UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPODELE I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA KREDITIRANJE PREDUZEĆA KOJA OBAVLJAJU DELATNOST U OBLASTI PREHRAMBENE INDUSTRIJE ZA 2010. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 43/2010)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2010. godinu.

Član 2

Uslovi i način raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije vršiće se prema Programu raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2010. godinu (u daljem tekstu: Program), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 3

Pravo na korišćenje sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije (u daljem tekstu: preduzeća iz prehrambene industrije) imaju preduzeća koja su registrovana za obavljanje delatnosti u oblasti prehrambene industrije.

Član 4

Zahtev za ostvarivanje prava na korišćenje sredstava iz člana 1. ove uredbe podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ispunjenost uslova za korišćenje sredstava iz stava 1. ovog člana utvrđuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede.

Član 5

Sredstva iz člana 1. ove uredbe obezbeđena su sa podračuna Fonda za razvoj Republike Srbije br. 840-10724-63 na osnovu otplate kredita odobrenih po Uredbi o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća prehrambene industrije za 2004. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 66/04), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2005. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 21/05), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2006. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 38/06), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za period januar-mart 2007. godine ("Službeni glasnik RS", broj 6/07), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za period januar-jun 2007. godine ("Službeni glasnik RS", broj 38/07), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 67/07), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 20/08) i Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2009. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 70/09), koristiće se kao kreditna sredstva, na način i pod uslovima utvrđenim ovom uredbom.

Član 6

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
RASPODELE I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA KREDITIRANJE PREDUZEĆA KOJA OBAVLJAJU DELATNOST U OBLASTI PREHRAMBENE INDUSTRIJE ZA 2010. GODINU

Programom se utvrđuje raspodela i korišćenje sredstava namenjenih za kreditiranje preduzeća iz prehrambene industrije u 2010. godini.

Sredstva za kreditiranje preduzeća iz prehrambene industrije obezbeđena su sa podračuna Fonda za razvoj Republike Srbije br. 840-10724-63 na osnovu otplate kredita odobrenih po Uredbi o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća prehrambene industrije za 2004. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 66/04), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2005. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 21/05), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2006. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 38/06), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za period januar-mart 2007. godine ("Službeni glasnik RS", broj 6/07), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za period januar-jun 2007. godine ("Službeni glasnik RS", broj 38/07), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 67/07) i Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 20/08) i Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2009. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 70/09 - u daljem tekstu: sredstva po osnovu vraćenih kredita), koristiće se kao kreditna sredstva, na način i pod uslovima utvrđenim Programom.

Prioritet pri odobravanju sredstava iz Programa imaće preduzeća iz prehrambene industrije koja se pripremaju za privatizaciju ili su otpočela proces privatizacije, kao i preduzeća koja višak zaposlenih rešavaju u skladu sa odgovarajućim programom Vlade.

1. Namena sredstava za kreditiranje preduzeća iz prehrambene industrije

Sredstva za kreditiranje preduzeća iz prehrambene industrije mogu se koristiti za sledeće namene, i to:

1) za obrtna sredstva - za preduzeća koja imaju sve pretpostavke za pokretanje ili povećanje obima proizvodnje - domaće i strano tržište, odnosno ugovore o prodaji roba i usluga, kapacitete, stručnu i ostalu radnu snagu;

2) za osnovna sredstva - izuzetno za preduzeća kod kojih manja ulaganja u osnovna sredstva omogućavaju otklanjanje, pokretanje ili osetno povećanje proizvodnje za koju imaju obezbeđen plasman na domaćem i stranom tržištu;

3) za redovno - tekuće poslovanje.

2. Način prijavljivanja za odobravanje sredstava

Preduzeća koja ispunjavaju uslove za namensko korišćenje sredstava iz Programa podnose odgovarajući zahtev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Zahtev treba da sadrži poslovni plan za 2010. godinu, bitne efekte realizacije poslovnog plana za zaposlenost, nivo efikasnosti i poziciju preduzeća na tržištu, kao i kopiju ugovora o proizvodnji (uslugama) i prodaji za poznatog kupca.

Poslovni plan za 2010. godinu treba da sadrži opis poslovanja i aktivnosti u toku godine.

Preduzeća koja su bila korisnici kredita iz sredstava za subvencije u privredi u 2004, 2005, 2006, 2007, 2008. i 2009. godini dostaviće i pokazatelje o ostvarenim efektima korišćenja ovih sredstava.

3. Način korišćenja i otplate kredita

Sredstva za kreditiranje preduzeća iz prehrambene industrije korisnicima odobrava rešenjem ministar nadležan za poslove poljoprivrede.

Sredstva za kreditiranje mogu se koristiti:

1) na osnovu akta Vlade za preduzeća čije programe poslovno-finansijske konsolidacije i programe za rešavanje viška zaposlenih prihvati Vlada;

2) na predlog Stručne radne grupe za razmatranje i ocenu poslovnih planova preduzeća iz prehrambene industrije - kandidata za korišćenje kredita (u daljem tekstu: Stručna radna grupa), po osnovu podnetog zahteva, za ostala preduzeća.

Stručnu radnu grupu imenuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Krediti za preduzeća iz prehrambene industrije za 2010. godinu usmeravaće se korisnicima preko Fonda za razvoj Republike Srbije uz valutnu klauzulu i obezbeđenje kredita sopstvenim menicama ili ovlašćenjima u skladu sa članom 4. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/02 i 5/03 i "Službeni glasnik RS", br. 43/04 i 62/06), i to pod sledećim uslovima:

- sa kamatnom stopom od 1% na godišnjem nivou,

- sa rokom vraćanja kredita od 36 meseci, kod koga je grejs period 12 meseci od dana povlačenja kredita u toku koga se kamata obračunava tromesečno unazad i pripisuje glavnom dugu.

Korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema rešenja zaključi ugovor o kreditu sa Fondom za razvoj Republike Srbije.

Korisnik kredita za 2010. godinu godišnje će dostavljati Stručnoj radnoj grupi izveštaje o korišćenim sredstvima.

Krediti se otplaćuju Fondu za razvoj Republike Srbije. Fond će mesečno izveštavati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o iznosu vraćenih kreditnih sredstava. Vlada će, na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, utvrditi raspored i korišćenje vraćenih kreditnih sredstava.

Na zahtev korisnika kredita Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, po prethodno pribavljenom mišljenju Stručne radne grupe, može da predloži Fondu za razvoj Republike Srbije da se sredstva koja su odobrena kao kreditna pretvore u trajni ulog države, odnosno Fonda za razvoj Republike Srbije u kapitalu tog preduzeća.

Sredstva po osnovu vraćenih kredita Fondu za razvoj Republike Srbije koristiće se kao kreditna sredstva, na način i pod uslovima utvrđenim Programom.

Na zahtev korisnika kredita odobrenog po Uredbi o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća prehrambene industrije za 2004. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 66/04), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2005. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 21/05), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2006. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 38/06), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za period januar-mart 2007. godine ("Službeni glasnik RS", broj 6/07), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za period januar-jun 2007. godine ("Službeni glasnik RS", broj 38/07), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 67/07), Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 20/08) i Uredbi o utvrđivanju Programa raspodele i korišćenja sredstava za kreditiranje preduzeća koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije za 2009. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 70/09), ministar nadležan za poslove poljoprivrede, po prethodno pribavljenom mišljenju Stručne radne grupe, može odobriti odlaganje početka otplate kredita za 12 do 24 meseca.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dostavljaće Ministarstvu finansija - Sektoru za budžetsku inspekciju i reviziju kvartalne izveštaje o realizaciji Programa po korisnicima, radi sprovođenja kontrole namenske upotrebe sredstava.

4. Planirana mesečna dinamika korišćenja sredstava

Odobravanje sredstava vršiće se mesečno.