ODLUKA

O OSNIVANJU JAVNOG PREDUZEĆA ZA RAZVOJ I UNAPREĐIVANJE INFORMISANJA PUTEM ELEKTRONSKIH MEDIJA NA SRPSKOM JEZIKU U AUTONOMNOJ POKRAJINI KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 38/2010)

Član 1

Osniva se Javno preduzeće za razvoj i unapređivanje informisanja putem elektronskih medija na srpskom jeziku u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Član 2

Poslovno ime Javnog preduzeća jeste: Javno preduzeće za razvoj i unapređivanje informisanja putem elektronskih medija na srpskom jeziku u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija "MREŽA-MOST", Beograd.

Skraćeno poslovno ime Javnog preduzeća je: JP "MREŽA-MOST", Beograd.

Sedište Javnog preduzeća je u Beogradu, Bulevar Mihaila Pupina 2.

Član 3

Pretežna delatnost Javnog preduzeća je: 73201 - Istraživanje i eksperimentalni razvoj u društvenim naukama.

Pored delatnosti iz stava 1. ovog člana Javno preduzeće obavlja i sledeće delatnosti:

1) razvoj i unapređivanje informisanja putem elektronskih medija na srpskom jeziku na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija;

2) koordinacija emitera - elektronskih medija koji emituju svoj radio i TV program na srpskom jeziku na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija;

3) pružanje pomoći emiterima u nabavci studijske i emisione tehnike, telekomunikacionih uređaja i programa;

4) pružanje pomoći emiterima u obezbeđivanju materijalnih troškova;

5) pružanje stručne pomoći emiterima;

6) druge delatnosti od značaja za razvoj i unapređivanje informisanja putem elektronskih medija na srpskom jeziku na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Javno preduzeće obavlja poslove spoljnotrgovinskog prometa iz okvira svoje delatnosti.

Član 4

Osnivač Javnog preduzeća je Republika Srbija u čije ime osnivačka prava vrši Vlada, Nemanjina 11, Beograd (u daljem tekstu: Osnivač).

Član 5

Javno preduzeće je dužno da obezbedi uslove za objektivno, blagovremeno i istinito informisanje građana Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija na srpskom jeziku, kao i za obezbeđivanje kvalitetnih informativnih, kulturnih, obrazovnih, zabavnih i drugih programskih sadržaja radi emitovanja putem radio i televizijskih programa emitera.

Član 6

Sredstva za osnivanje i rad Javnog preduzeća, čine sredstva kojima posluje Radiodifuzna ustanova Radio Televizija Srbije, a koja su uneta u imovinu te ustanove kao deo osnovnih sredstava Javnog preduzeća RTS-Radio Televizija Priština, koja su u državnoj svojini, utvrđena internom knjigovodstvenom evidencijom i popisom osnovnih sredstava u okviru Radiodifuzne ustanove Radio Televizija Srbije sa stanjem na dan 31. decembar 2009. godine.

Član 7

Javno preduzeće, u okviru obavljanja svojih delatnosti, stiče i pribavlja sredstva iz sledećih izvora:

1) budžeta Republike Srbije;

2) kredita;

3) drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 8

Dobit Javnog preduzeća, utvrđena u skladu sa zakonom, može se raspodeliti za povećanje osnovnog kapitala, rezerve ili za druge namene, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Deo sredstava po osnovu dobiti usmerava se Osnivaču i uplaćuje se na račun propisan za uplatu javnih prihoda.

Član 9

Sredstva za investiciona ulaganja za izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju tehničke opreme i obezbeđivanje materijalnih troškova emitera, obezbeđuju se iz:

1) budžeta Republike Srbije, koja su utvrđena posebno za ovu namenu;

2) kredita;

3) drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 10

Organi Javnog preduzeća jesu:

1) Upravni odbor;

2) direktor;

3) Nadzorni odbor.

Član 11

Upravni odbor Javnog preduzeća ima predsednika i šest članova koji se imenuju na period od četiri godine.

Predsednika i članove Upravnog odbora imenuje i razrešava Osnivač.

Aktom o imenovanju Upravnog odbora određuje se zamenik predsednika Upravnog odbora iz reda članova Upravnog odbora.

Predsednika i tri člana Upravnog odbora predlaže ministar nadležan za Kosovo i Metohiju.

Tri člana Upravnog odbora predlažu se iz reda zaposlenih u Javnom preduzeću na način utvrđen statutom.

Član 12

Upravni odbor:

1) utvrđuje poslovnu politiku;

2) donosi dugoročni i srednjoročni plan rada i razvoja i godišnji program poslovanja;

3) donosi statut;

4) odlučuje o smanjenju i povećanju osnovnog kapitala;

5) odlučuje o osnivanju zavisnog društva kapitala;

6) usvaja izveštaje o poslovanju preduzeća, periodični i godišnji obračun;

7) odlučuje o raspodeli dobiti;

8) donosi investicione programe i programe i kriterijume za investiciona ulaganja;

9) donosi odluke o ulaganju kapitala;

10) odlučuje o statusnim promenama, promeni poslovnog imena, sedišta i delatnosti Javnog preduzeća i donosi odluke o organizovanju i ukidanju ogranka Javnog preduzeća sa ovlašćenjima u pravnom prometu;

11) donosi poslovnik o svom radu;

12) odlučuje o drugim pitanjima za koja je zakonom, ovom odlukom ili statutom utvrđeno da su u delokrugu Upravnog odbora.

Odluke iz stava 1. tač. 2), 3), 4), 5), 7), 8), 9) i 10) ovog člana Upravni odbor donosi uz saglasnost Osnivača.

Član 13

Direktora Javnog preduzeća imenuje i razrešava Osnivač.

Direktor se imenuje na period od četiri godine.

Statutom Javnog preduzeća bliže se uređuju uslovi za imenovanje i razrešenje direktora.

Član 14

Direktor predstavlja i zastupa Javno preduzeće, organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje Javnog preduzeća, odgovara za zakonitost rada preduzeća, predlaže program rada i plan razvoja i preduzima mere za njihovo sprovođenje, podnosi finansijske izveštaje, izveštaje o poslovanju i godišnji obračun, izvršava odluke Upravnog odbora, vrši i druge poslove određene zakonom i statutom.

Javno preduzeće zastupa direktor, bez ograničenja ovlašćenja.

Direktor može, u okviru svojih ovlašćenja dati drugom licu pismeno punomoćje za zastupanje Javnog preduzeća.

Direktor, uz saglasnost Upravnog odbora, može dati i opozvati prokuru, u skladu sa zakonom.

Član 15

Predsednik, članovi Upravnog odbora i direktor Javnog preduzeća vrše svoje funkcije u interesu Javnog preduzeća i u vođenju poslova postupaju s pažnjom dobrog privrednika, poštujući interese vlasnika i prava zaposlenih.

Član 16

Nadzorni odbor Javnog preduzeća ima predsednika i dva člana koji se imenuju na period od četiri godine.

Predsednika i članove Nadzornog odbora imenuje i razrešava Osnivač.

Predsednika i jednog člana Nadzornog odbora predlaže ministar nadležan za Kosovo i Metohiju.

Jedan član Nadzornog odbora predlaže se iz reda zaposlenih u Javnom preduzeću na način utvrđen statutom.

Član 17

Nadzorni odbor nadzire poslovanje Javnog preduzeća, pregleda godišnji izveštaj, periodični i godišnji obračun i daje mišljenje na predlog za raspodelu dobiti.

Nadzorni odbor najmanje dva puta godišnje podnosi Osnivaču izveštaj o izvršenom nadzoru.

Član 18

Statutom Javnog preduzeća uređuju se: poslovno ime i sedište; delatnost; zastupanje; način raspoređivanja dobiti i pokriće gubitaka; rezerve; organi, imenovanje, razrešenje i delokrug organa; opšti akti i način njihovog donošenja; prava, obaveze i odgovornosti organa; pečat i štambilj; zaštita životne sredine i druga pitanja značajna za rad i poslovanje Javnog preduzeća i za ostvarivanje prava, obaveza i odgovornosti zaposlenih u Javnom preduzeću.

Član 19

Javno preduzeće je dužno da u obavljanju svoje delatnosti obezbeđuje potrebne uslove za zaštitu i unapređenje životne sredine i da sprečava uzroke i otklanja posledice koje ugrožavaju životnu sredinu, u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita životne sredine, odnosno propisima kojima se uređuje zaštita od nejonizujućih zračenja.

Član 20

Javno preduzeće počinje sa radom danom registracije u registar privrednih subjekata.

Danom početka rada Javno preduzeće preuzima sredstva kojima posluje Radiodifuzna ustanova Radio Televizija Srbije, a koja su uneta u imovinu te ustanove kao deo osnovnih sredstava Javnog preduzeća RTS-Radio Televizija Priština, koja su u državnoj svojini, utvrđena internom knjigovodstvenom evidencijom i popisom osnovnih sredstava u okviru Radiodifuzne ustanove Radio Televizija Srbije sa stanjem na dan 31. decembar 2009. godine, prava i obaveze koja se odnose na obavljanje delatnosti za koju se osniva Javno preduzeće, kao i zaposlene u Radiodifuznoj ustanovi Radio Televizija Srbije koji obavljaju poslove pripreme, proizvodnje i emitovanja programa za teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Član 21

Javno preduzeće urediće međusobne poslovno-tehničke odnose sa Radiodifuznom ustanovom Radio Televizija Srbije, Javnim preduzećem "Emisiona tehnika i veze", Beograd, emiterima sa sedištem na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i emiterima sa sedištem na područjima uz administrativnu liniju sa Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija, u roku od 30 dana od dana donošenja ove odluke.

Član 22

Do imenovanja Upravnog odbora Vlada će imenovati privremeni upravni odbor koji će obavljati poslove Upravnog odbora određene ovom odlukom.

Privremeni upravni odbor ima pet članova, dva člana privremenog upravnog odbora imenuju se od predstavnika zaposlenih u Javnom preduzeću.

Privremeni upravni odbor, Vlada će imenovati u roku od 15 dana od dana donošenja ove odluke.

Član 23

Statut Javnog preduzeća privremeni upravni odbor doneće najkasnije u roku od 30 dana od dana donošenja ove odluke.

Član 24

Do imenovanja direktora Javnog preduzeća, dužnost direktora u svojstvu vršioca dužnosti direktora obavljaće Zvonimir Miladinović, sa prebivalištem u Prištini, ul. Vidovdanska 62/6 i boravištem u Pančevu, ul. Cvijićeva 4/11, JMBG 2808958910031, koji će izvršiti i sudsku overu ove odluke, u skladu sa zakonom.

Član 25

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".