ODLUKA
O PRAVIMA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI I SOCIJALNOJ SIGURNOSTI GRAĐANA U GRADU VALJEVU

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 6/2010 - prečišćen tekst)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se prava, oblici, mere i usluge socijalne zaštite i socijalnog rada pojedinca i porodice u gradu Valjevu, način i postupak ostvarivanja prava i iznosi naknade.

Član 2

Prava u socijalnoj zaštiti u smislu ove odluke su:

1. Oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu,

2. Jednokratne pomoći,

3. Pravo na pomoć u kući,

4. Pravo na dnevni boravak dece i mladih sa smetnjama u razvoju,

5. Pravo na pomoć u ishrani,

6. Pravo na naknadu stanarine - zakupnine i troškova drugih komunalnih usluga,

7. Pravo na korišćenje usluga socijalnog i drugog stručnog rada (pravnog, psihološkog i pedagoškog),

8. Pravo na naknadu troškova prevoza,

9. Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima,

10. Klub za osobe sa invaliditetom.

Član 3

Sredstva za ostvarivanje prava iz člana 2. Odluke obezbeđuju se u budžetu grada Valjeva, učešćem korisnika i srodnika obaveznih na izdržavanje i iz drugih izvora.

1. OPREMA KORISNIKA ZA SMEŠTAJ U USTANOVU SOCIJALNE ZAŠTITE ILI DRUGU PORODICU

Član 4

Oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu obuhvata: odeću, obuću i troškove za prevoz korisnika do ustanove, odnosno porodice kao i pratioca ako je isti određen.

Pravo na opremu iz stava 1. ovog člana ima lice koje se upućuje na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, a tu opremu ne može samo obezbediti niti mu je mogu obezbediti srodnici koji su prema propisima o braku i porodičnim odnosima dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

Član 5

Pri smeštaju lica, odnosno korisnika u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, isto ima pravo na najnužniju opremu u odeći i obući koja je neophodna za zadovoljenje potreba u trenutku smeštaja.

Pod najnužnijom odećom i obućom iz stava 1. ovog člana podrazumeva se: jedno odelo, jedan par cipela, četiri para čarapa, jedan mantil ili zimski kaput, po dve košulje, potkošulje i donji veš, zimsku i letnju pižamu i slično, a u zavisnosti od pola i uzrasta.

Pravo na najnužniju opremu u odeći i obući priznaje se u visini stvarnih troškova, a najviše do iznosa prosečne mesečne zarade isplaćene u gradu Valjevu u mesecu koji prethodi mesecu u kome se ostvaruje pravo, odnosno u poslednjem mesecu za koji je objavljen podatak o prosečnoj mesečnoj zaradi.

Najnužnija odeća i obuća korisnicima se obezbeđuje iz zaliha odeće i obuće Crvenog krsta Valjevo, donacija ili kupovinom.

Član 6

Naknada troškova prevoza korisnika i pratioca prilikom smeštaja u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu određuje se u visini stvarnih troškova prevoza autobusom, vozom II razreda i putničkim kolima Centra.

O pravu na opremu korisnika i smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, nakon utvrđivanja da su ispunjeni uslovi iz člana 4. stav 2. ove odluke, odlučuje Centar za socijalni rad "Kolubara" (u daljem tekstu: Centar), o čemu se donosi posebno rešenje.

Centar će, u skladu sa donetom odlukom i rešenjem iz stava 2. ovog člana, obezbediti nabavku najnužnije odeće i obuće, kao i putne troškove za korisnika koji se upućuje na smeštaj i za pratioca, ako je isti određen.

2. JEDNOKRATNE POMOĆI

Član 7

Pravo na jednokratnu pomoć obezbeđuje se pojedincu ili porodici koji se iznenada ili trenutno nađu u stanju socijalne potrebe.

Jednokratna pomoć može biti novčana ili u naturi, a priznaje se:

- korisnicima materijalnog obezbeđenja za opremu novorođenčeta,

- naknade za putne troškove i ishranu prolaznicima koji se nađu u stanju socijalne potrebe,

- naknade putnih troškova i ishrane korisnika socijalne zaštite prilikom dopusta - raspusta iz ustanove socijalne zaštite i drugih porodica (letnji i zimski raspust dece i omladine, dopust u cilju posete srodnicima i drugo),

- naknade troškova korišćenja zdravstvene zaštite: prekida neželjene trudnoće iz socijalnih indikacija, troškova lekarskih nalaza i lekarskih uverenja za korisnike materijalnog obezbeđenja prilikom ocene radne sposobnosti zapošljavanja i naknade za neophodne lekove,

- za nabavku lekova, ili lečenje lica (ili članova njihovih porodica) koja se nalaze u izuzetno teškom materijalnom položaju i

- u drugim opravdanim slučajevima kada se na drugi način ne može prevazići trenutno stanje socijalne potrebe.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može se priznati:

- najviše dva puta u toku kalendarske godine ako je pojedinac ili većina članova porodice sposobna za rad,

- najviše tri puta u toku kalendarske godine ako je pojedinac ili većina članova porodice nesposobna za rad.

Porodicom u smislu ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć po ovoj odluci, smatraju se bračni i vanbračni drugovi, deca (bračna, vanbračna, usvojena i uzeta na izdržavanje) i srodnici, u pravoj liniji, a u pobočnoj do drugog stepena srodnosti, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Nesposobni za rad u smislu ove odluke su:

1) žena starija od 60 godina i muškarac stariji od 65 godina,

2) dete do navršene petnaeste godine života, a ako je na redovnom školovanju u srednjoj školi do kraja roka propisanog za to školovanje,

3) lice potpuno nesposobno za rad, prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Član 8

Naknada za opremu novorođenčeta priznaje se korisnicima materijalnog obezbeđenja koji su rođenjem deteta dovedeni u stanje socijalne potrebe.

Naknada iz stava 1. ovog člana priznaje se u visini 20% od prosečne zarade ostvarene po zaposlenom u Republici u mesecu za koji se vrši isplata.

Član 9

Naknada za putne troškove i ishranu priznaje se licu koje se nađe na teritoriji grada Valjeva van svog prebivališta a bez sredstava za povratak u mesto prebivališta ili boravišta, odnosno za odvođenje u prihvatilište.

Licu koje nije u stanju da se samo vrati u mesto odredišta obezbeđuje se pratilac.

Iznos naknade iz stava 1. ovog člana određuje se u visini stvarnih troškova prevoza autobusom, vozom II razreda ili prevoz automobilom Centra, a za ishranu se priznaje dnevno do 3% od visine prosečne zarade po zaposlenom u Republici.

Centar za socijalni rad dužan je da u ime grada vodi postupak za refundiranje učinjenih troškova iz ovog člana od grada ili Centra za socijalni rad na čijoj teritoriji korisnik ima prebivalište ili boravište.

Član 10

(Brisan)

Član 11

Naknada troškova puta ili ishrane korisnika socijalne zaštite prilikom korišćenja dopusta - raspusta iz ustanove socijalne zaštite i drugih porodica, određuje se u visini stvarnih troškova prevoza autobusom, vozom II razreda i kolima Centra a ishrana korisnika u visini do 3% od prosečne zarade ostvarene po zaposlenom u Republici u mesecu za koji se vrši isplata.

Član 12

Naknada na ime troškova zdravstvene zaštite pripada i to:

- za period neželjene trudnoće iz socijalnih indikacija u visini cene usluga,

- pribavljanja lekarskih nalaza i lekarskih uverenja u cilju ostvarivanja prava iz socijalne zaštite i zapošljavanja u visini troškova zdravstvenih usluga,

- kupovinu neophodnih lekova koji se na drugi način ne mogu obezbediti i kupovinu neophodne dečje hrane za decu korisnika materijalnog obezbeđenja u visini troškova kupljenih lekova i dečje hrane po računu apoteke.

Član 12a

Naknada za nabavku lekova ili dugotrajno lečenje lica, ili članova njihovih porodica, pripada licima (težim hroničnim bolesnicima) koja se nalaze u izuzetno teškom materijalnom položaju a lekovi su im neophodni u dužem vremenskom periodu za popravljanje zdravstvenog stanja.

Naknada se može utvrditi do 62% od prosečne zarade ostvarene po zaposlenom u Republici u mesecu za koji se vrši isplata.

Član 13

Naknada u drugim opravdanim slučajevima može se priznati:

- licu kojem je zbog teške bolesti potrebna novčana pomoć u široj akciji prikupljanja sredstava za operaciju ili lečenje u specijalizovanim ustanovama,

- mnogočlanim porodicama ili drugim licima za osnovne životne potrebe (nabavka hrane, električne energije i slično),

- licu koje ima smrtni slučaj u porodici,

- licu otpuštenom sa dužeg lečenja ili izdržavanja kazne zatvora,

- korisniku smeštaja u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu koji se vraća sa odsluženja vojnog roka,

- u ostalim opravdanim slučajevima kada to utvrdi tim Centra za socijalni rad.

Naknada se može utvrditi do visine 62% od prosečne zarade ostvarene po zaposlenom u Republici, u mesecu za koji se vrši isplata.

3. PRAVO NA POMOĆ U KUĆI

Član 14

Pravo na pomoć u kući obezbeđuje se starim, hronično obolelim, invalidnim i drugim licima koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju i nalaze se u stanju socijalne potrebe za koje Centar svojim rešenjem utvrdi da im je potrebna pomoć u kući.

Pomoć u kući podrazumeva skup vidova pomoći licima iz stava 1. ovog člana koje se pružaju korisnicima neposredno u njihovim stanovima i obuhvata: pripremanje obroka, održavanje lične higijene i higijene prostora, pomoć u održavanju odevnih predmeta i posteljine, u zagrevanju prostorija, u zadovoljavanju drugih egzistencijalnih potreba, u obezbeđivanju servisnih usluga, kao i uslugama socijalnog rada.

Normativ radnika, za organizaciju i realizaciju rada na pružanju usluga pomoći u kući utvrđuje se na sledeći način:

1. jedna gerontodomaćica do 5 korisnika,

2. jedan stručni radnik do 90 korisnika.

Član 15

Korisnik pomoći u kući može biti lice koje pored uslova iz člana 14. ove odluke:

- živi sam i nema srodnika ili drugih lica obaveznih na izdržavanje koji bi mu mogli pružiti neophodnu pomoć u obavljanju svakodnevnih poslova nužnih za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba,

- živi u zajedničkom domaćinstvu sa srodnicima obaveznim na izdržavanje koji nisu u mogućnosti da mu obezbede adekvatnu pomoć, shodno odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, ili drugim licima obaveznim na izdržavanje i

- druga lica pod uslovom da u celini snose troškove usluge.

Pomoć u kući obezbeđuje se:

- do dva sata dnevno, odnosno do četrdeset dva sata mesečno, za lice koje živi samo,

- do tri sata dnevno, odnosno do šezdeset tri sata mesečno, za dva ili više lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu.

Član 15a

Pravo na pomoć u kući obezbeđuje se za dete obolelo od mentalnih, fizičkih, emocionalnih i socijalnih zaostalosti, umerenog, težeg i teškog stepena, kao i kombinovanih poremećaja, a koje nije sposobno da samostalno zadovoljava osnovne životne potrebe pod uslovom da:

- je korisnik dodatka za pomoć i negu drugog lica,

- je razvrstano u odgovarajuću kategoriju rešenjem nadležnog organa,

- su roditelji zbog obaveza prema radnom odnosu ili zbog bolesti sprečeni da se neposredno staraju o detetu,

- u domaćinstvu nema srodnika preko kojih bi se obezbedilo čuvanje i nega deteta,

- prihod domaćinstva ne prelazi dvostruki iznos prosečne zarade po zaposlenom u gradu u prethodna tri meseca,

- nije korisnik prava na dnevni boravak dece i mladih sa smetnjama u razvoju.

Pravo na pomoć u kući priznaje se hendikepiranom detetu od navršenih 5 do 18 godina života, odnosno do navršenih 26 godina pod uslovom da mu je pravosnažnom sudskom odlukom produženo roditeljsko pravo.

Troškovi ostvarivanja prava na pomoć u kući padaju na teret budžeta grada Valjeva.

Naknada za pomoć u kući utvrđuje se u visini od 23% od prosečne zarade ostvarene po zaposlenom u gradu u prethodnom mesecu, odnosno u poslednjem mesecu za koji je poznat podatak prosečne zarade.

Iznos naknade iz prethodnog stava urediće se Ugovorom o pružanju pomoći u kući između lica koje pruža pomoć i Centra za socijalni rad "Kolubara" Valjevo.

4. PRAVO NA DNEVNI BORAVAK DECE I MLADIH SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Član 16

Pravo na dnevni boravak dece i mladih sa smetnjama u razvoju (u daljem tekstu: dnevni boravak) obezbeđuje se deci i mladima uzrasta od 7 do 30 godina sa lakom ili umerenom mentalnom ometenošću, autizmom i višestrukom ometenošću, ako je u zavisnosti od stepena i vrste ometenosti, mogućnosti i potreba ovih lica i iz drugih razloga, ovakav oblik zaštite najcelishodniji.

Dnevni boravak podrazumeva: dnevni smeštaj, ishranu, prevoz, radno osposobljavanje, zdravstvenu zaštitu, vaspitanje i obrazovanje u skladu sa njihovim osobenostima kao i stručni rad na ublažavanju posledica smetnji u razvoju.

Član 17

Dnevni boravak organizuje se i sprovodi u objektu u Popučkama bb.

Uslugu dnevnog boravka pruža pravno lice sa kojim grad, u skladu sa zakonom, zaključi ugovor.

Član 17a

Pravo na dnevni boravak, po postupku propisanom ovom odlukom, priznaje se po prethodno pribavljenom mišljenju Komisije za prijem korisnika koju obrazuje Centar.

Komisija iz stava 1. ovog člana sastavljena je od pet članova i to: socijalnog radnika, psihologa, pravnika, defektologa i radnog terapeuta. Socijalni radnik, psiholog i pravnik su predstavnici Centra a defektolog i radni terapeut su predstavnici pružaoca usluge.

Član 17b

Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove donosi akt o standardima rada dnevnog boravka, merilima i kriterijumima za utvrđivanje cene usluga u dnevnom boravku kao i o merilima i kriterijumima za utvrđivanje učešća korisnika i njihovih srodnika u ceni usluga.

Korisnici i njihovi srodnici učestvuju u ceni usluge, u skladu sa aktom iz stava 1. ovog člana počev od 01.01.2011. godine.

5. POMOĆ U ISHRANI

Član 18

Korisnicima materijalnog obezbeđenja, penzionerima sa najnižim penzijama prema podacima koje utvrđuje Fond penzijskog i invalidskog osiguranja i drugim materijalno neobezbeđenim građanima može se obezbediti pomoć u ishrani preko organizovanih kuhinja, davanje jednog toplog obroka dnevno (ručak).

Član 19

(Brisan)

Član 20

(Brisan)

6. NAKNADA TROŠKOVA STAMBENO-KOMUNALNIH USLUGA

Član 21

Korisniku materijalnog obezbeđenja koji nema rešeno stambeno pitanje, već stanuje kod privatnog zakupodavca, može se priznati pravo na naknadu zakupnine. Naknada zakupnine može se priznati do visine punog iznosa zakupnine, a najviše u visini do 30% od iznosa prosečne mesečne zarade isplaćene u gradu Valjevu u mesecu koji prethodi mesecu u kome se ostvaruje pravo, odnosno u poslednjem mesecu za koji je objavljen podatak o prosečnoj zaradi.

Naknada na ime troškova komunalnih usluga (voda, smeće i centralno grejanje, ukoliko je grejanje koje se koristi organizovano u okviru stambene zgrade) može se priznati korisniku materijalnog obezbeđenja do visine stvarnih troškova, utvrđenih od strane ustanova koje pružaju ove usluge.

Pravo iz stava 1. i 2. ovog člana priznaje se od dana podnošenja zahteva a prestaje sa danom prestanka prava na materijalno obezbeđenje.

Član 21a

(Prestao da važi)

7. USLUGE SOCIJALNOG I DRUGOG STRUČNOG RADA

Član 22

U radu sa pojedincem, grupom i organizovanju zajednice u cilju organizovanog pružanja pomoći u rešavanju socijalno-zaštitnih potreba građana, obezbeđuju se usluge socijalne zaštite, socijalnog i drugog stručnog rada a naročito:

- pomoć u ostvarivanju prava građana usled neukosti ili iz drugih razloga kada nisu u mogućnosti da ostvare svoja prava (pravna pomoć),

- pomoć u rešavanju pitanja stanovanja, školovanja i stručnog osposobljavanja,

- pomoć u rešavanju ličnih i porodičnih problema i konflikata,

- pomoć oko razvijanja sposobnosti lica za samoorganizovanje radi zadovoljavanja svoje materijalne i psiho-socijalne potrebe,

- pomoć u zapošljavanju lica sa socijalnim indikacijama,

- drugih oblika rada sa pojedincima, porodicama i grupama mladih, odraslih i ostarelih, kao što su: organizovanje raznih aktivnosti, iniciranje i pomoć u organizovanju grupe, rad sa staraocima i njihovim štićenicima, organizovanje pomoći starim licima od strane dece i drugih srodnika, rad sa decom i omladinom asocijalnog ponašanja, i

- pružanje pomoći u drugim vanrednim stanjima i okolnostima (elementarnih nepogoda, neposredne ratne opasnosti u ratu, zbrinjavanje porodica mobilisanih lica, prihvat, smeštaj i praćenje izbeglica, organizovanje sabirnih akcija humanitarnog karaktera i dr.).

Član 23

Nosioci socijalne zaštite u gradu preduzimaće mere, razvijati i unapređivati aktivnosti dobrovoljnog socijalnog rada u okviru mesnih zajednica i socijalno-humanitarnih organizacija, društva i udruženja građana, utvrđivanje zajedničkih programa, aktivnosti u socijalnom obrazovanju.

Član 24

Naknada troškova za usluge socijalnog i drugog stručnog rada (pravnog, pedagoškog, psihološkog i dr.) utvrđuju se godišnjim planom rada Centra.

8. NAKNADA TROŠKOVA PREVOZA

Član 25

Naknada troškova prevoza priznaje se pratiocu učenika osnovne i srednje škole ometenog u razvoju, prilikom odlaska učenika u školu i njegovog povratka, bez obzira na udaljenost škole od mesta stanovanja.

Pratiocu pripada naknada prevoza i kada se sam vraća u mesto stanovanja odnosno sam odlazi u drugo mesto, radi praćenja učenika.

Naknada se priznaje u visini stvarnih troškova prevoza autobusom ili vozom drugog razreda.

9. SOCIJALNO STANOVANJE U ZAŠTIĆENIM USLOVIMA

Član 26

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima (u daljem tekstu: socijalno stanovanje), je oblik socijalne zaštite kojim se obezbeđuje zbrinjavanje, odnosno smeštaj socijalno ugroženih lica (u daljem tekstu: korisnici) i to:

1. izbeglica (stara lica, samci, samohrani roditelji i porodice),

2. raseljenih lica,

3. prognanih lica i

4. domaćeg stanovništva,

uz obavezno angažovanje jedne hraniteljske porodice na način i pod uslovima propisanim ovom odlukom.

Član 27

Socijalno stanovanje iz člana 26. ove odluke obezbeđuje se u dva objekta spratnosti P+1, u Valjevu Trg Vladike Nikolaja bb, koja se sastoje od 10 dvokrevetnih garsonjera i dva dvosobna stana.

Objektima upravlja Upravni odbor Centra.

Član 28

Pravo na socijalno stanovanje u dvokrevetnim garsonjerama mogu da ostvare lica iz člana 26. ove odluke, pod uslovom:

1. da imaju prebivalište, odnosno boravište na području grada Valjeva,

2. da su starija od 60 godina - žene, odnosno 65 godina muškarci,

3. da im nije potrebna nega i pomoć drugog lica u smislu očuvane mogućnosti za samostalno življenje prema nalazu i mišljenju Centra,

4. da ne poseduje nepokretnu imovinu,

5. da su stambeno neobezbeđeni.

Izuzetno od odredbi prethodnog stava, lice koje ima status samohranog roditelja može ostvariti pravo na socijalno stanovanje ako ispunjava uslove iz stava 1. tačka 1., 4. i 5. ovog člana.

Pravo na smeštaj u dvosobnom stanu, pored uslova iz stava 1. tačka 1., 4. i 5. ovog člana može da ostvari porodica od najmanje 4 člana.

Član 29

Dvosobni stanovi dodeljuju se hraniteljskim porodicama.

Hraniteljskom porodicom u smislu odredbi ove odluke smatra se socijalno ugrožena, radno-sposobna, izbeglička, raseljena ili prognana porodica koja boravi ili je boravila u Kolektivnom centru ili u privatnom smeštaju u nepovoljnim socio-ekonomskim uslovima ili porodica domaćeg stanovništva iste kategorije čiji je jedan član određen za domaćina socijalnog stanovanja.

Postojanje nepovoljnih socio-ekonomskih uslova utvrđuje Centar.

Član 30

Pravo na socijalno stanovanje u dvosobnim stanovima mogu da ostvare hraniteljske porodice iz člana 26. i 29. ove odluke pod uslovom:

1. da su članovi porodice radno sposobni,

2. da je porodica stambeno neobezbeđena,

3. da živi u nepovoljnim socio-ekonomskim uslovima,

4. da je domaćin socijalnog stanovanja prošao obuku prema Programu za obuku hranitelja,

5. da poseduje dobru uklopljenost u okruženje,

6. da poseduje praktične sposobnosti za popravke u kući, radovima ispred objekta i u bašti,

7. da su tolerantni u odnosima sa ljudima koji potiču iz različitih kultura i sa različitim vrednostima.

Član 31

Prednost pri ostvarivanju prava na socijalno stanovanje imaju lica koja pored uslova iz člana 29. i 30. ove odluke:

1. imaju status izbeglog, prognanog ili raseljenog lica,

2. da su se opredelila za integraciju (život) u lokalnoj zajednici i

3. da su podnela zahtev za sticanje državljanstava RS.

Član 32

Stambeno neobezbeđenim licima u smislu odredbi ove odluke smatraju se pojedinci i porodice pod uslovom da nemaju stan ili kuću u vlasništvu na teritoriji grada Valjeva, da ne koriste društveni stan po osnovu zakupa na području grada Valjeva, a žive u nepovoljnim socio-ekonomskim uslovima.

Član 33

Izbor korisnika, hraniteljske porodice i domaćina socijalnog stanovanja koji su ostvarili pravo na socijalno stanovanje vrši Komisija sastavljena od pet članova od kojih su dva člana predstavnici Centra, dva člana predstavnici grada i jedan član predstavnik Komesarijata za izbeglice Republike Srbije (u daljem tekstu: Komesarijat).

Komisiju obrazuje Upravni odbor Centra po pribavljenom predlogu Gradonačelnika grada Valjeva (u daljem tekstu: Gradonačelnik, Komesarijata i direktora Centra.

Na osnovu odluke Komisije iz stava 1. ovog člana Centar zaključuje ugovor o međusobnim pravima i obavezama sa korisnikom, odnosno hraniteljskom porodicom i domaćinom socijalnog stanovanja.

Naknada za rad hranitelja obezbeđuje se iz sredstava budžeta grada.

Član 34

Korisnici socijalnog stanovanja dužni su da poštuju utvrđeni kućni red, da se u skladu sa svojim psiho-fizičkim aktivnostima prema dodeljenom prostoru i stvarima odnose s pažnjom dobrog domaćina, kao i da u okviru svojih sposobnosti održavaju prostor u zgradi i oko nje, uključujući tu i sitne popravke, da srazmerno prihodima učestvuju u troškovima električne energije, grejanja i komunalnih usluga na način utvrđen ovom odlukom.

Kućni red donosi Upravni odbor Centra.

U slučaju da korisnici ne izvršavaju obaveze iz stava 1., Centar je dužan da pokrene postupak za prinudno iseljenje.

Član 35

Pored obaveza iz člana 34. ove odluke hraniteljska porodica, odnosno domaćin socijalnog stanovanja dužan je da:

- radi zadovoljavanja potreba korisnika smeštaja sarađuje sa Centrom i zdravstvenim institucijama,

- da razvija dobrosusedske odnose i da podstiče uzajamno pomaganje među korisnicima socijalnog stanovanja.

Član 36

Korisniku socijalnog stanovanja prestaje pravo na korišćenje stana u slučaju:

1. da ne izvršava obaveze utvrđene ugovorom i ovom odlukom,

2. ako je u mogućnosti da na drugi način reši svoje stambeno pitanje,

3. ako se odlukom vlasnika objekta menja njegova namena,

4. smrti,

5. ako se u toku korišćenja prava utvrdi da neispunjava uslove iz člana 28. ove odluke.

O prestanku prava na korišćenje stana odluku donosi Upravni odbor Centra.

Član 37

Troškove grejanja, električne energije i komunalnih usluga u objektima socijalnog stanovanja utvrđuje Centar na bazi ostvarene potrošnje i broja korisnika.

Iznos troškova električne energije za svakog korisnika utvrđuje se na bazi ostvarene potrošnje električne energije po svakoj stambenoj jedinici, odnosno po kontrolnom brojilu i ukupno ostvarene potrošnje, a na osnovu računa "Elektrodistribucije" Valjevo.

Korisnici čiji prihodi prelaze minimalni nivo socijalne sigurnosti učestvuju u plaćanju navedenih troškova sa prihodima koji prelaze minimalni nivo socijalne sigurnosti, u celini ili delimično, srazmerno visini istih.

Korisnici čiji prihodi ne prelaze minimalni nivo socijalne sigurnosti, odnosno korisnici materijalnog obezbeđenja ostvaruju pravo na subvenciju u troškovima iz stava 1. i 2. ovog člana i to:

- u visini stvarnih troškova za grejanje i komunalne usluge,

- u visini 30% za električnu energiju prema odredbama odluke "Elektrodistribucije" o subvenciji električne energije.

Sredstva za subvenciju troškova iz stava 3. i 4. ovog člana obezbeđuje Komesarijat za korisnike koji imaju status izbeglog ili prognanog lica, a za domaće stanovništvo i raseljena lica grad iz budžeta grada Valjeva.

Član 38

Sredstva za investiciono i tekuće održavanje i opremanje objekata socijalnog stanovanja obezbeđuju se u budžetu grada Valjeva.

10. KLUB ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Član 39

Klub za osobe sa invaliditetom (u daljem tekstu: klub), namenjen je osobama sa invaliditetom, uzrasta od 15 do 45 godina.

Klub se organizuje kroz obavljanje aktivnosti individualnog i grupnog rada sa osobama sa invaliditetom i kroz svoje aktivnosti, doprinosi njihovom osposobljavanju za samostalan život, aktiviranju njihovih psiho-motornih, intelektualnih, kreativnih i drugih potencijala kao i jačanju kapaciteta za njihovo zapošljavanje.

Individualni rad podrazumeva usluge fizioterapeuta a grupni rad podrazumeva rad u sekcijama: za sport, rekreaciju i rehabilitaciju, informatičku obuku, glumu i slikarsko kreativne sekcije, koje se formiraju u zavisnosti od potreba osoba sa invaliditetom.

Član 40

Klub se organizuje i sprovodi u objektu u Valjevu ul. Birčaninova br. 104.

Uslugu kluba pruža pravno lice sa kojim grad, u skladu sa zakonom, zaključi ugovor.

Član 41

Pravo na korišćenje usluga kluba priznaje se po postupku propisanom ovom odlukom.

Član 42

Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove donosi akt o standardima rada kluba, merilima i kriterijumima za utvrđivanje cene usluga u klubu, kao i o visini učešća korisnika u ceni usluga.

Korisnici učestvuju u ceni usluge, u skladu sa aktom iz stava 1. ovog člana počev od 01.01.2011. godine.

11. POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 43

Postupak za ostvarivanje prava po ovoj odluci pokreće se na zahtev lica koje ima potrebu za socijalnom zaštitom, odnosno njegovog zakonskog zastupnika ili staraoca, kao i po službenoj dužnosti.

O proceni uslova za priznavanje prava odlučuje Stručni tim Centra, s tim što se radi sagledavanja socijalne potrebe korisnika može tražiti i mišljenje mesne zajednice.

Član 44

O zahtevima za ostvarivanje prava utvrđenih ovom odlukom rešava u prvom stepenu Centar, po postupku za ostvarivanje prava utvrđenih Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana.

Član 45

O žalbi protiv akta donetog u prvostepenom postupku odlučuje odeljenje Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove nadležno za poslove socijalne zaštite kao drugostepeni organ.

Odeljenje Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove nadležno za poslove socijalne zaštite vrši jednom godišnje reviziju priznatih prava iz ove odluke na način i po postupku utvrđenom Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana u gradu Valjevu obuhvata:
1. Odluku o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana u opštini Valjevo ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 2/04 - prečišćen tekst),
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana u opštini Valjevo ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 2/06),
3. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana u opštini Valjevo ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 18/07),
4. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana u opštini Valjevo ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 5/2010) i
5. Odluku o dopunskim pravima vojnih invalida i porodica palih boraca iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine - član 22. ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 20/08 i 26/08).