ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU POSTAVLJANJA PRIVREMENIH OBJEKATA SPORTSKE NAMENE NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 16/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata sportske namene na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Odluka) bliže se definišu uslovi, način i postupak za postavljanje objekata sportske namene na teritoriji grada Kragujevca.

Član 2

Pod privremenim objektima sportske namene (u daljem tekstu: sportski objekti), u smislu odredaba ove Odluke, podrazumevaju se balon sale, balon hale, sportski tereni i drugi objekti za sportske namene koji se mogu privremeno postaviti na građevinskom zemljištu u javnoj svojini, koje je planskim aktom opredeljeno za javne namene (u daljem tekstu: zemljište).

Član 3

Zemljište za postavljanje sportskih objekata iz člana 2. ove Odluke, može se dati u zakup za period od najmanje 10 a najduže do 15 godina.

II USLOVI, NAČIN I POSTUPAK POSTAVLJANJA SPORTSKIH OBJEKATA

Član 4

Program postavljanja sportskih objekata na zemljištu iz člana 2. ove Odluke, donosi Gradsko veće na predlog JP "Direkcija za urbanizam" Kragujevac. Program obavezno sadrži i broj parking mesta koje je neophodno obezbediti prilikom postavljanja sportskog objekta.

Član 5

Postupak licitacije zemljišta sprovodi JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca", pod uslovima, na način i po postupku bliže definisanim aktima kojima se propisuju merila i kriterijumi za utvrđivanje zakupnine i naknade za davanje u zakup građevinskog zemljišta.

Procenu tržišne vrednosti zemljišta po zahtevu JP "Preduzeća za izgradnju grada Kragujevca", vrši Komisija za procenu tržišne vrednosti zemljišta, polazeći od kriterijuma i merila utvrđenih aktima iz stava 1. ovog člana.

Početna licitaciona cena zemljišta utvrđuje se tako što se puna tržišna cena zakupa zemljišta na period od 99 godina deli brojem godina na koje se predmetno zemljište daje u zakup za izgradnju sportskog objekta.

Izlicitirana cena se uplaćuje u jednokratnom iznosu za ceo period zakupa, prilikom zaključenja ugovora o međusobnim pravima i obavezama.

Član 6

Odluku o davanju zemljišta u zakup za izgradnju sportskih objekata, donosi Gradsko veće, na predlog gradske uprave nadležne za poslove imovine Grada.

Član 7

Naknada za uređenje zemljišta za postavljanje sportskih objekata utvrđuje se saglasno aktu iz člana 5. ove Odluke i to:

- za sportski teren, prateći mokri čvor i svlačionice u visini naknade propisane aktom za sportske objekte u zavisnosti od zone u kojoj se sportski objekat nalazi a za,

- poslovni prostor u okviru sportskog objekta (restoran, kafe bar, prodavnica i sl.) u visini naknade propisane aktom za poslovni prostor u zavisnosti od zone u kojoj se sportski objekat nalazi.

Član 8

Gradska uprava nadležna za poslove urbanizma i izgradnje (u daljem tekstu: nadležna gradska uprava), po zahtevu zakupca zemljišta, odnosno investitora daje, odnosno donosi:

- prethodne uslove za postavljanje sportskog objekta i

- rešenje o odobrenju za postavljanje sportskog objekta.

Član 9

Uz zahtev za dobijanje prethodnih uslova iz člana 9. alineja 1 zakupac, odnosno investitor obavezno dostavlja:

- odluku o davanju u zakup zemljišta za izgradnju sportskog objekta,

- saglasnosti javnih i javno komunalnih preduzeća za priključke na komunalnu infrastrukturu, kao i protiv požarne saglasnosti,

- kopiju plana predmetne parcele.

Član 10

Po dobijanju prethodnih uslova iz člana 9. ove Odluke, zakupac, odnosno investitor nadležnoj gradskoj upravi podnosi zahtev za izdavanje rešenje o odobrenju za postavljanje sportskog objekta uz koji obavezno dostavlja:

- projekat (npr. kod sportskih terena za postavljanje ograde, tribine reflektore i sl.) odnosno prospekt sa garancijom i licencama proizvođača, odnosno izvođača radova na postavljanju sportskog objekta,

- ugovor kojim se reguliše pitanje naknade za uređenje zemljišta sa dokazom o izmirenim obavezama po osnovu istog.

Član 11

Gradsko veće obrazuje komisiju koja utvrđuje ispunjenosti uslova neophodnih za funkcionisanje sportskog objekta, prema programu i rešenju o odobrenju za postavljanje sportskog objekta.

Aktom o obrazovanju komisije bliže se definiše sastav i zadaci komisije iz stava 1. ovog člana.

Komisija se obrazuju iz reda lica arhitektonske, građevinske, mašinske ili elektro struke.

Komisija izdaje potvrdu o ispunjenosti uslova, na osnovu koje će se izvršiti priključenje sportskog objekta na komunalnu infrastrukturu.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Obavezuje se JP "Direkcija za urbanizam" Kragujevac da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke sačini predlog Programa iz člana 4. ove Odluke i dostavi ga Gradskom veću.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".