PRAVILNIK

O NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU OGLEDA ZA OBRAZOVNI PROFIL KUVAR

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 11/2007 i 3/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se nastavni plan i program ogleda za obrazovni profil kuvar, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Program ogleda iz člana 1. ovog pravilnika ostvaruje se u skladu sa:

1. Pravilnikom o planu i programu obrazovanja i vaspitanja za zajedničke predmete u stručnim i umetničkim školama ("Službeni glasnik SRS - Prosvetni glasnik", broj 6/90 i "Prosvetni glasnik", br. 4/91, 7/93, 17/93, 1/94, 2/94, 2/95, 3/95, 8/95, 5/96, 2/02, 5/03, 10/03, 24/04, 3/05, 6/05, 11/05, 6/06 i 12/06), iz sledećih predmeta:

1) Srpski jezik i književnost;

2) Srpski jezik kao nematernji jezik;

3) Strani jezik;

4) Drugi strani jezik;

5) Fizičko vaspitanje;

6) Građansko vaspitanje.

2. Pravilnikom o nastavnom planu i programu predmeta Verska nastava za srednje škole ("Prosvetni glasnik", br. 6/03, 23/04 i 9/05).

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku", a primenjivaće se od školske 2007/2008. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o dopunama
Pravilnika o nastavnom planu i programu ogleda za obrazovni profil kuvar

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 3/2010)

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku", a primenjivaće se od školske 2010/2011. godine, osim "PROGRAMA ZAVRŠNOG ISPITA ZA OGLEDNI OBRAZOVNI PROFIL KUVAR" iz člana 2. ovog pravilnika, koji se primenjuje od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

 

NASTAVNI PLAN I PROGRAM OGLEDA

 

Područje rada: TRGOVINA, UGOSTITELJSTVO I TURIZAM

 

Oblast: UGOSTITELJSTVO

 

Obrazovni profil: KUVAR - ogled

 

Trajanje obrazovanja: tri godine

Cilj ogleda:

Uvođenje programskih novina:

- razvoj i primena modularnih programa stručnog obrazovanja koji su zasnovani na standardima zanimanja i potrebama tržišta rada za znanjima i veštinama;

- razvoj obrazovnih programa koji zadovoljavaju razvojne potrebe i potrebe za generičkim i životnim veštinama učenika;

- zasnivanja programa obrazovanja, nastave i učenja na precizno definisanim ciljevima i ishodima koji omogućuju individualan pristup učenju i koji uvažavaju razvojne potencijale i mogućnosti učenika;

- uspostavljanje funkcionalne veze između sadržaja obaveznih predmeta i stručnih modula kako bi se podržalo i omogućilo uspešno sticanje stručnih znanja i veština;

- provera stručno teorijskih znanja i radnih kompetencija u okviru završnog ispita.

Uvođenje organizacionih novina:

- prilagođavanje organizacije nastave i uslova rada u školi modularnoj programskoj strukturi i uspešnom dosezanju ishoda obrazovanja;

- razvoj modela socijalnog partnerstva putem programskog i organizacionog povezivanja srednjih stručnih škola sa kompanijama, tržištem rada i lokalnom zajednicom;

- realizacija modularnih programa kroz različite organizacione oblike nastave (teorijsku nastavu, vežbe, praktičan rad i nastavu u bloku);

- razvoj kriterijuma i standarda evaluacije i ocenjivanja zasnovanih na projektovanim ishodima obrazovanja;

- unapređenje stručnih i pedagoških kompetencija nastavnika;

- modernizovanje školske infrastrukture i unapređenje uslova za rad i učenje.

Očekivani ishodi ogleda:

- unapređene mogućnosti za zapošljavanje i sticanje kompetencija neophodnih za kvalitetan rad u zanimanju i obavljanje određenih poslova;

- sticanje uslova za nastavak školovanja i osposobljavanje za dalje celoživotno učenje;

- sticanje ključnih (generičkih) kompetencija i životnih veština neophodnih za dalje učenje i profesionalni razvoj;

- efikasnije i podsticajnije metode rada sa učenicima primenjene u svakodnevnoj obrazovnoj praksi;

- ocenjivanje učenika u odnosu na očekivane ishode;

- razvijanje sistema praćenja ostvarenosti nastavnog programa na nivou škole i na nivou Republike;

- provera radnih kompetencija učenika na završnom ispitu.

Trajanje ogleda

Ogled se sprovodi od 1. septembra 2007. godine kroz najmanje tri generacije upisanih učenika. Odluku o prestanku ogleda doneće, nakon procene rezultata, ministar prosvete.

Način ostvarivanja ogleda

Ogled se ostvaruje na osnovu ovog nastavnog plana i programa u području rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam. U cilju uspešnog sprovođenje ogleda za nastavnike i direktore srednjih stručnih škola u kojima se ostvaruje program ovog ogleda, organizuje se obuka u oblastima koje su bitne za unapređenje kvaliteta obrazovnog rada.

Način polaganja završnog ispita biće propisan posebnim podzakonskim aktom.

Uslovi ostvarivanja programa ogleda

Ogled će se ostvarivati u uslovima svakodnevnog obrazovno-vaspitnog rada u školama.

Njegovo ostvarivanje podrazumeva uključenost i saradnju nastavnika i pomoćnih nastavnika u okviru stručnih timova i stručnih organa u školama.

Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja - Centar za stručno i umetničko obrazovanje pružiće savetodavnu podršku direktorima i nastavnicima za realizaciju programa, razvoj materijala za rad, praćenje i vrednovanje ogleda.

Praćenje i vrednovanje ogleda

Praćenje i vrednovanje ogleda obavljaće Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja - Centar za stručno i umetničko obrazovanje i prosvetni savetnik, a na osnovu posebnog uputstva za praćenje realizacije oglednih programa koje će biti naknadno publikovano.

Primena ogleda će biti praćena kontinuirano u toku školske godine.

Na kraju školske godine, na osnovu različitih upitnika i izveštaja, biće ispitani ishodi obrazovno-vaspitnog rada, adekvatnost ocenjivanja, mišljenja učenika i nastavnika.

Rezultate ogleda objaviće Ministarstvo prosvete na način dostupan široj stručnoj javnosti.

CILJEVI I OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA

za obrazovni profil: KUVAR - ogled

CILJEVI STRUČNOG OBRAZOVANJA:

Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil Kuvar je osposobljavanje učenika za pripremu namirnica, izradu, serviranje i dekorisanje jela.

S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebu kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoj karijere, unapređenje zapošljivosti, učenici će biti osposobljavani za:

- primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;

- efikasan rad u grupnim situacijama;

- preuzimanje odgovornosti za vlastito učenje i napredovanje u poslu i karijeri;

- blagovremeno reagovanje na promenu u radnoj sredini;

- prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;

- primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;

- upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.

OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA:

radne kompetencije

znanja

veštine

stavovi

 

Po završenom obrazovanju za ovaj profil, učenik će biti u stanju da:

 

  • priprema, servira i dekoriše:
    - predjela - hladna i topla
    - salate i zimnice
    - supe, čorbe i potaže
    - gotova jela
    - jela po porudžbini
    - jela sa roštilja
    - jela od riba
    - variva i priloge
    - osnovne poslastice;
  • sastavlja jelovnik i meni kartu;
  • izrađuje osnovne kalkulacije.
  • poznaje terminologiju u kuvarstvu;
  • razlikuje odgovarajući inventar i opremu;
  • razlikuje recepture za određene vrste jela;
  • objasni osnovne principe nutricionizma;
  • navede kategorizacije vrste mesa;
  • razlikuje namirnice za odgovarajuću vrstu jela;
  • razlikuje vrste povrća;
  • opiše organoleptička svojstva namirnica;
  • razlikuje načine obrade namirnica;
  • kratko opiše odgovarajući normativ za odgovarajuću vrstu jela.
  • održava namirnice u ispravnom stanju;
  • vrši termičku i mehaničku obradu namirnica;
  • priprema jela;
  • servira i dekoriše jela.
  • savesno, odgovorno i uredno obavlja poverene mu poslove;
  • pozitivno se odnosi prema primeni sanitarnih i zdravstvenih mera u kuhinji;
  • ispolji ljubaznost, komunikativnost, preduzimljivost, nenametljivost i fleksibilan u odnosu prema gostima i saradnicima;
  • ispolji pozitivan odnos prema značaju funkcionalne i tehničke ispravnosti opreme i sredstava za rad;
  • efikasno organizuje vreme;
  • ispolji pozitivan odnos prema profesionalno-etičkim normama i vrednostima.

Ove multifunkcionalne veštine i sposobnosti su rezultat:
- fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene školske organizacije
- zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim modulima i predmetima
- primene strategija, metoda i tehnika aktivnog učenja i usvajanja znanja i veština u nastavi.

Nastavni plan za ogled - Kuvar

 

 

I RAZRED

II RAZRED

III RAZRED

UKUPNO

nedeljno

godišnje

nedeljno

godišnje

nedeljno

godišnje

godišnje

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

B

Σ

A: OPŠTE OBRAZOVNI PREDMETI

9

2

0

315

70

0

0

9

0

0

297

0

0

0

9

0

0

261

0

0

0

873

70

0

0

943

1. Srpski jezik i književnost

3

 

 

105

 

 

 

3

 

 

99

 

 

 

3

 

 

87

 

 

 

291

0

0

0

291

1.1. ____________ jezik i književnost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

0

0

0

0

2. Srpski jezik kao nematernji jezik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

0

0

0

0

3. Strani jezik I

2

 

 

70

 

 

 

2

 

 

66

 

 

 

2

 

 

58

 

 

 

194

0

0

0

194

4. Fizičko vaspitanje

2

 

 

70

 

 

 

2

 

 

66

 

 

 

2

 

 

58

 

 

 

194

0

0

0

194

5. Matematika

2

 

 

70

 

 

 

2

 

 

66

 

 

 

2

 

 

58

 

 

 

194

0

0

0

194

6. Računarstvo i informatika

 

2

 

 

70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

70

0

0

70

B: OPŠTE STRUČNI PREDMETI

5

0

0

175

0

0

0

4

0

0

132

0

0

0

2

2

0

58

58

0

0

435

58

0

0

493

1. Zdravstveno vaspitanje

2

 

 

70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70

0

0

0

70

2. Osnove ugostiteljstva

1

 

 

35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35

0

0

0

35

3. Fizika

2

 

 

70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70

0

0

0

70

4. Hemija

2

 

 

70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70

0

0

0

70

5. Umetničko oblikovanje

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

66

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

66

0

0

0

66

6. Nauka o ishrani

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

66

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

66

0

0

0

66

7. Preduzetništvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

58

 

 

0

58

0

0

58

8. Usluživanje jela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

29

 

 

 

29

0

0

0

29

9. Nacionalne kuhinje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

29

 

 

 

29

0

0

0

29

V: STRUČNI PREDMETI*

0

24

36

0

140

210

60

0

30

18

0

330

198

120

0

30

18

0

290

174

150

0

760

582

330

1672

1. Higijenski standardi u kuvarstvu

 

4

6

 

12

18

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

12

18

6

36

2. Ugostiteljska ponuda u kuvarstvu

 

4

6

 

8

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

8

12

0

20

3. Sirovine u kuvarstvu

 

4

6

 

56

84

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

56

84

6

146

4. Termička obrada

 

4

6

 

8

12

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

8

12

6

26

5. Salate i zimnica

 

4

6

 

8

12

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

8

12

6

26

6. Fondovi, bistre i guste supe, čorbe

 

4

6

 

48

72

36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

48

72

36

156

7. Variva i prilozi

 

 

 

 

 

 

 

 

10

6

 

70

42

18

 

 

 

 

 

 

 

0

70

42

18

130

8. Topla predjela

 

 

 

 

 

 

 

 

10

6

 

100

60

30

 

 

 

 

 

 

 

0

100

60

30

190

9. Gotova jela

 

 

 

 

 

 

 

 

10

6

 

160

96

72

 

 

 

 

 

 

 

0

160

96

72

328

10. Hladna predjela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

6

 

100

60

66

0

100

60

66

226

11. Jela po porudžbini i jela sa žara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

6

 

170

102

78

0

170

102

78

350

12. Poslastice u kuvarstvu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

6

 

20

12

6

0

20

12

6

38

G: IZBORNI PREDMETI

3

0

0

105

0

0

0

3

0

0

99

0

0

0

3

0

0

87

0

0

0

291

0

0

0

291

1. Građansko vaspitanje / Verska nastava

1

 

 

35

 

 

 

1

 

 

33

 

 

 

1

 

 

29

 

 

 

97

0

0

0

97

2. Izborni predmeti prema programu ogleda

2

 

 

70

 

 

 

2

 

 

66

 

 

 

2

 

 

58

 

 

 

194

0

0

0

194

Ukupno A+B+V+G:

17

26

36

595

210

210

60

16

30

18

528

330

198

120

14

32

18

406

348

174

150

1599

888

582

330

3399

 

3399

*Nedeljni broj časova stručnih predmeta prikazan je u gantogramu

Gantogram stručnih predmeta po razredima za ogled - KUVAR

 

Predmeti / Radne nedelje

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

T

V

PN

B

Σ

Prvi

1. Higijenski standardi u kuvarstvu

T

                                                                         

0

12

18

6

36

V

4

4

4

                                                                   

PN

6

6

6

                                                                   

B

   

6

                                                                   

2. Ugostiteljska ponuda u kuvarstvu

T

                                                                         

0

8

12

0

20

V

     

4

4

                                                               

PN

     

6

6

                                                               

B

                                                                         

3. Sirovine u kuvarstvu

T

                                                                         

0

56

84

6

146

V

         

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

                                   

PN

         

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

                                   

B

                                   

6

                                   

4. Termička obrada

T

                                                                         

0

8

12

6

26

V

                                     

4

4

                               

PN

                                     

6

6

                               

B

                                       

6

                               

5. Salate i zimnica

T

                                                                         

0

8

12

6

26

V

                                         

4

4

                           

PN

                                         

6

6

                           

B

                                           

6

                           

6. Fondovi, bistre i guste supe, čorbe

T

                                                                         

0

48

72

36

156

V

                                             

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

   

PN

                                             

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

   

B

                                                                     

30

6

 

Σ

10

10

16

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

16

10

16

10

16

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

30

6

0

140

210

60

410

 

Predmeti / Radne nedelje

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

T

V

PN

B

Σ

Drugi

7. Variva i prilozi

T

                                                                         

0

70

42

18

130

V

10

10

10

10

10

10

10

                                                           

PN

6

6

6

6

6

6

6

                                                           

B

             

18

                                                         

8. Topla predjela

T

                                                                         

0

100

60

30

190

V

               

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

                                     

PN

               

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

                                     

B

                                   

30

                                   

9. Gotova jela

T

                                                                         

0

160

96

72

328

V

                                     

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

   

PN

                                     

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

   

B

                                                                   

12

30

30

   

Σ

16

16

16

16

16

16

16

18

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

30

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

28

30

30

0

330

198

120

648

 

Predmeti / Radne nedelje

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

T

V

PN

B

Σ

Treći

10. Hladna predjela

T

                                                                         

0

100

60

66

226

V

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

                                                     

PN

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

                                                     

B

                 

6

30

30

                                                 

11. Jela po porudžbini i jela sa žara

T

                                                                         

0

170

102

78

350

V

                       

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

               

PN

                       

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

               

B

                                                         

18

30

30

         

12. Poslastice u kuvarstvu

T

                                                                         

0

20

12

6

38

V

                                                               

10

10

     

PN

                                                               

6

6

     

B

                                                                 

6

     
 

Σ

16

16

16

16

16

16

16

16

16

22

30

30

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

16

18

30

30

16

22

0

0

0

0

290

174

150

614

 
 

Σ=

0

760

582

330

1672

 

Fond časova izbornih predmeta po razredima

 

IZBORNI PREDMETI

I

II

III

Izborni predmet predviđen Zakonom

 

 

 

1. Građansko vaspitanje / Verska nastava

35

33

29

Izborni predmeti predviđeni Programom ogleda

 

 

 

1. Istorija - izabrane teme

70

66

 

2. Geografija

70

66

 

3. Drugi strani jezik

70

66

58

4. Psihologija

70

66

 

5. Likovna kultura

70

66

 

6. Poslovna informatika u turizmu i ugostiteljstvu

 

66

58

8. Računarstvo i informatika 2

 

66

58

9. Marketing u turizmu

 

66

58

10. Ekologija i zaštita životne sredine

70

 

 

Izborna nastava sastoji se svake školske godine iz 3 (tri) časa i to:

- obavezni izborni predmet predviđen Zakonom - Građansko vaspitanje ili Verska nastava, 1 čas nedeljno tokom školske godine;

- jedan izborni predmet predviđen Programom ogleda, pri čemu su svi ponuđeni predmeti sa fondom 2 časa nedeljno.

Učenici mogu da se opredele za strani jezik kao izborni predmet samo u prvom razredu i mogu ga slušati u kontinuitetu do kraja školovanja ili kraće. To znači da ukoliko odustanu u nekom razredu ne mogu ga ponovo birati u narednim.

Lista izbornih predmeta nije konačna i može se dopuniti na predlog škole koja sprovodi ogled, programom koji je prethodno odobrilo Ministarstvo prosvete. Ostvaruje se iz onih predmeta za koji se izjasni najmanje 30% učenika oglednog odeljenja.

Ukoliko je isti nastavni predmet ponuđen kao izborni u različitim razredima u toku školovanja, učenik može da bira ponuđeni predmet samo jedanput.

Ocena izbornih predmeta predviđenih Programom ogleda je numerička i ulazi u prosek ocena na kraju godine.

Ostvarivanje programa ogleda

Predviđen broj učenika u odeljenju je 24.

Nastava iz sledećih predmeta odvija se po grupama kroz vežbe (V), praktičnu nastavu (PN) i nastavu u bloku (B):

razred

predmet

godišnji fond časova

broj učenika u
grupi

V

PN

B

I

Računarstvo i informatika

70

 

 

12

Higijenski standardi u kuvarstvu

12

18

6

12

Ugostiteljska ponuda u kuvarstvu

8

12

 

12

Sirovine u kuvarstvu

56

84

6

12

Termička obrada

8

12

6

12

Salate i zimnica

8

12

6

12

Fondovi, bistre i guste supe, čorbe

48

72

36

12

II

Variva i prilozi

70

42

18

12

Topla predjela

100

60

30

12

Gotova jela

160

96

72

12

III

Preduzetništvo

58

 

 

12

Hladna predjela

100

60

66

12

Jela po porudžbini i jela sa žara

170

102

78

12

Poslastice u kuvarstvu

20

12

6

12

 

Ostali obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine

 

 

I RAZRED
časova

II RAZRED
časova

III RAZRED
časova

UKUPNO
časova

Čas odeljenskog starešine

do 70

do 66

do 58

do 194

Dodatni rad *

do 30

do 30

do 30

do 90

Dopunski rad *

do 30

do 30

do 30

do 90

Pripremni rad *

do 30

do 30

do 30

do 90

* Ako se ukaže potreba za ovim oblicima rada.

 

Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine po razredima

 

 

I

II

III

Ekskurzija

1-2 dana

2-3 dana

do 5 dana

Jezik drugog naroda ili nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture

2 časa nedeljno

Drugi predmeti *

1-2 časa nedeljno

Stvaralačke i slobodne aktivnosti učenika (hor, sekcije i drugo)

30-60 časova godišnje

Društvene aktivnosti - učenički parlament, učeničke zadruge

15-30 časova godišnje

Kulturna i javna delatnost škole

2 radna dana

* Pored navedenih predmeta škola može da organizuje, u skladu sa opredeljenjima učenika, fakultativnu nastavu iz predmeta koji su utvrđeni nastavnim planom drugih obrazovnih profila istog ili drugog područja rada, kao i u nastavnim planovima gimnazije, ili po programima koji su prethodno doneti.

 

Ostvarivanje školskog programa po nedeljama

 

razred

razredno-časovna nastava

mentorski rad
(nastava u bloku)

obavezne vannastavne
aktivnosti

ostalo (završni ispit)

ukupno radnih nedelja

I

35

2

2

 

39

II

33

4

2

 

39

III

29

5

2

3

39

 

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA OGLEDA (UPUTSTVO)

Nastavni plan i program za obrazovni profil Kuvar - ogled ostvaruje se u školama gde su školski prostor, oprema i nastavna sredstva propisani:

- Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje plana i programa zajedničkih predmeta u stručnim školama za obrazovne profile III i IV stepena stručne spreme ("Prosvetni glasnik", broj 7/91);

- Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje planova i programa obrazovanja i vaspitanja za stručne predmete za obrazovne profile III i IV stepena stručne spreme u stručnim školama područja rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam ("Prosvetni glasnik", broj 9/91).

Nastavnici sami pripremaju potrebna nastavna sredstva (dijapozitive, grafofolije, šeme i Power Point prezentacije) u skladu sa ovim nastavnim programom, koristeći:

- publikovana multimedijalna nastavna sredstva (štampana literatura, različite publikacije, zbirke dijapozitiva, odgovarajuće video kasete i elektronske publikacije);

- odgovarajuće softverske pakete;

- Internet.

Nastava se realizuje uz korišćenje dostupnih nastavnih sredstava (računara i projektora, dijaprojektora, grafoskopa, televizora i video rekordera i sl.).

Sledeći