ODLUKA
O USVAJANJU GODIŠNJEG PLANA UPOTREBE VOJSKE SRBIJE I DRUGIH SNAGA ODBRANE U MULTINACIONALNIM OPERACIJAMA U 2010. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 44/2010)

1. Usvaja se Godišnji plan upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2010. godini, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

GODIŠNJI PLAN
UPOTREBE VOJSKE SRBIJE I DRUGIH SNAGA ODBRANE U MULTINACIONALNIM OPERACIJAMA U 2010. GODINI

 

I NAZIV PLANIRANIH MULTINACIONALNIH OPERACIJA

Na osnovu člana 7. st. 2. i 3. Zakona o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 88/09) planirana je upotreba Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u 2010. godini u sledećim multinacionalnim operacijama:

1. Ministarstvo odbrane:

1) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo - MONUC;

2) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liberiji - UNMIL;

3) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Obala Slonovače - UNOCI;

4) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Čad i Centralnoafričkoj Republici - MINURCAT;

5) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liban - UNIFIL;

6) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Kipar - UNFICYP.

2. Ministarstvo unutrašnjih poslova:

1) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liberiji - UNMIL;

2) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Haiti - MINUSTAH.

II MANDAT PLANIRANIH MULTINACIONALNIH OPERACIJA

1. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo - MONUC uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1279 od 30. novembra 1999. godine. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1906 (2009) mandat misije produžen je do 31. maja 2010. godine.

2. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liberiji - UNMIL uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1509 od 19. septembra 2003. godine. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1885 (2009) mandat misije produžen je do 30. septembra 2010. godine.

3. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Obala Slonovače - UNOCI uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1528 od 27. februara 2004. godine. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1911 od 28. januara 2010. godine mandat misije produžen je do 31. maja 2010. godine.

4. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Čad i Centralnoafričkoj Republici - MINURCAT uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1778 od 25. septembra 2007. godine. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1903 od 12. marta 2010. godine mandat misije produžen je do 15. maja 2010. godine.

5. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liban - UNIFIL uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 425 od 19. marta 1978. godine i Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 426 od 19. marta 1978. godine. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1884 od 27. avgusta 2009. godine mandat misije produžen je do 31. avgusta 2010. godine.

6. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Kipar - UNFICYP uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 186 u martu 1964. godine na liniji razdvajanja sukobljenih strana Grka i Turaka. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1898 od 14. decembra 2009. godine mandat misije produžen je do 15. juna 2010. godine.

7. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Haiti - MINUSTAH uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1542 od 30. aprila 2004. godine. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1892 mandat misije produžen je do 15. oktobra 2010. godine.

III PREGLED MULTINACIONALNIH OPERACIJA ČIJE JE IZVRŠAVANJE U TOKU SA OCENOM STANJA

1. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo - MONUC

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učestvuju u MONUC od 7. marta 2003. godine, sa medicinskim timom za evakuaciju vazdušnim putem (AMET). Medicinski tim se angažuje na period od šest meseci. U sastavu tima nalaze se dva lekara i četiri medicinska tehničara, koji obrazuju dva podtima za medicinsku evakuaciju vazdušnim putem povređenih i obolelih pripadnika misije. Medicinski tim je stacioniran u Kinšasi.

Trenutno se u MONUC nalazi 14. AMET, koji je u zonu operacije upućen 17. februara 2010. godine, sa planom povratka 17. avgusta 2010. godine. U 2010. godini planirane su dve rotacije (zamene) AMET, kao i angažovanje dva štabna oficira.

Do sada je u MONUC bilo angažovano 78 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, od čega je 17 žena.

Situacija u Kinšasi je trenutno stabilna, bez elemenata ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

2. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liberiji - UNMIL

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učestvuju u UNMIL od 10. decembra 2003. godine, sa vojnim posmatračima. Trenutno su u UNMIL angažovana četiri vojna posmatrača.

Vojni posmatrači angažuju se sa mandatom u trajanju od godinu dana. U 2010. godini planirana je jedna rotacija (zamena) od četiri vojna posmatrača. Do sada su u UNMIL bila angažovana 34 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vojni posmatrači angažovani su na obavljanju zadataka patroliranja, kontroli i sprečavanju ilegalne trgovine i implementaciji mirovnog sporazuma.

Ministarstvo unutrašnjih poslova učestvuje u UNMIL od aprila 2004. godine, u sklopu policijskog dela misije. Trenutno je u misiji angažovano šest policijskih službenika.

Policijski službenici angažuju se sa mandatom u trajanju od godinu dana. U 2010. godini planirana je rotacija (zamena) šest policijskih službenika. Do sada je u UNMIL bilo angažovano 30 policijskih službenika, od čega su četiri žene.

Rad policijskih službenika u misiji sastoji se od savetovanja, nadgledanja rada i treninga policijskih službenika Nacionalne policije Liberije.

Situacija u Republici Liberiji je stabilna, bez elemenata ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije.

3. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Obala Slonovače - UNOCI

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učestvuju u UNOCI od 1. maja 2004. godine sa vojnim posmatračima. Trenutno su u UNOCI angažovana četiri vojna posmatrača.

Vojni posmatrači se angažuju sa mandatom u trajanju od godinu dana. U 2010. godini planirana je jedna rotacija (zamena) sa tri vojna posmatrača. Do sada je u UNOCI bilo angažovano 18 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vojni posmatrači angažovani su na kontroli popisa stanovništva, pripremi za predstojeće izbore, sprečavanju ilegalne trgovine i obavljanju redovnih zadataka patroliranja.

Situacija u Republici Obala Slonovače je stabilna, bez elemenata ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

4. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Čad i Centralnoafričkoj Republici - MINURCAT

Odlukom o učešću profesionalnih pripadnika sanitetske službe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u sastavu norveškog kontingenta u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Republici Čad i Centralnoafričkoj Republici (MINURCAT), ("Službeni glasnik RS", broj 44/09), koju je donela Narodna skupština Republike Srbije, sanitetski timovi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani su u MINURCAT u sastavu norveške poljske bolnice, od juna 2009. godine do kraja maja 2010. godine. Trenutno su u MINURCAT angažovana tri štabna oficira, dok je 17 medicinskih lica završilo svoje angažovanje. Tri štabna oficira završiće svoje angažovanje do 25. maja 2010. godine.

U 2010. godini planira se angažovanje sanitetskog tima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, do 15 lica.

Do sada je u MINURCAT bilo angažovano 27 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, od čega je šest žena.

Situacija u Republici Čad je trenutno nestabilna, ali bez elemenata ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

5. Mirovna misija Ujedinjenih nacija u Republici Haiti - MINUSTAH

Ministarstvo unutrašnjih poslova učestvuje u MINUSTAH od marta 2008. godine, u sklopu policijskog dela misije. Trenutno je u misiji angažovano pet policijskih službenika.

Policijski službenici se angažuju sa mandatom u trajanju od godinu dana. U 2010. godini planirana je rotacija (zamena) pet policijskih službenika. Do sada je u MINUSTAH bilo angažovano pet policijskih službenika.

Rad policijskih službenika u misiji sastoji se od savetovanja, nadgledanja rada i treninga policijskih službenika Nacionalne policije Haitija.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je u januaru 2010. godine, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Republiku Haiti, doneo Odluku o povećanju policijske komponente MINUSTAH za 1500 lica.

Na osnovu Odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, pored angažovanja pet policijskih službenika, planira angažovanje 25 pripadnika Žandarmerije u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Republici Haiti, u sastavu kontingenta Karabinjera Republike Italije (formirana policijska jedinica). Mandat jedinice sastojao bi se od podrške održavanju javnog reda i mira u Republici Haiti u saradnji sa ostalim policijskim jedinicama na terenu, kao i obezbeđenja lica i objekata u misiji.

Situacija u Republici Haiti je trenutno nestabilna, usled razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju 11. januara 2010. godine, ali bez elemenata ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

IV MULTINACIONALNE OPERACIJE ČIJE SE IZVRŠAVANJE PLANIRA U 2010. GODINI

1. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liban - UNIFIL

Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liban je, u skladu sa važećim mandatom, angažovana na održavanju prekida vatre između zaraćenih strana, verifikaciji povlačenja Izraelskih odbrambenih snaga i pomoći libanskoj vladi da efektivno preuzme vlast na sopstvenoj teritoriji. Svoje zadatke UNIFIL izvršava posredovanjem između strana u sukobu i nakon sukoba, osmatranjem, patroliranjem i izveštavanjem o neprijateljstvima. Pored toga, UNIFIL neprekidno pomaže stanovništvu u normalizaciji životnih uslova, podrškom sprovođenja humanitarnih operacija i podrškom uspostavljanja vladavine prava.

U 2010. godini Ministarstvo odbrane planira angažovanje Vojske Srbije u UNIFIL, u okviru španskog kontingenta sa kapacitetima od tri štabna oficira i dva oficira za civilno-vojnu saradnju.

2. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Kipar - UNFICYP

Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Kipar je, u skladu sa važećim mandatom, angažovana na sprečavanju obnove sukoba između kiparskih Grka i Oružanih snaga Republike Turske i uspostavljanju i održavanju vladavine prava. Zbog nepostojanja političkog sporazuma za rešavanje kiparskog problema mandat misije se periodično produžava rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Zadatak snaga Ujedinjenih nacija je nadgledanje linije razdvajanja između sukobljenih snaga i pružanje podrške u sprovođenju humanitarnih operacija.

Ministarstvo odbrane u 2010. godini planira angažovanje Vojske Srbije u UNFICYP, u okviru mađarskog kontingenta sa kapacitetima štabnih oficira i podoficira do sedam lica i samostalno angažovanje dva vojna posmatrača.

V CILJEVI KOJI SE POSTIŽU UPOTREBOM VOJSKE SRBIJE U MULTINACIONALNIM OPERACIJAMA U 2010. GODINI

Odredbama člana 5. tačka 4. Zakona o odbrani ("Službeni glasnik RS", br. 116/07, 88/09, 88/09 - dr. zakon i 104/09 - dr. zakon), propisano je da se odbrana zemlje ostvaruje učešćem u multinacionalnim operacijama. Takođe, učešćem u multinacionalnim operacijama ispunjavaju se međunarodno prihvaćene obaveze, koje proizilaze iz članstva Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama.

Učešće Vojske Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, Evropske unije i međunarodnim bezbednosnim snagama je važan element spoljne politike Republike Srbije koji uveliko doprinosi da se Republika Srbija u odnosima sa državama članicama Evropske unije i Partnerstva za mir tretira kao ravnopravni partner, koji aktivno doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u svetu.

Članstvo Republike Srbije u Partnerstvu za mir otvara dodatne mogućnosti za njeno aktivnije uključivanje u multinacionalne operacije pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, Republika Srbija potvrđuje interes i nameru da konkretno doprinese svetskoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti i poštovanju međunarodnog prava i mira.

Učešćem u multinacionalnim operacijama, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova stiču nova iskustva i imaju priliku da tokom izvršavanja administrativnih delatnosti stiču znanja u primeni najnovijih tehnologija i elektronskog poslovanja. Pored toga, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova upoznaju se sa standardizovanim policijskim procedurama, čime se u perspektivi olakšava integrisanje naše policije u međunarodnu policijsku saradnju i prilagođavanje načina rada svetskim standardima.

VI RASPOLOŽIVE SNAGE I MATERIJALNA I FINANSIJSKA SREDSTVA ZA UČESTVOVANJE U MULTINACIONALNIM OPERACIJAMA U 2010. GODINI

Godišnjim planom upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2010. godini planirano je učešće u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija do 98 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i do 36 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspolažu adekvatno obučenim ljudstvom za učešće u multinacionalnim operacijama, prema dinamici i strukturi Godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2010. godini. Takođe, svi službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, koji se upućuju u multinacionalne operacije, prethodno su završili obuku, adekvatno su pripremljeni i dobrovoljno su se javili za učešće.

Za realizaciju Godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2010. godini potrebna su finansijska sredstva u iznosu od 201.410.000,00 dinara, koja su obezbeđena Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2010. godinu u okviru razdela Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova.