ODLUKA
O GRADSKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA I NAKNADAMA

("Sl. list grada Čačka", br. 3/2010)

 

1. OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se gradske administrativne takse (u daljem tekstu: takse) i naknade za izvršavanje poslova iz izvornog delokruga gradskih organa i službi (u daljem tekstu: naknade).

Član 2

Za spise i radnje u upravnim stvarima, kao i za druge spise i radnje kod organa lokalne samouprave, javnih preduzeća u vršenju poverenih poslova i organizacija koje vrše javna ovlašćenja, plaćaju se gradske administrativne takse po odredbama ove Odluke u iznosima propisanim Tarifom gradskih administrativnih taksi koja je sastavni deo ove Odluke (u daljem tekstu: Tarifa).

Za izvršavanje određenih poslova iz delokruga gradskih organa, ustanova, javnih preduzeća i službi i za korišćenje službenih prostorija plaća se naknada u iznosima propisanim ovom Odlukom ili naknada stvarnih troškova.

2. OBVEZNIK TAKSE I NAKNADE

Član 3

Obveznik takse i naknade (u daljem tekstu: obveznik) jeste podnosilac zahteva, odnosno podneska kojim se postupak pokreće, odnosno zahteva izvršenje tarifom propisane radnje.

Ako za propisanu radnju postoji više obveznika, njihova obaveza je solidarna.

Ako zapisnik zamenjuje zahtev odnosno podnesak iz stava 1. ovog člana za koji se plaća taksa ili naknada, obveznik je davalac izjave na zapisnik.

3. NASTANAK TAKSENE OBAVEZE

Član 4

Ako Tarifom nije drugačije propisano, obaveza plaćanja takse nastaje:

1) za podneske - u trenutku kada se predaju, a za zahteve date na zapisnik - kada se zapisnik sastavi;

2) za rešenja, dozvole i druge isprave - u trenutku podnošenja zahteva za njihovo izdavanje;

3) za upravne radnje - u trenutku podnošenja zahteva za izvršenje tih radnji.

Član 5

Taksa ili naknada se plaća u trenutku nastanka taksene obaveze ako ovom Odlukom nije drugačije propisano, a u korist budžeta grada Čačka.

Ako se na zahtev obveznika po podnetom zahtevu, odnosno u postupku, izdaje rešenje, isprava, dokument ili pismeno u više primeraka, za drugi i svaki sledeći primerak plaća se taksa u visini 50% takse za prvi primerak.

Član 6

Ako u postupku jedan ili više obveznika podnesu više zahteva koji imaju isti pravni osnov, a donosi se jedno rešenje, taksa se plaća za svaki pojedinačni zahtev ako Tarifom nije drugačije određeno.

4. NAČIN PLAĆANJA TAKSE I NAKNADE

Član 7

Takse i naknada se plaća u propisanom novčanom iznosu.

Obveznik je dužan da priloži dokaz da je taksu ili naknadu platio.

Član 8

U rešenju ili drugoj ispravi za koju je taksa odnosno naknada plaćena, označava se da je taksa odnosno naknada plaćena, iznos takse odnosno naknade koji je plaćen i tarifni broj po kojem je taksa ili naknada plaćena.

Član 9

Ako obveznik neposredno podnese netaksiran ili nedovoljno taksiran zahtev ili podnesak, odnosno ne plati naknadu ili nedovoljno plati naknadu odgovorno lice organa nadležno za prijem zahteva ili podneska zatražiće od obveznika da plati propisanu taksu i naknadu u roku od 10 dana od dana podnošenja zahteva ili podneska i upozoriti ga na posledice neplaćanja takse odnosno naknade, o čemu se na podnetom zahtevu, odnosno podnesku sačinjava zabeleška.

Ako netaksiran ili nedovoljno taksiran zahtev ili podnesak, odnosno drugi spis stigne poštom, odgovorno lice organa nadležnog za odlučivanje o zahtevu odnosno podnesku pozvaće obveznika pismenom opomenom da, u roku od 10 dana od dana prijema opomene, plati propisanu taksu, taksu za opomenu, i upozoriti ga na posledice neplaćanja takse, odnosno naknade.

Ako obveznik uplati taksu odnosno naknadu u roku iz stava 1. i 2. ovog člana, smatra se da je zahtev, odnosno podnesak od početka uredno taksiran, odnosno da je naknada plaćena.

Ako obveznik ne uplati taksu ili naknadu u roku iz stava 1. i 2. ovog člana naplata takse odn. naknade iz opomene iz stava 2. ovog člana, vrši se pre uručenja zatraženog rešenja ili druge isprave, odnosno pre saopštenja obvezniku da je radnja izvršena.

Član 10

Takse iz tarifnih brojeva 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, i 8 koji se odnose na poslove iz izvornog delokruga gradskih organa i službi, uplaćuju se na propisan uplatni račun Gradske administrativne takse: broj 840-742241843-03, u pozivu na broj odobrenja: model 97 93-034 (kontrolni broj i šifra grada Čačka), u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Član 11

U pogledu načina plaćanja takse preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje plaćanje republičkih administrativnih taksi.

U pogledu povraćaja, kamate prinudne naplate, zastarelosti i ostalog što nije propisano ovom Odlukom shodno se primenjuje Zakon o republičkim administrativnim taksama i propisi kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

5. NAKNADE

Član 12

Za izvršavanje određenih poslova iz delokruga gradskih organa, ustanova, javnih preduzeća i službi i za korišćenje službenih prostorija plaća se naknada u iznosima propisanim ovom Odlukom ili naknada stvarnih troškova.

Član 13

Za izlazak službenog lica za zaključenje braka izvan službenih prostorija plaća se

5.000,00 dinara.

Ako se sklapanje braka vrši u bolnici, naknada iz stava 1. ovog člana ne plaća se ako jedan ili oba supružnika zbog bolesti ili drugih objektivnih razloga nisu u mogućnosti da dođu u službenu prostoriju radi zaključenja braka.

Naknada iz stava 1. ovog člana uplaćuje se na propisan uplatni račun. Prihodi koji svojom delatnošću ostvare organi i organizacije grada: broj 840-742341843-24, u pozivu na broj odobrenja: model 97 93-034 (kontrolni broj i šifra grada Čačka), u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Član 14

Za korišćenje službenih prostorija organa Grada plaća se naknada i to za:

- sale Skupštine grada bez ozvučenja

2.000 dinara,

- sale Skupštine grada sa ozvučenjem

5.000 dinara,

- sale Gradskog veća

2.000 dinara.

Naknada iz prethodnog stava alineja 1, 2 i 3 plaća se za korišćenje sale u komercijalne svrhe i uvećava se za pripadajući PDV.

6. OSLOBOĐENJA OD PLAĆANJA TAKSE

Član 15

Oslobađaju se plaćanja takse:

- organi i organizacije Republike Srbije i autonomne pokrajine i lokalne samouprave;

- organizacije obaveznog socijalnog osiguranja;

- ustanove osnovane od strane Republike Srbije, autonomne pokrajine i lokalne samouprave;

- Crveni krst Srbije;

- diplomatsko - konzularna predstavništva strane države, pod uslovom uzajamnosti.

Član 16

Ne plaća se taksa za:

- spise i radnje u postupcima koji se vode po službenoj dužnosti;

- spise i radnje u postupku za povraćaj više ili pogrešno uplaćenih lokalnih javnih prihoda;

- spise i radnje u postupku za ispravljanje grešaka u rešenjima, drugim ispravama i službenim evidencijama;

- podneske upućene organima za predstavke i pritužbe;

- spise, podneske i radnje propisane članom 19. Zakona o republičkim administrativnim taksama.

Član 17

Ako je podnesak upućen na zahtev više obveznika, od kojih su neki oslobođeni plaćanja takse, taksu u tom postupku plaća obveznik koji nije oslobođen plaćanja takse.

Član 18

Strani državljani, pod uslovom uzajamnosti, imaju ista prava u pogledu plaćanja takse kao i državljani Republike Srbije.

Član 19

U rešenju, ispravi, dokumentu ili pismenom, koje se izdaje bez plaćanja takse, mora se označiti svrha izdavanja i osnov oslobođenja od plaćanja takse.

7. POSEBNE ODREDBE

Član 20

Dinarski iznosi taksi iz Tarife usklađuju se godišnje, sa godišnjom stopom rasta troškova života, koju objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, pri čemu se zaokruživanje vrši tako što se iznos do pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Gradsko veće grada Čačka na predlog Gradske uprave za finansije, objavljuje usklađene dinarske iznose taksi iz stava 1. ovog člana.

Prilikom usklađivanja dinarskih iznosa taksi, u skladu sa stavom 1. ovog člana, osnovica za usklađivanje su poslednji objavljeni usklađeni dinarski iznosi taksi.

Tarife gradskih administrativnih taksi iz stava 2. ovog člana objavljuju se u "Službenom listu grada Čačka".

8. KAZNENE ODREDBE

Član 21

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u organu iz člana 2. ove Odluke ako:

1) ne naplati taksu ili naknadu, odnosno naknadu pre uručenja rešenja ili druge isprave, odnosno pre saopštenja obvezniku o izvršenju radnje, po podnetom zahtevu, odnosno podnesku, ako ovom Odlukom nije drugačije određeno;

2) u rešenju ili drugoj ispravi za koju je taksa odnosno naknada plaćena ne označi da je taksa odnosno naknada plaćena, iznos i tarifni broj po kojem je taksa ili naknada plaćena;

3) ne obavesti obveznika da je za podneti zahtev, odnosno podnesak, dužan da plati taksu propisanu Tarifom za spise i radnje u određenoj upravnoj radnji, odnosno upravnim stvarima ili taksu ne naplati, odnosno ne obavesti NBS - Odeljenje za prinudnu naplatu - Odsek za prijem osnova i naloga prinudne naplate u Kragujevcu radi otpočinjanja postupka prinudne naplate.

9. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Za spise i radnje u upravnim i drugim stvarima i za druge spise i radnje za taksene obaveze koje su nastale, a nisu plaćene do dana stupanja na snagu ove Odluke, taksa ili naknada se plaća u skladu sa ovom Odlukom o gradskim administrativnim taksama i naknadama.

Član 23

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o opštinskim administrativnim taksama i naknadama ("Sl. list opštine Čačak", br. 5/2003 i 9/2007).

Član 24

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".

 

TAKSENA TARIFA

iznos u dinarima

Tarifni broj 1.

Za zahtev, molbu, predlog, prijavu i drugi podnesak ako ovom Odlukom nije drugačije propisano, plaća se

50,00 dinara

NAPOMENA:

Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se za naknadne podneske kojima obveznik zahteva brže postupanje po ranije podnetom zahtevu, odnosno podnesku.

Tarifni broj 2.

1) za rešenja koja donose gradski organi i službe, ako ovom Odlukom nije drugačije propisano, plaća se

200,00 dinara

2) za sva uverenja i potvrde koje izdaju organi i službe u vršenju poslova iz izvornog delokruga gradskih organa, plaća se

200,00 dinara

3) za opomenu, kojom se obveznik poziva da plati taksu, plaća se

170,00 dinara

NAPOMENA:

Ako se donosi jedno rešenje, uverenje ili potvrda po zahtevu više lica, taksa po ovom tarifnom broju plaća se onoliko puta koliko ima lica kojima se rešenje, uverenje ili potvrda uručuje.

Tarifni broj 3.

1) za žalbu protiv rešenja ili druge odluke koje donose gradski organi i službe u vršenju poslova iz izvornog delokruga gradskih organa, plaća se

200,00 dinara

NAPOMENA:

Ako se u istoj upravnoj stvari podnosi jedna žalba protiv više rešenja, taksa iz ovog tarifnog broja plaća se prema broju rešenja koja se osporavaju žalbom.

Tarifni broj 4.

Za spise i radnje iz oblasti auto taksi prevoza koje izdaju organi i službe u vršenju poslova iz izvornog delokruga gradskih organa i to:

1) rešenje o ispunjenosti uslova putničkog vozila za obavljanje auto-taksi prevoza putnika (za preduzetnike i pravna lica), plaća se

300,00 dinara

2) estetski pregled taksi vozila plaća se

200,00 dinara

3) izdavanje krovne oznake za taksi vozilo, plaća se

1.200,00 dinara

4) izdavanje taksi dozvole za vozilo i dopunske taksi dozvole za taksi vozače, plaća se

200,00 dinara

5) izdavanje saglasnosti za postavljanje reklamnog panoa na krovu taksi vozila, plaća se

350,00 dinara

Tarifni broj 5.

Za spise i radnje iz oblasti urbanizma koje izdaju organi i službe u vršenju poslova iz izvornog delokruga gradskih organa i to:

1) uverenje o utvrđivanju starosti objekta, plaća se

2.000,00 dinara

2) informacija o lokaciji plaća se

500,00 dinara

Tarifni broj 6.

Za spise i radnje iz oblasti komunalno-stambene, imovinsko pravne i građevinske oblasti koje izdaju organi i službe u vršenju poslova iz izvornog delokruga grada i to:

1) zaključak o dozvoli izvršenja rešenja o iseljenju, plaća se

500,00 dinara

2) rešenje o izdavanju lokacijske dozvole i odobrenja za postavljanje, upotrebu i uklanjanje reklamnih i sličnih panoa, natpisa i ekrana, balon hala sportske namene, plovećih postrojenja na vodnom zemljištu i manjih montažnih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene, osim tezgi i drugog pokretnog mobilijara, plaća se

400,00 dinara

3) rešenje o postavljenju i uklanjanju spomenika i spomen obeležja na površinama javne namene, nadstrešnice za sklanjanje ljudi u javnom prevozu, tezgi i drugog pokretnog mobilijara na površinama javne namene, kao i drugih sličnih uređaja i objekata na javnim površinama, plaća se

170,00 dinara

4) rešenje o izvršenom inspekcijskom nadzoru komunalnog inspektora, plaća se

200,00 dinara

5) zaključak o dozvoli izvršenja rešenja komunalnog inspektora, plaća se

150,00 dinara

6) rešenje o izvršenom inspekcijskom nadzoru uslova za držanje domaćih životinja, plaća se

200,00 dinara

7) taksa za izdavanje rešenja o iseljenju bespravno useljenih lica u stambene i zajedničke prostorije stambenih zgrada, plaća se

200,00 dinara

Tarifni broj 7.

Za spise i radnje iz oblasti opštih poslova koje izdaju organi i organizacije u vršenju poslova iz izvornog delokruga gradskih organa i to:

1) za izlazak službenog lica za overavanje potpisa i rukopisa, plaća se

200,00 dinara

2) za izdavanje prepisa akta iz arhive po polutabaku originala, plaća se

150,00 dinara

3) za izdavanje overenog prepisa akta iz arhive po polutabaku, plaća se

150,00 dinara

4) za razgledanje spisa iz izvornog delokruga grada za svaki započeti sat, plaća se

230,00 dinara

5) za popis stvari umrlog lica, plaća se

800,00 dinara

NAPOMENA: Pod polutabakom, u smislu ove Odluke, smatra se list hartije od dve strane formata A4 ili manjeg.