PRAVILNIK

O USLOVIMA U POGLEDU STRUČNOG KADRA I NAČINU IZDAVANJA I ODUZIMANJA LICENCE ZA OBAVLJANJE ENERGETSKIH DELATNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 117/2005, 40/2006, 44/2006 - ispr. i 44/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi u pogledu stručnog kadra za obavljanje poslova tehničkog rukovođenja u energetskim objektima, odnosno za obavljanje poslova na održavanju objekata za transport i distribuciju prirodnog gasa i rukovaoce u tim objektima, način izdavanja i oduzimanja licence za obavljanje energetske delatnosti, način vođenja registra izdatih i oduzetih licenci.

Član 2

Licencu za obavljanje energetske delatnosti pribavljaju pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: energetski subjekt) pre otpočinjanja obavljanja energetske delatnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje obavljanje energetskih delatnosti (u daljem tekstu: Zakon) i ovim pravilnikom.

Energetski subjekt pribavlja licencu za svaku energetsku delatnost posebno.

II BLIŽI USLOVI U POGLEDU STRUČNOG KADRA

Član 3

Radi pribavljanja licence za obavljanje delatnosti proizvodnje električne energije, proizvodnje toplotne energije u elektranama-toplanama, prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom, distribuciju električne energije i upravljanja distributivnim sistemom za električnu energiju, proizvodnje toplotne energije, distribucije toplotne energije, upravljanje distributivnim sistemom za toplotnu energiju, proizvodnju derivata nafte, transport nafte naftovodima, transport derivata nafte produktovodima, skladištenja nafte i derivata nafte, skladištenja prirodnog gasa i upravljanja skladištem prirodnog gasa, energetski subjekt mora imati najmanje dva zaposlena lica za obavljanje poslova tehničkog rukovođenja procesom rada sa visokom školskom spremom odgovarajuće tehničke, odnosno tehnološke struke sa najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima tehničkog rukovođenja.

Radi pribavljanja licence za obavljanje delatnosti transporta i upravljanja transportnim sistemom prirodnog gasa, distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom za prirodni gas energetski subjekt mora da ispunjava uslove utvrđene Pravilnikom o uslovima koji mora da ispunjava energetski subjekt za transport i distribuciju prirodnog gasa u pogledu stručnog kadra ("Službeni glasnik RS", broj 93/05).

III NAČIN IZDAVANJA LICENCE

Član 4

Licenca se izdaje rešenjem koje donosi Agencija za energetiku Republike Srbije (u daljem tekstu: Agencija), po zahtevu energetskog subjekta, i to za sledeće delatnosti:

1) proizvodnju električne energije ukupne instalisane snage preko 1 MW;

2) proizvodnju električne i toplotne energije u elektranama-toplanama (kombinovanim procesima proizvodnje) instalisane snage preko 1 MW;

3) prenos električne energije;

4) upravljanje prenosnim sistemom;

5) organizovanje tržišta električne energije;

6) trgovinu električnom energijom radi snabdevanja tarifnih kupaca;

7) distribuciju električne energije;

8) upravljanje distributivnim sistemom za električnu energiju;

9) trgovinu na malo električnom energijom za potrebe tarifnih kupaca;

10) trgovinu električnom energijom na tržištu električne energije;

11) proizvodnju derivata nafte;

12) transport nafte naftovodima;

13) transport derivata nafte produktovodima;

14) skladištenje nafte i derivata nafte;

15) trgovinu naftom i derivatima nafte;

15a) trgovinu na malo derivatima nafte (stanice za snabdevanje gorivom motornih vozila.);

16) transport prirodnog gasa;

17) upravljanje transportnim sistemom za prirodni gas;

18) skladištenje prirodnog gasa;

19) upravljanje skladištem prirodnog gasa;

20) distribuciju prirodnog gasa;

21) upravljanje distributivnim sistemom za prirodni gas;

22) trgovinu na malo prirodnim gasom za potrebe tarifnih kupaca;

23) trgovinu prirodnim gasom radi snabdevanja tarifnih kupaca;

24) trgovinu prirodnim gasom na slobodnom tržištu.

Za obavljanje delatnosti proizvodnje toplotne energije, distribucije toplotne energije, upravljanja distributivnim sistemom za toplotnu energiju i trgovinu toplotnom energijom za potrebe tarifnih kupaca licenca se izdaje rešenjem organa jedinice lokalne samouprave (u daljem tekstu: nadležni organ), određenog propisom jedinice lokalne samouprave.

Član 5

Zahtev za izdavanje licence za obavljanje energetske delatnosti podnosi se Agenciji na obrascu P-1, odnosno nadležnom organu na obrascu P-2.

Obrasci P-1 i P-2 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo. Obrasci iz stava 1. ovog člana sadrže naročito:

1) opšte podatke o podnosiocu zahteva;

2) spisak energetskih objekata sa osnovnim tehničkim karakteristikama;

3) podatke o ispunjenosti uslova u pogledu stručnog kadra za obavljanje tehničkog rukovođenja, odnosno uslova u pogledu broja i stručne osposobljenosti za obavljanje energetske delatnosti.

Podatke iz stava 3. tač. 2) i 3) ovog člana, energetski subjekti daju na obrascima P-1 i P-2 za energetske objekte koje koriste u obavljanju delatnosti za koju podnose zahtev za izdavanje licence.

Član 6

Uz zahtev iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika energetski subjekt prilaže dokaze o ispunjavanju uslova u pogledu stručnog kadra i drugih zakonom propisanih uslova, i to:

1) izveštaj nadležnog inspektora o ispunjavanju uslova u pogledu stručnog kadra;

2) izvod iz domaćeg registra, akt o osnivanju i statut, ako ga energetski subjekt ima, s tim što energetski subjekt koji obavlja energetsku delatnost od opšteg interesa po osnovu poveravanja ili koncesije, prilaže i akt o poveravanju obavljanja te delatnosti, odnosno ugovor o koncesiji.

3) izveštaj nadležnog inspektora da energetski objekti, postrojenja, uređaji i instalacije koji su neophodni za obavljanje energetske delatnosti ispunjavaju uslove i zahteve utvrđene:

(1) tehničkim propisima;

(2) propisima o energetskoj efikasnosti;

(3) propisima o zaštiti od požara i eksplozija;

(4) propisima o zaštiti životne sredine.

Izveštaj inspektora iz tačke 3) ovog člana sadrži:

(1) inspekcijski nalaz o ispravnosti objekata, uređaja i postrojenja koji do dana podnošenja zahteva za izdavanje licence nisu stavljeni u funkciju obavljanja energetske delatnosti (novoizgrađeni objekti), odnosno objekata, uređaja i postrojenja koji nisu bili u funkciji obavljaljanja energetske delatnosti duže od godinu dana (u prekidu zbog rekonstrukcije, revitalizacije ili izvođenja drugih investicionih radova) - sačinjen na osnovu izvršene inspekcijske kontrole radi utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje licence, sa spiskom objekata čija je kontrola izvršena i zaključkom o ispunjenosti uslova za izdavanje licence;

(2) nalaz o ispravnosti objekata, uređaja i postrojenja u kojima su energetski subjekti obavljali energetske delatnosti do dana stupanja na snagu ovog pravilnika i čija je inspekcijska kontrola izvršena do dana podnošenja zahteva za izdavanje licence, sa spiskom objekata čija je kontrola izvršena i zaključkom o ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje licence;

(3) zaključak o ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje licence, za objekte, uređaje i postrojenja koji su do dana podnošenja zahteva bili u funkciji obavljanja energetske delatnosti, a čija inspekcijska kontrola nije izvršena u postupku utvrđivanja uslova za izdavanje licence, dat na osnovu dokumentacije i izveštaja energetskog subjekta o izvršenim poslovima na održavanju energetskih objekata, izvršenim revizijama, remontima, periodičnim ispitivanjima i drugim preduzetim merama sa ocenom stanja o obezbeđivanju sigurnosti i ispravnosti energetskih objekata, sa spiskom tih objekata, potpisanog i overenog od strane odgovornog lica energetskog subjekta. Dokumentacija i izveštaj energetskog subjekta čini sastavni deo izveštaja nadležnog inspektora.

4) Za proizvodnju tečnog naftnog gasa, pored uslova iz tač. 1, 2. i 3. ovog člana energetski subjekt dostavlja i dokaz da raspolaže sa rezervoarskim prostorom za tečni naftni gas kvaliteta u skladu sa standardima SRPS B.H2.130, SRPS B.H2.132, SRPS B.H2.134 i SRPS EN 589 minimalne ukupne zapremine od 3000 m3 u vlasništvu ili u zakupu za period trajanja licence.

5) Za trgovinu tečnim naftnim gasom, pored uslova iz tač. 1, 2. i 3. ovog člana energetski subjekt dostavlja i dokaz da raspolaže sa rezervoarskim prostorom za tečni naftni gas kvaliteta u skladu sa standardima SRPS B.H2.130, SRPS B.H2.132, SRPS B.H2.134 i SRPS EN 589 minimalne ukupne zapremine od 3000 m3 u vlasništvu ili u zakupu za period trajanja licence.

6) ekonomsko finansijsku dokumentaciju kojom podnosilac zahteva dokazuje da raspolaže finansijskim sredstvima neophodnim za obavljanje energetske delatnosti ili da ih može obezbediti u obimu potrebnom za obavljanje energetske delatnosti za koju podnosi zahtev za izdavanje licence, i to:

(1) podnosilac zahteva koji posluje dve ili više godina pre podnošenja zahteva za izdavanje licence prilaže:

a) potvrde poslovnih banaka o ostvarenom prometu i dnevnom prosečnom stanju sredstava na svim tekućim računima podnosioca zahteva za prethodne dve godine;

b) standardizovane izveštaje o bonitetu: BON-1 Potpuni izveštaj o pokazateljima za ocenu boniteta i BON-2 Izveštaj o finansijskom položaju i uspešnosti poslovanja, izdate od strane nadležnog organa, u skladu sa zakonom;

c) bilans stanja i bilans uspeha za prethodne dve godine;

(2) podnosilac zahteva koji posluje kraće od dve godine pre podnošenja zahteva za izdavanje licence prilaže:

a) potvrde poslovnih banaka o ostvarenom prometu i dnevnom prosečnom stanju sredstava na svim tekućim računima podnosioca zahteva od dana otvaranja tekućeg računa do dana podnošenja zahteva poslovnoj banci;

b) bilans stanja i bilans uspeha za prethodnu godinu, odnosno početni bilans stanja ukoliko otpočinje sa poslovanjem;

c) odgovarajući dokaz da može obezbediti finansijska sredstva u obimu potrebnom za obavljanje energetske delatnosti utvrđenom programom rada ili planom poslovanja, odnosno finansijskim planom podnosioca zahteva za godinu za koju podnosi zahtev za izdavanje licence (novčani deo osnovnog kapitala, potvrda poslovne banke da podnosiocu zahteva može staviti na raspolaganje neophodna finansijska sredstva ili druga sredstva obezbeđenja u visini planiranih aktivnosti);

7) akt nadležnog organa kojim se potvrđuje da članovi organa upravljanja i rukovođenja nisu bili pravnosnažno osuđeni za krivična dela u vezi sa obavljanjem privredne delatnosti.

Član 7

Uslovi za izdavanje licence utvrđeni Zakonom i ovim pravilnikom moraju biti ispunjeni za sve vreme važenja licence.

O ispunjenosti uslova iz stava 1. ovog člana imalac licence obaveštava Agenciju, odnosno nadležni organ, u skladu sa Zakonom.

Član 8

Dokazi iz člana 6. ovog pravilnika, prilažu se u originalu ili overenom prepisu, s tim što ti dokazi, osim osnivačkog akta, statuta, odluke ili drugog akta registrovanog u odgovarajućem domaćem registru, kao i ugovora o koncesiji, odnosno akta o poveravanju obavljanja energetske delatnosti od opšteg interesa, ne mogu biti stariji od šest meseci od dana podnošenja zahteva za izdavanje licence.

Ako energetski subjekt podnese više zahteva za izdavanje licence u okviru roka od 30 dana od dana prijema prvog zahteva, Agencija, odnosno nadležni organ može kao dokaze uz naknadno podnesene zahteve prihvatiti fotokopije već podnetih dokaza koji se odnose na ispunjenost uslova energetskog subjekta za izdavanje licence, pod uslovom da podnosilac zahteva uz naknadno podnete zahteve podnese i pismenu izjavu da su originali ili overeni prepisi priloženi uz prvi zahtev.

Član 9

Agencija, odnosno nadležni organ, na osnovu priložene dokumentacije i podataka dostavljenih uz zahtev, proverava ispunjenost uslova propisanih Zakonom i ovim pravilnikom za obavljanje energetske delatnosti za koju se traži izdavanje licence i donosi rešenje kojim izdaje licencu ili odbija zahtev za izdavanje licence.

Ako je zahtev za izdavanje licence nepotpun ili ne sadrži sve potrebne podatke za ocenu ispunjenosti uslova Agencija, odnosno nadležni organ, o tome obaveštava podnosioca zahteva u roku od petnaest dana od dana podnošenja zahteva i određuje mu primeran rok za kompletiranje dokumentacije, odnosno otklanjanje nedostataka u podnetoj dokumentaciji.

U slučaju da podnosilac zahteva za izdavanje licence ne dostavi traženu dokumentaciju i podatke u ostavljenom roku, Agencija, odnosno nadležni organ će odbaciti zahtev.

Član 10

Rešenje iz člana 9. stav 1. ovog pravilnika Agencija, odnosno nadležni organ izdaje u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahteva za izdavanje licence.

Član 11

Rok važenja licence može se produžiti na zahtev energetskog subjekta.

Zahtev za produženje važenja licence podnosi se Agenciji, odnosno nadležnom organu najkasnije 30 dana pre isteka roka na koji je izdata licenca.

Član 12

Rešenje o izdavanju licence sadrži precizne podatke o energetskom subjektu kome se izdaje licenca (firma, sedište, matični broj, PIB i drugo), energetskoj delatnosti za koju se izdaje licenca, rok važenja licence i druge podatke u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.

Na osnovu rešenja o izdavanju licence imaocu licence izdaje se svečana isprava na kvalitetnom papiru.  

Član 13

Agencija, odnosno nadležni organ donosi akt o visini naknade za izdavanje licence istovremeno sa njenim izdavanjem, a najkasnije u roku od 30 dana od dana njenog izdavanja. Visina naknade utvrđuje se u skladu sa merilima i kriterijumima za utvrđivanje visine naknade koja se plaća za vreme važenja izdate licence, koje donosi Agencija, odnosno nadležni organ u skladu sa Zakonom.

Merila i kriterijumi iz stava 1. ovog člana objavljuju se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

IV NAČIN ODUZIMANJA LICENCE

Član 14

Licenca se može privremeno ili trajno oduzeti energetskom subjektu:

1) ako prestane da ispunjava jedan od uslova utvrđenih Zakonom i ovim pravilnikom,

2) ako Agencija, odnosno nadležni organ utvrdi da energetski subjekt cenu energije, odnosno usluga ne određuje u skladu sa tarifnim sistemom ili po propisanim cenama,

3) ako energetski subjekt ne održava energetske sisteme u ispravnom i bezbednom stanju i u skladu sa tehničkim propisima kojima se uređuju uslovi eksploatacije energetskih objekata,

4) ako se energetski subjekat ne pridržava drugih Zakonom propisanih uslova za obavljanje energetske delatnosti (ne obezbeđuje redovno snabdevanja tarifnih kupaca energijom, ne obezbeđuje razdvajanje računa u skladu sa Zakonom, ne obezbeđuje zaštitu kupaca u postupku rešavanja po njihovim zahtevima za priključenje ili se ne pridržava drugih propisanih obaveza).

Član 15

Agencija, odnosno nadležni organ, može energetskom subjektu da privremeno ili trajno oduzme licencu na predlog nadležnog inspektora ili po službenoj dužnosti.

Na osnovu predloga nadležnog inspektora Agencija, odnosno nadležni organ može oduzeti licencu u slučaju da energetski subjekat prestane da ispunjavanja uslove iz člana 6. tač. 1), 2) i 3) ovog pravilnika.

Predlog nadležnog inspektora za oduzimanje licence energetskom subjektu, iz stava 2. ovog člana, dostavlja se Agenciji, odnosno nadležnom organu sa izveštajem o izvršenom inspekcijskom nadzoru kojim se utvrđuju nedostaci i nepravilnosti zbog kojih se predlaže oduzimanje licence.

Član 16

Agencija, odnosno nadležni organ može po službenoj dužnosti doneti rešenje o oduzimanju licence energetskom subjektu koji prestane da ispunjava jedan od uslova iz člana 6. tač. 2), 4) i 5) ovog pravilnika, kao i kad u izvršavanju Zakonom utvrđenih ovlašćenja na praćenju primene tarifnih sistema, praćenju načina postupanja energetskog subjekta u pogledu razdvajanja računa, zaštite kupaca i u obavljanju drugih Zakonom utvrđenih poslova utvrdi da se energetski subjekt ne pridržava propisanih uslova u obavljanju energetske delatnosti.

Član 17

O privremenom oduzimanju licence Agencija, odnosno nadležni organ donosi rešenje kojim određuje rok u kome je energetski subjekt dužan da otkloni utvrđene nedostatke i nepravilnosti.

Rok iz stava 1. ovog člana ne može biti duži od 60 dana od dana uručenja rešenja o privremenom oduzimanju licence.

Član 18

Agencija, odnosno nadležni organ će trajno oduzeti licencu energetskom subjektu koji u ostavljenom roku ne postupi u skladu sa rešenjem o privremenom oduzimanju licence.

Član 19

O izdavanju, oduzimanju, odnosno privremenom oduzimanju licence Agencija obaveštava operatora prenosnog, operatora transportnog sistema, operatora distributivnog sistema, odnosno operatora skladišta prirodnog gasa, a ako se radi o energetskom subjektu koji obavlja energetske delatnosti iz člana 2. tačka 1) Zakona i operatora tržišta.

V REGISTAR LICENCI

Član 20

O izdatim i oduzetim licencama vodi se registar.

Registar vodi Agencija, odnosno nadležni organ na način i po postupku utvrđenim ovim pravilnikom.

Podaci iz registra su javni, osim komercijalnih i drugih poverljivih poslovnih podataka energetskog subjekta za koje su Agencija, odnosno nadležni organ, dužni da čuvaju tajnost, u skladu sa Zakonom, drugim zakonima i propisima.

Član 21

Uvid u registar obezbeđuje se u poslovnim prostorijama Agencije, odnosno nadležnog organa, a dostupnost podacima iz registra može se obezbediti i na elektronski ili drugi odgovarajući način.

Uvid u registar i davanje podataka o energetskom subjektu kome je izdata, odnosno oduzeta licenca, vrši sa na način i po postupku utvrđenim aktom Agencije, odnosno nadležnog organa kojim se uređuje postupanje sa poverljivim materijalima i podacima, odnosno način čuvanja tajnosti komercijalnih i drugih poverljivih poslovnih podataka energetskih subjekata.

Član 22

Registar sadrži sledeće podatke o izdatim i oduzetim licencama:

1) broj licence;

2) naziv energetskog subjekta, imaoca licence;

3) sedište energetskog subjekta;

4) vrstu energetske delatnosti za koju je licenca izdata;

5) vreme važenja licence;

6) podatke o broju i obrazovanju stručno osposobljenih izvršilaca kod imalaca licence;

7) podatke o raspolaganju finansijskim sredstvima imaoca licence, pribavljenim u skladu sa ovim pravilnikom;

8) prestanak, odnosno ponovni početak obavljanja delatnosti od strane imalaca licenci u skladu sa ovim pravilnikom;

9) podatke o prestanku važenja licence.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Energetski subjekti koji obavljaju energetske delatnosti pribaviće licencu za obavljanje tih energetskih delatnosti najkasnije u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika, saglasno Zakonu.

Član 24

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. januara 2006. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima u pogledu stručnog kadra i načinu izdavanja i oduzimanja licence za obavljanje energetskih delatnosti

("Sl. glasnik RS", br. 40/2006)

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika
o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima u pogledu stručnog kadra i načinu izdavanja i oduzimanja licence za obavljanje energetskih delatnosti

("Sl. glasnik RS", br. 44/2010)

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a počinje da se primenjuje 1. decembra 2010. godine.

 

Obrazac P-1

Zahtev za izdavanje licence za obavljanje energetske delatnosti

 

AGENCIJA ZA ENERGETIKU REPUBLIKE SRBIJE

ZAHTEV
ZA IZDAVANJE LICENCE ZA OBAVLJANJE ENERGETSKE DELATNOSTI

Opšte uputstvo:
Popuniti Glave I-VI uključujući i izjavu o istinitosti i ispravnosti podataka u ovom zahtevu i priloženim ispravama, te priložiti sve zahtevane dokaze

Podnosilac zahteva (naziv i sedište - za pravna lica; ime i adresa - za preduzetnike)

Prijemni pečat Agencije za energetiku Republike Srbije

Podnosim zahtev za izdavanje licence za obavljanje energetske delatnosti u skladu s odredbama Zakona o energetici ("Službeni glasnik", br. 84/04) i Pravilnika o uslovima i načinu izdavanja i oduzimanja licence za obavljanje energetske delatnosti

I

ENERGETSKA DELATNOST

Uputstvo: Dozvoljeno je zaokružiti redni broj samo jedne energetske delatnosti. Za svaku energetsku delatnost podnosi se zaseban zahtev.

Redni broj

Energetska delatnost

1.

Proizvodnja električne energije ukupne instalisane snage 1MW ili više

2.

Proizvodnja toplotne energije u elektranama-toplanama (kombinovanim procesima proizvodnje)

3.

Prenos električne energije

4.

Upravljanje prenosnim sistemom

5.

Organizovanje tržišta električne energije

6.

Trgovina električnom energijom radi snabdevanja tarifnih kupaca

7.

Distribucija električne energije

8.

Upravljanje distributivnim sistemom za električnu energiju

9.

Trgovina na malo električnom energijom za potrebe tarifnih kupaca

10.

Trgovina električnom energijom na tržištu električne energije

11.

Proizvodnja derivata nafte

12.

Transport nafte naftovodima

13.

Transport derivata nafte produktovodima

14.

Skladištenje nafte i derivata nafte

15.

Trgovina naftom i derivatima nafte

15a)

Trgovina na malo derivatima nafte (stanice za snabdevanje gorivom motornih vozila)

16.

Transport prirodnog gasa

17.

Upravljanje transportnim sistemom za prirodni gas

18.

Skladištenje prirodnog gasa

19.

Upravljanje skladištem prirodnog gasa

20.

Distribucija prirodnog gasa

21.

Upravljanje distributivnim sistemom za prirodni gas

22.

Trgovina na malo prirodnim gasom za potrebe tarifnih kupaca

23.

Trgovina prirodnim gasom radi snabdevanja tarifnih kupaca

24.

Trgovina prirodnim gasom na slobodnom tržištu

 

II

OPŠTI PODACI O PODNOSIOCU ZAHTEVA

Naziv

 

Sedište

 

Adresa

 

Matični broj

 

PIB

 

Telefon

 

Faks

 

Elektronska pošta (e-mail)

 

Odgovorno lice

Ime

 

Prezime

 

Adresa

 

Broj izvoda iz domaćeg registra privrednih subjekata

 

Energetske delatnosti podnosioca zahteva za koje poseduje licencu

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

6.

 

7.

 

8.

 

9.

 

10.

 

Ostale neenergetske delatnosti podnosioca zahteva

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

 

III

SPISAK ENERGETSKIH OBJEKATA SA OSNOVNIM TEHNIČKIM PODACIMA

Uputstvo: Glava III se ne popunjava za delatnosti pod rednim brojem 5, 6, 9, 10, 22, 23 i 24 Glave I

III-1 PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE UKUPNE INSTALISANE SNAGE 1 MW ILI VIŠE/PROIZVODNJA TOPLOTNE ENERGIJE U ELEKTRANAMA-TOPLANAMA
(za delatnosti pod rednim brojem 1 i 2 Glave I)

III-1.1 HIDROELEKTRANE

Elektrana:

Mesto:

Tip HE: (prot., akumulac., reverzibilna, pumpna)

Reka:

Redni broj

Naziv

Jedinica

Elektrana

Agregat

1

Ukupan broj/Oznaka agregata

 

 

A1

A2

 

 

2

Generatorski rad

 

 

 

 

 

2.1

Instalisani protok elektrane/agregata

(m3/h)

 

 

 

 

 

2.2

Instalisana snaga elektrane/agregata

(MW)

 

 

 

 

 

2.3

Tehnički minimum elektrane/agregata

(MW)

 

 

 

 

 

3

Pumpni rad

 

 

 

 

 

3.1

Instalisani protok pumpanja elektrane/pumpe

(m3/h)

 

 

 

 

 

3.2

Instalisana snaga elektrane/pumpe

(MW)

 

 

 

 

 

4

Akumulacija

 

 

 

 

 

4.1

Korisna zapremina akumulacije

(106m3)

 

 

 

 

 

4.2

Maksimalna kota akumulacije

(mnm)

 

 

 

 

 

4.3

Minimalna kota akumulacije

(mnm)

 

 

 

 

 

4.4

Kota donje vode

(mnm)

 

 

 

 

 

5

Ograničenja

 

 

 

 

 

5.1

Zahtev za navodnjavanjem

(m3/h)

 

 

 

 

 

5.2

Biološki minimum

(m3/h)

 

 

 

 

 

6

Očekivana godišnja proizvodnja

(MWh)

 

 

 

 

 

7

Očekivano godišnje pumpanje

(MWh)

 

 

 

 

 

8

Godina puštanja u pogon

 

 

 

 

 

 

9

Godina revitalizacije

 

 

 

 

 

 

III-1.2 TERMOELEKTRANE

Elektrana:

Mesto:

Redni broj

Naziv

Jedinica

Elektrana

Agregat

1

Ukupan broj/Oznaka agregata

 

 

A1

A2

 

 

2

Nominalna snaga na generatoru

(MW)

 

 

 

 

 

3

Nominalna snaga na pragu prenosa

(MW)

 

 

 

 

 

4

Minimalna snaga na generatoru

(MW)

 

 

 

 

 

5

Minimalna snaga na pragu prenosa

(MW)

 

 

 

 

 

6

Sopstvena potrošnja

%

 

 

 

 

 

7

Specifični utrošak toplote

(kJ/kWh))

 

 

 

 

 

8

Stepen iskorišćenja na generatoru

 

 

 

 

 

 

9

Stepen iskorišćenja na pragu prenosa

 

 

 

 

 

 

10

Osnovno gorivo

 

 

 

 

 

 

11

Toplotna moć osnovnog goriva

(kJ/kg, m3...)

 

 

 

 

 

12

Emisija CO2

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

13

Emisija CO

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

(mg/m3)*

 

 

 

 

 

14

Emisija NOx (NO2)

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

(mg/m3)*

 

 

 

 

 

15

Emisija CO2

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

(mg/m3)*

 

 

 

 

 

16

Emisija čestica

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

(mg/m3)*

 

 

 

 

 

17

Pomoćno gorivo

 

 

 

 

 

 

18

Godina puštanja u pogon

 

 

 

 

 

 

19

Godina revitalizacije

 

 

 

 

 

 

* suvi gas, normalni uslovi, referentni kiseonik

 

III-1.3a ELEKTRANE-TOPLANE (KOMBINOVANI PROCESI PROIZVODNJE) - Opšti podaci

Elektrana:

Kombinovani režim rada

Kondenzacioni režim rada

Mesto:

Toplota+para+
električna energija

Toplota+električna
energija

Para+električna energija

Električna energija

Redni broj

 

jedinica

Elektrana

Agregat

Elektrana

Agregat

Elektrana

Agregat

Elektrana

Agregat

1

Ukupan broj/Oznaka agregata

 

 

A1

A2

 

A1

A2

 

A1

A2

 

A2

A2

2

Nominalna snaga na generatoru

(MW)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Nominalna snaga na pragu elektrane

(MW)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Minimalna snaga na generatoru

(MW)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Minimalna snaga na pragu elektrane

(MW)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Nominalna toplotna snaga

(MWT)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Minimalna toplotna snaga

(MWT)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Nominalna proizvodnja tehnološke pare

t/h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Minimalna proizvodnja tehnološke pare

t/h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Sopstvena potrošnja električne energije

%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Specifični utrošak toplote za električnu energiju

(kJ/kWh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Ukupni stepen iskorišćenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

Stepen iskorišćenja na pragu prenosa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Godina puštanja u pogon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

Godina revitalizacije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III-1.3b ELEKTRANE-TOPLANE (KOMBINOVANI PROCESI PROIZVODNJE) - Podaci o gorivu i emisijama gasova i čestica

Elektrana:

Kombinovani režim rada

Kondenzacioni režim rada

Mesto:

Toplota+para+
električna energija

Toplota+električna
energija

Para+električna energija

Električna energija

Redni broj

 

jedinica

Elektrana

Agregat

Elektrana

Agregat

Elektrana

Agregat

Elektrana

Agregat

 

 

 

 

A1

A2

 

A1

A2

 

A1

A2

 

A2

A2

1

Osnovno gorivo 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Toplotna moć goriva

(kJ/kg, m3...)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Emisija CO2

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Emisija CO

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(mg/m3)*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Emisija NOx (NO2)

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(mg/m3)*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Emisija CO2

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(mg/m3)*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Emisija čestica

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(mg/m3)*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Osnovno gorivo 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Toplotna moć goriva

(kJ/kg, m3...)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Emisija CO2

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Emisija CO

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(mg/m3)*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Emisija NOx (NO2)

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(mg/m3)*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

Emisija CO2

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(mg/m3)*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Emisija čestica

(kg/MWh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(mg/m3)*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* suvi gas, normalni uslovi, referentni kiseonik

 

III-2 PRENOS ELEKTRIČNE ENERGIJE/UPRAVLJANJE PRENOSNIM SISTEMOM (za delatnosti pod rednim brojem 3 i 4 Glave I)

III-2.1 PRENOSNA MREŽA - Opšti podaci

1

Prenosno područje (geografski opisno)

 

2

Susedni EES

Broj interkonektivnih dalekovoda

2.1

 

 

2.2

 

 

2.3

 

 

2.4

 

 

2.5

 

 

2.6

 

 

2.7

 

 

2.8

 

 

2.9

 

 

 

Ukupno

 

3

Elektrodistribucije

3.1

Ukupan broj elektrodistribucija kojima se predaje električna energija

 

3.2

Ukupan broj mesta predaje energije distributivnim sistemima

 

4

Direktni potrošači

4.1

Ukupan broj direktnih potrošača

 

4.2

Ukupan broj mesta predaje energije direktnim potrošačima

 

III-2.2 PRENOSNA MREŽA - Transformatorske stanice - sumarno

Redni
broj

Transformatorska
stanica

Ukupan broj
TS

Broj
transformatora

Ukupna
instalisana snaga

 

(kV/kV)

 

 

(MVA)

1

400/x

 

 

 

2

220/x

 

 

 

3

110/x

 

 

 

4

 

 

 

 

5

 

 

 

 

III-2.3 PRENOSNA MREŽA - Dalekovodi sumarno

Redni
broj

Naponski nivo

Nadzemni

Broj
stubova

Kabl

Ukupno

 

(kV)

(km)

 

(km)

(km)

1

400

 

 

 

 

2

220

 

 

 

 

3

110

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

Ukupno

 

 

 

 

 

III-2.4 PRENOSNA MREŽA - Transformatorske stanice

Red.
broj

Transformatorska stanica

Pogon za
održavanje

Ukupna
instal.
snaga TS

Ukupan broj
/ oznaka
transformatora

Prenosni
odnos

Instal.
snaga
transformatora

Regulacija

Godina
ulaska u
pogon

Godina revitalizacije

Konekcija sa
susednim
prenosnim
sistemom

Mesto
predaje
distributivnom
sistemu

Mesto predaje
direktnom
potrošaču

 

 

 

(MVA)

 

(kV/kV/kV)

(MVA)

(±%)

 

 

(naziv EES)

(naziv ED)

(naziv DP)

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1
1.2
1.3
1.4
1.5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III-2.5 PRENOSNA MREŽA - Dalekovodi po naponskim nivoima

Redni
broj

Dalekovod

Pogon za
održavanje

Naponski
nivo

Dužina

Broj stubova

Tip i presek
provodnika

Tip i presek
zaštitnog
voda

Godina
ulaska u
pogon

Godina
revitalizacije

Interkontinentalni
dalekovod

 

 

 

(kV)

(km)

 

(mm2)

(mm2)

 

 

(naziv EES)

1.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Ukupno

 

400

 

 

 

 

 

 

 

2.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Ukupno

 

220

 

 

 

 

 

 

 

3.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Ukupno

 

110

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno (1+2+3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III-3 DISTRIBUCIJA ELEKTRIČNE ENERGIJE/UPRAVLJANJE DISTRIBUTIVNIM SISTEMOM ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU (za delatnosti pod rednim brojem 7 i 8 Glave I)

III-3.1 DISTRIBUTIVNA MREŽA - Opšti podaci

ED:

1

Distributivno područje (geografski opisno)

 

2

Broj mesta gde se preuzima energija od prenosnog sistema

 

3

Organizacione jedinice u distributivnom području

Područje Organizacione jedinice

3.1
3.2
3.3

 

 

4

Susedni distributivni sistemi

Povezni dalekovodi

Naziv

Naponski nivo (kV)

Broj

4.1
4.1.1
4.1.2
4.1.3

 

 

 

4.2
4.2.1
4.2.2
4.2.3

 

 

 

 

III-3.2 DISTRIBUTIVNA MREŽA - Podaci o potrošačima

ED:

Organizaciona jedinica:

Broj potrošača

Godišnja potrošnja

 

 

 

(GWh)

A

Potrošači sa merenjem snage

 

 

1

Potrošači na VN-110kV

 

 

2

Ukupno na SN

 

 

2.1
2.2
2.3

Potrošači na SN-35kV
Potrošači na SN-20kV
Potrošači na SN-10kV

 

 

3

Potrošači na 0,4kV

 

 

B

Potrošači bez merenja snage

 

 

4
5

Domaćinstva
Komercijala i ostali

 

 

C

Javno osvetljenje

 

 

UKUPNO (A+B+C)

 

 

 

 

 

ED:

UKUPNO ED

Broj potrošača

Godišnja potrošnja

 

 

(GWh)

A

Potrošači sa merenjem snage

 

 

1

Potrošači na VN-110kV

 

 

2

Ukupno na SN

 

 

2.1
2.2
2.3

Potrošači na SN-35kV
Potrošači na SN-20kV
Potrošači na SN-10kV

 

 

3

Potrošači na 0,4kV

 

 

B

Potrošači bez merenja snage

 

 

4
5

Domaćinstva
Komercijala i ostali

 

 

C

Javno osvetljenje

 

 

UKUPNO (A+B+C)

 

 

 

III-3.3 DISTRIBUTIVNA MREŽA - Transformatorske stanice - sumarno

ED:

Redni
broj

Transformatorska stanica

Ukupan broj
transformatorskih
stanica

Ukupan broj
transformatora

Instalisana
snaga

 

(kV/kV)

 

 

(MVA)

1
2
3
4

110/x
35/x
20/x
10/0,4

 

 

 

III-3.4 DISTRIBUTIVNA MREŽA - Transformatorske stanice x/0,4

Redni
broj

Transformatorska
stanica

Ukupna snaga TS
(MVA)

Ukupan broj transformatora

1

Organizaciona jedinica

 

 

20/0.4 (kV/kV)
10/0.4 (kV/kV)

 

 

Ukupno OJ

 

 

2

Organizaciona jedinica

 

 

20/0.4 (kV/kV)
10/0.4 (kV/kV)

 

 

Ukupno OJ

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno ED

 

 

III-3.5 DISTRIBUTIVNA MREŽA - Transformatorske stanice 35/x

Redni
broj

Transformatorska
stanica

Ukupna snaga TS
(MVA)

Ukupan broj transformatora

1

Organizaciona jedinica

 

 

35/10 (kV/kV)
35/20 (kV/kV)

 

 

Ukupno OJ

 

 

2

Organizaciona jedinica

 

 

35/10 (kV/kV)
35/20 (kV/kV)

 

 

Ukupno OJ

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno ED

 

 

 

III-3.6 DISTRIBUTIVNA MREŽA - Transformatorske stanice 110/x

ED:

 

Redni
broj

Naziv TS

Ukupna
snaga TS

Ukupan broj / oznaka
transformatora

Prenosni odnos

Snaga
transformatora

Regulacioni
transformator

Godina
puštanja u
pogon

Godina
revitalizacije

 

(MVA)

 

(kV/kV/kV)

(MVA)

(±%)

 

 

Organizaciona jedinica

 

1
1.1
1.2
1.3

 

 

 

 

 

 

 

 

2
2.1
2.2
2.3

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno OJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizaciona jedinica

 

1
1.1
1.2
1.3

 

 

 

 

 

 

 

 

2
2.1
2.2
2.3

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno OJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno ED

 

 

 

 

 

 

 

 

III-3.7 DISTRIBUTIVNA MREŽA - Dužina elektrodistributivne mreže

ED:

 

 

 

 

Organizacione jedinice

Ukupno ED

OJ 1

OJ 2

Redni
broj

Naponski
nivo

Vrsta

Dužina

Broj
stubova

Dužina

Broj
stubova

Dužina

Broj
stubova

 

(kV)

 

(km)

 

(km)

 

(km)

 

1

110

Drveni stub
Čelični stub
Betonski stub

 

 

 

 

 

 

Nadzemni ukupno
Kablovski

 

 

 

 

 

 

Ukupno 110 kV

 

 

 

 

 

 

2

35

Drveni stub
Čelični stub
Betonski stub

 

 

 

 

 

 

Nadzemni ukupno
Kablovski

 

 

 

 

 

 

Ukupno 35 kV

 

 

 

 

 

 

3

20

Drveni stub
Čelični stub
Betonski stub

 

 

 

 

 

 

Nadzemni ukupno
Kablovski

 

 

 

 

 

 

Ukupno 20 kV

 

 

 

 

 

 

4

10

Drveni stub
Čelični stub
Betonski stub

 

 

 

 

 

 

Nadzemni ukupno
Kablovski

 

 

 

 

 

 

Ukupno 10 kV

 

 

 

 

 

 

5

0.4

Drveni stub
Čelični stub
Betonski stub

 

 

 

 

 

 

Nadzemni ukupno
Kablovski

 

 

 

 

 

 

Ukupno 0.4 kV

 

 

 

 

 

 

6

svi

Drveni stub
Čelični stub
Betonski stub

 

 

 

 

 

 

Nadzemni ukupno
Kablovski

 

 

 

 

 

 

Ukupno 0.4-110kV

 

 

 

 

 

 

 

III-4 PROIZVODNJA DERIVATA NAFTE (za delatnost pod rednim brojem 11 Glave I)

Lokacija:

A) Tip rafinerije (zaokružiti odgovor):

1. Hidroskiming (jednostavan tip)

3. Duboko konverziona (najsloženiji tip)

2. Konverziona (složeni tip)

4. Ostalo

B) Postrojenje za proizvodnju tečnog naftnog gasa

 

Kapaciteti rafinerije (postrojenja):

Postrojenje

Kapacitet
[t/god]

Poreklo (licenca)

Godina
izgradnje/
rekonstrukcije

Godina
puštanja u
rad

Primarna postrojenja

Atmosferska destilacija

 

 

 

 

Vakum destilacija

 

 

 

 

Sekundarna postrojenja

FCC (Fluid Cathalitic Cracker)

 

 

 

 

Hydrocracking

 

 

 

 

Visbreaking

 

 

 

 

Termički kreking

 

 

 

 

Katalitički reforming (Platforming)

 

 

 

 

Izomerizacija

 

 

 

 

Alkilacija

 

 

 

 

Ostalo

 

 

 

 

Proizvodnja aromata

 

 

 

 

Obrada i proizvodnja gasova

 

 

 

 

Proizvodnja bitumena

Putni bitumeni

 

 

 

 

Industrijski bitumeni

 

 

 

 

Proizvodnja sumpora

 

 

 

 

Hidrorafinaciona postrojenja

Hidrodesulforizacija

 

 

 

 

Hidrofinišing

 

 

 

 

Ekstrakcija i slađenje sumpornih jedinjenja (MEROX)

 

 

 

 

Aminsko pranje gasova

 

 

 

 

Ostalo

 

 

 

 

Proizvodnja TNG

 

 

 

 

Proizvodnja gazolina

 

 

 

 

Obrada otpadnih voda (zaokružiti odgovor)

Primarna obrada

1. Da

 

2. Ne

 

Sekundarna obrada

1. Da

 

2. Ne

 

Bioobrada

1. Da

 

2. Ne

 

Energetski objekti

Električna energija

1. Ne

2. Enegretska proizvodnja

3. Neenegretska proizvodnja

Toplotna energija

1. Ne

2. Enegretska proizvodnja

3. Neenegretska proizvodnja

Procesni fluidi (sirova voda, rashladna voda i dr.)

1. Ne

2. Da

 

 

Napomena

 

 

III-5 TRANSPORT NAFTE NAFTOVODIMA (za delatnost pod rednim brojem 12 Glave I)

Dužina naftovoda [km]

 

Deonica

 

Nominalni transportni kapacitet [t/god]

 

Fizička zapremina naftovoda [m3]

 

Maksimalni kapacitet pumpanja [m3/h]

 

Radni kapacitet pumpi za otpremu [m3/h]

 

Ukupni kapacitet terminala - skladišta za prihvat / otpremu sirove nafte [m3]

 

Broj i struktura rezervoara [m3

 

Vrsta naftovoda

1. Jednosmerni

2. Dvosmerni

Merači protoka:

Na prijemu

1. Da

2. Ne

Na otpremi

1. Da

2. Ne

Opremljenost sistemom za daljinsko praćenje (SCADA)

1. Da

2. Ne

Transportovana količina sirove nafte u prethodnoj godini [t]

 

Napomena 

 

III-6 TRANSPORT DERIVATA NAFTE PRODUKTOVODIMA (za delatnost pod rednim brojem 13 Glave I)

Dužina produktovoda [km]

 

Deonica

 

Nominalni transportni kapacitet [t/god]

 

Fizička zapremina produktovoda [m3]

 

Maksimalni kapacitet pumpanja [m3/h]

 

Ukupni kapacitet terminala - skladišta za prihvat / otpremu derivata [m3]

 

Broj i struktura rezervoara [m3]

 

Vrsta produktovoda

1. Jednosmerni

2. Dvosmerni

 

Merači protoka:

Na prijemu

1. Da

2. Ne

 

Na otpremi

1. Da

2. Ne

 

Opremljenost sistemom za daljinsko praćenje (SCADA)

1. Da

2. Ne

 

Namena (osnovni derivat)

 

Napomena

 

 

III-7 SKLADIŠTENJE NAFTE I DERIVATA NAFTE / TRGOVINA NAFTOM I DERIVATIMA NAFTE (za delatnost pod rednim brojem 14 i 15 Glave I)

Napomena:
- U kolonu "Namena skladišta" upisati redne brojeve nafte i derivata koji se skladište prema sledećoj legendi:

1. Sirova nafta

2. Gasovi (TNG)

3. Benzini

4. Mlazna goriva

5. Dizeli

6. Mazuti

7. Biogoriva

8. Ostala goriva (U polju "Napomena" navesti derivat koji se skladišti)

- U kolonama "Kapacitet utovara" i "Kapacitet istovara" ostaviti prazna polja ukoliko ne postoje sopstvene pumpe za utovar, odnosno istovar derivata u/iz skladišta.
- U kolonu "Mogućnosti pristupa" upisati skraćenice prema sledećoj legendi:

A - Auto cisterne (drumski transport) V - Vagon cisterne (železnički transport) B - Barže (rečni transport) P - Produktovod/Naftovod
- U kolonu "Vrsta" upisati skraćenicu prema sledećoj legendi:
N - Nadzemni rezervoar U - Ukopani rezervoar

Red. br.

Lokacija skladišta

Namena
skladišta

Kapacitet
skladišta
[m3]

Kapacitet
utovara
[m3/h]

Kapacitet
istovara
[m3/h]

Godina
puštanja u
rad/rekonstr.

Mogućnosti
pristupa

Vrsta

Napomena
(interna šifra
skladišta)

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sopstvena laboratorija za kvalitativnu analizu derivata: 1. Da          2. Ne

Vaga za merenje vagon cisterni: 1. Da         2. Ne

Vaga za merenje auto cisterni: 1. Da         2. Ne

Komentar skladištara/trgovca:

 

 

III-8 TRGOVINA NA MALO DERIVATIMA NAFTE - STANICE ZA SNABDEVANJE MOTORNIH VOZILA GORIVOM (za delatnost pod rednim brojem 15a Glave I)

Napomena:

 

- U kolonu "Položaj" upisati skraćenicu prema sledećoj legendi u zavisnosti od vrste puta na koje se nalazi stanica:

 

A - Autoput

O - Opštinski put

N - Nekategorisani put

P - Put u naselju

 

Redni
broj

Naziv 

Adresa

Položaj

Godina izgradnje/
rekonstrukcije

Broj automata

Kapacitet

Dizel /ulje za loženje

Benzini

TNG

Broj
rezervoara

Ukupna
zapremina
[m3]

Broj
pištolja

Promet u
prethodnoj
godini
[000 lit]

Broj
rezervoara

Ukupna
zapremina
[m3]

Broj
pištolja

Promet u
prethodnoj
godini
[000 lit]

Broj
rezervoara

Ukupna
zapremina
[m3]

Broj
pištolja

Promet u
prethodnoj
godini
[000 lit]

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena:

 

 

 

III-9 TRANSPORT PRIRODNOG GASA/UPRAVLJANJE TRANSPORTNIM SISTEMOM ZA PRIRODNI GAS (za delatnosti pod rednim brojem 16 i 17 Glave I)

Transportno područje 

 

red. broj

Objekat (gasovod, stanica)

kapacitet [m3/h]

pritisak [bar]

dužina gasovoda [m]

br. / god. upotrebne dozvole

projektovani

radni

projektovani min / maks

radni

min

maks

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priključna ulazna mesta, odnosno stanice za objekat koji je predmet izdavanja odnosno proširenja licence

red. broj

Naziv priključnog ulaznog mesta

kapacitet [m3/h]

pritisak [bar]

napomena

projektovani

radni

projektovani

radni

min

maks

min

maks

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priključna izlazna mesta, odnosno stanice za objekat koji je predmet izdavanja, odnosno proširenja licence

red. broj

Naziv priključnog izlaznog mesta

kapacitet [m3/h]

pritisak [bar]

napomena

projektovani

radni

projektovani

radni

min

maks

min

maks

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opremljenost sistemom za daljinsko prikupljanje podataka, nadzor i upravljanje (SCADA)

1. da

2. ne

Podaci o mernim uređajima:
Broj mernih mesta
Broj primopredajnih mernih mesta bez dnevnog merenja

 

 

Napomene:

Podaci iz prethodne licence:
dužina sistema [m]
maksimalni projektovani kapacitet [m3 / god]
zapremina na maksimalno projektovanom radnom pritisku (lajnpak) [m3]

Godišnja količina za transport u tekućoj godini nominovana za Energetski bilans [m3]

Godišnja količina transportovana na celokupnom transportnom sistemu u prethodnoj godini [m3]

Kompresorske stanice (uneti naziv)

napomena

Instalisana snaga kompresora [kW]

 

Broj jedinica

 

Pogonska snaga motora [kW]

 

Način pogona motora

 

Maksimalni projektovani kapacitet [m3/h]

 

Radni kapacitet [m3/h]

 

Maksimalni i minimalni pritisci (ulaz/izlaz) [bar]

 

Međunarodne konekcije

 

Naziv i država

 

Kapacitet [mil m3]

 

Pritisak na mestu primopredaje min/maks [bar]

 

Broj konekcija

 

Napomene:

 

 

III-10 DISTRIBUCIJA PRIRODNOG GASA/UPRAVLJANJE DISTRIBUTIVNIM SISTEMOM ZA PRIRODNI GAS (za delatnosti pod rednim brojem 20 i 21 Glave I)

Distributivno područje
(navesti lokaciju - grad, opština, MZ)

 

Dužina distributivnog sistema za koji se izdaje / proširuje licenca, prema maksimalnim projektovanim pritiscima - p u sistemu [m]

p < 6 bar

 

6 ≤ p ≤ 16 bar

 

 

A - Distributivni sistem - dovodni gasovodi

red.
broj

objekat

lokacija

materijalgasovoda

dužina gasovoda [m]

maksimalni projektovani kapacitet [m3/h]

pritisak [bar]

upotrebna dozvola br./godina

projektovani

radni

min

maks

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B - Regulacione stanice, merno regulacione stanice i merne stanice za široku potrošnju (isporuka za 2 ili više kupaca)

red.
broj

objekat

lokacija

tip stanice
(kontejnerska / zidana)

odorizacija
(ima /nema)

maksimalni projektovani kapacitet [m3/h]

pritisak [bar]

upotrebna dozvola br./godina

projektovani

radni

min

maks

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V - Distributivne gasne mreže maksimalnog projektovanog radnog pritiska p < 6 bar

red.
broj

objekat

lokacija

tip stanice
(kontejnerska / zidana)

odorizacija
(ima /nema)

maksimalni projektovani kapacitet [m3/h]

pritisak [bar]

upotrebna dozvola br./godina

projektovani

radni

min

maks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena:

 

Za proširenje licence:

Za izdavanje licence:

Godišnja potrošnja na celokupnom distributivnom sistemu u prethodnoj godini [m3]

Godišnja potrošnja na distributivnom sistemu nominovana za energetski bilans [m3]

Podaci o dužinama distributivnog sistema koji se već nalazi u licenci, prema maksimalnim projektovanim pritiscima [m]

p < 6 bar

 

Napomena:

6 ≤ p ≤ 16 bar

 

 

III-11 SKLADIŠTENJE PRIRODNOG GASA/UPRAVLJANJE SKLADIŠTEM PRIRODNOG GASA (za delatnosti pod rednim brojem 18 i 19 Glave I)

Lokacija

 

Tip skladišta

 

Način pripreme gasa za transport

 

Instalisani kapacitet skladišta [mil m3]

 

Projektovani gubici [%]

 

Broj bušotina

 

Dnevne ulazne količine [m3]

minimalne

maksimalne

 

 

Dnevne izlazne količine [m3]

minimalne

maksimalne

 

 

Maksimalni pritisak [bar]

ulaz

izlaz

 

 

Minimalni pritisak [bar]

 

 

Radni pritisak [bar]

 

 

Prečnik gasovoda [DN]

 

 

Kapacitet gasovoda [m3]

 

 

Podaci o kompresorskom postrojenju

Instalisana snaga kompresorskog postrojenja [kW]

 

Broj jedinica

 

Instalisana snaga kompresora [kW]

1-

2-

3-

4-

Pogonska snaga motora [kW]

 

 

 

 

Način pogona motora

 

 

 

 

Maksimalni projektovani kapacitet [m3/h]

 

 

 

 

Radni kapacitet [m3/h]

 

 

 

 

Maksimalni i minimalni pritisci (ulaz/izlaz) [bar]

 

 

 

 

Napomena

 

 

IV

USLOVI U POGLEDU STRUČNOG KADRA PREMA ZAHTEVU IZ ČLANA 3. PRAVILNIKA

Na poslovima tehničkog rukovođenja
(za delatnost pod rednim brojem 1, 2, 3, 4, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 18 i 19 Glave I)

Poslovi
(vrsta posla po
nazivu ili opisno)

Broj
zaposlenih

(ukupno na
navedenim
poslovima)

Struka
(pretežna vrsta
stručne spreme
prema navedenom
broju zaposlenih

Radno
iskustvo

(broj zaposlenih
koji ispunjavaju
ovaj uslov)

Vrsta ugovora o radu
prema navedenom broju
zaposlenih

na
neodređeno
vreme

na određeno
vreme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na poslovima tehničkog rukovođenja
(za delatnosti pod rednim brojem 16, 17, 20 i 21 Glave I)

Poslovi
(vrsta posla po
nazivu ili opisno)

Broj
zaposlenih

(ukupno na
navedenim
poslovima)

Struka
(pretežna vrsta
stručne spreme
prema navedenom
broju zaposlenih

Radno
iskustvo

(broj zaposlenih
koji ispunjavaju
ovaj uslov)

Stručni
ispit
(broj
zaposlenih
koji
ispunjavaju
ovaj uslov)

Vrsta ugovora o radu
prema navedenom broju
zaposlenih

na
neodređeno
vreme

na određeno
vreme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na poslovima rukovaoca u objektima
(za delatnosti pod rednim brojem 16, 17, 20 i 21 Glave I)

Poslovi
(vrsta posla po
nazivu ili opisno)

Broj
zaposlenih

(ukupno na
navedenim
poslovima)

Struka
(pretežni stepen i vrsta
stručne spreme
prema navedenom
broju zaposlenih

Radno
iskustvo

(broj zaposlenih
koji ispunjavaju
ovaj uslov)

Stručni
ispit
(broj
zaposlenih
koji
ispunjavaju
ovaj uslov)

Vrsta ugovora o radu
prema navedenom broju
zaposlenih

na
neodređeno
vreme

na određeno
vreme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za poslove na održavanju objekata
(za delatnosti pod rednim brojem 16, 17, 20 i 21 Glave I)

Poslovi
(vrsta posla po
nazivu ili opisno)

Broj
zaposlenih

(ukupno na
navedenim
poslovima)

Struka
(pretežni stepen i vrsta
stručne spreme
prema navedenom
broju zaposlenih

Radno
iskustvo

(broj zaposlenih
koji ispunjavaju
ovaj uslov)

Stručni
ispit
(broj
zaposlenih
koji
ispunjavaju
ovaj uslov)

Vrsta ugovora o radu
prema navedenom broju
zaposlenih

na
neodređeno
vreme

na određeno
vreme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAPOMENE:

 

 

V

IZJAVE PODNOSIOCA ZAHTEVA ZA IZDAVANJE LICENCE

Uputstvo: Ukoliko podnosilac zahteva prvi put podnosi zahtev za izdavanje licence, izjava pod rednim brojem 5 Glave V se ne popunjava. Izjava pod rednim brojem 2 Glave V popunjava se samo za delatnosti za koje se popunjava Glava III. Izjava pod rednim brojem 3 Glave V popunjava se samo za delatnosti za koje se popunjava Glava IV.
Kao dole potpisani svojim potpisom jamčim:

Redni
broj

IZJAVE

DA

NE

1.

Podnosilac zahteva kojeg zastupam registrovan je za obavljanje energetske delatnosti za koju podnosim zahtev za izdavanje licence

          

          

2.

Podnosilac zahteva kojeg zastupam ima pravo korišćenja objekata, uređaja, instalacija i postrojenja koji ispunjavaju uslove i zahteve utvrđene tehničkim propisima, propisima o energetskoj efikasnosti, o zaštiti od požara i eksplozija, kao i propisima o zaštiti životne sredine, neophodnim za obavljanje energetske delatnosti za koju podnosim zahtev za izdavanje licence

 

 

3.

Podnosilac zahteva kojeg zastupam faktički raspolaže u ovom zahtevu navedenim stručno osposobljenim kadrom

 

 

4.

Podnosilac zahteva kojeg zastupam raspolaže finansijskim sredstvima neophodnim za obavljanje energetske delatnosti za koju je podnet zahtev za izdavanje licence

 

 

5.

Podnosilac zahteva kojeg zastupam u poslednje tri godine koje prethode godini podnošenja zahteva nije oduzeta licenca za obavljanje iste energetske delatnosti

 

 

6.

Članovi organa upravljanja podnosioca zahteva kojeg zastupam nisu pravnosnažno osuđeni za krivična dela u vezi sa obavljanjem privredne delatnosti

 

 

 

VI

DOKAZI KOJE JE POTREBNO PRILOŽITI

Uputstvo: Dokazi pod rednim brojem 3. i 7. Glave VI podnose se samo za delatnosti za koje se popunjava Glava III. Dokazi pod rednim brojem 4. Glave VI podnose se samo za delatnosti za koje se popunjava Glava IV. Dokazi pod rednim brojevima 5.1, 5.2, 5.3 i 5.4 Glave VI su alternativni. Dokaze pod rednim brojem 5.3 i rednim brojem 5.6 Glave VI podnose energetski subjekti koji su otpočeli sa obavljanjem energetske delatnosti dve ili više kalendarskih godina pre podnošenja zahteva za izdavanje licence. Dokaze pod rednim brojem 5.4 i rednim brojem 5.7 Glave VI podnose energetski subjekti koji energetsku delatnost obavljaju kraće od dve kalendarske godine pre podnošenja zahteva za izdavanje licence. Dokaze pod rednim brojem 5.8 i rednim brojem 5.9 Glave VI podnosi energetski subjekt koji ranije nije obavljao energetsku delatnost. Dokaze pod rednim brojem 6.1 i 6.2 Glave VI podnose samo oni subjekti kojima je povereno obavljanje energetske delatnosti ugovorom o poveravanju, odnosno kojima je data koncesija za obavljanje energetske delatnosti.

Redni
broj

Dokazi (originali ili overene fotokopije)

Priloženo
(precrtati)

1.

Izvod iz domaćeg registra privrednih subjekata

 

2.

Osnivački akt

 

3.

Izveštaji nadležnih inspektora da objekti, uređaji, instalacije ili postrojenja ispunjavaju propisane uslove i zahteve utvrđene tehničkim propisima, propisima o energetskoj efikasnosti, propisima o zaštiti od eksplozija i požara i propisima o zaštiti životne sredine

 

4.

Izveštaj nadležnog inspektora da podnosilac zahteva ispunjava propisane uslove u pogledu stručnog kadra za obavljanje energetske delatnosti za koju je podnet zahtev za izdavanje licence

 

5.1

Potvrda poslovne banke da podnosilac zahteva raspolaže finansijskim sredstvima neophodnim za obavljanje energetske delatnosti za koju je podnet zahtev za izdavanje licence

 

5.2

Potvrda poslovne banke da podnosiocu zahteva može staviti na raspolaganje finansijska sredstva neophodna za obavljanje energetske delatnosti za koju je podnet zahtev za izdavanje licence

 

5.3

Potvrde poslovnih banaka o ostvarenom prometu i dnevnom prosečnom stanju sredstava na svim tekućim računima podnosioca zahteva za prethodne dve kalendarske godine

 

5.4

Potvrde poslovnih banaka o ostvarenom prometu i dnevnom prosečnom stanju sredstava na svim tekućim računima podnosioca zahteva za period kraći od dve kalendarske godine

 

5.5

Mišljenje o bonitetu, odnosno standardizovani izveštaji o bonitetu BON - 1 Potpuni izveštaj o bonitetu i BON - 4 Podaci o finansijskom položaju, izdati u skladu sa zakonom

 

5.6

Bilans stanja i bilans uspeha za prethodne dve godine

 

5.7

Bilans stanja i bilans uspeha za period kraći od dve godine

 

5.8

Početni bilans stanja

 

5.9

Dokaz o sposobnosti obezbeđenja finansijskih sredstava u obimu potrebnom za obavljanje energetske delatnosti utvrđenom programom rada ili planom poslovanja, odnosno finansijskim planom podnosioca zahteva za godinu za koju podnosi zahtev za izdavanje licence (novčani deo osnovnog kapitala, finansijske ili druge garancije o izvršenju, jemstvu ili druga sredstva obezbeđenja u visini planiranih aktivnosti)

 

6.1

Važeći ugovor o koncesiji za obavljanje energetske delatnosti

 

6.2

Važeći ugovor o poveravanju obavljanja energetske delatnosti kao delatnosti od opšteg interesa

 

7.

Dokaz o pravu korišćenja objekata za obavljanje energetske delatnosti za koju se traži izdavanje licence (navesti dokaz)

 

8.

Akt nadležnog organa da članovi organa upravljanja i rukovođenja nisu pravnosnažno osuđeni za krivična dela u vezi sa obavljanjem privredne delatnosti

 

9.

Dokaz o uplati republičke administrativne takse

 

 

Izjavljujem da su svi podaci navedeni u ovom zahtevu i u priloženim ispravama istiniti i ispravni, te snosim punu materijalnu i krivičnu odgovornost za neispravnosti navedenih podataka.

Odgovorno lice (status):

 

Ime:

 

Prezime:

 

JMBG:

 

Datum podnošenja zahteva:

 

Mesto:

 

Potpis:

 

Pečat:

 

 

Obrazac P-2

Zahtev za izdavanje licence za obavljanje energetske delatnosti

 

(naziv organa)

 

ZAHTEV ZA IZDAVANJE LICENCE ZA OBAVLJANJE ENERGETSKE DELATNOSTI

Opšte uputstvo: Popuniti poglavlja Glave I-VI uključujući i izjavu o istinitosti i o ispravnosti podataka u ovom zahtevu i priloženim ispravama, te priložiti sve zahtevane dokaze

Podnosilac zahteva
(naziv i sedište - za pravna lica, ime i adresa - za preduzetnike)

Prijemni pečat nadležnog organa

Podnosim zahtev za izdavanje licence za obavljanje energetske delatnosti u skladu s odredbama Zakona o energetici ("Službeni glasnik", br. 84/04) i Pravilnika o uslovima i načinu izdavanja i oduzimanja licence za obavljanje energetske delatnosti

I

ZAHTEV ZA IZDAVANJE LICENCE

Uputstvo: Dozvoljeno je zaokružiti redni broj samo jedne energetske delatnosti. Za svaku energetsku delatnost podnosi se zaseban zahtev.

Redni
broj

Energetska delatnost

1.

Proizvodnja toplotne energije u toplanama ukupne instalisane snage 1MW ili više

2.

Distribucija toplotne energije

3.

Upravljanje distributivnim sistemom za toplotnu energiju

4.

Trgovina toplotnom energijom radi snabdevanja tarifnih kupaca

 

II

OPŠTI PODACI O PODNOSIOCU ZAHTEVA

Naziv

 

Sedište

 

Adresa

 

Matični broj

 

PIB

 

Telefon

 

Faks

 

Elektronska pošta (e-mail)

 

Odgovorno lice

Ime

 

Prezime

 

Adresa

 

Broj izvoda iz domaćeg registra privrednih subjekata

 

Energetske delatnosti podnosioca zahteva za koje poseduje licencu

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

6.

 

7.

 

8.

 

9.

 

10.

 

Ostale neenergetske delatnosti podnosioca zahteva

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

 

III

SPISAK ENERGETSKIH OBJEKATA SA OSNOVNIM TEHNIČKIM PODACIMA

Uputstvo: Glava III ne popunjava se za delatnost pod rednim brojem 4 Glave I

III-1 PROIZVODNJA TOPLOTNE ENERGIJE odvojeno po jedinicama (za delatnost pod rednim brojem 1)

Jedinica

Lokacija

Vrsta goriva

Instalisana snaga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III-2 DISTRIBUCIJA TOPLOTNE ENERGIJE (za delatnost pod rednim brojem 2)

Dužina distributivne mreže

 

Godišnja prenesena energija

 

III-3 UPRAVLJANJE DISTRIBUTIVNIM SISTEMOM ZA TOPLOTNU ENERGIJU (za delatnost pod rednim brojem 3)

Dužina distributivne mreže

 

Godišnja prenesena energija

 

 

IV

USLOVI U POGLEDU STRUČNOG KADRA NA POSLOVIMA TEHNIČKOG RUKOVOĐENJA PREMA ZAHTEVU IZ ČLANA 3. PRAVILNIKA (za delatnost pod rednim brojem 1, 2 i 3 iz Glave I)

Poslovi
(vrsta posla po
nazivu ili
opisno)

Broj
zaposlenih

(ukupno na
navedenim
poslovima)

Struka
(pretežna vrsta
stručne spreme
prema navedenom
broju zaposlenih)

Radno
iskustvo

(broj
zaposlenih
koji ispunjavaju
ovaj uslov)

Vrsta ugovora o radu prema
navedenom broju zaposlenih

na neodređeno
vreme

na određeno
vreme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAPOMENE:

 

 

V

IZJAVE PODNOSIOCA ZAHTEVA ZA IZDAVANJE LICENCE

Uputstvo: Ukoliko podnosilac zahteva prvi put podnosi zahtev za izdavanje licence, izjava pod rednim brojem 5 Glave V se ne popunjava. Izjava pod rednim brojem 2 i 3 Glave V popunjavaju se samo za delatnosti za pod rednim brojem 1, 2 i 3 Glave I.
Kao dole potpisani svojim potpisom jamčim:

Redni
broj

IZJAVE

DA

NE

1.

Podnosilac zahteva kojeg zastupam registrovan je za obavljanje energetske delatnosti za koju podnosim zahtev za izdavanje licence

 

 

2.

Podnosilac zahteva kojeg zastupam ima pravo korišćenja objekata, uređaja, instalacija i postrojenja koji ispunjavaju uslove i zahteve utvrđene tehničkim propisima, propisima o energetskoj efikasnosti, o zaštiti od požara i eksplozija, kao i propisima o zaštiti životne sredine, neophodnim za obavljanje energetske delatnosti za koju podnosim zahtev za izdavanje licence

 

 

3.

Podnosilac zahteva kojeg zastupam faktički raspolaže u ovom zahtevu navedenim stručno osposobljenim kadrom

 

 

4.

Podnosilac zahteva kojeg zastupam raspolaže finansijskim sredstvima neophodnim za obavljanje energetske delatnosti za koju je podnet zahtev za izdavanje licence

 

 

5.

Podnosilac zahteva kojeg zastupam u poslednje tri godine koje prethode godini podnošenja zahteva nije oduzeta licenca za obavljanje iste energetske delatnosti

 

 

6.

Članovi organa upravljanja podnosioca zahteva kojeg zastupam nisu pravnosnažno osuđeni za krivična dela u vezi sa obavljanjem privredne delatnosti

 

 

 

VI

DOKAZI KOJE JE POTREBNO PRILOŽITI

Uputstvo: Dokazi pod rednim brojem 3. i 7. Glave VI podnose se samo za delatnosti za koje se popunjava Glava III. Dokazi pod rednim brojem 4. Glave VI podnose se samo za delatnosti za koje se popunjava Glava IV. Dokazi pod rednim brojem 5.1, rednim brojem 5.3. i rednim brojem 5.4. Glave VI podnose subjekti koji posluju dve ili više godina pre podnošenja zahteva za izdavanje licence. Dokaze pod rednim brojem 5.2, rednim brojem 5.5 ili 5.6 i rednim brojem 5.7 Glave VI podnose energetski subjekti koji posluju kraće od dve godine pre podnošenja zahteva za izdavanje licence. Dokaze pod rednim brojem 6.1 i 6.2 Glave VI podnose samo oni subjekti kojima je povereno obavljanje energetske delatnosti ugovorom o poveravanju, odnosno kojima je data koncesija za obavljanje energetske delatnosti.

Redni
broj

Dokazi (originali ili overene fotokopije)

Priloženo
(precrtati)

1.

Izvod iz domaćeg registra privrednih subjekata

 

 

2.

Osnivački akt

 

 

3.

Izveštaj nadležnih inspektora da objekti, uređaji, instalacije ili postrojenja ispunjavaju propisane uslove i zahteve utvrđene tehničkim propisima, propisima o energetskoj efikasnosti, propisima o zaštiti od eksplozija i požara i propisima o zaštiti životne sredine

 

 

4.

Izveštaj nadležnog inspektora da podnosilac zahteva ispunjava propisane uslove u pogledu stručnog kadra za obavljanje energetske delatnosti za koju je podnet zahtev za izdavanje licence

 

 

5.1

potvrde poslovnih banaka o ostvarenom prometu i dnevnom prosečnom stanju sredstava na svim tekućim računima podnosioca zahteva za prethodne dve godine

 

 

5.2

Potvrde poslovnih banaka o ostvarenom prometu i dnevnom prosečnom stanju sredstava na svim tekućim računima podnosioca zahteva od dana otvaranja tekućeg računa do dana pondošenja zahteva poslovnoj banci

 

 

5.3

Mišljenje o bonitetu, odnosno standardizovani izveštaji o bonitetu BON-1 Potpuni izveštaj o pokazateljima za ocenu boniteta i BON-2 Izveštaj o finansijskom položaju i isupeštnosti poslovanja, izdati u skladu sa zakonom

 

 

5.4

Bilans stanja i Bilans uspeha za prethodne dve godine (subjekti koji posluju dve ili više godina)

 

 

5.5

Bilans stanja i Bilans uspeha za prethodnu godinu (subjekti koji posluju kraće od dve godine)

 

 

5.6

Početni bilans stanja (subjekti koji otpočinju sa poslovanjem)

 

 

5.7

Dokaz o sposobnosti obezbeđenja finansijskih sredstava u obimu potrebnom za obavljanje energetske delatnosti utvrđenom programom rada ili planom poslovanja, odnosno finansijskim planom podnosioca zahteva za godinu za koju podnosi zahtev za izdavanje licence (novčani deo sonovnog kapitala, potvrda poslovne banke da podnosiocu zahteva može staviti na raspolaganje neophodna finansijska sredstva ili druga sredstva obezbeđenja u visini planiranih aktivnosti)

 

 

6.1

Važeći ugovor o koncesiji za obavljanje energetske delatnosti

 

 

6.2

Važeći ugovor o poveravanju obavljanja energetske delatnosti kao delatnosti od opšteg interesa

 

 

7.

Dokaz o pravu korišćenja objekata za obavljanje energetske delatnosti za koju se traži izdavanje licence (navesti dokaz)

 

 

8.

Akt nadležnog organa da članovi organa upravljanja i rukovođenja nisu pravnosnažno osuđeni za krivična dela u vezi sa obavljanjem privredne delatnosti

 

 

9.

Dokaz o uplati republičke administrativne takse

 

 

 

Izjavljujem da su svi podaci navedeni u ovom zahtevu i u priloženim ispravama istiniti i ispravni, te snosim punu materijalnu i krivičnu odgovornost za neispravnosti navedenih podataka.

Odgovorno lice (status):

 

Ime:

 

Prezime:

 

JMBG:

 

Datum podnošenja zahteva:

 

Mesto:

 

Potpis:

 

Pečat:

 

Napomene

Dopune ovog pravilnika predviđene članom 4. Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima u pogledu stručnog kadra i načinu izdavanja i oduzimanja licence za obavljanje energetskih delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 44/2010), Redakcija je sprovela tako što su u članu 6. posle tačke 3) umesto novih st. 4. i 5. dodate nove tač. 4) i 5), a dosadašnje tač. 4) i 5) postale tač. 6) i 7).