PRAVILNIK

O DODELI SREDSTAVA BUDŽETA GRADA SUBOTICE U OBLASTI KULTURE, JAVNOG INFORMISANJA I IZDAVAČKE DELATNOSTI

("Sl. list grada Subotice", br. 12/2009, 13/2009 i 16/2010 - dr. pravilnici)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom ureduju se namena, kriterijumi, način i postupak dodele sredstava budžeta Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad) u oblasti kulture, javnog informisanja i izdavačke delatnosti putem javnog konkursa.

Član 2

Visina sredstava iz člana 1. ovog Pravilnika utvrđuje se budžetom Grada za svaku godinu koja se raspoređuju u okviru funkcije - Usluge kulture i funkcije - Usluge emitovanja i izdavaštva.

Finansijskim planom funkcije - Usluge kulture određuju se sredstva za manifestacije u kulturi koja se dodeljuju svake godine na osnovu konkursa.

Finansijskim planom funkcije - Usluge emitovanja i izdavaštva određuju se sredstva za javno informisanje i izdavaštvo koja se dodeljuju svake godine na osnovu konkursa.

II NAMENA, KRITERIJUMI ZA DODELU SREDSTAVA I KORISNICI SREDSTAVA

MANIFESTACIJE U KULTURI

Član 3

Sredstva iz člana 2. stava 2. ovog Pravilnika namenjena za manifestacije u kulturi mogu se dodeliti za stvaralaštva - programe ili projekte iz sledećih grupa stvaralaštva:

a) Muzičko stvaralaštvo: klasična, džez i savremena ozbiljna muzika i horsko pevanje;

b) Likovno stvaralaštvo: autorske i grupne izložbe;

c) Književno stvaralaštvo: književni susreti;

d) Dramsko stvaralaštvo: savremena drama (tekst i realizacija predstave);

e) Filmsko stvaralaštvo: kratkometražni dokumentarni film;

f) Organizovanje festivala, takmičenja i smotri kao i učešće na istima;

g) Organizovanje kao i učešće na savetovanju i konferenciji iz oblasti: zaštita spomenika kulture, biljnih i drugih prirodnih retkosti;

h) Otkup likovnih dela, muzejskih predmeta i stare i retke knjige, odnosno pokretnih kulturnih dobara.

Član 4

KRITERIJUMI ZA DODELU SREDSTAVA

Osnovni kriterijumi za dodelu sredstava za manifestacije u kulturi na osnovu konkursa po grupama: muzičko, likovno, književno, dramsko i filmsko stvaralaštvo su:

- originalnost dela i njegova realizacija (izvedba) u zemlji i inostranstvu;

- realizacija koncerata, izložbi, književnih susreta, dramskih predstava i dokumentarnih filmova kako u zemlji tako i u inostranstvu;

- organizovanje festivala, takmičenja i smotri u zemlji na pokrajinskom i republičkom nivou kao i učešće po pozivu na istima u zemlji i inostranstvu;

- organizovanje savetovanja i konferencija iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, zaštite spomenika kulture, biljnih i drugih prirodnih retkosti na pokrajinskom i republičkom nivou kao i učešće na istima u drugim mestima u zemlji i inostranstvu po pozivu;

- za otkup likovnih dela, muzejskih predmeta, stare i retke knjige i filmskog dela, odnosno pokretnih kulturnih dobara potrebno je stručno mišljenje dva kustosa, odnosno stručnjaka za određenu oblast.

Član 5

Korisnici sredstava za manifestacije u kulturi mogu biti ustanove, organizacije, udruženja, kulturno-umetnička društva i pojedinci iz oblasti kulture i ostale organizacije koje se bave delatnošću iz oblasti kulture koje imaju sedište (pojedinci prebivalište) na teritoriji Grada.

JAVNO INFORMISANJE NA JEZICIMA KOJI SE KORISTE NA TERITORIJI GRADA SUBOTICE

Član 6

Sredstva iz člana 2. stav 3. ovog Pravilnika za usluge javnog informisanja na jezicima koji se koriste na teritoriji Grada mogu se dodeliti osnivačima sledećih javnih glasila:

a) novina

b) radio programa i

c) televizijskih programa.

Član 7

KRITERIJUMI ZA DODELU SREDSTAVA

Za ustanove, privredna društva, fondove, fondacije, udruženja i ostale organizacije iz oblasti javnog informisanja na jezicima koji se koriste na teritoriji Grada, osnovni kriterijumi za dodelu sredstava na osnovu konkursa po grupama su:

- programi, projekti i članci koji se bave radom i aktivnošću lokalne samouprave - naročito manifestacije, kulturni i drugi programi lokalne samouprave od opšteg interesa za građane Grada;

- programi, projekti i članci koji se bave svakodnevnim pitanjima od opšteg interesa za građane Grada;

- programi, projekti i članci koji doprinose afirmaciji vrednosti zajedničkog života, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti na teritoriji Grada;

- željena zona servisa (opsluživanja) - učesnik konkursa mora da obezbedi kvalitetno emitovanje radijskog, odnosno televizijskog signala za najmanje 60% stanovništva na teritoriji Grada, odnosno u zoni pokrivenosti KDS mrežom.

Član 8

Učesnici konkursa uz prijavu na konkurs prilažu izjavu da raspolažu odgovarajućim tehničkim i kadrovskim kapacitetima i pokrivaju željenu zonu servisa (opsluživanja) kao i dokaz da raspolažu važećom dozvolom za emitovanje u skladu sa Zakonom ili Ugovorom zaključenim sa KDS distributerom.

Član 9

Korisnici sredstava za javno informisanje mogu biti ustanove, privredna društva, fondovi, fondacije, udruženja i ostale organizacije iz oblasti javnog informisanja na jezicima koji se koriste na teritoriji Grada koji imaju sedište ili organizacionu jedinicu na teritoriji Grada.

IZDAVAČKA DELATNOST

Član 10

Sredstva za izdavačku delatnost mogu se dodeliti za delatnost iz sledeće grupe izdavaštva:

a) izdavanje knjiga i časopisa;

b) prevod knjiga;

c) izdavanje CD-a i audio vizuelnih izdanja;

d) otkup knjiga, CD-a i audio vizuelnih izdanja.

Član 11

KRITERIJUMI ZA DODELU SREDSTAVA

Za izdavačke kuce, ustanove i druge autore osnovni kriterijumi za dodelu sredstava u oblasti izdavačke delatnosti po grupama su:

- za objavljivanje knjiga dve pozitivne recenzije kritičara;

- za prevod knjiga sa jezika naroda na jezik nacionalnih manjina i obrnuto stručno mišljenje ovlašćenog prevodioca;

- za izdavanje časopisa koncepcija časopisa i to svakog broja posebno, sa naglaskom na kulturnu baštinu i stvaralaštvo naroda i nacionalnih manjina koji žive na našem prostoru;

- za izdavanje CD-a i audiovizuelnih izdanja mišljenje dva stručnjaka;

- kod otkupa knjiga, CD-a i audiovizuelnih izdanja prvenstvo će se dati autorima koji u svojim delima oslikavaju kulturnu baštinu naše sredine i neguju savremene trendove u umetnosti.

Član 12

Korisnici sredstava za izdavačku delatnost mogu biti ustanove, organizacije udruženja iz oblasti kulture i izdavačke delatnosti kao i autori pojedinci koji se bave delatnošću iz oblasti kulture ili izdavaštva i imaju sedište (prebivalište) na teritoriji Grada.

III POSTUPAK DODELE SREDSTAVA

Član 13

Sredstva za delatnosti navedene u članu 2. ovog Pravilnika dodeljuju se putem konkursa.

Konkursi za dodelu sredstava iz člana 2. ovog Pravilnika za funkciju - Usluge kulture raspisuju se jednom godišnje, a za funkciju - Usluge emitovanja i izdavaštva za izdavačku delatnost raspisuje se jednom godišnje a za javno informisanje dva puta godišnje.

Rok za podnošenje, odnosno predaju konkursnih prijava utvrđuje Komisija i ne može biti kraći od 7 dana.

Konkurs se objavljuje na veb-sajtu Grada.

Član 14

Konkurs raspisuju i konkursni postupak sprovode:

- Komisija za dodelu sredstava u oblasti kulture i izdavaštva;

- Komisija za dodelu sredstava u oblasti javnog informisanja.

Komisije imaju predsednika, zamenika predsednika i tri člana, koje imenuje Skupština grada Subotice na mandatni period od 4 (četiri) godine.

Član 15

Komisije iz člana 14. ovog Pravilnika dužne su da u roku od 15 dana od dana zaključenja konkursa razmotre prispele prijave sa prilozima i izjavom.

Nepotpune i neblagovremene prijave Komisije neće uzeti u razmatranje.

Komisija za dodelu sredstava u oblasti kulture i izdavaštva će na osnovu kriterijuma iz člana 4. i 11. ovog Pravilnika sačiniti predlog za raspodelu sredstava. Rešenje sačinjeno na osnovu predloga Komisije dostavlja se Gradonačelniku na razmatranje i donošenje rešenja.

Komisija za dodelu sredstava u oblasti javnog informisanja će na osnovu kriterijuma iz člana 7. ovog Pravilnika sačiniti predlog za raspodelu sredstava. Rešenje sačinjeno na osnovu predloga Komisije dostavlja se Gradonačelniku na razmatranje i donošenje rešenja.

Administrativne poslove za potrebe Komisija obavljaće Služba za društvene delatnosti Gradske uprave.

Član 16

Gradonačelnik donosi Rešenje o raspodeli sredstava na osnovu konkursa i predloga Komisija za navedene oblasti.

Izvršenje Rešenja sprovešće Služba za društvene delatnosti i Služba za finansije Gradske uprave.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Rešenjem Gradonačelnika, dodeljena sredstva će se učesnicima konkursa doznačiti u skladu sa prilivom sredstava u budžet Grada za tekuću godinu, odnosno po prioritetu realizacije programa ili projekta od strane učesnika konkursa.

Korisnici sredstava, kojima su dodeljena sredstva u oblasti kulture i izdavaštva, dužni su da u roku od 30 dana od dana završetka realizacije programa ili projekta dostave izveštaj o realizaciji sa finansijskim pokazateljima utroška sredstava.

Izveštaj dostavljaju Službi za društvene delatnost Gradske uprave.

Korisnici sredstava, kojima su dodeljena sredstva u oblasti javnog informisanja obavezni su da do kraja kalendarske godine podnesu Izveštaj o realizaciji projekta, programa i objavljenim člancima Službi za društvene delatnosti Gradske uprave sa odgovarajućom dokumentacijom i finansijskim pokazateljima utroška sredstava.

Ukoliko korisnik ne podnese izveštaj u skladu sa stavom 2. i 3. ovog člana, neće moći da učestvuje na konkursu za dodelu sredstava u narednom konkursnom postupku.

Član 18

Sastavni delovi ovog Pravilnika su sledeći obrasci:

- Prijava br. 1, Prilozi br. 1 i Izjava br. 1 koje popunjavaju učesnici konkursa u oblasti kulture i izdavaštva;

- Prijava br. 2, Prilozi br. 2 i Izjava br. 2 koje popunjavaju učesnici konkursa u oblasti javnog informisanja.

Navedene prijave, prilozi i izjave biće dostupni svim učesnicima konkursa (u vidu formulara, na veb-sajtu i sl).

Član 19

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dodeli sredstava budžeta Opštine Subotica u oblasti kulture, javnog informisanja i izdavačke delatnosti ("Službeni list Opštine Subotica", br. 5/2005 i 7/2007).

Član 20

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".

 

PRIJAVA ZA DODELU SREDSTAVA NA KONKURSU ZA MANIFESTACIJE U KULTURI I IZDAVAČKU DELATNOST

 

OSNOVNI PODACI

1. Naziv učesnika konkursa ime i prezime pojedinca

 

2. Adresa (sedište sa adresom, broj telefona, faksa i e-mail)

2.a) Broj žiro-računa PIB broj

 

 

3. Osoba zadužena za kontakt (samo za ustanove, udruženja, organizacije)

 

4. Oblast za koju se konkuriše

 

5. Grupa stvaralaštva

Program ili projekat (naziv i kratak opis)

 

 

6. Iznos sredstava potreban za potpunu realizaciju programa ili projekta

 

 

OSNOVNI PODACI

7. Iznos sredstava koji se traži na konkursu

 

8. Iznos sredstava koji je ostvaren iz drugih izvora za realizaciju programa ili projekata

 

9. Kada i kojom dinamikom vršiti prenos odobrenih sredstava?

 

10. Orijentaciono vreme održavanja programa ili projekata

 

11. Da li je Grad Subotica za vaše programe ili projekte sličnog karaktera već izdvajao finansijska sredstva?

DA          NE

(zaokružiti)
U slučaju potvrdnog odgovora, naznačiti iznos dobijenih sredstava i godina u kojoj su sredstva dobijena

12. PRILOZI UZ PRIJAVU

U PRILOGU

13. IZJAVA UZ PRIJAVU

U PRILOGU

Del. broj:____________________

 

M.P.

Direktor-rukovodilac ili pojedinac,

 

Datum:  

____________________

 

 

Obrazac - Prilozi br. 1

 

PRILOZI
UZ PRIJAVU NA KONKURS

1. DETALJAN OPIS PROGRAMA ILI PROJEKTA
   (učesnici, značaj, mesto, vreme i način realizacije)

2. POZIV ZA UČEŠĆE NA SMOTRI, TAKMIČENJU, SUSRETU, KONFERENCIJI, SAVETOVANJU (PRILOG) ODNOSNO TRAŽENI PRILOZI: RECENZIJE KRITIČARA, MIŠLJENJE OVLAŠĆENOG PREVODIOCA ILI DVA STRUČNJAKA (U ZAVISNOSTI OD OBLASTI ZA KOJU SE KONKURIŠE)

3. DETALJAN FINANSIJSKI PLAN PROGRAMA ILI PROJEKTA

Datum: ____________________

 

M.P.

Direktor-rukovodilac ili pojedinac,

 

Obrazac - Izjava br. 1

 

IZJAVA
UZ PRIJAVU NA KONKURS

Prihvatamo - prihvatam sledeće obaveze u slučaju da dobijemo - dobijem sredstva za sufinansiranje programa ili projekta:

1. Da ćemo, da ću, dodeljena sredstva namenski utrošiti za program ili projekat.

2. Da ćemo, da ću, dostaviti izveštaj o realizaciji programa ili projekta sa finansijskim pregledom utrošenih sredstava u roku od 30 dana od završetka programa ili projekta Službi za društvene delatnosti Gradske uprave.

3. Da ćemo, da ću, Službi za društvene delatnosti dostaviti dva primerka realizovanog programa ili projekta ( na primer knjigu, CD i sl.).

4. Da ćemo na programima, projektima i člancima naznačiti da su isti realizovani sredstvima Grada Subotice.

Datum: ______________

M.P.

 

 

 

Izjavu potpisao,

 

 

 

 

PRIJAVA ZA DODELU SREDSTAVA NA KONKURS ZA JAVNO INFORMISANJE

 

OSNOVNI PODACI

1. Naziv učesnika konkursa

 

2. Sedište sa adresom, broj telefona, faksa i e-mail)

2.a) Broj žiro računa PIB broj

 

 

3. Osoba zadužena za kontakt

 

4. Oblast za koju se konkuriše

 

a) novine;

 

b) radio programe i

 

c) televizijske programe

 

5. Program, projekat ili članak (naziv i kratak opis)

 

6. Iznos sredstava potreban za potpunu realizaciju programa, projekta ili članka

 

 

OSNOVNI PODACI

7. Iznos sredstava koji se traži na konkursu

 

8. Iznos sredstava koji su ostvareni iz drugih izvora za realizaciju programa, projekata ili članaka

 

9. Kada i kojom dinamikom vršiti prenos odobrenih sredstava?

 

10. Orijentaciono vreme održavanja programa, projekata, odnosno objavljivanje članaka

 

11. Da li je Grad Subotica za vaše programe, projekte ili članke sličnog karaktera već izdvajao finansijska sredstva?

DA          NE

(zaokružiti)
U slučaju potvrdnog odgovora, naznačiti iznos dobijenih sredstava i godina u kojoj su sredstva dobijena

12. PRILOZI UZ PRIJAVU

U PRILOGU

13. IZJAVA UZ PRIJAVU

U PRILOGU

Del. broj:____________________

 

M.P.

Direktor-rukovodilac

 

Datum:  

____________________

 

 

Obrazac - Prilozi br. 2

 

PRILOZI
UZ PRIJAVU NA KONKURS

1. DETALJAN OPIS PROGRAMA, PROJEKTA ILI ČLANKA
   (učesnici, značaj, mesto, vreme i način realizacije)

2. DETALJAN FINANSIJSKI PLAN PROGRAMA, PROJEKTA ILI OBJAVLJIVANJA ČLANKA

Datum: ____________________

 

M.P.

Direktor-rukovodilac

 

Obrazac - Izjava br. 2

 

IZJAVA
UZ PRIJAVU NA KONKURS

Prihvatamo sledeće obaveze u slučaju da dobijemo sredstva za finansiranje programa, projekta ili članka:

1. Da raspolažemo odgovarajućim tehničkim i kadrovskim kapacitetima kao i da pokrivamo željenu zonu servisa (opsluživanja) ili raspolažemo Ugovorom zaključenim sa KDS distributerom.

2. Da ćemo dodeljena sredstva namenski utrošiti za program, projekat ili članke.

3. Da ćemo dostaviti izveštaj o realizaciji projekta, programa i objavljenim člancima sa finansijskim pregledom utrošenih sredstava do 31. januara naredne godine Službi za društvene delatnosti sa odgovarajućim dokumentacijom.

4. Da ćemo Službi za društvene delatnosti dostaviti dva primerka realizovanog programa, projekta ili članka (npr. CD, određen broj novina u kojima su objavljeni članci i sl.).

5. Da ćemo na programima, projektima i člancima naznačiti da su isti realizovani sredstvima Grada Subotice.

Datum: ______________

M.P.

 

 

 

Izjavu potpisao

 

 

 

Napomene

Pravilnik o dodeli sredstava budžeta Grada Subotice u oblasti kulture, javnog informisanja i izdavačke delatnosti ("Službeni list grada Subotice", br. 12/2009 i 13/2009) u delu koji se odnosi na dodelu sredstava budžeta Grada Subotice u oblasti kulture i izdavačke delatnosti, odnosno u delu koji se odnosi na dodelu sredstava budžeta Grada Subotice u oblasti javnog informisanja, prestao je da važi 4. juna 2010. godine, danom stupanja na snagu Pravilnika o načinu, merilima i kriterijumima za izbor programa i projekata u kulturi koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta Grada Subotice ("Sl. list grada Subotice", br. 16/2010), odnosno Pravilnika o dodeli sredstava u oblasti javnog informisanja ("Sl. list grada Subotice", br. 16/2010).