PRAVILNIK
O NAČINU JAVNE PREZENTACIJE URBANISTIČKOG PROJEKTA

("Sl. glasnik RS", br. 43/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način javne prezentacije urbanističkog projekta.

Član 2

U svrhu javne prezentacije urbanističkog projekta, podnosilac zahteva za potvrđivanje urbanističkog projekta (u daljem tekstu: podnosilac zahteva) dostavlja organu jedinice lokalne samouprave nadležnom za poslove urbanizma koji vodi postupak potvrđivanja urbanističkog projekta (u daljem tekstu: nadležni organ) jedan primerak urbanističkog projekta sa nesavijenim grafičkim prilozima u razmeri 1 : 500 ili 1 : 1000 ukoliko se radi o većem kompleksu.

Ukoliko utvrdi da su ispunjeni uslovi propisani čl. 61. i 62. Zakona o planiranju i izgradnji (u daljem tekstu: Zakon) nadležni organ bez odlaganja određuje datum, vreme i mesto održavanja javne prezentacije urbanističkog projekta, o tome pismeno obaveštava podnosioca zahteva i objavljuje javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta.

Član 3

Javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta nadležni organ objavljuje u sredstvima javnog informisanja, odnosno u lokalnom dnevnom listu i ističe na svojoj oglasnoj tabli, i to tako da isti bude objavljen, odnosno istaknut, najkasnije sedam dana pre dana određenog za javnu prezentaciju.

Javni poziv sadrži:

1) naziv nadležnog organa koji vrši oglašavanje;

2) naziv projekta i naziv podnosioca zahteva;

3) poziv svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima da izvrše uvid u urbanistički projekat, kao i da u toku trajanja javne prezentacije dostave svoje primedbe i sugestije u pisanom obliku nadležnom organu;

4) naziv lica ovlašćenog od strane nadležnog organa za davanje obaveštenja o sadržaju javne prezentacije;

5) datum, vreme i mesto održavanja javne prezentacije;

6) trajanje javne prezentacije (u skladu sa članom 63. stav 2. Zakona);

7) druge informacije koje mogu biti od značaja za javnu prezentaciju.

Član 4

Javnu prezentaciju urbanističkog projekta koji je dostavljen u jednom primerku, u skladu sa članom 2. stav 2. ovog pravilnika, nadležni organ organizuje u prostorijama opštinske, odnosno gradske uprave u trajanju od sedam dana.

U toku vremena određenog za prezentaciju, obaveštenja u vezi sa sadržajem javne prezentacije zainteresovanim pravnim i fizičkim licima daje lice određeno u javnom pozivu.

Primedbe i sugestije zainteresovana lica dostavljaju nadležnom organu u pisanoj formi.

O toku javne prezentacije nadležni organ vodi zapisnik koji sadrži sve podatke koji se odnose na tok prezentacije, kao i na dostavljene primedbe i sugestije.

Član 5

U roku od tri dana od dana završetka prezentacije, nadležni organ dostavlja komisiji za planove urbanistički projekat sa izveštajem o održanoj javnoj prezentaciji koji sadrži sve primedbe i sugestije zainteresovanih lica dostavljene u propisanom roku, u skladu sa Zakonom.

Komisija za planove dužna je da u roku od 30 dana izvrši proveru usklađenosti urbanističkog projekta sa planskim dokumentom i Zakonom, razmotri sve pismene primedbe i sugestije dostavljene u izveštaju iz prethodnog stava, i u navedenom roku dostavi svoj izveštaj sa mišljenjem nadležnom organu, u skladu sa Zakonom.

Član 6

Ako nadležni organ utvrdi da urbanistički projekat nije urađen u skladu sa planskim dokumentom i Zakonom, obavestiće o tome podnosioca zahteva, koji može podneti prigovor na obaveštenje opštinskom, odnosno gradskom veću u roku od tri dana, u skladu sa Zakonom.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".