ODLUKA

O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

("Sl. list grada Čačka", br. 3/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se: uređivanje građevinskog zemljišta, korišćenje građevinskog zemljišta i postupak, uslovi i način otuđenja, odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

Član 2

Grad donosi srednjoročne i godišnje programe uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 3

Grad pribavlja i otuđuje, odnosno daje u zakup građevinsko zemljište na teritoriji grada u skladu sa zakonom i ovom Odlukom, a preko organa određenog Statutom grada.

Član 4

Poslove obezbeđivanja uslova na uređivanju, upotrebi, unapređivanju i zaštiti građevinskog zemljišta, za područje grada obavlja Javno preduzeće za urbanističko i prostorno planiranje, građevinsko zemljište i puteve "Gradac" Čačak (u daljem tekstu: JP "Gradac").

II UREĐIVANЈE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 5

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata njegovo pripremanje i opremanje.

Radove na uređivanju građevinskog zemljišta, utvrđene programom iz člana 2. ove Odluke vrši JP "Gradac".

Član 6

Neizgrađeno građevinsko zemljište koje nije uopšte ili u potpunosti komunalno opremljeno, a nalazi se u obuhvatu plana generalne regulacije, odnosno plana detaljne regulacije može se komunalno opremiti i sredstvima fizičkih i pravnih lica.

Lice iz st. 3. ovog člana podnosi JP "Gradac" predlog o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture.

Ako JP "Gradac" utvrdi da je predmetna zona, odnosno lokacija u obuhvatu plana generalne regulacije, odnosno plana detaljne regulacije i da je podnosilac vlasnik građevinskog zemljišta sačiniće uslove o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Ako vlasnik građevinskog zemljišta prihvati navedene uslove JP "Gradac" predlog o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture sa predlogom ugovora dostavlja Skupštini grada na odlučivanje.

Odluka Skupštine grada o prihvatanju predloga sadrži i ovlašćenje JP "Gradac" za zaključivanje ugovora kojim se bliže uređuju odnosi nastali povodom prihvatanja predloga o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture sredstvima vlasnika.

JP "Gradac" zaključuje ugovor kojim se bliže uređuju odnosi vezani za finansiranje izgradnje komunalne infrastrukture u roku od 30 dana od dana donošenja odluke iz st. 5. ovog člana.

Član 7

Za finansiranje radova na uređivanju građevinskog zemljišta koriste se sredstva ostvarena od:

- naknade za uređivanje građevinskog zemljišta,

- zakupnine za građevinsko zemljište,

- otuđenja građevinskog zemljišta,

- konverzije prava korišćenja, odnosno prava zakupa u skladu sa zakonom,

- naknade za korišćenje građevinskog zemljišta,

- subvencija iz budžeta Skupštine grada namenjenih podsticanju zapošljavanja,

- drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 8

Kriterijume i merila za određivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, dinamiku plaćanja, način obračuna i ugovaranja utvrđuje odlukom Skupština grada.

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor, na osnovu ugovora koji zaključuje sa JP "Gradac".

Član 9

Skupština grada može, na predlog Gradskog veća i uz prethodno pribavljeno mišljenje Upravnog odbora Javnog preduzeća "Gradac", doneti odluku da u cilju podsticanja razvoja i zapošljavanja na teritoriji grada subvenira troškove ili deo troškova naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Odluka iz prethodnog stava može se doneti u sledećim slučajevima:

1. Da zainteresovani investitor sam obezbedi građevinsko zemljište za izgradnju;

2. Da se u objektu koji se gradi obezbeđuje zapošljavanje najmanje 20 radnika i da je investitor spreman da položi odgovarajuću garanciju za to.

Skupština grada će za namene iz ovog člana obezbediti sredstva u budžetu grada.

Član 10

Sredstva na ime subveniranja naknade troškova za uređivanje građevinskog zemljišta prenose se JP "Gradac" na osnovu obračuna naknade za uređivanje građevinskog zemljišta prema Odluci o kriterijumima i merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u sledećim iznosima:

- 25% naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ukoliko investitor zapošljava najmanje 20 lica sa evidencije nezaposlenih lica NSZ Filijala Čačak

- 50% naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ukoliko investitor zapošljava najmanje 50 lica sa evidencije nezaposlenih lica NSZ Filijala Čačak

- 100% naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ukoliko investitor zapošljava najmanje 100 lica sa evidencije nezaposlenih lica NSZ Filijala Čačak.

Investitor je obavezan da radnike iz prethodnog stava ovog člana zaposli najmanje na godinu dana.

Posebnim ugovorom zaključenim između Skupštine grada, JP "Gradac" i investitora, regulišu se međusobna prava i obaveze.

III KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 11

Građevinsko zemljište može biti:

- gradsko građevinsko zemljište,

- građevinsko zemljište van granica gradskog građevinskog zemljišta,

- izgrađeno i neizgrađeno, i

- uređeno i neuređeno.

Član 12

Građevinskim zemljištem na teritoriji grada Čačka smatra se zemljište određeno kao gradsko građevinsko zemljište i građevinsko zemljište u građevinskom području Odlukom o građevinskom zemljištu ("Sl. list opštine Čačak", broj 09/80, 12/81, 02/84, 09/86, 05/88, 03/90, 05/90, 02/91, 04/94, 05/94, 03/95 i 06/95) u odredbama čl. 7. do čl. 14., kao i građevinsko zemljište koje je kao gradsko građevinsko zemljište i građevinsko zemljište van granica gradskog građevinskog zemljišta određeno planskim dokumentom koji se donosi za grad odnosno delove teritorije grada.

Član 13

Naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta plaćaju lica određena članom 77. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 47/03 i 34/06), dok se navedena naknada ne integriše u porez na imovinu u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 81/09).

Član 14

Kriterijume, merila, visinu, način i rokove plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta propisuje Skupština grada.

IV OTUĐENJE I DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI

Član 15

Građevinsko zemljište u javnoj svojini može se otuđiti ili dati u zakup radi izgradnje na određeno vreme.

Rok trajanja zakupa iz stava 1. ovog člana utvrđuje Gradsko veće u zavisnosti od namene, površine, vremena amortizacije objekta i drugo.

Pre isteka ugovorenog roka zakupa zakupodavac i zakupac mogu sporazumno produžiti rok trajanja zakupa. Produženje roka trajanja zakupa moguće je samo uz saglasnost Gradskog veća koje o tome donosi svoju odluku.

Izuzetno, po odluci Gradskog veća građevinsko zemljište se može dati u zakup radi obavljanja privredne delatnosti do privođenja nameni na osnovu ugovora koji zainteresovano lice zaključuje sa JP "Gradac".

Član 16

Početni iznos, način i uslove plaćanja cene, odnosno zakupnine utvrđuje odlukom Skupština grada.

Izuzetno od odredbe st. 1. ovog člana građevinsko zemljište može se otuđiti ili dati u zakup po ceni, odnosno zakupnini koja je manja od tržišne, odnosno bez naknade, uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade Republike Srbije, pod uslovima i na način koji propisuje Vlada Republike Srbije.

Član 17

Građevinsko zemljište u javnoj svojini otuđuje se, odnosno daje u zakup radi izgradnje javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pisanih ponuda javnim oglasom.

Otuđenje i davanje građevinskog zemljišta u zakup javnim nadmetanjem

Član 18

Gradsko veće odlučuje o oglašavanju javnog nadmetanja za otuđenje ili davanje zemljišta u zakup.

Član 19

Oglas o javnom nadmetanju sadrži naročito:

1. opis i bliže podatke o katastarskoj parceli,

2. stepen komunalne opremljenosti parcele,

3. uslove za izgradnju na parceli (namena objekta, spratnost, površina objekta u m2, gabarit i dr.) i rok izgradnje,

4. iznos cene odnosno zakupnine,

5. rok trajanja zakupa (u slučaju kada se daje u zakup),

6. iznos naknade za uređivanje zemljišta,

7. rok privođenja zemljišta nameni,

8. obavezu učesnika da uplati depozit od 10% iznosa iz tačke 4. ili položi garanciju banke,

9. obavezu kupca i zakupca da plati zakonom propisane poreske obaveze kao i da sa nadležnim preduzećima ugovori i plati troškove za infrastrukturu: EDB, PTT, toplifikaciju, gasifikaciju i dr.,

10. mesto i vreme javnog nadmetanja,

11. rok za podnošenje prijava,

12. uslove za uređivanje zemljišta u slučaju davanja u zakup neuređenog građevinskog zemljišta u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Javno nadmetanje se može održati najranije 35 dana po objavljivanju oglasa.

Oglas se objavljuje u republičkim i lokalnim pisanim i elektronskim medijima, o čemu odluku donosi Gradsko veće, vodeći računa o transparentnosti oglašavanja i pravu građana i javnosti da budu blagovremeno informisani.

Član 20

Postupak javnog nadmetanja za otuđenje, odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini, sprovodi Komisija za građevinsko zemljište sastavljena od predsednika i dva člana.

Komisiju iz prethodnog stava ovog člana obrazuje Gradsko veće.

Sve stručne i administrativne poslove za komisiju iz stava 1. ovog člana vrši gradska uprava u čijem su delokrugu imovinsko - pravni poslovi.

Član 21

Učesnik u javnom nadmetanju svoje učešće prijavljuje komisiji u roku od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Uz prijavu se podnosi kopija isprave o uplati depozita, odnosno bankarska garancija.

Učesnik u javnom nadmetanju u prijavi daje izjavu da prihvata uslove iz oglasa.

Prijava pravnog lica sadrži: naziv i sedište, podatke o upisu u registar nadležnog organa (broj, datum, naziv organa) poreski identifikacioni broj i potpis ovlašćenog lica overen pečatom.

Prijava fizičkog lica sadrži: ime i prezime, adresu i matični broj, a ako je to lice preduzetnik i podatke o upisu u registar nadležnog organa (broj, datum i naziv organa) poreski identifikacioni broj i potpis preduzetnika overen pečatom.

Član 22

Ako prijava učesnika ne sadrži sve podatke predviđene oglasom, ili su podaci dati suprotno objavljenim uslovima, ili nije primljen dokaz o uplati depozita, odnosno bankarska garancija, komisija će zatražiti od učesnika da nedostatke otkloni pre početka javnog nadmetanja.

Učesnik koji ne postupi po zahtevu komisije gubi pravo učešća na javnom nadmetanju.

Član 23

U postupku javnog nadmetanja ne mogu učestvovati predsednik niti bilo koji član komisije za sprovođenje javnog nadmetanja.

Član 24

Javno nadmetanje će se održati ako istom pristupi najmanje dva učesnika, i to lično ili preko ovlašćenog punomoćnika.

Izuzetno, javno nadmetanje održaće se i kad istom pristupi samo jedan učesnik.

Ukoliko na javno nadmetanje ne pristupi ni jedan učesnik ili javno nadmetanje ne uspe, postupak oglašavanja će se ponoviti.

Član 25

Javno nadmetanje otvara predsednik komisije i utvrđuje ko je podneo prijave i ko je od podnosilaca prijava ili ovlašćenih lica pristupio javnom nadmetanju.

Predsednik komisije objavljuje početni iznos i poziva učesnike da daju svoje ponude iznosa.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da jasno i glasno kaže koji iznos nudi.

Predsednik komisije pita tri puta da li neko daje više od najvećeg prethodno ponuđenog iznosa i konstatuje posle trećeg poziva koji je najveći ponuđeni iznos i ime ponuđača.

Učesnik koji je ponudio najveći iznos potpisuje izjavu da je ponudio najveći iznos sa naznakom visine iznosa.

Potom predsednik komisije oglašava da je javno nadmetanje završeno.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Zapisnik se dostavlja JP "Gradac" Čačak.

Član 26

Po obavljenom javnom nadmetanju komisija, u roku od 3 dana sačinjava predlog za donošenje rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta, odnosno rešenja o davanju građevinskog zemljišta u zakup.

Zapisnik o radu sa predlogom iz stava 1. ovog člana komisija dostavlja Gradskom veću.

Član 27

Rešenje o otuđenju, odnosno o davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini donosi Gradsko veće.

Član 28

Rešenje o otuđenju, odnosno o davanju u zakup sadrži:

- podatke o kupcu odnosno zakupcu,

- opis i bliže podatke o katastarskoj parceli,

- namenu i veličinu budućeg objekta koji se gradi,

- visinu cene, odnosno zakupnine i visinu, rok i način plaćanja naknade za uređenje zemljišta,

- rok trajanja zakupa,

- rok privođenja zemljišta nameni,

- obavezu kupca i zakupca da plati zakonom propisane poreske obaveze kao i da sa nadležnim preduzećima ugovori i plati troškove za infrastrukturu: EDB, PTT, toplifikaciju, gasifikaciju i dr.,

- obavezu kupca, odnosno zakupca da, u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti rešenja o otuđenju, odnosno o davanju u zakup zaključi sa JP "Gradac", ugovor o otuđenju, odnosno zakupu.

Član 29

Gradska uprava u čijem su delokrugu imovinsko - pravni poslovi dostavlja rešenje o otuđenju, odnosno o davanju u zakup građevinskog zemljišta svim učesnicima u postupku javnog nadmetanja, kao i Javnom preduzeću "Gradac" Čačak.

Učesnik javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda, koji smatra da mu je u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda povređeno pravo, može da pokrene upravni spor protiv rešenja o otuđenju, odnosno o davanju u zakup građevinskog zemljišta u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja iz prethodnog stava.

Član 30

Rešenje o otuđenju, odnosno o davanju u zakup dostavlja se JP "Gradac" u roku od 8 dana od dana pravnosnažnosti.

Član 31

JP "Gradac" i kupac, odnosno zakupac zaključuju ugovor o otuđenju, odnosno o davanju u zakup koji sadrži naročito:

- podatke o katastarskoj parceli,

- podatke o nameni i veličini objekta koji se gradi,

- visinu cene odnosno zakupnine, rok i način plaćanja,

- rok trajanja zakupa,

- rok za privođenje zemljišta nameni,

- iznos naknade za uređenje građevinskog zemljišta, rok i način plaćanja,

- obavezu kupca odnosno, zakupca da sa nadležnim preduzećima ugovori i plati troškove za infrastrukturu: EDB, PTT, toplifikaciju, gasifikaciju i dr,

- prava i obaveze u slučaju neizvršenja obaveza,

- način rešavanja sporova,

- obavezu kupca i zakupca da plati zakonom propisane poreske obaveze i dr.,

- postupak i uslove za izmenu ugovora.

Kada je ugovorom o zakupu predviđeno plaćanje na više rata, obavezno se propisuje način usklađivanja visine zakupa sa porastom cena na malo u Republici Srbiji, prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike.

Član 32

Ugovor o otuđenju, odnosno zakupu se zaključuje u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti rešenja o otuđenju, odnosno davanju zemljišta u zakup.

Ako lice kome je otuđeno odnosno dato u zakup građevinsko zemljište svojom krivicom ne zaključi ugovor u roku iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće, na predlog JP "Gradac", donosi akt o stavljanju van snage rešenja o otuđenju, odnosno o davanju zemljišta u zakup.

Lice iz stava 2. ovog člana nema pravo na povraćaj uplaćenog depozita po oglasu o javnom nadmetanju.

Otuđenje, odnosno davanje zemljišta u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom

Član 33

Građevinsko zemljište se otuđuje, odnosno daje u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom na osnovu odluke Gradskog veća, kao i u slučajevima kada zemljište nije dato u zakup ni u ponovljenom postupku javnog nadmetanja.

Gradsko veće odlučuje o oglašavanju prikupljanja ponuda za otuđenje, odnosno davanje u zakup zemljišta.

Član 34

Oglas o prikupljanju ponuda sadrži podatke oglasa iz člana 19. stav. 1. tačke 1. do 12. ove Odluke, kao i mesto i vreme otvaranja ponuda.

Otvaranje ponuda se može održati najranije 35 dana po objavljivanju oglasa.

Oglašavanje se vrši na način utvrđen članom 19. ove Odluke.

Član 35

Postupak otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom sprovodi komisija iz člana 20. ove Odluke.

Član 36

Učesnik u postupku otuđenja, odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom svoju prijavu sa ponudom dostavlja komisiji u roku od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Ponuda mora da sadrži:

- za pravno lice: naziv i sedište, podatak o upisu u registar nadležnog organa (broj, datum, naziv organa), poreski identifikacioni broj, potpis ovlašćenog lica i pečat;

- za fizičko lice: ime i prezime, adresu i matični broj, a ako je to lice privatni preduzetnik i podatke o upisu u registar nadležnog organa (broj, datum, naziv organa) i poreski identifikacioni broj;

- iznos ponuđene cene odnosno zakupnine;

- izjavu o prihvatanju ostalih uslova iz oglasa;

- kopiju isprave o uplati depozita, odnosno bankarsku garanciju.

Član 37

Na oglas o prikupljanju ponuda ne mogu se javiti predsednik, niti bilo koji član komisije.

Član 38

Ukoliko se na oglas ne prijavi ni jedan učesnik ili su ponude neuredne, postupak oglašavanja će se ponoviti.

Ukoliko se na oglas prijavi samo jedan učesnik postupak će se sprovesti.

Član 39

Predsednik komisije javno otvara ponude po redosledu prispeća, utvrđuje ko je podneo ponudu i ko je od podnosilaca prisutan sa ovlašćenjem da učestvuje u postupku.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Zapisnik se dostavlja JP "Gradac" Čačak.

Član 40

Po obavljenom otvaranju ponuda komisija u roku od 3 dana sačinjava predlog za otuđenje, odnosno davanje u zakup zemljišta ili predlog da se zemljište ne otuđuje, odnosno ne daje u zakup.

Zapisnik o radu sa predlogom iz stava 1. ovog člana komisija dostavlja Gradskom veću.

Član 41

Ukoliko se na oglas prijavi samo jedan učesnik, zemljište se može otuđiti odnosno dati u zakup pod uslovom da je učesnik ponudio najmanje početni iznos cene odnosno zakupnine i prihvatio druge uslove iz oglasa.

Ukoliko se na oglas prijave dva ili više učesnika i ponude isti iznos cene odnosno zakupnine, zemljište će se dati u zakup učesniku koji ponudi povoljnije uslove realizacije investicije (rok izgradnje objekta, način i rok plaćanja zakupnine i dr).

Član 42

Rešenje o otuđenju, odnosno o davanju u zakup građevinskog zemljišta u postupku prikupljanja ponuda javnim oglasom donosi Gradsko veće.

Akt iz stava 1. ovog člana sadrži sve elemente akta iz člana 28. ove Odluke.

Gradsko veće može odlučiti da se zemljište ne otuđi, odnosno ne izda u zakup.

Član 43

Odredbe čl. 29. do 32. ove Odluke primenjuju se i u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom.

Otuđenje i davanje u zakup zemljišta u javnoj svojini neposrednom pogodbom

Član 44

Građevinsko zemljište u javnoj svojini se otuđuje, odnosno daje u zakup neposrednom pogodbom na pisani zahtev lica kome se u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji zemljište može dati u zakup neposrednom pogodbom.

U slučajevima iz prethodnog stava iznos naknade po kojoj se zemljište otuđuje odnosno zakupnine utvrđuje se u početnom iznosu predviđenom po zonama uvećanom za 20%.

Član 45

Zahtev za otuđenje, odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta podnosi se komisiji iz člana 20. ove Odluke.

Komisija utvrđuje osnovanost podnetog zahteva i predočava podnosiocu zahteva uslove za otuđenje, odnosno davanje tog zemljišta u zakup, koji se o istim izjašnjava pismenom izjavom.

Komisija sačinjava predlog koji u roku od 3 dana dostavlja Gradskom veću.

Rešenja o otuđenju, odnosno o davanju u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom donosi Gradsko veće.

Na osnovu rešenja iz stava 4. ovog člana zaključuje se ugovor sa JP "Gradac".

VI OSTALE ODREDBE O ZAKUPU

Član 46

Kupac odnosno zakupac zemljišta ima pravo da na zemljištu izradi predviđeni objekat, na kome stiče pravo svojine, i da objekat i zemljište koristi u skladu sa njihovom namenom.

Član 47

Ako se promeni vlasnik objekta koji se gradi ili je izgrađen na građevinskom zemljištu u javnoj svojini, koje se koristi po osnovu ugovora o zakupu zaključenom u skladu sa zakonom i ovom odlukom, JP "Gradac" će kao zakupodavac na zahtev novog vlasnika izmeniti ugovor o zakupu, tako što će na mesto dotadašnjeg zakupca stupiti novi vlasnik objekta.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana dostavljaju se dokazi u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Član 48

Lice kome je neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini otuđeno odnosno dato u zakup radi izgradnje dužno je lokaciju privesti nameni u roku od 5 godina od dana pravnosnažnosti rešenja kojim je izdata građevinska dozvola.

U slučaju da lice iz stava 1. ovog člana lokaciju ne privede nameni u roku iz prethodnog stava ugovor o otuđenju, odnosno zakupu ima se smatrati raskinutim, a međusobni odnosi po prestanku ugovora o zakupu regulišu se primenom odgovarajućih zakonskih odredbi.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 49

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o građevinskom zemljištu ("Sl. list opštine Čačak", br. 5/2003, 8/2003, 3/2005 i "Sl. list grada Čačka", br. 9/2008)

Član 50

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako su oni objavljeni u "Sl. listu grada Čačka", br. 3/2010.