POSLOVNIK

GRADSKE IZBORNE KOMISIJE

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2009 i 4/2010)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim poslovnikom uređuju se pitanja organizacije, načina rada i odlučivanja Gradske izborne komisije u Požarevcu (u daljem tekstu: komisija), kao i druga pitanja od značaja za rad komisije.

Član 2

Sedište komisije je u Požarevcu, u zgradi Grada Požarevca, ulica Drinska broj 2.

Član 3

Komisija u svom radu koristi dva pečata i jedan štambilj.

Član 4

Pečati su prečnika 32mm, obeleženi rimskim brojevima I i II.

Pečati su okruglog oblika, u sredini pečata je mali grb Republike Srbije.

Po spoljnom obodu pečata upisan je tekst: "Republika Srbija". U sledećem unutrašnjem krugu upisan je tekst: "Grad Požarevac-Gradska izborna komisija". U dnu pečata upisan je tekst sedišta: "Požarevac".

Između grba Republike Srbije i sedišta ispisuje se redni broj pečata, odnosno rimska cifra.

Član 5

Štambilj je pravougaonog oblika, veličine 50x30mm, i sadrži tekst - u prvom redu upisan je tekst: "Republika Srbija", u drugom redu: "Grad Požarevac", u trećem redu: "Gradska izborna komisija", u četvrtom redu: reč "Broj" i prostor za broj predmeta, u petom redu: prostor za datum, a u šestom redu reč: "Požarevac".

Član 6

Tekst pečata i štambilja ispisan je ćiriličnim pismom.

Pečati komisije nalaze se u Odseku za skupštinske poslove Gradske uprave grada Požarevca, a za njihovo rukovanje i čuvanje zadužen je stručni saradnik za skupštinske poslove.

Štambilj komisije nalazi se kod stručnog saradnika za skupštinske poslove, koji obavlja stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe komisije.

II SASTAV KOMISIJE

Član 7

Komisiju čine članovi u stalnom sastavu (imenovani članovi) i u proširenom sastavu (opunomoćeni članovi).

Član 8

Komisiju u stalnom sastavu čine predsednik i osam članova koje imenuje Skupština grada Požarevca, a u proširenom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca proglašene izborne liste, koji je predložio najmanje dve trećine kandidata za odbornike od ukupnog broja odbornika koji se bira.

Članovi komisije imaju ista prava, obaveze i odgovornosti za rad komisije.

Članovi komisije svoja prava i dužnosti ostvaruju aktivnim učešćem u pripremanju, raspravi, odlučivanju i sprovođenju odluka i zaključaka komisije.

Član 9

Komisija ima sekretara koga imenuje Skupština grada Požarevca iz reda stručnih lica grada Požarevca, koji učestvuje u radu komisije bez prava odlučivanja.

Član 10

Predsednik i članovi komisije u stalnom i proširenom sastavu i njen sekretar imaju zamenike.

Predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara moraju biti diplomirani pravnici.

Zamenici iz stava 1. ovog člana imaju ista prava i odgovornosti kao i predsednik, članovi i sekretar koje zamenjuju.

Predsednik komisije:

- organizuje rad komisije na realizaciji poslova i zadataka iz nadležnosti komisije;

- saziva sednice komisije i predsedava njenim sednicama;

- stara se o primeni Poslovnika komisije;

- stara se o sprovođenju odluka i zaključaka komisije;

- predstavlja komisiju pred nadležnim domaćim i međunarodnim organizacijama i organima;

- potpisuje akta koja komisija donosi; i

- obavlja druge dužnosti i poslove koji su utvrđeni zakonom i poslovnikom komisije.

Zamenik predsednika komisije obavlja sve dužnosti i poslove predsednika komisije kada je on odsutan ili sprečen da obavlja svoju dužnost.

Član 11

Komisija danom proglašenja izborne liste istovremeno rešenjem utvrđuje da podnosilac izborne liste, ispunjava uslove za određivanje svog predstavnika u prošireni sastav ovog organa, u roku od 48 časova od proglašenja izborne liste.

Rešenje o ispunjenju, odnosno neispunjenju uslova za određivanje opunomoćenog predstavnika podnosilaca izborne liste u proširenom sastavu, komisija dostavlja podnosiocu izborne liste, na adresu označenu u izbornoj listi, u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja.

Komisija utvrđuje prošireni sastav u roku od 24 časa od prijema obaveštenja o licima koja ulaze u prošireni sastav.

Predstavnik podnosioca proglašene izborne liste, postaje član komisije u proširenom sastavu najkasnije u roku od 24 časa od donošenja rešenja o utvrđivanju proširenog sastava.

Član 12

Sastav komisije objavljuje se u "Službenom glasniku grada Požarevca".

III NADLEŽNOST KOMISIJE

Član 13

Komisija se u okviru nadležnosti utvrđene Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika, Zakonom o finansiranju političkih stranaka i primenom uputstava i drugih akata Gradske izborne komisije:

1. stara o zakonitosti sprovođenja izbora odbornika;

2. određuje biračka mesta, pri čemu naročito vodi računa o ravnomernoj raspoređenosti birača na biračkim mestima i o dostupnosti biračkog mesta biračima;

3. određuje biračke odbore i imenuje njihove članove;

4. daje uputstva biračkim odborima u pogledu sprovođenja postupka izbora odbornika;

5. propisuje obrasce i organizuje tehničke pripreme za sprovođenje izbora za odbornike;

6. utvrđuje da li su izborne liste sačinjene i podnete u skladu sa propisima o izboru odbornika;

7. proglašava izborne liste;

8. utvrđuje oblik i izgled glasačkih listića, broj glasačkih listića za biračka mesta i zapisnički ih predaje biračkim odborima;

9. utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora odbornika;

10. podnosi izveštaj Skupštini grada Požarevca o sprovedenim izborima za odbornike;

11. dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove lokalne samouprave i republičkom organu nadležnom za poslove statistike podatke o sprovođenju i rezultatima izbora za odbornike, neposredno po završetku izbora;

12. donosi Poslovnik komisije;

13. obavlja i druge poslove određene propisima o izboru odbornika i odlukama Skupštine grada Požarevca.

IV NAČIN RADA

Član 14

Komisija radi u stalnom i proširenom sastavu.

Komisija radi u proširenom sastavu od dana utvrđivanja tog sastava do završetka izbora.

Član 15

Komisija je samostalna u svom radu i radi na osnovu zakona i propisa donetih na osnovu zakona.

Rad komisije je javan.

Član 16

Komisija radi u sednicama.

Sednicu komisije saziva predsednik komisije, na svoju inicijativu ili, u najkraćem mogućem roku, kad to predloži najmanje trećina članova komisije.

U radu komisije učestvuju: predsednik, članovi i sekretar Komisije i njihovi zamenici kada ih zamenjuju.

Član 17

Poziv za sednicu komisije, sa predlogom dnevnog reda i odgovarajućim materijalom po predloženom dnevnom red, upućuje se članovima komisije i njihovim zamenicima kada ih zamenjuju, po pravilu u pisanom obliku, najkasnije dva dana pre dana određenog za održavanje sednice, a po potrebi, sednice se sazivaju telefonom ili na drugi odgovarajući način.

Izuzetno, ako konkretne okolnosti zahtevaju, materijal se može uručiti na samoj sednici, ili se može usmeno izložiti.

Postojanje izuzetnih okolnosti ceni predsednik komisije.

Izuzetno, u hitnim slučajevima, predsednik komisije može sazvati sednicu komisije sa rokom kraćim od dva dana, a dnevni red za ovu sednicu može predložiti na samoj sednici.

Član 18

Komisija radi i punovažno odlučuje ako sednici prisustvuje većina njenih članova, odnosno njihovih zamenika, kada ih zamenjuju.

Komisija odlučuje većinom glasova članova u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

Ako predlog da se donese odluka kojom se menja postojeće pravno stanje u radu komisije ili u postupku sprovođenja izbora ne dobije većinu glasova, smatraće se da je predlog odluke odbijen.

Član 19

Radi proučavanja pojedinih pitanja iz svog delokruga, izrade predloga akata, izveštaja i drugih dokumenata, kao i obavljanja pojedinih izbornih radnji, komisija može formirati radne grupe iz reda svojih članova, kojoj pomoć pružaju stručne službe Gradske uprava grada Požarevca.

Komisija može, po potrebi, zadužiti pojedine svoje članove da prouče pitanja koja se javljaju u sprovođenju izbornog postupka, u neposrednoj saradnji sa članovima izbornih organa i drugim učesnicima u postupku, kao i uvidom u odgovarajuće dokumente, te da upoznaju komisiju sa utvrđenim stanjem i predlože joj odgovarajuća rešenja.

Član 20

Komisija obezbeđuje javnost rada putem internet prezentacije na sajtu grada Požarevca, davanjem saopštenja i održavanjem konferencija za štampu.

Saopštenje za javnost, po odobrenju komisije, priprema zaposleni iz Odseka za skupštinske poslove, koji obavlja stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe komisije.

Konferenciju za štampu, po odobrenju komisije, može održati predsednik ili član komisije.

Član 21

U ostvarivanju svojih zadataka komisija, saglasno zakonu, sarađuje sa domaćim i stranim organima i organizacijama.

V POSTUPANJE PO PRIGOVORIMA

Član 22

O prigovorima koji su upućeni komisiji, Odsek za skupštinske poslove, pripremiće za potrebe komisije, najkasnije u roku od 24 časa od časa prijema prigovora, stručno mišljenje o načinu rešavanja prigovora i na osnovu tog mišljenja, sačiniće nacrt rešenja ili odluke.

Stručno mišljenje iz prethodnog stava obuhvata sadržinu prigovora, činjenično stanje, izlaganje zakonskih odredaba na osnovu kojih se prigovor rešava i predlog kako ga treba rešiti.

Član 23

Predsedavajući uvek stavlja na glasanje predlog da se prigovor usvoji.

Ako predlog da se prigovor usvoji ne dobije većinu glasova, smatraće se da je prigovor odbijen.

Rešenje po prigovoru komisija donosi u roku od 48 časova od časa prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora i svim podnosiocima izbornih lista, na adresu označenu u izbornoj listi.

Član 24

Kad je protiv rešenja komisije po prigovoru podneta žalba, komisija dostavlja žalbu, zajedno sa osporenim rešenjem i svim potrebnim podacima i spisima za odlučivanje, nadležnom Okružnom sudu, odmah a najkasnije u roku od 12 časa od časa prijema žalbe.

Član 25

U postupku po prigovorima, u pitanjima koja nisu izričito uređena Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika i Zakonom o finansiranju političkih stranaka i aktima donetim u sprovođenju tih zakona komisija shodno primenjuje odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

VI OBEZBEĐIVANJE USLOVA ZA RAD KOMISIJE

Član 26

Sredstva za rad organa za sprovođenje izbora, izborni materijal i druge troškove sprovođenja izbora, obezbeđuju se u budžetu grada.

Član 27

Predsednik, članovi komisije i sekretar, kao i njihovi zamenici kada ih zamenjuju, kao i zaposleni iz Odseka za skupštinske poslove, koji obavlja stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe komisije, imaju pravo na naknadu za rad u komisiji u vreme sprovođenja izbora i u vreme između sprovođenja izbora.

Visinu naknade za rad u komisiji iz stava 1. ovog člana, komisija određuje posebnim odlukama.

Nalogodavci za isplatu sredstava iz člana 26. i člana 27. st. 1. i 2. su predsednik i sekretar komisije.

Član 28

Stručne i administrativno-tehničke poslove za komisiju vrši Odsek za skupštinske poslove Gradske uprave grada Požarevca.

Po potrebi, neophodnu administrativnu i tehničku pomoć pri obavljanju zadataka komisije obezbeđuju i pružaju zaposleni iz drugih organizacionih jedinica Gradske uprave, u skladu sa zakonom i Odlukom o Gradskoj upravi, kao i lica koja nisu zaposlena u Gradskoj upravi.

Na početku sprovođenja izbornih radnji, komisija donosi posebnu odluku kojom određuje vrstu poslova i najniži iznos naknade za obavljanje poslova iz stava 2. ovog člana, imajući u vidu raspoloživa sredstva za sprovođenje izbornih radnji.

Posle anketiranja zaposlenih i lica izvan Gradske uprave, komisija donosi odluku o angažovanju konkretnih lica.

VII DOKUMENTACIJA O RADU KOMISIJE

Član 29

Na sednici komisije vodi se zapisnik o radu komisije.

Zapisnik sadrži podatke o prisutnosti na sednici, sa navođenjem imena i podataka o opravdano i neopravdano odsutnim članovima komisije kao i glavne podatke o radu na sednici, naročito o predlozima o kojima se raspravljalo, sa imenima učesnika u raspravi, o odlukama, zaključcima i drugim aktima koji su na sednici doneti, kao i o rezultatu glasanja o pojedinim pitanjima.

O vođenju i čuvanju zapisnika stara se sekretar komisije. Zapisnik se čuva trajno.

Zapisnik potpisuju predsednik i sekretar komisije.

Pre usvajanja zapisnik se može koristiti samo po odobrenju predsednika komisije.

Član 30

Komisija obezbeđuje čuvanje izbornih akata i izveštaja o rezultatima izbora sa izbornim materijalima i rukovanje tim materijalima, u skladu sa zakonom.

Član 31

U komisiji se sređuje i čuva dokumentacija (arhivska građa komisije), sa kojom se postupa u skladu sa propisima.

Komisija, posle sprovedenih izbora, dokumentaciju iz stava 1. ovog člana, zapisničkim putem predaje arhivi Gradske uprave grada Požarevca.

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32

Pitanja koja se odnose na rad komisije, a koja nisu uređena ovim poslovnikom, mogu se urediti odlukom ili zaključkom komisije, u skladu sa odredbama ovog poslovnika.

Član 33

Autentično tumačenje odredaba ovog Poslovnika utvrđuje komisija, na predlog predsednika ili najmanje pet članova komisije.

Član 34

Danom stupanja na snagu ovog Poslovnika prestaje da važi Poslovnik Gradske izborne komisije br. 01-06-31 od 04. jula 2008. godine ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 4/2008).

Član 35

Ovaj poslovnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Poslovnika Gradske izborne komisije

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2010)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja na oglasnoj tabli grada Požarevca i objaviće se u "Službenom glasniku grada Požarevca".