ODLUKA

O STIPENDIRANJU STUDENATA GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 22/2009 i 9/2010)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi za dodelu stipendija, način izbora korisnika stipendija, vreme za koje se stipendija daje, prava i obaveze korisnika stipendija i drugi uslovi od značaja za dodelu stipendija studentima na teritoriji grada Zaječara.

Član 2

Stipendije se dodeljuju na osnovu Programa stipendiranja, studentima visokoškolskih ustanova koje obrazuju kadrove deficitarnih struka i zanimanja, sa najnižim prosekom ocena 7,50 iz prethodnih godina studija, studentima ostalih visokoškolskih ustanova sa najnižim prosekom ocena 8,50 iz prethodnih godina studija i studentima bez roditeljskog staranja sa najnižim prosekom ocena 7,50 iz prethodnih godina studija, sa prebivalištem na teritoriji grada Zaječara.

Program stipendiranja utvrđuje Komisija za stipendiranje studenata grada Zaječara (u daljem tekstu: Komisija za stipendiranje), na osnovu iskazanih potreba u oblasti privrede i društvenih delatnosti na području grada Zaječara.

Komisiju za stipendiranje čine predsednik i šest članova, koje imenuje Skupština grada Zaječara, na period od 4 godine.

Član 3

Stipendije se dodeljuju studentima čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji ispunjavaju uslove propisane ovom Odlukom.

Član 4

Stipendija se dodeljuje na osnovu Konkursa za dodelu stipendija, koji raspisuje i sprovodi Komisija za stipendiranje.

Konkurs za dodelu stipendija objavljuje se u listu "Timok" i na oglasnoj tabli Gradske uprave Zaječar, nakon početka školske godine.

Rok za prijavu na konkurs je 30 dana od dana objavljivanja konkursa.

Član 5

Konkurs za dodelu stipendija sadrži:

- uslove koje treba da ispuni lice kome se stipendija dodeljuje;

- zanimanja za koja se stipendija dodeljuje.

Član 6

Uz prijavu na konkurs kandidati prilažu:

- dokaz o prebivalištu na teritoriji grada Zaječara,

- dokaz o ispunjenosti školskog uslova (uverenje o upisanom semestru odgovarajuće godine studija i prosečnoj oceni svih položenih ispita iz prethodnih godina),

- uverenje nadležnog organa starateljstva (za studente bez roditeljskog staranja).

Član 7

Ukoliko se na konkurs prijavi više kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa, prednost imaju studenti bez roditeljskog staranja i studenti deficitarnih struka sa većom prosečnom ocenom iz prethodnih godina školovanja.

Član 8

Komisija odlučuje o dodeli stipendija u roku od 15 dana od dana isteka roka za prijavu na konkurs i o tome obaveštava učesnike konkursa.

Na osnovu odluke Komisije, Gradonačelnik grada Zaječara zaključuje Ugovor o stipendiranju sa učesnikom konkursa kome je stipendija dodeljena, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze u skladu sa ovom Odlukom.

Član 9

Administrativne poslove Komisije za stipendiranje obavlja Gradska uprava Zaječar - Odeljenje za privredu i društvene delatnosti.

Član 10

Studentu se odobrava isplata stipendije za vreme trajanja redovne nastave na visokoškolskoj ustanovi na kojoj studira.

Korisnik stipendije je dužan da najkasnije do 30. novembra svake godine, podnese Komisiji za stipendiranje dokaz o upisu semestra naredne godine studija.

Student ima pravo na stipendiju dok ne izgubi (obnovi) godinu školovanja.

U slučaju mirovanja godine, student ne prima stipendiju za tu godinu, a naredne školske godine nakon mirovanja, student nastavlja sa primanjem stipendije, uz dokaz o upisanom zimskom semestru odgovarajuće godine studija.

Član 11

Iznos stipendije za svaku školsku godinu utvrđuje Komisija za stipendiranje, u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu grada Zaječara i broja korisnika stipendija.

Stipendije se isplaćuju u 10 mesečnih rata, odnosno u 5 rata za završnu godinu studija sa neparnim brojem semestara, počev od oktobra meseca tekuće školske godine.

Stipendija se ne isplaćuje za juli i avgust mesec.

Član 12

Korisnicima stipendije koji školsku godinu završe sa prosečnom ocenom 8,50 i preko 8,50 odobrava se na ime nagrade, isplata jednomesečnog iznosa stipendije.

Član 13

Korisnik stipendije je dužan da, po završenom školovanju, dostavi Komisiji za stipendiranje uverenje o diplomiranju, u roku od 30 dana od dana diplomiranja.

Član 14

Korisnik stipendije koji je završio visokoškolsku ustanovu, a ne ostvari pravo na zaposlenje na teritoriji grada Zaječara u roku od 6 meseci od dana diplomiranja, oslobađa se vraćanja stipendije u celosti.

Pravo iz prethodnog stava gubi se, ukoliko korisnik stipendije ne prihvati ponuđeni posao na teritoriji grada Zaječara.

Član 15

Korisnik stipendije gubi pravo na stipendiju u sledećim slučajevima:

- ako izgubi (obnovi) godinu,

- ako ne ostvari prosek na osnovu koga mu je dodeljena stipendija (za deficitarna zanimanja i studente bez roditeljskog staranja najniži 7,50 iz prethodnih godina, a za nedeficitarna najniži 8,50 iz prethodnih godina),

- ako samovoljno napusti studije ili promeni visokoškolsku ustanovu, odnosno smer visokoškolske ustanove određen Ugovorom o stipendiranju,

- ako do 30. novembra tekuće godine, ne podnese Komisiji za stipendiranje dokaz o upisu zimskog semestra naredne godine studija.

Član 16

Ako korisnik stipendije trajno izgubi pravo na stipendiju iz neopravdanih razloga, obavezan je na povraćaj primljene stipendije u celosti.

Gradsko veće Grada Zaječara u svakom konkretnom slučaju utvrđuje da li je osnov za gubitak prava na stipendiju nastao iz neopravdanih razloga, a na predlog Komisije za stipendiranje studenata Grada Zaječara.

Član 17

Sredstva za isplatu stipendija obezbeđuju se iz:

- budžeta grada Zaječara;

- donacija, priloga i sponzorstva domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica;

- drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 18

Na postupke započete do dana stupanja na snagu ove Odluke, primenjuju se propisi po kojima su započeti.

Član 19

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o stipendiranju studenata opštine Zaječar ("Službeni list opština: Boljevac, Bor, Zaječar, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin i Sokobanja", broj 19/02 i 23/02).

Član 20

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".