ODLUKA
O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 12/2010)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine (u daljem tekstu: naknada) na teritoriji grada Kraljeva, utvrđuju obveznici, visina, rokovi, način plaćanja naknade, kao i način korišćenja sredstava od naknade, a radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti grada Kraljeva u oblasti zaštite i unapređivanja životne sredine.

Član 2

Naknadom za zaštitu i unapređivanje životne sredine u smislu odredaba ove odluke, (u daljem tekstu: naknada) podrazumeva se novčani iznos, koji obveznici plaćaju na ime unapređenja i zaštite životne sredine.

Sredstva obezbeđena od naknade su prihod budžeta Grada Kraljeva, i uplaćuju se na račun propisan za uplatu naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine i koristiće se za finansiranje programa i projekata u oblasti zaštite životne sredine saglasno Odluci o budžetskom fondu za zaštitu životne sredine grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 24/09).

Član 3

Kriterijumi za utvrđivanje naknade su:

1. površina za korišćenje stambenih i poslovnih zgrada kao i zemljišta za obavljanje redovne delatnosti (u daljem tekstu: nepokretnost) i

2. prihod od obavljanja aktivnosti koje utiču na životnu sredinu.

Član 4

Obveznici plaćanja naknade su:

1) vlasnici odnosno zakupci stambenog prostora-korisnici,

2) vlasnici odnosno zakupci poslovnog prostora-korisnici,

3) vlasnici odnosno zakupci zemljišta za obavljanje redovne delatnosti i

4) pravna lica i preduzetnici čija aktivnost utiče na životnu sredinu u skladu sa Uredbom o obavljanju aktivnosti koje utiču na životnu sredinu Vlade Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 109/09).

Član 5

Pod stambenim prostorom u smislu odredaba ove odluke smatra se površina stana, porodične stambene zgrade, pomoćni objekat-ostava, garaža i sl. odnosno kuće za odmor i rekreaciju, koja predstavlja osnov za utvrđivanje poreza za imovinu.

Pod poslovnim prostorom u smislu odredaba ove odluke smatra se površina prostora u kome se obavlja poslovna delatnost, koja predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu.

Pod zemljištem za obavljanje redovne delatnosti u smislu odredaba ove odluke smatra se površina zemljišta koje pravna lica i preduzetnici koriste za obavljanje redovne delatnosti, a koja predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu.

Pod aktivnostima koje utiču na životnu sredinu u smislu ove odredbe smatraju se aktivnosti utvrđene Uredbom iz člana 4. tačka 4. ove Odluke, a odnose se na projekte za koje je obavezna procena uticaja na životnu sredinu, odnosno za koje se može zahtevati procena uticaja.

Član 6

Visina naknade po osnovu korišćenja nepokretnosti utvrđuje se mesečno prema površini i to:

1) za stambeni prostor 0,50 dinara po m2,

2) za pomoćni prostor 0,10 dinara po m2,

3) za poslovni prostor 1,00 dinar po m2 i

4) za zemljište za obavljanje redovne delatnosti 0,50 dinar po m2.

Ako se na zemljištu za obavljanje redovne delatnosti nalazi poslovni prostor, naknada se utvrđuje prema ukupnoj površini zemljišta, uključujući i površinu poslovnog prostora.

Član 7

Visina naknade po osnovu obavljanja aktivnosti iznosi 0,40% na godišnjem nivou.

Prihod iz stava 1. ovog člana je iznos koji pravno lice, odnosno preduzetnik, ostvari od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu.

Ukoliko pravno lice, odnosno preduzetnik, obavlja aktivnosti na teritoriji više jedinica lokalne samouprave, naknada se utvrđuje srazmerno ostvarenom prihodu na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj se aktivnosti obavljaju.

Član 8

Vlasnicima, odnosno zakupcima stambenog prostora naknada se utvrđuje posebnim rešenjem.

Vlasnicima, odnosno zakupcima poslovnog prostora i zemljišta za obavljanje redovne delatnosti naknada se utvrđuje posebnim rešenjem.

Pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju aktivnosti koje utiču na životnu sredinu, naknada se utvrđuje posebnim rešenjem.

Utvrđivanje i naplatu naknade iz stava 1. i 2. ovog člana vrši odeljenje nadležno za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda shodno primenom odredaba zakona kojim se utvrđuje poreski postupak, odnosno Odeljenje za poresku administraciju.

Bazu podataka o pravnim licima i preduzetnicima iz stava 3. ovog člana vodi i ažurira Odsek za zaštitu životne sredi­ne i blagovremeno dostavlja Odeljenju za poresku administraciju.

Član 9

Ako je jedno lice obveznik plaćanja naknada po više osnova utvrđenih članom 6. i 7. ove Odluke, najviši iznos naknade koju taj obveznik plaća ne može biti veći od 0,40% ostvarenog prihoda na godišnjem nivou.

Član 10

Obračun naknade se vrši na godišnjem nivou, a plaća se u jednakim tromesečnim ratama u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Odeljenje za lokalnu poresku administraciju vrši akontaciono zaduženje za svaku kalendarsku godinu, a konačnim rešenjem se utvrđuje ukupna godišnja obaveza.

Obveznik naknade je dužan da podnese prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu naknade Gradskoj upravi - Odeljenje za poresku administraciju najkasnije do 31. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje naknade, odnosno u roku od 15 dana od dana početka obavljanja aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu.

Naknade će se uplaćivati na namenski račun javnih prihoda. Obrazac prijave za naknadu dat je u prilogu ove odluke.

Obveznik naknade dužan je da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom organu u roku propisanom ovom odlukom, a najkasnije u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Ako obveznik naknade ne podnese prijavu, naknada će se utvrditi na osnovu podataka kojima raspolaže nadležni organ ili putem inspekcijske kontrole, u skladu sa zakonom i propisima donetim na osnovu zakona.

Član 11

Naknada iz člana 6. i 7. ove odluke je namensko primanje Budžetskog fonda saglasno Odluci o Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 24/09).

Sredstva od naknade, ostvarena u skladu sa odredbama ove odluke, koriste se namenski za zaštitu i unapređivanje životne sredine prema usvojenim programima korišćenja sredstava Budžetskog fonda, odnosno lokalnim akcionim i sanacionim planovima, u skladu sa strateškim dokumentima koji se donose na osnovu zakona.

Dokumenti iz prethodnog stava ovog člana obuhvataju: podsticajne, preventivne i sanacione programe i planove, programe i planove praćenja stanja životne sredine, programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji grada Kraljeva, naučno-istraživačke programe i planove, obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine, informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine i troškove realizacije istih.

Član 12

Sredstva Budžetskog fonda iz člana 2. ove odluke koriste se na osnovu utvrđenog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda koji, za svaku kalendarsku godinu donosi Gradsko veće grada Kraljeva na predlog Odeljenja za inspekcijske poslove - Odsek za zaštitu životne sredine.

Na osnovu programa iz stava 1. ovog člana gradonačelnik grada Kraljeva, na predlog odeljenja nadležnog za poslove zaštite životne sredine, tromesečno utvrđuje prioritete za korišćenje sredstava budžetskog fonda.

Za realizaciju prioriteta iz stava 2. ovog člana gradonačelnik ili lice koje on ovlasti, zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava koji naročito sadrži:

1. sadržaj programa, odnosno projekta,

2. međusobna prava i obaveze ugovornih strana,

3. rokove za izvršenje ugovornih obaveza,

4. iznos sredstava i način plaćanja,

5. nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza.

Član 13

Izradu programa i projekata kao i nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza i realizacijom pojedinačnih programa i projekata vrši Odsek za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 14

Skupština grada Kraljeva, po potrebi, a najmanje jednom godišnje, razmatra izveštaj o realizaciji programa i projekata i utrošku sredstava za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Član 15

U pogledu načina utvrđivanja naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 16

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara do 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - preduzetnik, ako ne postupa u skladu sa odredbama člana 10. ove odluke, i ne podnese prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu naknade Gradskoj upravi - Odeljenju za poresku administraciju, najkasnije do 31. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje takse, odnosno u roku od 15 dana od dana početka obavljanja delatnosti koje utiču na životnu sredinu.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako ne postupa u skladu sa odredbama člana 10. Odluke i u propisanom roku ne prijavi postojanje osnova za plaćanje naknade i ne plati naknadu u roku predviđenom ovom odlukom.

Član 17

Na ovu odluku pribavljeno je mišljenje Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja br. 401-00-00699/2010-01 od 25.05.2010. godine.

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".

 

REPUBLIKA SRBIJA
GRAD KRALJEVO
Gradska uprava
Odeljenje za poresku administraciju

Obrazac PNŽS

 

 

 

 

 

 

PRIJAVA

NAKNADE ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE ZA AKTIVNOSTI ČIJE OBAVLJANJE UTIČE NA ŽIVOTNU SREDINU

I PODACI O OBVEZNIKU

1. Naziv (preduzeća, radnje) ________________________________________________________

2. PIB ____________ Matični broj (preduzeća, radnje) ____________________________________

3. Adresa (sedište): Mesto _______________________ ul. ____________ br. ________________

Sprat ________ stan/lok ________ tel. ______________ e - mail ___________________________

4. Podaci o odgovornom licu / vlasniku radnje

4.1. Ime i prezime __________________________________ JMBG ________________________

4.2. Adresa:

Mesto __________________________ ul. __________________________________ br. _______

Sprat _______ stan ______ tel. _____________ E-maiI __________________________________

5. Osoba za kontakt _______________________________________ tel. _____________________

Aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu po Uredbi Vlade ("Službeni glasnik RS", br. 109/09)

kapacitet po Uredbi Vlade
("Službeni glasnik RS", br. 109/09)

Ostvareni prihod u prethodnoj godini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAPOMENA:
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Pod krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljujem da su podaci uneti u prijavi potpuni i tačni.

Dana ________________

 

M.P.

 

 

 

 

 

 

PODNOSILAC PRIJAVE

 

 

 

 

 

*Prijava se podnosi nadležnom Odeljenju za poresku administraciju - Gradske uprave grada Kraljeva a za projekte za koje je obavezna odnosno za koje se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu shodno naznačenoj Uredbi.