PRAVILNIK

O NAČINU, MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR PROGRAMA I PROJEKATA U KULTURI KOJI SE FINANSIRAJU ILI SUFINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotica", br. 16/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se način, merila i kriterijumi za izbor programa i projekata u kulturi koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Pod programima i projektima u kulturi koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta Grada podrazumevaju se programi i projekti u kulturi i projekti umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi, koji se odnose na:

- organizovanje kulturnih događanja (programa, koncerata, festivala, takmičenja, savetovanja, susreta, izložbi...) značajnih za očuvanje kulturnog identiteta i razvoja kulturnog života Grada;

- kontinuiran rad na očuvanju i negovanju narodnih običaja;

- učešće na takmičenjima, festivalima, savetovanjima;

- posticanje amaterskog kulturno-umetničkog rada;

- izdavanje knjiga i časopisa;

- prevod knjiga;

- izdavanje CD-a i audio vizuelnih izdanja.

Član 3

Visina sredstava za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata iz člana 2. ovog Pravilnika utvrđuje se svake godine odlukom o budžetu Grada.

Sredstva utvrđena budžetom Grada raspoređuju se u okviru funkcije - Usluge kulture i u okviru funkcije - Usluge emitovanja i izdavaštva.

Član 4

Sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata iz člana 2. ovog Pravilnika dodeljuju se na osnovu javnog konkursa.

Izuzetno, u skladu sa zakonom, određeni programi odnosno programske aktivnosti i projekti se finansiraju, odnosno mogu se sufinansirati, i bez javnog konkursa, i to:

- programi odnosno programske aktivnosti koji se, u skladu sa zakonom, finansiraju prema predloženom programu rada ustanove čiji je osnivač Grad, a na osnovu odluke nadležnog organa Grada i ugovora o finansiranju ili sufinansiranju programa i delova programa i

- izuzetno značajni projekti u kulturi koje nije bilo moguće unapred planirati, s tim da se za te namene može angažovati najviše do 25% na godišnjem nivou od ukupne mase odgovarajućih budžetskih sredstava za tekuću godinu, a na osnovu ugovora o sufinansiranju projekta u kulturi koji zaključuje nadležni organ Grada.

II MERILA I KRITERIJUMI ZA IZBOR PROGRAMA I PROJEKATA U KULTURI

Član 5

Merila i kriterijumi za izbor programa i projekata u kulturi koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta Grada su:

- stvaranje uslova za podsticanje kulturnog i umetničkog stvaralaštva;

- podsticanje stručnih i naučnih istraživanja u kulturi;

- podsticanje amaterskog kulturnog i umetničkog stvaralaštva;

- podsticanje dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu i mlade, kao i kod osoba sa invaliditetom;

- posticanje međunarodne kulturne saradnje;

- podsticanje objavljivanja knjiga;

- podsticanje prevoda knjiga sa jezika naroda na jezik nacionalnih manjina i obrnuto;

- podsticanje izdavanja časopisa, sa naglaskom na kulturnu baštinu i stvaralaštvo naroda i nacionalnih manjina koji žive na teritoriji Grada;

- podsticanje izdavanja CD-a i audiovizuelnih izdanja.

III KORISNICI SREDSTAVA

Član 6

Pravo podnošenja prijave za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekata u kulturi imaju sledeći subjekti u kulturi:

- ustanove kulture,

- amaterska kulturno-umetnička društva i

- drugi subjekti u kulturi kao što su: zadužbine i fondacije u kulturi, privredna društva i preduzetnici registrovani za obavljanje delatnosti u kulturi i druga pravna lica i subjekti u kulturi.

Subjekti u kulturi iz stava 1. ovog člana imaju pravo da podnesu prijavu za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata u kulturi pod uslovom da im je registrovano sedište na teritoriji Grada.

IV POSTUPAK DODELE SREDSTAVA

Član 7

Javni konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata u kulturi raspisuje Gradonačelnik najmanje jednom godišnje.

Konkurs se raspisuje za svaku narednu budžetsku godinu, najkasnije do 1. oktobra tekuće godine.

Član 8

Konkursni postupak sprovodi Komisija za dodelu sredstava u oblasti kulture.

Komisija za dodelu sredstava u oblasti kulture (u daljem tekstu: Komisija) ima predsednika, zamenika predsednika i tri člana.

Predsednika, zamenika predsednika i članove Komisije imenuje Gradonačelnik na mandatni period od četiri godine.

Komisija ima sledeće nadležnosti:

- razmatra prijave na konkurs;

- dostavlja spisak podnetih prijava na konkurs nacionalnim savetima nacionalnih manjina radi davanja predloga za raspodelu sredstava ustanovama, manifestacijama i udruženjima nacionalne manjine u oblasti kulture;

- vrši izbor programa i projekata u kulturi koji se predlažu za finansiranje ili sufinansiranje;

- predlaže Gradonačelniku donošenje rešenja o raspodeli sredstava.

Član 9

Tekst konkursa sadrži:

- namenu sredstava za koji se raspisuje konkurs;

- određenje subjekata u kulturi koji su ovlašćeni za podnošenje prijave na konkurs;

- oznaku priloga koji se obavezno prilažu uz prijavu;

- rok za podnošenje prijave;

- adresu na koju se prijave upućuju odnosno predaju;

- napomenu da se nepotpune i neblagovremene prijave neće uzeti u razmatranje;

- druge elemente konkursa.

Konkurs se objavljuje u "Službenom listu Grada Subotice" i na zvaničnoj internet stranici Grada (veb-sajt Grada).

Obaveštenje sredstvima javnog informisanja o raspisanom i objavljenom konkursu prosleđuje se putem službe Gradske uprave nadležne za odnose sa medijima.

Član 10

Prijava na konkurs podnosi se Komisiji na obrascu "Prijava na Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekta u kulturi" (Obrazac broj 1.) koji je u prilogu ovog Pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Za svaki program odnosno projekat podnosi se posebna prijava.

Uz prijavu, podnosilac prijave dužan je da obavezno priloži:

- dokaz o podnosiocu prijave: izvod iz registra u kojem je subjekat u kulturi registrovan;

- pregled osnovnih podataka o podnosiocu prijave (istorijat, opis delatnosti, dosadašnji projekti i sl.), sačinjen od strane podnosioca prijave i

- detaljan opis programa odnosno projekta u kulturi za čije finansiranje ili sufinansiranje se podnosi prijava.

Detaljan opis programa odnosno projekta u kulturi iz stava 3. alineja 3. ovog člana sadrži sledeće elemente: učesnike programa odnosno projekta, značaj, mesto i vreme realizacije programa odnosno projekta (priložiti opis najviše na dve stranice, uz opis je moguće priložiti publikacije, drugi štampani materijal, audio, video, digitalni i drugi materijal o programu odnosno projektu).

Ukoliko se prijava podnosi radi finansiranja ili sufinansiranja programa odnosno projekta u kulturi - za objavljivanje knjiga, uz prijavu se prilažu dve pozitivne recenzije kritičara, a ukoliko se prijava podnosi radi finansiranja ili sufinansiranja programa odnosno projekta u kulturi - za prevod knjiga sa jezika naroda na jezik nacionalnih manjina i obrnuto - uz prijavu se prilaže stručno mišljenje ovlašćenog prevodioca, a ukoliko se prijava podnosi radi finansiranja ili sufinansiranja programa odnosno projekta u kulturi - za izdavanje CD-a i audiovizuelnih izdanja, uz prijavu se prilaže mišljenje stručnjaka u kulturi.

Recenziju kritičara ili mišljenje ovlašćenog prevodioca odnosno stručnjaka u kulturi iz stava 4. ovog člana ne može dati lice koje učestvuje u programu odnosno projektu.

Sastavni deo prijave je izjava o prihvatanju obaveze podnosioca prijave u slučaju da Grad finansira ili sufinansira prijavljeni program odnosno projekat u kulturi, prema kojoj odgovorno lice podnosioca prijave, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, izjavljuje:

- da su svi podaci navedeni u Prijavi istiniti i tačni;

- da će dodeljena sredstva biti namenski utrošena;

- da će u zakonskom roku biti dostavljen izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta u kulturi na propisanom obrascu sa finansijskom dokumentacijom;

- da će se dostaviti dva primerka realizovanog projekta (knjiga, CD i sl.);

- da će tokom realizacije programa odnosno projekta u publikacijama i drugim medijima biti naznačeno da je realizaciju podržao Grad.

Podnosiocima prijave obrazac "Prijava na Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekta u kulturi" pristupan je i na zvaničnoj internet stranici Grada (veb-sajt Grada).

Prijave se podnose u štampanom obliku predajom u Gradskom uslužnom centru Grada Subotice ili poštom, a obavezno i u elektronskom obliku na e-mail adresu naznačenoj u konkursu.

Član 11

Komisija je dužna da u roku od 30 dana od dana zaključenja konkursa razmotri sve prispele prijave.

Nepotpune i neblagovremene prijave Komisija neće uzeti u razmatranje.

Nakon utvrđivanja blagovremenih i potpunih prijava, Komisija dostavlja nacionalnim savetima nacionalnih manjina spisak podnetih prijava na konkurs sa pozivom da u roku od 15 dana dostave predlog za raspodelu sredstava ustanovama, manifestacijama i udruženjima nacionalne manjine u oblasti kulture.

Nakon isteka roka za dostavu predloga za raspodelu sredstava u skladu sa stavom 3. ovog člana, Komisija, imajući u vidu dostavljene predloge nacionalnih saveta nacionalnih manjina i primenjujući kriterijume iz člana 5. ovog Pravilnika, vrši izbor programa i projekata i sačinjava predlog rešenja o raspodeli sredstava.

Na osnovu predloga Komisije Gradonačelnik donosi rešenje o raspodeli sredstava.

Rešenje Gradonačelnika je konačno.

Rešenje se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Grada (veb - sajt Grada).

Član 12

Nakon konačnosti rešenja o raspodeli sredstava, sa izabranim podnosiocima prijave zaključuju se ugovori o finansiranju ili sufinansiranju programa odnosno projekta u kulturi.

Ugovor u ime Grada potpisuje Gradonačelnik.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana uređuju se međusobna prava i obaveze ugovornih strana, način i rok za prenos odobrenih sredstava, rok za realizaciju programa odnosno projekta u kulturi, obaveza podnošenja izveštaja o realizaciji programa odnosno projekta u kulturi, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 13

Stručne, administrativne i tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja sekretarijat Gradske uprave nadležan za poslove društvenih delatnosti.

Član 14

Izabrani podnosioci prijave, kojima su dodeljena sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekta u kulturi, dužni su da u roku od 15 dana po završetku programa odnosno projekta za koji su dodeljena budžetska sredstva, a najkasnije do kraja tekuće godine, podnesu izveštaj o realizaciji tih programa odnosno projekata u kulturi i dostave dokaze o namenskom korišćenju finansijskih sredstava Gradonačelniku.

Izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta u kulturi podnosi se Gradonačelniku na obrascu "Izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta u kulturi" (Obrazac broj 2.) koji je u prilogu ovog Pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Izveštaji se podnose u štampanom obliku, predajom u Gradskom uslužnom centru Grada Subotice ili poštom.

Izveštaj o realizovanim programima i projektima u kulturi koji su finansirani ili sufinansirani iz budžeta Grada putem konkursa Gradonačelnik dostavlja Skupštini grada Subotice do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika u Komisiji za dodelu sredstava u oblasti kulture i izdavaštva imenovanoj Rešenjem Skupštine grada Subotice broj I-00-021-56/2008 od 25.09.2008. godine ("Službeni list opštine Subotica", br. 26/08) i Rešenjem Skupštine grada Subotice broj I-00-021-70/2009 od 17.12.2009. godine ("Službeni list Grada Subotice", br. 26/09) razrešavaju se dužnosti:

1. Judit Rafai,

2. Slaven Dulić,

3. Ida Čović,

4. Andraš Fogaraši i

5. Slaven Bačić.

Komisiju za dodelu sredstava u oblasti kulture, u skladu sa ovim Pravilnikom, Gradonačelnik će obrazovati u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Član 16

Izuzetno od odredbe člana 7. stav 2. ovog Pravilnika, za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata u kulturi u 2010. godini javni konkurs će se raspisati tokom 2010. godine, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Član 17

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dodeli sredstava budžeta Grada Subotice u oblasti kulture, javnog informisanja i izdavačke delatnosti ("Službeni list Grada Subotice", br. 12/09 i 13/09) u delu koji se odnosi na dodelu sredstava budžeta Grada Subotice u oblasti kulture i izdavačke delatnosti.

Član 18

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".

 

Obrazac broj 1.

 

KOMISIJI ZA DODELU SREDSTAVA U OBLASTI KULTURE
Grada Subotice

Subotica
Trg slobode 1

 

PRIJAVA
na Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje
programa odnosno projekta u kulturi

 

I. OSNOVNI PODACI

1. Podaci o podnosiocu prijave

Naziv/ime i prezime podnosioca prijave

 

Sedište/prebivalište podnosioca prijave (naseljeno mesto, ulica i kućni broj)

 

Broj telefona i telefaksa

 

E-mail adresa

 

Internet adresa

 

Broj žiro-računa podnosioca prijave, naziv banke (za ustanove navesti budžetski račun)

 

Matični broj

PIB

Odgovorno lice/osoba ovlašćena za zastupanje (ime i prezime, adresa, telefon, broj mobilnog telefona, e-mail)

 

 

Najznačajniji programi/projekti realizovani u prethodnoj godini

 

2. Podaci o programu/projektu

Naziv programa/projekta

 

 

Rukovodilac programa/projekta (ime i prezime, adresa)

Kontakt (telefon/fax i e-mail)

 

 

 

Sažet opis programa/projekta (detaljan opis programa/projekta dostavlja se u prilogu)

 

 

Mesto održavanja/realizacije programa/projekta

 

 

Vreme realizacije programa/projekta (vreme početka i završetka programa/projekta)

 

 

Cilj i ciljna grupa kojoj je program/projekat namenjen

 

 

Da li je realizacija programa/projekta započeta? (zaokružiti)

DA

NE

Ukoliko je odgovor DA, obeležiti fazu u kojoj se program/projekat nalazi:

    a) početna faza
    b) nastavak aktivnosti
    c) završna faza

Ukoliko je odgovor DA, navesti dosadašnje finansiranje programa/projekta (za prethodne dve godine)

godina

izvor finansiranja

iznos sredstava

namena

 

 

 

 

       

3. Finansijski plan programa/projekta
(odnosi se na budžetsku godinu)

Iznos sredstava potreban za potpunu realizaciju programa/projekta u budžetskoj godini

 

Iznos sredstava koji se traži od Grada za realizaciju programa/projekta u budžetskoj godini

 

Iznos sopstvenih sredstava za realizaciju programa/projekta u budžetskoj godini

 

Struktura troškova programa/projekta
(navesti detaljne troškove: putni troškovi, smeštaj, usluge po ugovoru, troškovi štampanja, materijal i slično)

Vrsta troškova

Iznos ukupno potrebnih sredstava

Iznos sredstava koji se traži od Grada

Iznos sopstvenih sredstava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno:

     

II. PRILOZI

(zaokružiti odnosno upisati)

7) Dokaz o podnosiocu prijave
          a. izvod iz registra u kojem je podnosilac prijave registrovan

8) Pregled osnovnih podataka o podnosiocu prijave (istorijat, opis delatnosti, dosadašnji projekti i sl.) sačinjen od strane podnosioca prijave

9) Opis programa/projekta u kulturi za čije finansiranje ili sufinansiranje se podnosi prijava

10) Recenziju dva kritičara (ukoliko se prijava podnosi radi finansiranja ili sufinansiranja programa odnosno projekta u kulturi - za objavljivanje knjiga)

11) Stručno mišljenje ovlašćenog prevodioca (ukoliko se prijava podnosi radi finansiranja ili sufinansiranja programa odnosno projekta u kulturi - za prevod knjiga sa jezika naroda na jezik nacionalnih manjina i obrnuto)

12) Mišljenje stručnjaka u kulturi (ukoliko se prijava podnosi radi finansiranja ili sufinansiranja programa odnosno projekta u kulturi - za izdavanje CD-a i audiovizuelnih izdanja)

7) Drugi dokazi:

1. _________________________________________________________
2. _________________________________________________________
3. _________________________________________________________

III. IZJAVA
o prihvatanju obaveze podnosioca prijave u slučaju da Grad finansira ili sufinansira prijavljeni program odnosno projekat u kulturi

Kao odgovorno lice podnosioca prijave, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, izjavljujem:

- da su svi podaci navedeni u Prijavi istiniti i tačni;

- da će dodeljena sredstva biti namenski utrošena;

- da će u zakonskom roku biti dostavljen izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta u kulturi na propisanom obrascu sa finansijskom dokumentacijom;

- da će se dostaviti dva primerka realizovanog projekta (knjiga, CD i sl.);

- da će tokom realizacije programa odnosno projekta u publikacijama i drugim medijima biti naznačeno da je realizaciju podržao Grad.

Mesto i datum:

M. P.

Potpis ovlašćenog lica

 

 

_________________

 

 

Obrazac broj 2.

 

GRADONAČELNIKU
Grada Subotice

Subotica
Trg slobode 1

 

IZVEŠTAJ
o realizaciji programa odnosno projekta u kulturi

 

I. OSNOVNI PODACI

1. Podaci o korisniku sredstava

Naziv/ime i prezime korisnika sredstava

 

Sedište/prebivalište korisnika sredstava (naseljeno mesto, ulica i kućni broj)

 

Broj telefona i telefaksa

 

E-mail podnosioca

 

Internet adresa

 

Broj žiro-računa podnosioca prijave, naziv banke (za ustanove navesti budžetski račun)

 

Matični broj

PIB

Odgovorno lice/osoba ovlašćena za zastupanje (ime i prezime, adresa, telefon, broj mobilnog telefona, e-mail)

 

 

2. Podaci o realizovanom programu/projektu

Broj i datum Rešenja Gradonačelnika kojim su dodeljena sredstva za finansiranje odnosno sufinansiranje programa/projekta u kulturi

 

Broj i datum Ugovora o finansiranju odnosno sufinansiranju programa/projekta u kulturi

 

Naziv programa/projekta

 

 

Rukovodilac programa/projekta (ime i prezime, adresa)

Kontakt (telefon/fax i e-mail)

 

 

 

Sažet opis realizacije programa/projekta (detaljan opis programa/projekta se prilaže)

 

 

3. Finansijski izveštaj o namenskom korišćenju sredstava

Iznos sredstava odobren od strane Grada

 

Ostali učesnici u sufinansiranju (navesti naziv ostalih učesnika i odobreni iznos)

 

Struktura troškova programa/projekta
(troškove navesti taksativno)

Broj i datum računa (naloga, ugovora i sl.) i naziv izdavaoca

Iznos računa

Broj i datum izvoda na kome se vidi promena stanja po priloženom računu (nalogu i sl.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

II. PRILOZI

 

-

(zaokružiti odnosno upisati)

 

-

1) Opis realizacije programa/projekta u kulturi za čije finansiranje odnosno sufinansiranje su dodeljena sredstva

 

-

2) Prezentovani materijal o realizovanom projektu (CD, DVD zapisi, plakati, publikacije, časopisi, knjige i drugo), i to:

 

3.

__________________________________________________________________________

 

4.

__________________________________________________________________________

 

5.

__________________________________________________________________________

 

-

__________________________________________________________________________

 

-

3) Fotokopija originalne finansijske dokumentacije (računa, naloga, ugovora i dr.), i to:

 

6.

__________________________________________________________________________

 

7.

__________________________________________________________________________

 

8.

__________________________________________________________________________

 

9.

__________________________________________________________________________

 

10.

__________________________________________________________________________

-

 

__________________________________________________________________________

 

Mesto i datum:

M. P.

Potpis ovlašćenog lica

 

 

_________________