ODLUKA
O VISINI TROŠKOVA AKREDITACIJE ZDRAVSTVENIH USTANOVA

("Sl. glasnik RS", br. 42/2010)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se visina troškova akreditacije zdravstvenih ustanova koju vrši Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije (u daljem tekstu: Agencija).

Član 2

Troškove akreditacije iz člana 1. ove odluke plaćaju zdravstvene ustanove koje podnesu zahtev za sticanje akreditacije.

Troškovi akreditacije obuhvataju:

1.

Obradu zahteva za sticanje akreditacije

30.000,00 dinara

2.

Edukaciju za samoocenjivanje

30.000,00 dinara dan/edukator

3.

Spoljašnje ocenjivanje

55.000,00 dinara dan/ocenjivač

4.

Izradu završnog izveštaja sa preporukama za unapređenje kvaliteta rada

150.000,00 dinara

5.

Edukaciju za izradu planova unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite

30.000,00 dinara dan/edukator

6.

Redovne posete

50.000,00 dinara dan/ocenjivač

Član 3

Troškovi iz člana 2. stav 2. tačka 1. ove odluke obuhvataju: obradu zahteva zdravstvene ustanove za akreditaciju i obavljanje pripremnih radnji za otpočinjanje procesa akreditacije.

Troškovi iz člana 2. stav 2. tačka 2. ove odluke obuhvataju: pripremu zdravstvene ustanove za akreditaciju koja ima za cilj objašnjenje akreditacije, pomoć u formiranju timova za samoocenjivanje, upoznavanje sa standardima za akreditaciju, pomoć u objašnjenju koju je dokumentaciju potrebno pripremiti i obezbeđivanje edukativnog programa o načinu samoocenjivanja.

Troškovi iz člana 2. stav 2. tačka 3. ove odluke obuhvataju: posete zdravstvenoj ustanovi od strane spoljašnjih ocenjivača u toku kojih se obavlja ocenjivanje na licu mesta i pisanje izveštaja sa nalazom za svaku službu koja je bila predmet akreditacije.

Troškovi iz člana 2. stav 2. tačka 4. ove odluke obuhvataju: aktivnosti koje se odnose na izradu završnog izveštaja sa preporukama za unapređenje kvaliteta rada, dodeljivanje akreditacije i izdavanje sertifikata.

Troškovi iz člana 2. stav 2. tačka 5. ove odluke obuhvataju: edukaciju za izradu planova unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite.

Troškovi iz člana 2. stav 2. tačka 6. ove odluke obuhvataju: posetu spoljašnjih ocenjivača zdravstvenoj ustanovi u utvrđeno vreme radi provere usklađenosti rada sa standardima za akreditaciju u toku trajanja akreditacije, i podrazumevaju pregled zdravstvene ustanove, dokumentacije i planova za unapređenje kvaliteta zdravstvene ustanove.

Troškovi iz stava 2. ovog člana tač. 2, 3, 5. i 6. obuhvataju bruto naknade edukatora/ocenjivača, troškove puta, smeštaja i ishrane.

Član 4

Visina ukupnih troškova akreditacije za svaku zdravstvenu ustanovu koja je podnela zahtev za sticanje akreditacije određuje se ugovorom sa zdravstvenom ustanovom, u zavisnosti od potrebnog broja edukatora i ocenjivača i vremena potrebnog da bi se realizovala akreditacija.

Član 5

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.