UREDBA

O BLIŽIM KRITERIJUMIMA, NAČINU OBRAČUNA I POSTUPKU NAPLATE NAKNADE ZA KORIŠĆENJE ZAŠTIĆENOG PODRUČJA

("Sl. glasnik RS", br. 43/2010)

Član 1

Ovom uredbom propisuju se bliži kriterijumi, način obračuna i postupak naplate naknade za korišćenje zaštićenog područja (u daljem tekstu: naknada).

Član 2

Privredno društvo ili drugo pravno lice, preduzetnik i građani (korisnici), koji na teritoriji zaštićenog područja obavljaju delatnost, iskorišćavaju prirodne vrednosti i na drugi način koriste zaštićeno područje i njegove pogodnosti, upravljaču zaštićenog područja (u daljem tekstu: upravljač) plaćaju naknadu po osnovu utvrđenom u Zakonu o zaštiti prirode.

Član 3

Upravljač utvrđuje visinu naknade u zavisnosti od:

1) vrste i obima zauzeća prostora, iskorišćavanja prirodnih resursa i prirodnih vrednosti;

2) ustanovljenog režima odnosno zone zaštite;

3) vrste delatnosti, aktivnosti odnosno objekta u odnosu na obavezu izrade procene uticaja na životnu sredinu, u skladu sa posebnim propisom;

4) vrste i obima angažovanja kadrovskih i materijalno-finansijskih resursa upravljača na čuvanju, održavanju i zaštiti prirodnih i drugih vrednosti, uređenju prostora i ukupnom unapređenju stanja zaštićenog područja, upravljanju posetiocima i pružanju drugih usluga;

5) prednosti i koristi koje očuvana priroda i kvalitetna životna sredina, prirodne i kulturne vrednosti zaštićenog područja, uključujući i njegov status, ime i sliku u javnosti, donose u finansijskom, kulturnom i drugom pogledu.

Visina naknade određuje se po jednom ili više kriterijuma iz stava 1. ovog člana.

Član 4

Naknada se obračunava po osnovicama koje su jednake za sva zaštićena područja.

Najmanja i najveća visina naknade po istoj osnovici i jedinici mere mogu se razlikovati najviše za:

1) polovinu vrednosti najmanje naknade, za osnovice koje se odnose na obavljanje delatnosti;

2) tri četvrtine vrednosti najmanje naknade, za osnovice koje se odnose na ulazak u zaštićeno područje, njegove delove i objekte, komercijalno fotografisanje i snimanje, korišćenje pogodnih terena, imena i znaka zaštićenog područja i usluga upravljača.

Upravljači određuju osnovice i usklađuju visine naknade shodno odredbama st. 1. i 2. ovog člana.

Član 5

Iznos naknade upravljač određuje množenjem utvrđene naknade u skladu sa čl. 3. i 4. ove uredbe, sa obračunatom količinom izraženom u odgovarajućoj jedinici mere.

Naknada se obračunava i naplaćuje u dinarskom iznosu, ispostavljanjem akontacionog ili konačnog zaduženja.

Za ulazak u zaštićeno područje, njegove delove i objekte, korišćenje flore i faune, korišćenje pogodnih terena za različite namene i slične vrste naknade, naknada se može obračunati i naplatiti na licu mesta od strane ovlašćenog lica upravljača prodajom ulaznice ili izdavanjem priznanice odnosno računa.

Član 6

Naknada za ulazak u zaštićeno područje motornim vozilom ili plovnim objektom obračunava se i plaća po motornom vozilu odnosno plovnom objektu.

Naknada za ulazak motornog vozila u zaštićeno područje može se naplaćivati ako je naplatno mesto (punkt) uređeno i organizovano u granicama zaštićenog područja.

Član 7

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".