ODLUKA
O OBEZBEĐIVANJU SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE POTREBA U OBLASTI SPORTA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 2/2010)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se način obezbeđivanja sredstava, namena sredstava i uslovi korišćenja sredstava za finansiranje potreba u oblasti sporta na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: Grad).

II NAČIN OBEZBEĐIVANJA SREDSTAVA I FINANSIRANJE POTREBA U OBLASTI SPORTA

Član 2

Za finansiranje potreba u oblasti sporta sredstva se obezbeđuju u budžetu grada Smedereva (u daljem tekstu: budžet Grada).

Član 3

Sredstva iz člana 2. ove Odluke koristiće se za realizaciju programa:

1. redovnih trenažnih i takmičarskih aktivnosti sportskih organizacija koje su nosioci sporta u svojim granama,

2. aktivnosti Saveza sportova Smederevo,

3. aktivnosti Saveza za školska sportska takmičenja i olimpijsko vaspitanje Smederevo,

4. Opštinskog fudbalskog saveza Smederevo,

5. organizacije i održavanja sportskih takmičenja od značaja za Grad i

6. organizacije i održavanja manifestacija u oblasti sporta od značaja za Grad.

Član 4

Sredstva za potrebe utvrđene u članu 3. u tačkama 1., 2., 3. i 4. ove Odluke sportska organizacija može da ostvari na osnovu programa aktivnosti, ukoliko ispunjava sledeće uslove:

- da je registrovana kod Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije (u daljem tekstu: nadležni organ),

- da ima sedište na teritoriji grada Smedereva,

- da u skladu sa utvrđenim rokovima dostavlja godišnje planove i programe rada sa finansijskim pokazateljima, kao i tačne podatke o ostvarenim sportskim rezultatima u prethodnoj godini,

- da u skladu sa utvrđenim rokovima dostavlja finansijsko pravdanje odobrenih sredstava,

- učestvuje u redovnom sistemu takmičenja u okviru grane sporta u skladu sa sportskim pravilima,

- angažuje najmanje jednog stručnjaka koji ima zakonom predviđene kvalifikacije za rad u sportu i

- ima obezbeđen prostor za realizaciju programa aktivnosti.

Član 5

Savez Sportova Smederevo, Savez za školska sportska takmičenja i olimpijsko vaspitanje Smederevo i Opštinski fudbalski savez Smederevo, u skladu sa sredstvima opredeljenim u budžetu Grada, donose svoje godišnje programe i finansijske planove o korišćenju i raspodeli sredstava, a u skladu sa usvojenim kalendarom takmičenja i kriterijumima i merilima utvrđenim opštim aktom svog Saveza.

III ORGANIZACIJA I ODRŽAVANJE SPORTSKIH TAKMIČENJA OD ZNAČAJA ZA GRAD

Član 6

Sportska organizacija, odnosno pravno lice čiji je osnivač sportska organizacija sa sedištem na teritoriji Grada, kome je poverena tehnička organizacija zvaničnog međunarodnog sportskog takmičenja (u daljem tekstu: organizator takmičenja), može da ostvari pravo na sredstva iz budžeta Grada za organizaciju zvaničnog međunarodnog sportskog takmičenja koje se u celini održava na teritoriji Grada (u daljem tekstu: takmičenje) i ukoliko je Grad dao garancije međunarodnoj sportskoj federaciji da će ispuniti sve potrebne uslove za održavanje takmičenja.

Međusobna prava i obaveze između organizatora takmičenja i Grada, uređuju se ugovorom o dodeli sredstava za organizaciju takmičenja koji zaključuju gradonačelnik i ovlašćeno lice organizatora takmičenja.

IV ORGANIZACIJA I ODRŽAVANJE MANIFESTACIJA U OBLASTI SPORTA OD ZNAČAJA ZA GRAD

Član 7

Sportska organizacija koja je upisana u registar kod nadležnog organa i svoju aktivnost realizuje na teritoriji Grada, može da ostvari pravo na sredstva iz budžeta Grada za realizaciju programa manifestacije u oblasti sporta od značaja za Grad.

Program manifestacije iz stava 1. ovog člana sadrži:

- naziv manifestacije u oblasti sporta,

- naziv i sedište sportske organizacije koja realizuje manifestaciju,

- dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa,

- kratak opis aktivnosti na realizaciji manifestacije,

- mesto, vreme i način realizacije manifestacije,

- finansijski plan manifestacije i

- drugu odgovarajuću dokumentaciju, odnosno podatke od značaja za realizaciju manifestacije.

Član 8

Izuzetno, sredstva iz budžeta Grada mogu da se dodele i sportskoj organizaciji iz člana 7. stav 1. ove Odluke, za realizaciju manifestacije od značaja za Grad u oblasti sporta koju odobri ili čije pokroviteljstvo u ime Grada prihvati gradonačelnik.

U aktu o odobravanju manifestacije iz stava 1. ovog člana, odnosno o prihvatanju pokroviteljstva koji donosi gradonačelnik, utvrđuje se i iznos sredstava za njenu realizaciju.

Član 9

Međusobna prava i obaveze između Grada i sportskih organizacija iz člana 7. i člana 8. ove Odluke, uređuju se ugovorom o dodeli sredstava za realizaciju manifestacije u oblasti sporta od značaja za Grad, koji zaključuju gradonačelnik i ovlašćeno lice sportske organizacije.

Član 10

Način i uslovi korišćenja sredstava iz budžeta grada Smedereva za potrebe u oblasti sporta utvrđene u članu 3. ove Odluke utvrdiće se Pravilnikom o kategorizaciji sportova i kriterijumima za raspodelu i korišćenje sredstava za finansiranje potreba sporta na teritoriji grada Smedereva, na koji će saglasnost dati Gradsko veće grada Smedereva.

Pravilnik o kategorizaciji sportova i kriterijumima za raspodelu i korišćenje sredstava za finansiranje potreba sporta na teritoriji grada Smedereva doneće Komisija koju će formirati posebnim rešenjem gradonačelnik grada Smedereva.

Komisiju će činiti lica koja poseduju odgovarajuću stručnu spremu iz oblasti sporta, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Član 11

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o načinu korišćenja sredstava za zadovoljavanje potreba građana u oblasti sporta u opštini Smederevo ("Službeni list opština Smederevo i Kovin", broj 1/2001).

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".