ODLUKA
O UREĐIVANJU I ODRŽAVANJU GROBLJA I SAHRANJIVANJU

("Sl. list grada Niša", br. 89/2005 - prečišćeni tekst i 38/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način organizovanja poslova na uređivanju i održavanju groblja i grobova, uređivanje i održavanje groblja, koje je proglašeno za kulturno dobro, sahranjivanje i stavljanje groblja van upotrebe.

Član 2

Uređivanje i održavanje groblja i sahranjivanje je opremanje prostora za sahranjivanje, izgradnja i održavanje saobraćajnica i staza, podizanje i održavanje zelenila, održavanje čistoće, uređivanje, opremanje i održavanje objekata za pogrebne usluge, održavanje grobova, ukop, prevoz i prenos umrlih i pružanje drugih pogrebnih usluga.

Član 3

Komunalno preduzeće je u obavezi da ima službu za prevoz pokojnika u II i III smeni (u daljem tekstu: dežurna služba), koja će intervenisati po pozivu Ministarstva za unutrašnje poslove i dežurnog istražnog sudije Opštinskog i Okružnog suda.

Dežurna služba interveniše u slučajevima zadesne smrti na javnom mestu, ubistvu, samoubistvu, saobraćajne nesreće i drugim slučajevima kada procene organi po čijem pozivu se interveniše.

Dežurna služba prilikom intervencije vrši i asanaciju terena, a lice iz stava 2. ovog člana prevozi do kapele ili Sudske medicine.

Član 4

O izgradnji, uređivanju i održavanju groblja stara se grad.

Komunalnu delatnost, uređivanje i održavanje groblja i sahranjivanje, obavlja komunalno preduzeće koje je grad osnovao za obavljanje ove komunalne delatnosti, odnosno drugo preduzeće kome grad poveri obavljanje ove komunalne delatnosti, po postupku propisanom zakonom i Odlukom o komunalnim delatnostima (u daljem tekstu: preduzeće).

II GROBLJA

Član 5

Groblje je zemljište koje je urbanističkim planom određeno za sahranjivanje umrlih.

Groblje u upotrebi mora da ispunjava uslove propisane zakonom.

Skupština grada određuje i stavlja van upotrebe groblja ili deo groblja.

Groblje stavljeno van upotrebe ili deo takvog groblja može se koristiti za druge namene, prema urbanističkim planu i u skladu sa zakonom.

Član 6

Na groblju se u skladu sa urbanističkim planom određuju grobna mesta - jednogrobna i dvogrobna za grobove, četvorogrobna i šestogrobna za grobnice, rozarijum i kolumbarijumi za polaganje urne u vrt sećanja za posipanje pepela.

Grobna mesta, komunalno preduzeće koje obavlja ovu delatnost daje u zakup na vreme od 10 godina, kao obaveznog roka počivanja.

Član 7

Zakupninu grobnog mesta, naknadu za uređivanje i održavanje groblja i cene neophodnih pogrebnih usluga utvrđuje preduzeće koje obavlja komunalnu delatnost, uz saglasnost Gradskog veća Grada Niša.

Preduzeće određuje naknadu za građevinsko uređenje grobnih mesta, troškove ekshumacije i posebnih uslova po zahtevu stranke.

Član 8

Groblje koje je u upotrebi mora biti otvoreno svakog dana, i to u periodu od 1. aprila do 30. septembra, od 7,00 do 19,00 sati, a u periodu od 1. oktobra do 31. marta - od 7,00 do 16,00 sati.

Član 9

Na groblju se mora održavati red i mir.

Preduzeće kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti, propisuje održavanje reda na groblju.

Na vidnom mestu na ulazu u groblje ističu se odredbe o održavanju reda na groblju i vremenu obavljanja pogrebne delatnosti.

Član 10

Na groblju je zabranjeno:

1. ulaženje i zadržavanje van vremena kada groblje nije otvoreno za posetioce,

2. pristup deci mlađoj od 10 godina bez pratnje odraslog lica,

3. uvođenje životinja,

4. oštećenje grobova, grobnica i objekata koji služe za održavanje i korišćenje groblja,

5. druge radnje čije zabrane propiše preduzeće koje obavlja komunalnu delatnost.

Član 11

Sredstva za pribavljanje zemljišta za groblje i sredstva za uređivanje i održavanje groblja obezbeđuju se iz:

- naknade za zemljište,

- zakupnine za grobno mesto,

- naknade za uređivanje i održavanje groblja,

- cene za neophodne pogrebne usluge,

- budžeta grada,

- sredstava Fonda za komunalno uređenje seoskog područja.

Naknada za zemljište su troškovi koje grad ima u postupku eksproprijacije za pribavljanje zemljišta za groblje ili proširenje groblja.

Naknada iz stava 2. ovog člana je elemenat za utvrđivanje visine zakupnine za grobno mesto.

Preduzeće kome je povereno uređivanje i održavanje groblja, naknadu za zemljište naplaćuje u okviru zakupnine za grobno mesto i uplaćuje je u budžet grada.

Sredstva od naknade za zemljište mogu se koristiti samo za pribavljanje zemljišta za groblja i proširenje groblja.

III UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE GROBLJA

Član 12

Uređivanje i održavanje groblja u gradu, u naseljima gradskog karaktera, turističkom mestu Niška Banja, uređivanje i održavanje groblja boraca i groblja proglašenog za spomenik kulture, obavlja javno komunalno preduzeće, koje je grad osnovao za obavljanje ove komunalne delatnosti.

Uređivanje i održavanje groblja na seoskom području obavlja komunalno, odnosno drugo preduzeće kome grad poveri obavljanje ovih poslova.

Ukoliko grad ne poveri uređivanje i održavanje seoskog groblja komunalnom, odnosno drugom preduzeću, o njegovom uređivanju i održavanju stara se uprava nadležna za građanska stanja preko mesnih kancelarija, i gradska opština na čijoj se teritoriji nalazi seosko groblje.

Član 13

Uređivanje i održavanje groblja obavlja se u skladu sa programom preduzeća kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti. Saglasnost na program iz stava 1. ovog člana daje Gradsko veće Grada Niša.

Program se donosi do kraja kalendarske godine za sledeću godinu.

Uređivanje i održavanje seoskog groblja obavlja se u skladu sa programom izgradnje seoskog područja.

Sredstva za uređivanje i održavanje seoskog groba, obezbeđuje se iz sredstava Fonda za komunalno uređenje seoskog područja i budžeta grada.

Sredstva za uređivanje i održavanje groblja boraca i groblja - spomenika kulture, obezbeđuju se u budžetu grada.

Član 14

Grobna mesta uređuju se i održavaju u skladu sa projektom groblja.

Groblja i spomenici kulture na grobljima uređuju se i održavaju na način utvrđen propisima o zaštiti kulturnih dobara.

Član 15

Izgradnja grobnica, podizanje nadgrobnog spomenika i drugih spomen-obeležja na groblju vrši se u skladu sa urbanističkim planom.

Član 16

Grobna mesta uređuju i održavaju porodica, srodnici ili druga lica koja su preuzela obavezu uređivanja i održavanja grobnih mesta.

Lica iz stava 1. ovog člana mogu uređivanje i održavanje grobnih mesta poveriti preduzeću koje obavlja ovu komunalnu delatnost.

Član 17

Na grobljima se mogu izvoditi radovi u vezi sa podizanjem spomenika, spomen-obeležja kao i drugi građevinski radovi, u skladu sa urbanističkim planom groblja i propisanom redu na groblju i uz odobrenje nadležnog organa preduzeća koje obavlja ovu komunalnu delatnost.

Radove iz stava 1. ovog člana mogu izvoditi pravna lica i preduzetnici registrovani za izvođenje ovih vrsta radova.

Radovi na tekućem održavanju spomenika i spomen-obeležja mogu se izvoditi bez posebnog odobrenja iz stava 1. ovog člana.

Pod tekućim održavanjem, u smislu stava 2. ovog člana smatra se: zamena slike, bojenje slova, popravka pojedinih elemenata spomenika i spomen-obeležja, zamena drvenih simbola, (krst, tabla, piramida i sl.).

Na grobljima - spomenicima kulture i spomen-grobnim obeležjima, radovi se mogu obavljati samo po prethodno pribavljenoj saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Član 18

Izvođač radova na groblju dužan je da:

1. podnese skicu objekta, odnosno spomenika i saglasnost zakupca grobnog mesta,

2. radove obavlja u vreme koje odredi preduzeće koje obavlja komunalnu delatnost,

3. građevinski materijal ukloni odmah po završetku radova, a u slučaju prekida ili zastoja u izvođenju radova dovede mesto izvođenja radova u uredno stanje odmah, a najkasnije u roku od tri dana od završetka, odnosno prekida ili zastoja,

4. za prevoz materijala koristi one staze i puteve čijim korišćenjem neće naneti štetu grobovima i grobnicama i drugim objektima i instalacijama na groblju.

Kada izvođač radova ne postupi u skladu sa stavom 1. tačka 3. i 4. ovog člana, preduzeće će ga upozoriti i odrediti rok u kojem je izvođač radova dužan da mesto izvođenja radova dovede u prvobitno stanje i nadoknadi eventualno nastalu štetu, a u suprotnom će to preduzeće učiniti na njegov trošak.

Član 19

Na groblju je zabranjeno podizanje i postavljanje obeležja i drugih oznaka koje nisu u vezi sahranjenim licima na groblju.

Zabranjeno je postavljanje obeležja na grobnicama, spomenicima i spomen-obeležjima, koji izgledom, znacima i natpisom vređaju patriotska, verska, nacionalna ili druga osećanja građana.

Član 20

Groblja - spomenici kulture, spomen-grobnice i spomenici koji su proglašeni za kulturno dobro-spomenike kulture, uređuju se i održavaju po odredbama Zakona o zaštiti spomenika kulture.

Evidenciju o spomenicima kulture iz stava 1. ovog člana vodi nadležna organizacija za zaštitu spomenika kulture.

Član 21

Uređivanje i održavanje groblja i grobova boraca vrši se u skladu sa Zakonom o uređivanju i održavanju groblja boraca.

Groblja i spomen-obeležja na grobovima boraca koji su proglašeni za spomenike kulture uređuju se i održavaju po odredbama Zakona o zaštiti spomenika kulture.

Uprava nadležna za boračko-invalidsku zaštitu vodi evidenciju o groblju i grobovima boraca u skladu sa Pravilnikom o evidenciji o groblju i grobovima boraca, organizuje zaštitu od uništenja i oštećenja spomenika, obeležja i znakova na grobljima i grobovima boraca, prikuplja i čuva dokumentaciju koja se odnosi na groblja i grobove boraca.

IV SAHRANJIVANJE

Član 22

Sahranjivanje se obavlja na groblju koje je u upotrebi, na način propisan zakonom i ovom odlukom.

Član 23

Po utvrđenoj smrti, posmrtni ostaci umrlog prenose se na groblje specijalnim vozilom u vremenu od 00,00 do 24,00 sati i do sahrane se čuvaju u posebnoj prostoriji, mrtvačnici ili kapeli.

U naseljenim mestima, gde na grobljima nisu izgrađene mrtvačnice i kapele, posmrtni ostaci prenose se i čuvaju na mestu koje odredi porodica i srodnici umrlog.

Član 24

Sahranjivanje se prijavljuje preduzeću koje obavlja komunalnu delatnost najmanje 12 sati pre sahrane.

Na osnovu potvrde o smrti, preduzeće odobrava i određuje dan i vreme sahrane u sporazumu sa licem koje je prijavilo sahranu.

Preduzeće koje obavlja komunalnu delatnost dužno je da za sahranjivanje umrlih obezbedi rad službe svakog dana, osim nedeljom, na dan Božića, Uskrsa i 1. januara i to:

- od 1. maja do 30. septembra od 8,00 do 17,00 sati,

- od 1. oktobra do 30. aprila od 8,00 do 16,00 sati.

Član 25

Po prijavi za sahranjivanje, preduzeće određuje grobno mesto za sahranjivanje i zaključuje ugovor sa članom porodice, srodnikom ili drugim licem koje je podnelo prijavu za sahranjivanje ili licem koje snosi troškove sahranjivanja.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana utvrđuje se visina naknade za zakup, rezervaciju i održavanje grobnog mesta, obavezni rok počivanja i rok za koji se vrši zakup, naknada za rezervaciju grobnog mesta, međusobna prava i obaveze nakon isteka roka počivanja, način i uslovi za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka.

Član 26

Sahranjivanje na seoskom groblju, u roku iz člana 24. stava 1, prijavljuje se mesnoj kancelariji.

Na osnovu potvrde o smrti, mesna kancelarija odobrava i određuje vreme sahrane na seoskom groblju u sporazumu sa licem koje je prijavilo sahranu.

Mesna kancelarija određuje grobna mesta za sahranjivanje na osnovu prijave za sahranjivanje, za groblja u selima koja nisu poverena drugom preduzeću na održavanje.

Član 27

Grobnica, grobno mesto se može unapred rezervisati na osnovu ugovora o zakupu, nezavisno od prijave sahranjivanja.

Član 28

Prilikom sahranjivanja može se organizovati pogrebna svečanost.

Pogrebnu svečanost organizuje preduzeće, pri čemu se u pogledu vrste i obima svečanosti uvažava volja umrlog, srodnika i drugih lica i utvrđen dnevni raspored sahrane.

Pogrebna svečanost i oproštaj od umrlog, obavlja se ukoliko je to želja umrlog, porodice, srodnika i drugih lica, u skladu sa verskim obredima, po propisima o verskim zajednicama.

Član 29

Deo pogrebne svečanosti se može izvršiti pored grobnog mesta.

Najkasnije dva časa po završetku pogrebne svečanosti, preduzeće mora da zatvori grobno mesto, odnosno oblikuje grobnu humku, postavi nadgrobna obeležja i rasporedi doneto cveće i vence.

Član 30

U znak sećanja na umrlog, porodica, srodnici i druga lica mogu da zasade spomen-drvo ili postave drugo spomen-obeležje (spomen-česma, klupe) na mestu koje odredi preduzeće.

Član 31

Lica koja obavljaju sahranjivanje moraju nositi prigodnu svečanu uniformu koju obezbeđuje komunalno, odnosno drugo preduzeće.

Član 32

Sahranjivanje neidentifikovanih umrlih lica obavlja preduzeće u roku od 3 dana od prenosa umrlog u mrtvačnicu.

Sahranjivanje lica iz stava 1. ovog člana, izvršiće se na osnovu akta nadležnog organa, kojim je utvrđena činjenica da je lice neidentifikovano.

Član 33

Posmrtni ostaci sahranjenih počivaju u grobnom mestu u roku određenom zakonom.

Izuzetno, pre isteka roka obaveznog počivanja u isto grobno mesto može se sahraniti bračni drug sahranjenog, njegov srodnik po krvi u pravoj liniji, a u pobočnoj liniji do četvrtog stepena srodstva, kao i bračni drugovi tih lica.

Član 34

Porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da, po isteku obaveznog roka počivanja od 10 godina, produže rok počivanja, pod uslovima utvrđenim ugovorom sa preduzećem koje obavlja komunalnu delatnost.

Preduzeće iz stava 1. ovog člana je dužno da šest meseci pre isteka roka, odnosno produženog roka počivanja obavesti lica iz stava 1. ovog člana o pravu da produže rok počivanja.

Član 35

Ako u roku od jedne godine po proteku obaveznog roka počivanja porodica, srodnici ili druga lica ne produže rok počivanja, odnosno, pismeno izjave da ne žele da produže rok počivanja i ukoliko grobno mesto nema svojstvo spomen-grobnog mesta, preduzeće koje obavlja komunalnu delatnost će posmrtne ostatke preneti u zajedničku grobnicu.

Član 36

Nadgrobne spomenike i druge predmete sa grobnih mesta, na kojima je istekao rok obaveznog počivanja i nije produžen, preduzeće koje obavlja ovu komunalnu delatnost, može ukloniti i pozvati korisnika grobnog mesta da ih preuzmu u roku od 30 dana.

Ako se korisnik grobnog mesta ne odazove pozivu i ne preuzme nadgrobne spomenike i druge predmete, u roku od šest meseci po njihovom uklanjanju, preduzeće može prodati iste putem javnog nadmetanja, a sredstva dobijena od prodaje po podmirenju troškova nadmetanja, deponovati kod nadležnog suda.

Član 37

Na pismeni zahtev ili uz pismenu saglasnost porodice, srodnika i drugih lica umrlog može se dozvoliti ekshumacija radi prenosa posmrtnih ostataka u drugi grob ili grobno mesto, na groblju u gradu, selu ili van grada ili van sela, pre isteka propisanog roka počivanja.

Uz zahtev za ekshumaciju prilažu se potvrda preduzeća, kome je povereno uređivanje i održavanje groblja, o obezbeđenju grobnog mesta i odobrenje sanitarnog inspektora. Rešenje o ekshumaciji izdaje uprava nadležna za komunalne delatnosti.

Troškove ekshumacije i prenosa posmrtnih ostataka snose lica iz stava 1. ovog člana.

Član 38

Preduzeće, kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti, dužno je da uređuje i održava groblje, da vodi evidenciju o sahranjenim licima, vremenu sahranjivanja, grobnim parcelama - mestu, grobnim i drugim spomen-obeležjima, kao i drugim objektima i instalacijama koje pripadaju groblju.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana za groblja na seoskom području vodi uprava nadležna za građanska stanja preko mesnih kancelarija.

V NADZOR

Član 39

Nadzor nad primenom ove odluke i nad zakonitošću rada preduzeća koje obavlja komunalnu delatnost, vrši uprava nadležna za komunalne delatnosti.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i nad obavljanjem ove komunalne delatnosti vrši komunalni inspektor.

Komunalni inspektor, pored ovlašćenja utvrđenih zakonom i Odlukom o komunalnim delatnostima, ovlašćen je da:

1. donese rešenje o uklanjanju obeležja ili drugih oznaka koje nisu u vezi sa sahranjenim licima na groblju,

2. donese rešenje o uklanjanju natpisa ili drugih obeležja ili oznaka na grobnicama i grobovima kojima se vređaju patriotska, verska, nacionalna i druga osećanja građana,

3. preduzima i druge mere u skladu sa zakonom i ovom odlukom, koje su neophodne za obavljanje delatnosti.

Član 40

Postupak za izdavanje rešenja iz člana 39. stav 3. tačka 1. i 2. ove odluke pokreće komunalni inspektor po službenoj dužnosti, na osnovu prijave preduzeća, drugog pravnog ili fizičkog lica.

Kada prijavu iz stava 1. ovog člana podnosi preduzeće koje obavlja komunalnu delatnost, dužno je da u prijavi navede sve podatke o licu koje je postavilo obeležje ili druge oznake koje nisu u vezi sa sahranjivanjem lica na groblju, ili koje je postavilo natpise ili druga obeležja na grobnicama i grobovima kojima se vređaju patriotska, verska, nacionalna i druga osećanja građana i o činjenicama na osnovu kojih je moguće utvrditi ili učiniti verovatnim da je učinjen prekršaj iz člana 19. ove odluke.

Na osnovu prijave preduzeća iz stava 2. ovog člana, komunalni inspektor donosi rešenje po skraćenom postupku.

Član 41

Kada se postupak ne pokreće po prijavi preduzeća već po prijavi drugog pravnog ili fizičkog lica, komunalni inspektor utvrđuje da li je izvršen prekršaj iz člana 19. ove odluke.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 42

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće koje obavlja ovu komunalnu delatnost ako:

1. vrši sahranjivanje na mestu i način suprotan uslovima propisanim zakonom,

2. ne donese akt o redu na groblju i isti ne istakne na vidno mesto (član 9),

3. se ne pridržava propisanog radnog vremena groblja (član 8),

4. ne uređuje i ne održava groblje i grobove boraca, kao i groblja i grobova koji su proglašeni za spomenike kulture, u skladu sa Zakonom o održavanju grobova boraca i Zakonom o zaštiti spomenika kulture (član 20),

5. ne pridržava se radnog vremena o radu službe za sahranjivanje (član 23),

6. ne obezbedi uniformu radnicima koji vrše sahranjivanje (član 31),

7. ne obavesti članove porodice, srodnike i druga lica pre isteka obaveznog roka počivanja o pravu produžetka roka počivanja (član 34),

8. ne obavesti korisnika grobnog mesta o preuzimanju nadgrobnog spomenika i drugih predmeta sa grobnog mesta, kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a isti nije produžen i ako izvrši prodaju nadgrobnog spomenika i drugih predmeta suprotno članu 36. ove odluke,

9. ne vodi evidenciju o grobovima, grobnicama i drugim spomen-obeležjima, spomenicima i drugim predmetima na groblju, sahranjenim licima, kao i objektima koji pripadaju groblju (član 38).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u komunalnom preduzeću odnosno preduzeću u iznosu od 1.000 do 10.000 dinara.

Član 43

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće, odnosno preduzetnik ako prilikom izvođenja radova na groblju i grobovima postupa suprotno članu 18. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u preduzeću, preduzetniku novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 10.000 dinara.

Član 44

Novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. vrši sahranjivanje na mestu i načinu suprotno uslovima propisanim zakonom,

2. se ne pridržava propisanog reda na groblju (član 9),

3. postupa suprotno članu 10. ove odluke,

4. postavi obeležja i druge oznake suprotno članu 19. ove odluke.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 45

Preduzeće kome se poveri uređivanje i održavanje groblja, dužno je da u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke donese akt o održavanju reda na groblju, u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 46

Uprava nadležna za građanska stanja dužna je da sačini i vodi evidenciju propisanu članom 38. ove odluke u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ove odluke.

Uprava nadležna za boračko-invalidsku zaštitu, dužna je da ažurira evidenciju i dokumentaciju iz člana 21. ove odluke, u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ove odluke.

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju

("Sl. list grada Niša", br. 38/2010)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju obuhvata:
Odluku o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju ("Službeni list grada Niša", broj 1/2000), iz koje u prečišćen tekst nije unet član 46. o prestanku važenja Odluke o sahranjivanju i grobljima ("Međuopštinski službeni list - Niš", broj 19/79, 2/85, 3/90, 14/91, 33/92 i "Službeni list grada Niša", broj 7/93) i član 47. o stupanju na snagu Odluke.
Odluku o izmenama i dopuni Odluke o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju ("Službeni list grada Niša", broj 76/2005), iz koje u prečišćen tekst nisu uneti član 15. kojim je ovlašćena Služba za poslove skupštine, gradskog veća, propise i međunarodnu saradnju da sačini i objavi prečišćen tekst i član 16. o stupanju na snagu Odluke.