ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA OPŠTE OSNOVE GAZDOVANJA ŠUMAMA ZA GORNJEIBARSKO ŠUMSKO PODRUČJE (2009-2018) NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 37/2010)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Opšte osnove gazdovanja šumama (u daljem tekstu: Opšta osnova) za Gornjeibarsko šumsko područje (2009-2018) na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Strateška procena obuhvatiće prostor Gornjeibarskog šumskog područja (u okviru opština Raška, Novi Pazar i Tutin), odnosno državne i privatne šume, zaštićena područja i lovišta kojima gazduje i upravlja Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume".

3. Razlozi izrade Strateške procene definisani su teritorijalnim obuhvatom i mogućim uticajima Opšte osnove na životnu sredinu na sledeći način:

- značaj Opšte osnove za zaštitu životne sredine i održivi razvoj proističe iz potrebe da se zaštiti životna sredina, unapredi kvalitet života i obezbedi održivi razvoj;

- potrebe da se u razvoju šumskog područja sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine i obezbedi njihovo rešavanje na odgovarajući način;

- činjenice da Opšta osnova predstavlja okvir za pripremu, odnosno izradu i realizaciju planskih dokumenata nižeg ranga (posebne osnove gazdovanja šumama; lovne osnove lovišta i planove upravljanja zaštićenim područjima).

4. Strateška procena biće rađena istovremeno sa izradom opšte osnove gazdovanja šumama za Gornjeibarsko šumsko područje.

5. Izrada Strateške procene biće zasnovana na studijsko-analitičkoj dokumentaciji iz oblasti zaštite prirode i životne sredine, prostornog planiranja, šumarstva, lovstva i drugoj relevantnoj dokumentaciji.

6. Strateškom procenom biće razmatrana pitanja zaštite vazduha, voda, zemljišta, živog sveta, prirode i prirodnih dobara, klimatskih promena, kulturno-istorijske baštine i drugih stvorenih vrednosti.

7. Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim će biti prikazan postupak izrade Strateške procene i rezultati do kojih se došlo, kao i način integrisanja u Opštu osnovu gazdovanja šumama, sadržaće:

- Polazne osnove strateške procene;

- Opšte i posebne ciljeve strateške procene i indikatore;

- Procenu mogućih uticaja upravljanja i korišćenja prirodnim resursima sa opisom mera predviđenih za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu;

- Smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima;

- Program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja plana;

- Prikaz korišćenja metodologije;

- Prikaz načina odlučivanja;

- Učešće zainteresovanih strana u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni;

- Zaključke do kojih se došlo tokom Strateške procene.

8. Nosilac izrade Strateške procene biće Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume".

Stručni tim za izradu Strateške procene biće sastavljen od stručnjaka odgovarajućeg profila.

9. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite prirode i životne sredine, zaštitu spomenika kulture, energetike, rudarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svog rada nosiocu izrade Strateške procene.

10. Rok za izradu Strateške procene je šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

11. Sredstva za izradu Strateške procene obezbediće Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume".

12. Učešće javnosti u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbediće se u okviru javnog uvida u trajanju od 30 dana u zgradama skupština opština navedenih u stavu 2. ove odluke.

13. Za sprovođenje Odluke o izradi Strateške procene uticaja Opšte osnove za Gornjeibarsko šumsko područje (2009-2018) na životnu sredinu zadužuje se generalni direktor Javnog preduzeća za gazdovanje šumama "Srbijašume".

14. Izveštaj o Strateškoj proceni uticaja Opšte osnove gazdovanja šumama za Gornjeibarsko šumsko područje (2009-2018) na životnu sredinu sastavni je deo osnove.

15. Odluku dostaviti:

- Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja,

- Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,

- Zavodu za zaštitu prirode Srbije,

- generalnom direktoru Javnog preduzeća "Srbijašume".

- arhivi Javnog preduzeća "Srbijašume".

16. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".