. ako postupi suprotno članu 22. ove Odluke;

23. ako postupi suprotno članu 26. ove Odluke;

24. ako koristi taksi vozilo za sopstvene potrebe, a nije uklonio taksi tablu "TAXI" (član 27. ove Odluke);

25. ako obavlja taksi prevoz suprotno odredbi člana 23. ove Odluke;

26. ako za vreme obavljanja taksi prevoza ne poštuje odredbe člana 24. ove Odluke;

27. ako putniku ne izda račun o izvršenoj usluzi ili izda račun koji ne sadrži sve propisane podatke (član 29. stav 3. ove Odluke);

28. ako naknadu za obavljeni taksi prevoz naplati suprotno odredbi člana 28. stav 1. ove Odluke i

29. ako u slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi prevoz postupi suprotno članu 30. ove Odluke.

Član 39

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje obavlja auto taksi prevoz putnika, a nije registrovano za obavljanje te vrste prevoza (član 3. i član 6.) i ukoliko auto-taksi prevoz obavlja suprotno članu 26. ove Odluke.

XIII NADLEŽNOST ORGANA ZA REŠAVANJE PO ŽALBI

Član 40

Protiv rešenja ovlašćenog lica Gradske uprave Smederevo, može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Smedereva u roku od 8 (osam) dana od dana dostavljanja.

Žalba se podnosi direktno ili preko Odeljenja za inspekcijske poslove.

Žalba izjavljena protiv rešenja iz stava 1. ne odlaže izvršenje rešenja.

XIV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 41

Taksi vozači zaposleni, odnosno angažovani kod pravnog lica i preduzetnici koji na dan stupanja na snagu ove Odluke obavljaju taksi prevoz, dužni su da usklade svoje poslovanje sa odredbama člana 7. stav 1. tačke 3. i člana 8. stav 1, a u vezi sa članom 7. stav 1. tačka 3. ove Odluke najkasnije do 1. jula 2010. godine.

Član 42

Program i Pravilnik polaganja ispita za obavljanje taksi prevoza donosi Gradsko veće grada Smedereva u roku od 30 (trideset) dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 43

Postupak po prijavi za upis u registar za obavljanje taksi prevoza koji je započet, po kome nije doneto rešenje do dana početka primene ove Odluke, nastaviće se po odredbama ove Odluke.

Član 44

Gradonačelnik grada će uz predlog nadležne stručne službe utvrditi izgled kontrolne vetrobranske nalepnice iz člana 10. ove Odluke, u roku od 30 (trideset dana) od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 45

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu ("Službeni list opštine Smederevo", broj 5/2007 i 11/2008 i "Službeni list grada Smedereva", broj 1/2008).

Član 46

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".