PRAVILNIK

O POSTAVLJANJU LETNJIH BAŠTA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 5/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se propisuju uslovi, način i postupak za postavljanje letnjih bašta na javnim površinama na teritoriji Grada Sombora, a sve u skladu sa odredbama Odluke o uređenju Grada ("Sl. list Grada Sombora", br. 5/09).

Član 2

Javna površina na kojoj se može postaviti letnja bašta je javno građevinsko zemljište na teritoriji Grada Sombora (u daljem tekstu: lokacija), i to:

1. deo javne površine u pešačkoj ulici,

2. deo javne površine u kolsko-pešačkoj ulici,

3. deo javne površine na trotoaru, i

4. deo javne zelene površine.

Član 3

Lokacija letnje bašte može biti:

I zona: ulica Kralja Petra I i Trg Svetog Đorđa.

II zona: prostorno-kulturno istorijska celina "Istorijsko jezgro Sombor-Venac" ("Sl. glasnik RS", br. 25/91).

III zona: ostale ulice u Gradu Sombor.

IV zona: ulice u prigradskim naseljima i naseljenim mestima.

Član 4

Letnja bašta, u smislu ovog Pravilnika, je otvoren prostor koji se može formirati na javnoj površini ispred, bočno ili u zaleđu objekta ili lokala, u kome se obavlja isključivo ugostiteljska delatnost.

Letnja bašta sadrži sledeće elemente: stolove, stolice, suncobrane i odgovarajući lako pokretljive montažno-demontažne elemente, a koji se uračunavaju u ukupnu površinu koju zauzima letnja bašta.

Član 5

Letnja bašta se može postaviti nakon ishodovanja rešenja kojim se odobrava zauzeće javne površine, a radi postavljanja letnje bašte, izdatog od strane Odeljenja za komunalne poslove gradske uprave Grada Sombora (u daljem tekstu: Odeljenje).

Letnja bašta se može postaviti i koristiti u periodu od 1. aprila do 31. oktobra tekuće godine.

Izuzetno letnja bašta može biti postavljena i pre, odnosno može biti uklonjena i posle isteka perioda iz prethodnog stava, ukoliko to meteorološke prilike omogućuju, a na način i prema postupku utvrđenim ovim Pravilnikom.

II USLOVI I NAČIN POSTAVLJANJE LETNJE BAŠTE

Član 6

Položaj, dimenzije letnje bašte i drugi urbanističko-tehnički uslovi za I zonu određuju se u skladu sa Elaboratom o uređenju pešačke zone u Somboru izrađenim od JP "Urbanizam" Sombor, broj tehn. dnevnika 13/09 od aprila 2009. godine, a za II, III i IV zonu situacionim planom izrađenim od JP "Urbanizam" Sombor.

Član 7

Letnja bašta postavlja se u dužini ugostiteljskog objekta.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, letnja bašta može da se postavi na javnoj površini ispred susednih poslovnih objekata, uz saglasnost vlasnika lokala ispred kojih se postavlja letnja bašta, overenu od strane nadležnog suda.

Ukoliko se u dvorišnom delu objekta nalazi više ugostiteljskih objekata, investitoru se može odobriti postavljanje letnje bašte na javnoj površini ispred objekta u kom se ugostiteljski objekat nalazi, u površini srazmernoj površini lokala koju koristi, u slučaju da su ispunjeni uslovi iz ovog Pravilnika.

Ukoliko se ugostiteljski objekat nalazi u neposrednoj blizini I zone, izuzetno se letnja bašta može postaviti u ulici Kralja Petra I, a na način i prema postupku utvrđenim ovim Pravilnikom.

Član 8

Zabranjeno je zatvaranje strana letnje bašte u smislu formiranja objekta.

Član 9

Minimalna širina letnje bašte iznosi 1,50m.

Minimalna udaljenost letnje bašte od ivice kolovoza mora da bude 0,65m, od javne površine određene za parkiranje vozila i biciklističke staze 0,50m, od obeleženog pešačkog prelaza i od autobuskog stajališta 3,00m.

Član 10

Letnja bašta se može postaviti na trotoaru, ukoliko je trotoar dovoljno širok da je na njemu moguće obezbediti potrebnu širinu prolaza za pešake.

Minimalna širina prolaza za pešake je 1,20m.

U zoni intenzivnog saobraćaja, minimalna širina zone za kretanje pešaka je 1,60m.

Prilikom postavljanja letnje bašte, ne sme se ometati funkcija kolskog i pešačkog saobraćaja.

Član 11

Letnja bašta može da se postavi u blizini kolskog ili pešačkog ulaza u zgradu, dvorište, pasaž ili garažu, tako da se obezbedi minimalna bočna udaljenost letnje bašte od ulaza 0,50m.

Letnja bašta može da se postavi u blizini raskrsnice, na minimalnoj udaljenosti od 6,00m pod uslovom da se obezbedi odgovarajuća preglednost raskrsnice.

Zonu potrebne preglednosti utvrđuje nadležni saobraćajni inspektor na osnovu uslova za odvijanje saobraćaja, u skladu sa zakonskom i tehničkom regulativom.

Član 12

U okviru letnje bašte u I zoni nije dozvoljeno postavljanje ograda i podijuma, upotreba betonske galanterije i svih vrsta fiksnih konstrukcija.

U okviru letnje bašte, u II, III i IV zoni može da se:

1. postavi montažno-demontažna ograda visine od 0,80m, bez fiksiranja, izrađena od drveta ili metala, koja mora da bude providna i žardinjere sa ukrasnim biljkama izrađene od terakote ili drveta, pod uslovom da ograda, odnosno žardinjere ne izlaze iz gabarita letnje bašte;

2. postavi podijum izrađen od drveta, visine od 0,16m, tako da omogućava slivanje atmosferskih voda i čišćenje vodenim mlazom.

Član 13

Letnja bašta se ne može postaviti na sledećim javnim površinama:

- u zoni raskrsnice, ukoliko ometa preglednost raskrsnice;

- u širini kolskog ulaza u zgradu ili dvorište,

- na površinama za parkiranje;

- na površinama gde ometa pristup komunalnim, protivpožarnim i drugim službenim vozilima.

Član 14

Zasenčenje letnje bašte može se izvesti:

- u okviru I zone: velikim platnenim suncobranima sa montažno-demontažnim centralnim stubom;

- u okviru II, III i IV zone: platnenim suncobranima sa montažno-demontažnim centralnim stubom ili tendama.

Član 15

Letnja bašta u III i IV zoni može da sadrži tende, koje se mogu postaviti samo u okviru letnje bašte, pod uslovom da se ne formira objekat.

Tenda je slobodnostojeća konstrukcija sa odgovarajućim zastorom sa namenom zaštite od sunca.

Tenda se može postaviti na tlo kao slobodnostojeća ili na fasadi objekta konzolno fiksirana.

Tenda koja se postavlja na tlo je tipa suncobrana ili tenda na slobodnostojećem ramu.

Dimenziju, konstrukciju, oblik i boju tende koja se postavlja konzolno na fasadi objekta i koja mora biti rasklopiva određuje JP "Urbanizam" Sombor urbanističkim uslovima, a za postavljanje tende neophodno je posebno rešenje.

Član 16

Postavljanjem letnje bašte ne može se menjati nagib tla i njegova površinska obrada.

Nivelisanje letnje bašte može se vršiti samo kada je to neophodno zbog nagiba tla, postavljanjem montažno-demontažne platforme, koja ne može biti viša od 0,45m, uz obavezno zatvaranje prostora ispod platforme metalnim, nerđajućim rešetkama, koje su pričvršćene za konstrukciju platforme.

Član 17

Na zelenim površinama u II zoni nije dozvoljeno postavljanje letnjih bašta, a u III i IV zoni letnje bašte se moraju postaviti na montažnim-demontažnim elementima uzdignutim iznad površine za visinu od najviše jednog stepenika.

Član 18

Postavljanjem letnje bašte ne sme se menjati ili oštetiti postojeća podloga.

Elementi letnje bašte ne mogu biti fiksirani za javnu površinu zavrtnjima, ankerovanjem, ili na neki drugi način.

Član 19

U okviru letnje bašte nije dozvoljeno: zidanje bilo kakvih zidova, betoniranje podnih platoa, postavljanje roštilja, ražnja, šank-pulta, fontane, audio i video uređaja, rashladnih uređaja za prodaju napitaka i sladoleda, emitovanje muzike putem muzičkog uređaja, niti je dozvoljeno izvođenje muzike uživo.

Član 20

Prilikom postavljanja letnje bašte u blizini drveta, sadnice, žive ograde, rundele, žardinjere ili drugog objekta zelenila, ostavlja se prostor za njihovo održavanje.

Elementi letnje bašte postavljaju se tako da oko stabla drveta ili sadnice ostane slobodan prostor, u dimenzijama površine sadnog mesta-elemenata horizontalne zaštite.

Suncobran ili tenda se postavljaju tako da oko drveta čija se krošnja nalazi iznad suncobrana ili tende postoji slobodan prostor, u dimenzijama površine elemenata horizontalne zaštite, a oko sadnice i drveta kod kojih se krošnja nalazi u visini suncobrana ili tende prostor u dimenzijama površine elemenata horizontalne zaštite uvećanim sa svake strane za 0,40m.

Prilikom postavljanja suncobrana ili tende, ne sme se menjati izgled i veličina objekta zelenila.

III SADRŽINA ZAHTEVA, DOKUMENTACIJA I POSTUPAK DAVANJA REŠENJA

Član 21

Zainteresovano lice za dobijanje rešenja o zauzeću javne površine radi postavljanja letnje bašte (u daljem tekstu: investitor) podnosi zahtev Odeljenju.

Uz zahtev se podnosi:

- dokaz o upisanoj delatnosti u registar privrednih subjekata (Rešenje o registraciji firme sa fotokopijom PIB-a);

- urbanističko-tehnički uslovi (položaj, dimenzije letnje bašte i drugo) izrađeni od JP "Urbanizam" Sombor;

- dokaz o pravu svojine, korišćenja, odnosno zakupa ugostiteljskog objekta ispred kojeg se postavlja letnja bašta ili se nalazi u neposrednoj blizini javne površine na koju se postavlja letnja bašta;

- uverenje Odeljenja lokalne poreske administracije gradske uprave Grada Sombora o izmirenim dospelim obavezama po osnovu izvornih prihoda Grada Sombora (ukoliko je investitor zakupac poslovnog prostora ispred koga se postavlja letnja bašta, a na kom poslovnom prostoru je Grad Sombor nosilac prava korišćenja);

- dokaz o uplati propisane gradske administrativne takse.

Član 22

Rešenje o zauzeću javne površine, a radi postavljanja letnje bašte, donosi Odeljenje najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema urednog zahteva.

Član 23

Investitor je obavezan nakon ishodovanja rešenja za postavljanje letnje bašte, a pre njegovog preuzimanja, položi u depozit jemstveni iznos na ime troškova uklanjanja letnje bašte, za slučaj da istu ne ukloni sam nakon prestanka sa radom letnje bašte, o čemu se investitoru izdaje posebna potvrda.

Iznos depozita određuje se Zaključkom Gradonačelnika Grada Sombora.

Nakon uklanjanja letnje bašte od strane investitora i dovođenja lokacije u prvobitno stanje, a na osnovu zapisnika nadležnog komunalnog inspektora Odeljenja inspekcije i komunalne policije gradske uprave Grada Sombora, depozit iz stava 1. ovog člana biće vraćen investitoru.

Član 24

Investitor je obavezan u periodu korišćenja lokacije letnje bašte, pridržavati se sanitarno-higijenskih propisa, propisa o zaštiti životne sredine, propisa o radnom vremenu, javnom redu i miru i ostalih propisa koji se primenjuju na predmetnu delatnost.

Član 25

Rešenje o zauzeću javne površine radi postavljanja letnje bašte se neće izdati licu koje ima neizmirene finansijske obaveze iz prethodnog perioda prema Gradu Sombor na ime lokalne komunalne takse za zauzeće javne površine.

Prilikom rešavanja zahteva o zauzeću javne površine radi postavljanja letnje bašte posebno će se ceniti prijave građana ili MUP-a za narušavanje javnog reda i mira.

Član 26

Nakon prestanka sa radom letnje bašte, investitor je obavezan da o svom trošku istu ukloni i lokaciju dovede u prvobitno stanje.

Po uklanjanju letnje bašte investitor je dužan da odmah obavesti nadležnog komunalnog inspektora Odeljenja inspekcije i komunalne policije gradske uprave Grada Sombora.

Član 27

Ukoliko je letnja bašta uklonjena pre isteka roka određenim rešenjem o postavljanju Odeljenje u roku od 8 dana od dana prijema obaveštenja od strane investitora, a na osnovu zapisnika nadležnog komunalnog inspektora, ukida rešenje o postavljanju u delu kojim je određen vremenski period zauzeća javne površine i komunalna taksa za zauzeće javne površine.

Investitor je dužan da za period u kojem je letnja bašta bila postavljena na osnovu rešenja o postavljanju, izmiri finansijske obaveze prema Gradu Sombora na ime komunalne takse za zauzeće javne površine.

Član 28

Investitor ne može letnju baštu izdati u zakup drugom licu, niti raspolagati dodeljenom lokacijom na drugi način.

Član 29

Investitoru koji bude postavio letnju baštu suprotno uslovima u rešenju Odeljenja, nadležna inspekcijska služba Odeljenja inspekcije i komunalne policije gradske uprave Grada Sombora ostaviće naknadni rok od 1 dana da uskladi letnju baštu sa uslovima datim u rešenju.

Ako investitor ni u naknadno ostavljenom roku ne uskladi letnju baštu sa uslovima datim u rešenju, letnja bašta biće uklonjena prinudnim putem o trošku investitora.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Nadzor na primenama odredaba ovog Pravilnika vrši nadležni komunalni inspektor Odeljenja inspekcije i komunalne policije gradske uprave Grada Sombora.

Član 31

Ovaj Pravilnik je sastavni deo Odluke o uređenju Grada ("Sl. list Grada Sombora", br. 5/09).

Član 32

Postupci za izdavanje rešenje o zauzeću javne površine radi postavljanja letnje bašte u kojima nije doneto prvostepeno rešenje, okončaće se po odredbama ovog Pravilnika.

Član 33

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o postavljanju letnjih bašta na teritoriji opštine Sombor ("Sl. list opštine Sombor", br. 7/04 i 3/07).

Član 34

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a ima se objaviti u "Službenom listu Grada Sombora".