ODLUKA
O USTANOVLJENJU NAGRADE GRADA BEOGRADA "SVETISLAV STOJANOVIĆ"

("Sl. list grada Beograda", br. 12/2010 - prečišćen tekst)

Član 1

Grad Beograd ustanovljava nagradu za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara.

Nagrada se dodeljuje svake godine povodom svečanosti grada Beograda - Dani Beograda 16-19. aprila.

Član 2

Nagrada se dodeljuje pojedincu i vatrogasnoj jedinici.

Član 3

Nagrada se dodeljuje pojedincu koji je u godini koja prethodi godini u kojoj se nagrada dodeljuje pokazao požrtvovanost, kolegijalnost i nesebičnost u vršenju vatrogasne službe ili pojedincu koji je postigao podvig u sprečavanju ili gašenju požara, spasavanju građana i njihove imovine, kao i otklanjanju drugih opasnosti po život i zdravlje ljudi i materijalnih dobara.

Nagrada se dodeljuje vatrogasnoj jedinici koja je duže vreme radom i zalaganjem ostvarila rezultate u radu koji prevazilaze prosečan radni učinak, odnosno pokazala izuzetnu uspešnost u konkretnim akcijama.

Član 4

Godišnje se mogu dodeliti jedna nagrada za pojedinca i jedna za vatrogasnu jedinicu.

Nagrada se može dodeliti istom licu, odnosno istoj jedinici samo jedanput.

Član 5

Pravo predlaganja kandidata za nagradu imaju: Uprava protivpožarne policije Sekretarijata za unutrašnje poslove za grad Beograd Ministarstva unutrašnjih poslova, Vatrogasni savez Beograda i svaki građanin.

Predlog se podnosi u pisanom obliku i treba da sadrži podatke i potrebnu dokumentaciju na osnovu koje se može utvrditi da li su ispunjeni uslovi za dodelu nagrade.

Član 6

Odluku o dodeljivanju nagrade donosi odbor koji obrazuje Skupština grada Beograda, na predlog Gradskog veća grada Beograda.

Aktom o obrazovanju odbora utvrđuje se sastav i broj članova odbora.

Predsednik i članovi odbora imenuju se na vreme od dve godine.

Ako za vreme trajanja mandata član odbora prestane da vrši funkciju iz ma kog razloga, Skupština grada Beograda, na predlog Gradskog veća grada Beograda imenuje novog člana, s tim da njegov mandat traje do isteka mandata zamenjenog člana odbora.

Administrativno-tehničke poslove za potrebe odbora vrši Služba za skupštinske poslove i propise Gradske uprave.

Član 7

Predsednik i članovi Odbora imaju pravo na naknadu za rad u odboru.

Gradonačelnik svake godine utvrđuje visinu naknade iz stava 1. ovog člana.

Član 8

Grad Beograd poziv za predlaganje kandidata za nagradu objavljuje u jednom od dnevnih listova koji izlaze u Beogradu, najkasnije do 31. januara u godini u kojoj se nagrada dodeljuje.

Poziv sadrži uslove i rok za podnošenje predloga.

Predlozi za nagradu dostavljaju se Službi iz stava 5. člana 6. ove odluke najkasnije do 20. februara u godini u kojoj se nagrada dodeljuje.

Član 9

Odluku o dodeljivanju nagrade Odbor donosi na sednici većinom glasova svih članova odbora.

Član odbora koji je predložen za nagradu ne učestvuje u radu odbora za dodelu te nagrade.

Član 10

Nagrada se dodeljuje u vidu diplome.

Uz diplomu se dodeljuje novčani iznos nagrade, čiju visinu svake godine utvrđuje gradonačelnik grada Beograda, u okviru sredstava utvrđenih budžetom grada za godinu u kojoj se nagrada dodeljuje.

Novčani deo nagrade za vatrogasnu jedinicu namenski se usmerava za kupovinu vatrogasne opreme.

Član 11

Dana 19. oktobra 2002. godine, kao dana stupanja na snagu Odluke o ustanovljenju nagrade grada Beograda "Svetislav Stojanović" ("Službeni list grada Beograda", broj 21/02) prestala je da važi Odluka o ustanovljenju nagrade grada Beograda "Svetislav Stojanović" ("Službeni list grada Beograda", broj 25/85).

Član 12

Izuzetno od odredbe člana 7. st. 1. i 3. Odluke o ustanovljenju nagrade grada Beograda "Svetislav Stojanović" ("Službeni list grada Beograda", broj 21/02), poziv za predlaganje kandidata za nagradu u 2003. godini trebalo je da bude objavljen do 25. februara 2003. godine kao dana isteka roka od tri dana od dana stupanja na snagu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o ustanovljenju nagrade grada Beograda "Svetislav Stojanović" ("Službeni list grada Beograda", broj 5/03), a predloge je trebalo dostaviti najkasnije do 20. marta 2003. godine.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o ustanovljenju nagrade grada Beograda "Svetislav Stojanović" obuhvata Odluku o ustanovljenju nagrade grada Beograda "Svetislav Stojanović" objavljenu u "Službenom listu grada Beograda", broj 21/02 sa izmenama i dopunama ove odluke objavljenim u "Službenom listu grada Beograda", br. 5/03, 7/03, 7/05 i 42/09.
Prečišćen tekst ne sadrži odredbe u kojima je određeno vreme stupanja na snagu tih odluka.