UPUTSTVO
O DOSTAVLJANJU NARODNOJ BANCI SRBIJE PODATAKA O KAMATNIM STOPAMA NA KREDITE I DEPOZITE BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 42/2010)

1. Ovim uputstvom propisuju se podaci koje su banke dužne da evidentiraju i obrađuju i da ih Narodnoj banci Srbije dostavljaju radi praćenja visine kamatnih stopa banaka na odobrene kredite i primljene depozite.

2. Bankom, u smislu ovog uputstva, smatra se banka koja ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije i upisana je u registar kod nadležnog organa, koja obavlja depozitne i kreditne poslove, kao i druge poslove, u skladu sa zakonom.

3. Banka je dužna da, na način i u roku propisanim ovim uputstvom, Narodnoj banci Srbije dostavlja podatke o iznosima svih odobrenih kredita i primljenih depozita (uključujući i kredite po povlašćenim kamatnim stopama, kredite ili depozite kod kojih je ugovoreni iznos mali, ograničene depozite i sl.), kao i o nominalnim i izračunatim kamatnim stopama, i to i za postojeće i za nove poslove.

Banka će podatke iz stava 1. ove tačke dostavljati za sektor stanovništva, nefinansijski sektor i sektor države (u daljem tekstu: klijenti), za međubankarske kredite i depozite i kredite i depozite drugih finansijskih organizacija - u dinarima i u stranoj valuti.

4. Banka je dužna da posebno iskazuje i dostavlja podatke o problematičnim kreditima i kreditima namenjenim restrukturiranju duga po kamatnim stopama koje su znatno niže od tržišnih.

5. Banka je dužna da iznose kredita i depozita u dinarima i stranoj valuti iskazuje u hiljadama dinara, bez decimala, a da podatke izražene u stranoj valuti kursira po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije poslednjeg kalendarskog dana u mesecu.

6. Podaci o kamatnim stopama iskazuju se na godišnjem nivou, s četiri decimale, uz zaokruživanje četvrte decimale.

7. Pri dostavljanju podataka o kamatnim stopama na subvencionisane kredite i depozite, a za potrebe statistike, banka je obavezna da uvek prikazuje kamatne stope na osnovu kojih ostvaruje prihode po odobrenim kreditima i rashode po primljenim depozitima.

8. Pri dostavljanju podataka o visini kamatnih stopa na kredite i depozite, banka treba da koristi sledeće tri vrste izračunatih kamatnih stopa:

1) anualizovanu ugovorenu kamatnu stopu - ugovorenu kamatnu stopu između banke i klijenta na kredite i depozite, koja je konvertovana na godišnjoj osnovi i izražena u procentima na godišnjem nivou (AUKS);

2) uže definisanu efektivnu kamatnu stopu - kamatnu stopu koja na godišnjem nivou izjednačava sadašnju vrednost svih budućih ili postojećih obaveza (kredit ili depozit, otplata glavnice, plaćanje kamate), osim drugih troškova ugovorenih između banke i klijenta (UDEKS);

3) efektivnu kamatnu stopu za potrebe statistike - kamatnu stopu koja je na godišnjem nivou jednaka sadašnjoj vrednosti svih finansijskih obaveza, postojećih ili budućih, uključujući i druge troškove ugovorene između banke i klijenta (EKSS).

Banka će efektivnu kamatnu stopu za potrebe statistike izračunavati samo za nove poslove, i to na potrošačke i stambene kredite za sektor stanovništva.

9. Postojeći poslovi obuhvataju knjigovodstvena stanja kredita u bruto iznosu (bez ispravki vrednosti) i knjigovodstvena stanja depozita - poslednjeg kalendarskog dana u izveštajnom mesecu.

Kamatne stope na postojeće poslove izračunavaju se kao ponderisani proseci kamatnih stopa koje se primenjuju na knjigovodstveno stanje kredita i depozita poslednjeg kalendarskog dana u mesecu o kome se izveštava.

10. Novi poslovi obuhvataju sve nove ugovore o kreditu i depozitu zaključene između banke i klijenta u toku izveštajnog meseca, izuzev kredita za restrukturiranje duga po kamatnim stopama koji su znatno niže od tržišnih u smislu tačke 4. ovog uputstva.

Novi poslovi uključuju sve ugovore o kreditu i depozitu za koje su uslovi ugovoreni prvi put u toku izveštajnog meseca, kao i sve postojeće ugovore za koje su novi uslovi ponovo ugovoreni uz aktivno učešće klijenta.

Kamatne stope na nove poslove izračunavaju se kao ponderisani proseci kamatnih stopa na sve nove kreditne i depozitne poslove nastale tokom meseca koji je predmet izveštavanja.

11. Kad se izračunavaju kamatne stope na prekonoćne depozite i depozite sa otkaznim rokom, na dug po kreditnim karticama, na revolving kredite i na minuse po tekućem računu (u daljem tekstu: volatilni instrumenti) - koncept novih poslova proširuje se i obuhvata ukupno stanje volatilnih instrumenata poslednjeg kalendarskog dana u mesecu.

Kamatne stope kod volatilnih instrumenata izračunavaju se kao ponderisani proseci kamatnih stopa koje se primenjuju na knjigovodstveno stanje ovih instrumenata poslednjeg kalendarskog dana u mesecu o kome se izveštava.

12. Podatke propisane ovim uputstvom banke će Narodnoj banci Srbije dostavljati mesečno, i to elektronski - primenom Metodologije načina izračunavanja kamatnih stopa na kredite i depozite banaka (u daljem tekstu: Metodologija), koji donosi guverner Narodne banke Srbije.

Podaci propisani ovim uputstvom dostavljaju se Informacionoj tehnologiji - Centralnom prijemnom odeljenju, u skladu sa uputstvom kojim se propisuju način i elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije, i to najkasnije do 20. u mesecu za prethodni mesec. Ako 20. u mesecu nije radni dan, podaci se dostavljaju prvog narednog radnog dana.

Metodologijom se utvrđuju način i formule za izračunavanje kamatnih stopa na kredite i depozite banaka i daju bliža objašnjenja, klasifikacije, primeri i prilozi (spisak računa, obrasci za kontrolu podataka i radna sveska s primerima).

Metodologija se objavljuje na Internet stranici Narodne banke Srbije.

13. Narodna banka Srbije može objavljivati podatke koje joj banke dostave u skladu sa ovim uputstvom.

14. Radnim danima, u smislu ovog uputstva, smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se uređuje rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.

15. Banke će podatke propisane ovim uputstvom prvi put dostaviti za septembar 2010. godine, i to najkasnije do 20. oktobra 2010. godine.

16. Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o dostavljanju podataka Narodnoj banci Srbije radi praćenja visine kamatnih stopa na kredite i depozite banaka ("Službeni glasnik RS", br. 64/2006 i 102/2006).

17. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. septembra 2010. godine.