ODLUKA
O UREĐENJU I ODRŽAVANJU PARKOVA, ZELENIH I REKREACIONIH POVRŠINA

("Sl. list grada Niša", br. 89/2005 - prečišćeni tekst i 38/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način organizovanja poslova uređenja i održavanja parkova, zelenih i rekreacionih površina kao komunalne delatnosti od opšteg interesa, prava i obaveze preduzeća koje obavlja ovu komunalnu delatnost i korisnika komunalnih usluga.

Član 2

Pod uređenjem i održavanjem parkova, zelenih i rekreacionih površina podrazumeva se zasađivanje drveća, zaštitnog zelenila i drugog rastinja i trava, kresanje drveća i košenje trave, održavanje, opremanje i čišćenje parkova, skverova, priobalja i drugih javnih zelenih površina (pored i oko stambenih zgrada i u stambenim blokovima), održavanje i čišćenje površina za rekreaciju, održavanje i uređivanje javnih plaža i sl.

Član 3

Zelene površine u smislu ove odluke su:

1. Javne zelene površine:

- parkovi, skverovi, park-šume, spomen - parkovi, travnjaci;

- zelenilo duž saobraćajnica (drvoredi, zelene trake, žive ograde i sl.);

- zelenilo duž obala reka i drugih vodenih površina;

- blokovsko zelenilo, zelenilo pored i oko stambenih zgrada;

- zelenilo rekreacionih površina u opštoj upotrebi;

- zelenilo na grobljima.

2. Zelene površine posebne namene:

- zelenilo zaštitnih pojaseva i površina za vodosnabdevanje;

- zelenilo u krugu preduzeća, ustanova i drugih organizacija;

- zelenilo sportskih terena.

Član 4

Uređenje i održavanje i zaštitu javnih zelenih površina vrši preduzeće, odnosno preduzetnik kome grad poveri obavljanje ove komunalne delatnosti, po propisanom postupku.

O uređenju, održavanju i zaštiti zelenih površina posebne namene staraju se preduzeća, ustanove i druge organizacije, koje imaju pravo raspolaganja ili korišćenja zemljišta na kome se nalazi zelena površina posebne namene.

Uređenje i održavanje zelenih površina posebne namene pravna lica iz stava 2. ovog člana mogu poveriti preduzeću, odnosno preduzetniku koji obavlja ovu komunalnu delatnost.

II UREĐENJE I ODRŽAVANJE JAVNIH ZELENIH POVRŠINA

Član 5

Uređenje i održavanje javnih zelenih površina vrši se po programu preduzeća kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti.

Saglasnost na program uređenja i održavanja javnih zelenih površina daje Gradsko veće Grada Niša.

Član 6

Program uređenja i održavanja javnih zelenih površina sadrži:

- javne zelene površine predviđene za uređenje i održavanje na području grada Niša i Niške Banje;

- prikaz i analizu postojećeg stanja obuhvaćenih površina sa biološkom osnovom;

- tehničke i druge podatke o uticajnim faktorima u podizanju i racionalnom održavanju zelenih površina;

- vrstu, dinamiku i način obavljanja radova po vrsti posla;

- broj i vrstu potrebnih objekata (klupe, žardinjere) za opremanje javnih zelenih površina;

- predračun naknade za izvršavanje poslova iz programa.

Gradonačelnik može narediti uređivanje i održavanje zelenih javnih površina mimo programa i predviđene dinamike i obezbediti sredstva za to.

Član 7

Održavanje javnih zelenih površina obuhvata:

- održavanje svih elemenata zelenila (drveća, šiblja, žive ograde, travnjaka, cvetnih partera, žardinjera i dr.) optimalnog nivoa, sa ciljem obezbeđivanja osnovnih funkcija ozelenjavanja (sanitarno-higijenska i dekorativna);

- održavanje svih elemenata uređenja i opremanja javnih zelenih površina (staze, putevi, plato i klupe, žardinjere, fontane, česme i dr.);

- preduzimanje mera za zaštitu zelenila od biljnih bolesti i štetočina;

- uređenje i obnovu zelenila;

- održavanje zelenih površina na način kako je propisano u cilju bezbednosti saobraćaja, zaštite PTT i električnih vodova.

Član 8

Podizanje javnih zelenih površina vrši se prema tehničkoj dokumentaciji, koja mora biti u skladu sa urbanističkim, tehničkim i drugim propisanim uslovima i standardima.

Pri izgradnji stambenih, poslovnih i drugih objekata, tehnička dokumentacija za podizanje javnih zelenih površina, projekat ozelenjavanja mora se izraditi istovremeno sa urbanističkom, tehničkom i drugom dokumentacijom, a u cilju pravilnog korišćenja humskog sloja, rasporeda saobraćajnica, infrastrukture i usklađivanja izvođenja radova na podizanju ovih površina sa ostalim komunalnim radovima.

Projekat ozelenjavanja sadrži: biološku osnovu, projekat, tehnički opis, i druge podatke koji utiču na podizanje i racionalno održavanje javnih zelenih površina, kao i ekološko-tehničko obrazloženje sa predračunom potrebnih sredstava.

Član 9

Investitor je dužan da novoizgrađenu javnu zelenu površinu preda na uređenje i održavanje preduzeću, odnosno preduzetniku kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti.

III IZVOĐENJE RADOVA NA JAVNIM ZELENIM POVRŠINAMA

Član 10

Na javnim zelenim površinama mogu se podizati samo oni objekti, uređaji i izvoditi drugi radovi koji su predviđeni urbanističkim planom, uz odobrenje uprave nadležne za planiranje i izgradnju.

Izvođač građevinskih i drugih radova je dužan da preduzme mere zaštite i obezbeđenja javnih zelenih površina od oštećenja.

Član 11

Izvođač radova je dužan da na gradilištu i oko njega sačuva humusni sloj zemljišta određen za zelenu površinu.

Ako je radi nivelacije terena određenog za zelenu površinu potrebno izvršiti nasipanje zemljišta, izvođač radova je dužan da za gornji sloj upotrebi isključivo humusko zemljište u dubini najmanje 30 cm.

Član 12

Izvođač radova je obavezan da odmah po završetku radova sav građevinski šut i otpadni materijal ukloni sa terena koji je predviđen za zelenilo.

Ako se na javnim zelenim površinama izvode radovi većeg obima, rok za čišćenje javne zelene površine i uklanjanje preostalog materijala, uređaja i privremenih objekata iznosi 15 dana od dana završetka radova.

Ukoliko izvođač radova ne izvrši poslove u predviđenom roku iz stava 1. i 2. ovog člana, gradski komunalni inspektor naložiće da se ovi poslovi izvrše preko trećeg lica na teret izvođača radova.

Član 13

Vodovodne, kanalizacione, telefonske, električne i druge mreže na javnoj zelenoj površini i na zemljištu koje je predviđeno za javnu zelenu površinu polažu se podzemno.

Izuzetno, u park-šumama i na pošumljenim terenima predviđenim za park šume, mogu se postaviti vazdušni telegrafski, telefonski, električni i drugi vodovi, pod uslovima da ne ometaju razvoj vegetacije, da ne narušavaju estetski izgled zelenila i da ne ometaju normalno korišćenje ovih površina.

Instalacije iz stava 1. ovog člana postavljaju se po pravilu ispod parkovskih saobraćajnica, a samo izuzetno na prostor namenjen zelenilu, uz odobrenje uprave nadležne za komunalne delatnosti.

Član 14

Na mestima na kojima bi se zbog javnog zelenila mogla ometati vidljivost saobraćaja, javno zelenilo ne može imati visinu preko 0,50 m, računajući od nivoa puta.

Na uglovima raskrsnica u površini trougla, čije stranice iznose dve širine nalegle saobraćajnice, ne sme se saditi vegetacija čiji je biološki uzrast veći od 0,50 m.

Član 15

U dvorištu stambenih i poslovnih zgrada ne mogu se saditi biljke koje na bilo koji način mogu prouzrokovati oštećenja na zgradama, podzemnim i nadzemnim instalacijama, narušavati vidik i zaklanjati svetlo.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, gradski komunalni inspektor naložiće uklanjanje dela ili cele biljke, uz prethodno pribavljeno mišljenje komunalnog preduzeća i preduzeća čije su instalacije ugrožene.

IV KORIŠĆENJE JAVNIH ZELENIH POVRŠINA

Član 16

Javne zelene površine mogu se koristiti samo u svrhe za koje su namenjene.

Izuzetno, opštinska uprava gradske opštine, uz mišljenje komunalnog preduzeća, može dozvoliti da se na javnim zelenim površinama mogu održavati sportske priredbe, vežbe, izložbe i slično.

Po završetku priredbe ili druge manifestacije, organizator je dužan da dovede javnu zelenu površinu u prvobitno stanje.

Ako se javna zelena površina koristi protivno odobrenju opštinske uprave gradske opštine, komunalni inspektor zabraniće korišćenje te površine.

Član 17

Javne zelene površine ili druge površine predviđene za tu svrhu zabranjeno je koristiti za skladištenje ili smeštaj građevinskog i drugog materijala.

Komunalni inspektor narediće licu, koje površinu iz prethodnog stava koristi za skladištenje i smeštaj građevinskog i drugog materijala, da isti ukloni o svom trošku i površinu vrati u prvobitno stanje.

V ODRŽAVANJE DRVOREDA

Član 18

Orezivanje drvoreda i drugih stabala i njihovo uklanjanje, može obavljati preduzeće, odnosno preduzetnik kome grad poveri vršenja poslova ove komunalne delatnosti.

Član 19

Uklanjanje, odnosno vađenje zdravih stabala sa javnih zelenih površina može se vršiti na osnovu odobrenja uprave nadležne za komunalne delatnosti, samo u cilju realizacije urbanističkog plana i programa uređenja grada.

Ako uklanjanje, odnosno vađenje stabala u cilju realizacije urbanističkog plana zahtevaju pojedinci ili pravna lica, mora se pre izdavanja odobrenja pribaviti i mišljenje preduzeća koje obavlja komunalnu delatnost, uz plaćanje naknade koju utvrdi komisija, koju obrazuje uprava nadležna za komunalne delatnosti.

Član 20

Preduzeće, odnosno preduzetnik kome je povereno vršenje ove komunalne delatnosti, bez posebnog odobrenja uprave nadležne za komunalne delatnosti može da ukloni samo stabla bolesna, suva, oštećena elementarnom nepogodom, saobraćajnim udesom, a na mestu uklonjenog stabla zasadi novo stablo odgovarajuće vrste.

Ako je oštećenje stabla, odnosno vegetacije na javnoj zelenoj površini posledica prekršaja iz odredaba ove odluke, prekršilac je dužan da nadoknadi pričinjenu štetu, po proceni komunalnog preduzeća.

Sredstva ostvarena po osnovu naknade za uklanjanje, odnosno vađenje stabala i naknade za oštećenje stabala, odnosno vegetacije na javnoj površini uplaćuju se na poseban način komunalnog preduzeća i mogu se koristiti samo za održavanje drvoreda i javnih zelenih površina.

VI ZAŠTITA JAVNIH ZELENIH POVRŠINA

Član 21

Radi zaštite javnih zelenih površina zabranjeno je:

1. uklanjanje, vađenje zdravih stabala, bez prethodnog odobrenja;

2. oštećenje drveća i drugih zasada;

3. skidanje plodova i cvetova sa drveća, šiblja i cvetnih gredica;

4. nenamensko korišćenje travnjaka (gaženje i ležanje);

5. kopanje i iznošenje zemlje, kamena, peska i drugih sastojaka zemljišta sa javnih zelenih površina;

6. puštanje domaćih životinja na javnu zelenu površinu, osim ako je posebnim propisom za to određena;

7. bacanje otpadaka na javnu zelenu površinu;

8. skidanje, uništavanje ili oštećenje putokaza, znakova, natpisnih pločica i sl.;

9. oštećivanje staza, klupa, korpi za otpatke, ograda, uređaja i sl.;

10. vožnja bilo kojom vrstom vozila i pranje vozila na javnim zelenim površinama;

11. zaustavljanje i parkiranje vozila na javnim zelenim površinama;

12. premeštanje klupa, korpi za otpatke ili rekvizita za dečije igre sa mesta na kojima su postavljeni;

13. loženje vatre ili paljenje stabala ili lišća, istovar materijala, robe, ambalaže i sl. na travnjacima, travnim terenima i stazama, kao i njihov smeštaj pored drvoreda i drugih zasada;

14. urezivanje imena ili znakova na stablima, klupama, zidovima ili ostalim objektima, zakivanje reklamnih panoa, lepljenje plakata na stablima, ogradama ili pomeranje graničnih stubova, zakivanje klinova u stablo;

15. penjanje na drveće, instalacije, ograde ili druge objekte;

16. postavljanje košnica, vaga, panoa, automata za zabavne igre, kamp-kućica i drugih sličnih objekata ili uređaja bez odobrenja;

17. raskopavanje zemljišta ili kopanje rova, kanala i sl. bez odobrenja;

18. trešenje ili pranje tepiha, bacanje papira i otpadaka, smeća, piljevine, pepela na javnim zelenim površinama ili njihovo paljenje.

Član 22

Komunalno preduzeće dužno je da:

1. donese program uređenja i održavanja javnih zelenih površina;

2. vodi evidenciju o stanju biljnog materijala, objekata, uređaja i inventara na javnim zelenim površinama;

3. pridržava se rokova i dinamike izvođenja radova u cilju uređenja i održavanja javnih zelenih površina, u skladu sa programom;

4. održava u ispravnom stanju klupe, korpe za otpatke, dečije rekvizite i elemente parkovske opreme;

5. obnavlja uništene travne površine, žive ograde i ostalo zelenilo;

6. da postavi natpise koji korisnika zelene površine upućuje na pravilno korišćenje;

7. da se stara o zaštiti javnih zelenih površina.

VII ZAŠTITA ZELENIH POVRŠINA POSEBNE NAMENE

Član 23

Radi zaštite zelenih površina posebne namene, zabranjuje se:

1. ulaz i kretanje neovlašćenih lica;

2. neovlašćeno korišćenje zelenih površina posebne namene (košenje trave, branje biljaka, postavljanje pčelinjaka i sl.);

3. uvođenje i napasanje stoke;

4. izvođenje radova na granici zelenih površina posebne namene bez odobrenja i saglasnosti;

5. izvođenje kućnih ljubimaca.

Član 24

Preduzeće, ustanova, odnosno druga organizacija koja ima pravo raspolaganja i korišćenja zelenih površina posebne namene je dužna:

- da organizuje zaštitu i čuvanje zelenih površina posebne namene,

- da ih redovno uređuje i održava,

- da ogradi ili na drugi način označi da se radi o zelenoj površini posebne namene,

- da postavi oznake i natpise o zabranama ulaza, kretanja i korišćenja.

VIII NADZOR

Član 25

Nadzor nad primenom ove odluke i nad zakonitošću rada preduzeća, odnosno preduzetnika koji obavlja ovu komunalnu delatnost vrši uprava nadležna za komunalne delatnosti.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i nad obavljanjem komunalne delatnosti vrši komunalni inspektor.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 26

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 kazniće se za prekršaj komunalno preduzeće:

1. ako ne donese godišnji program uređenja i održavanja javnih zelenih površina (član 22. tačka 1);

2. ako se ne pridržava rokova i dinamike izvođenja radova u cilju uređenja i održavanja javnih zelenih površina, u skladu sa programom (član 6. i 7);

3. ako ne obnavlja uništene javne zelene površine (član 22. tačka 5);

4. ako ne održava u ispravnom stanju klupe za sedenje, korpe za otpatke, dečije rekvizite i drugu parkovsku opremu (član 22. tačka 4);

5. ako podizanje javnih zelenih površina vrši suprotno tehničkoj dokumentaciji (član 8);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u komunalnom preduzeću novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara.

Član 27*

Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ili preduzetnik:

1. ako podiže javne zelene površine suprotno urbanističko-tehničkoj dokumentaciji (član 8);

2. ako podiže objekte i uređaje i izvodi druge radove na javnim zelenim površinama bez propisanih dozvola (član 10);

3. ako na gradilištu i oko njega ne sačuva humusno zemljište određeno za zelenu površinu (član 11);

4. ako u slučaju izvođenja radova na javnim zelenim površinama, u predviđenim rokovima ne očisti ove površine i ne odnese preostali materijal, uređaje i privremene objekte (član 12);

5. ako javnu zelenu površinu koristi suprotno njenoj nameni (član 16);

6. ako javnu zelenu površinu koristi za sportske priredbe, vežbe, izložbe bez odobrenja nadležnog organa (član 16. stav 2);

7. ako javnu zelenu površinu koristi za skladištenje ili smeštaj građevinskog ili drugog materijala (član 17);

8. ako ukloni, odnosno izvadi zdravo stablo bez odobrenja nadležnog organa (član 19);

9. ako sadi biljke, drveće ispod nadzemnih ili iznad podzemnih instalacija (član 15);

10. ako koristi zelene javne površine i postupa suprotno zabranama iz člana 21. ove odluke;

11. ako koristi zelene površine posebne namene i postupa suprotno zabranama iz člana 23. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara a fizičko lice novčanom kaznom od 200 do 2.000 dinara.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Odredbe odluke o komunalnim delatnostima primenjivaće se na sva pitanja koja nisu urađena ovom odlukom (operativne i druge mere, nadzor).

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina

("Sl. list grada Niša", br. 38/2010)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

Napomene

Odluku o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina ("Službeni list grada Niša", broj 8/99), iz koje u prečišćen tekst nije unet član 30. o prestanku važenja Odluke o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina ("Međuopštinski službeni list - Niš", broj 33/91) i član 31. o stupanju na snagu Odluke;
Ispravku Odluke o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina ("Službeni list grada Niša", broj 9/99);
Odluku o izmenama Odluke o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina ("Službeni list grada Niša", broj 76/2005), iz koje u prečišćen tekst nisu uneti član 11. kojim je ovlašćena Služba za poslove skupštine, gradskog veća, propise i međunarodnu saradnju da sačini i objavi prečišćen tekst i član 12. o stupanju na snagu Odluke.
* Redakcija ukazuje da u prečišćeni tekst Odluke o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina ("Sl. list grada Niša ", br. 89/2005) nije unet član 9. Odluke o izmenama Odluke o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina ("Sl. list grada Niša ", br. 76/2005) kojim su izmenjeni iznosi novčanih kazni za prekršaje - videti član 27. Odluke o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina ("Sl. list grada Niša ", br. 8/99, 9/99 - ispr. i 76/2005).