ODLUKA

O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 2/2009, 4/2010 i 4/2010 - dr. odluka)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom reguliše se održavanje javnih prostora za parkiranje u gradu Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: javna parkirališta), vrste javnih parkirališta, uslovi i način parkiranja vozila na javnim parkiralištima, naknada i način naplate naknade za korišćenje javnih parkirališta, parkiranje i zaustavljanje vozila na javnim površinama na kojima posebnim propisima nije uređeno parkiranje i zaustavljanje vozila i uklanjanje vozila parkiranih suprotno odredbama ove odluke.

Održavanje javnih parkirališta i pružanje usluga na njima smatra se komunalnom delatnošću od interesa za Grad Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Javnim parkiralištima u smislu ove odluke smatraju se:

- posebno izgrađene i opremljene javne površine namenjene i obeležene za parkiranje vozila;

- druge javne površine koje se odrede posebnim aktom za parkiranje vozila.

Javnim parkiralištima, u smislu ove odluke, ne smatraju se posebne površine za parkiranje vozila koja pripadaju određenom objektu (preduzeću, ustanovi i drugo).

Član 3

Javna parkirališta se razlikuju prema nameni, prema vrsti vozila za koja su namenjena i prema tome da li se vrši naplata naknade za korišćenje ili ne.

Član 4

Javna parkirališta prema nameni mogu biti: stalna, privremena i povremena.

Stalna parkirališta su posebno izgrađene, i u skladu sa prostorno planskim aktima uređene, javne površine namenjene za parkiranje motornih i drugih vozila.

Privremena parkirališta su javne površine koje su planom predviđene za drugu namenu, a do privođenja zemljišta planiranoj nameni mogu se privremeno odrediti za parkirališta.

Povremena parkirališta su javne površine koje se odrede za parkiranje vozila učesnika i posetilaca većih skupova, sportskih, kulturnih i drugih priredaba, a nalaze se u neposrednoj blizini objekata gde se takvi skupovi i priredbe održavaju.

Rešenje o određivanju privremenih i povremenih parkirališta u smislu stava 3. i 4. ovog člana donosi Gradska uprava za privredu i investicije, po zahtevu zainteresovanog pravnog i fizičkog lica.

Član 5

Stalna i privremena javna parkirališta s obzirom na vrstu vozila za koja su namenjena mogu biti:

1. parkirališta za putničke automobile;

2. parkirališta za autobuse i teretna vozila;

3. parkirališta za bicikle, tricikle, motocikle;

4. mešovita parkirališta i

5. taksi stajalište.

Namena parkirališta mora biti jasno obeležena saobraćajnim znacima.

Određene vrste vozila mogu se parkirati samo na parkirališta predviđena za tu vrstu vozila.

Član 6

Javna parkirališta, s obzirom da li se vrši naplata naknade za korišćenje mogu biti opšta i posebna.

Opšta parkirališta su javna parkirališta za čije korišćenje se ne vrši naplata naknade.

Posebna parkirališta su javna parkirališta za čije korišćenje se vrši naplata naknade.

Član 7

Gradsko veće, određuje posebnim aktom javna parkirališta za čije korišćenje se vrši naplata naknade (posebna parkirališta), zone i dozvoljeno vreme parkiranja u tim zonama, vreme naplate i dr., na predlog Gradske uprave za privredu i investicije.

Pri utvrđivanju vremena za koje se vrši naplata naknade za parkiranje mora se voditi računa da se omogući nesmetano snabdevanje prodavnica i ostalih prodajnih mesta.

Član 8

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Posebna parkirališta pored obeležavanja iz stava 1. ovog člana moraju imati na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: zonu, način naplate naknade za korišćenje, kao i vremensko ograničenje korišćenja parkirališta.

Obeležavanje javnih parkirališta se vrši prema prema saobraćajno-tehničkoj dokumentaciji, koju izrađuje Javno preduzeće Direkcija za izgradnju opštine Sremska Mitrovica u skladu sa posebnom odlukom.

Član 9

Parkiranje vozila na javnim parkiralištima vrši se u skladu sa posebnim propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima i odredbama ove odluke.

Član 10

Poslovi održavanja izgrađenih javnih parkirališta u gradu Sremska Mitrovica i naplata naknade za korišćenje javnih parkirališta i uklanjanje vozila parkiranih suprotno odredbama ove odluke poveravaju se Javnom komunalnom preduzeću "Komunalije" Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: JKP).

O održavanju parkirališta u drugim naseljenim mestima na teritoriji Grada staraju se mesne zajednice.

II ODRŽAVANJE I KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 11

JKP je dužno da vrši poslove održavanja, uređenja, opremanja i obeležavanja izgrađenih javnih parkirališta u gradu Sremska Mitrovica.

Sredstva za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se iz sredstava naplate naknade za korišćenje tih parkirališta (u daljem tekstu: naknada za parkiranje).

Član 12

JKP vrši poslove iz člana 11. stava 1. ove odluke na način da na njima uvek budu obezbeđeni uslovi za lako i nesmetano parkiranje vozila.

JKP je dužno da javna parkirališta neprekidno održava čistim i urednim i da u zimskom periodu uklanja sneg i led sa istih, kako bi se omogućilo njihovo nesmetano korišćenje u toku cele godine.

Član 13

Javna parkirališta prvenstveno se koriste za parkiranje motornih i drugih vozila.

Vlasnik, primalac lizinga u skladu sa zakonom odnosno korisnik motornog ili drugog vozila (u daljem tekstu: korisnik) dužan je da koristi javno parkiralište u skladu sa postavljenim saobraćajnim znacima i odredbama ove odluke.

Pod uslovima predviđenim ovom odlukom, pojedini korisnici mogu steći status povlašćenih korisnika.

Izuzetno od odredaba stava 1. ovog člana, javna parkirališta se mogu koristiti i za druge namene, na osnovu rešenja Gradske uprave za privredu i investicije, u skladu sa ovom odlukom i propisima kojima se uređuju lokalni putevi i ulice i propisima iz oblasti saobraćaja, na predlog Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica".

U slučajevima iz predhodnog stava, podnosilac zahteva je dužan da uz zahtev priloži situaciono rešenje, overeno od strane lica saobraćajne struke sa odgovarajućom licencom.

Član 14

Na javnim parkiralištima nije dozvoljeno:

1. parkiranje neregistrovanih vozila;

2. parkiranje vozila duže od vremena predviđenog za parkiranje;

3. ostavljanje neispravnih ili havarisanih vozila duže od 24 časa;

4. ostavljanje priključnih vozila bez sopstvenog pogona, plovnih objekata, kao i drugih stvari i predmeta;

5. postavljanje ograde ili slične prepreke bez odobrenja Gradske uprave za urbanizam i stambeno komunalne poslove;

6. pranje i popravka vozila i druge radnje koje dovode do prljanja i uništavanja javnog parkinga;

7. preduzimanje drugih radnji koje narušavaju i ometaju normalan saobraćaj.

Član 15

Nije dozvoljeno parkiranje i zaustavljanje vozila:

1. u pasažima i pešačkim prolazima zgrada;

2. na dečijim igralištima, sportskim terenima i drugim mestima namenjenim za rekreaciju;

3. ispred pešačkog ulaza u stambene zgrade;

4. na način da se ometa korišćenje komunalnih uređaja ili objekta;

5. na mestima gde je onemogućen pristup posudama za odlaganje smeća, vozilima vatrogasne i hitne pomoći i drugim mestima gde je to posebnim znakom zabranjeno;

6. parkovima, skverovima i svim zelenim površinama u gradu.

Izuzetno, dozvoljeno je parkiranje i zaustavljanje na javnim površinama u smislu prethodnog stava vozilima za snabdevanje, za vreme istovara i utovara robe.

Član 16

Gradska uprava za privredu i investicije dužna je da na javnim parkiralištima odredi parking mesta za vozila invalidnih lica.

Kategorije invalida koji mogu koristiti parking mesta iz stava 1. ovog člana odrediće svojim aktom Gradska uprava nadležna za socijalnu zaštitu.

Invalidnim licima JKP izdaje nalepnicu-znak za označavanje vozila, na osnovu akta o ispunjenosti uslova koji izdaje nadležni organ iz stava 2. ovog člana.

III REZERVACIJA PARKING MESTA

Član 16a

Gradska uprava za privredu i investicije može izuzetno odobriti rezervaciju parking mesta na javnim parkiralištima za potrebe državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih službi, javnih preduzeća čiji je osnivač grad i drugih pravnih lica i preduzetnika.

Pod rezervacijom parking mesta na javnim parkiralištima podrazumeva se korišćenje određenog, posebno obeleženog ili uređenog parking mesta na javnim parkiralištima u vremenskom periodu do godinu dana, a najmanje 30 dana.

Gradska uprava za privredu i investicije propisuje uslove za rezervaciju parking mesta u smislu ove odluke.

Član 16b

Za rezervaciju parking mesta u smislu ove odluke, podnosi se pismen zahtev Gradskoj upravi za privredu i investicije, koji obavezno sadrži: predlog lokacije za rezervisana parking mesta, broj mesta za rezervaciju, vreme za koje se traži rezervacija.

Uz zahtev iz predhodnog stava pravna lica i preduzetnici podnose dokaz o registraciji delatnosti i saobraćajnu dozvolu.

Na osnovu podnetog zahteva Gradska uprava za privredu i investicije rešenjem određuje lokaciju za rezervisana parking mesta, broj mesta, korisnike i vreme trajanja rezervacije.

Član 16v

Na javnom parkiralištu se može rezervisati do 30% parking mesta.

Izuzetno od predhodnog stava, pod posebnim uslovima, Gradska uprava za privredu i investicije može odobriti rezervaciju parking mesta u većem procentu od navedenog.

Član 16g

Za rezervisano parking mesto korisnik plaća novčanu naknadu prema Cenovniku usluga JKP.

Novčana naknada iz prethodnog stava se uplaćuje na račun JKP.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, kada se rezervacija odobrava na zahtev državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih službi, javnih preduzeća čiji je osnivač grad, za korišćenje rezervisanog parking mesta se ne plaća naknada.

Član 16d

Pored obeležavanja na način utvrđen članom 8. ove odluke, na zahtev korisnika, ako to uslovi dozvoljavaju, na rezervisanom parking mestu može se postaviti i fizička prepreka-preklopnik.

Postavljanje i uklanjanje fizičke prepreke-preklopnika iz predhodnog stava vrši JKP, o trošku korisnika.

IV UKLANJANJE VOZILA BLOKIRANJE VOZILA

Član 17

U slučajevima kada se javna parkirališta i druge javne površine koriste suprotno odredbama člana 14. i 15. ove odluke, saobraćajni odnosno komunalni inspektor će narediti korisniku, ako je prisutan, da odmah ukloni vozilo sa parkirališta, odnosno javnih površina, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ukoliko se korisnik ne nalazi na licu mesta ili ne postupi po nalogu iz stava 1. ovog člana saobraćajni odnosno komunalni inspektor će, doneti rešenje kojim će naložiti uklanjanje vozila u određenom roku.

Član 18

Uklanjanje vozila po nalogu saobraćajnog odnosno komunalnog inspektora vrši JKP specijalnim vozilom, o trošku korisnika vozila.

JKP je dužno da uklonjeno vozilo odnese na za to određeno mesto i da se stara o čuvanju istog.

Prilikom preuzimanja vozila, korisnik je dužan da pruži dokaz o svom identitetu za preuzimanje vozila i da plati JKP troškove uklanjanja i čuvanja vozila.

Ako korisnik dođe na mesto gde je vozilo parkirano u toku uklanjanja vozila, sa namerom da ga sam ukloni, ovlašćeni radnici JKP će prekinuti uklanjanje vozila.

Korisnik je dužan da i u slučaju iz stava 4. ovog člana pruži dokaz o svom identitetu za preuzimanje vozila i da plati do tada nastale troškove.

Troškovi uklanjanja i čuvanja vozila po nalogu saobraćajnog odnosno komunalnog inspektora iz stava 1. i 4. ovog člana naplaćuju se korisniku prema cenovniku usluga koji utvrđuje JKP, na koji saglasnost daje Gradsko veće.

Član 18a

JKP može radi omogućavanja nesmetanog korišćenja javnih parkirališta da ukloni, premesti vozilo odnosno da postavi uređaj kojim se sprečava odvoženje vozila, ako mu sprovođenje mera i ovlašćenja poveri nadležan državni organ u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

V NAKNADA ZA PARKIRANJE

Član 19

Naplatu naknade za parkiranje na posebnim parkiralištima iz člana 7. ove odluke vrši JKP.

Naplata naknade za parkiranje vrši se putem parking karti i SMS poruka.

Član 20

Visinu naknade za parkiranje po jednom času korišćenja parking prostora, utvrđuje JKP cenovnikom usluga, na koji predhodnu saglasnost daje Gradsko veće.

Cenovnikom iz stava 1. ovog člana može se predvideti mogućnost izdavanja dnevnih, mesečnih, polugodišnjih i godišnjih karata za parkiranje.

Član 21

Pojedini korisnici mogu posebna parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici, ukoliko se ista nalaze ispred njihovog stana ili poslovnog prostora.

Povlašćenim korisnicima iz stava 1. ovog člana JKP izdaje povlašćenu parking kartu koja se može koristiti isključivo za vozilo za koje je ova karta izdata.

Povlašćeni korisnici iz stava 1. ovog člana mogu da koriste posebna parkirališta samo po jednom od dva predviđena osnova.

Član 22

Korisnik javnog parkirališta je obavezan da:

- plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja na propisan način, u skladu sa cenovnikom usluga iz člana 20. ove odluke;

- postupa u skladu sa dozvoljenim vremenom korišćenja parking mesta i

- koristi parking mesto u skladu sa postavljenom saobraćajnim znakom, vertikalnom i horizontalnom signalizacijom kojom je označeno parking mesto.

Od obaveze plaćanja naknade za parkiranje oslobođena su:

- vozila u kojima se voze invalidna lica obeležena u skladu sa odredbama ove odluke i

- specijalna vozila javnih preduzeća i vozila inspekcije za vreme dok vrše intervenciju ili pregled.

Član 23

Kupovinom parking karte korisnik javnog parkirališta stiče pravo korišćenja parking mesta i prihvata propisane uslove za korišćenje posebnog parkirališta.

Korisnik javnog parkirališta dužan je da istakne parking kartu sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila ili plati parkiranje putem mobilnog telefona - slanjem SMS poruke.

JKP nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila.

Član 24

Kontrolu plaćanja naknade za parkiranje vozila, kontrolu parkiranja, odnosno ispravnost korišćenja posebnih parkirališta vrši ovlašćeni radnik JKP (u daljem tekstu: kontrolor).

Kontrolor ima službenu legitimaciju koju izdaje JKP i nosi službeno odelo.

Izgled legitimacije i službenog odela kontrolora utvrđuje JKP posebnim aktom.

Član 25

Korisnik koji postupa suprotno odredbama iz člana 21. i 22. ove odluke dužan je da plati doplatnu kartu prema cenovniku JKP.

Nalog za plaćanje doplatne karte izdaje kontrolor i uručuje ga korisniku. Kada kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na vozilo.

Dostavljanje naloga za plaćanje doplatne karte na način iz stava 2. ovog člana smatra se urednim i docnije oštećenje ili unuštenje naloga nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje doplatne karte.

Korisnik parkiranja dužan je da postupi po primljenom nalogu i plati doplatnu kartu u roku od osam dana od dana dostavljanja naloga za plaćanje.

VI NADZOR

Član 26

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava za urbanizam i stambeno komunalne poslove i Gradska uprava za privredu i investicije.

Inspekcijski nadzor nad izvršenjem ove odluke vrši komunalni inspektor, osim u delu korišćenja javnih parkirališta kada inspekcijski nadzor vrši saobraćajni inspektor.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 27*

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj JKP:

- ukoliko se ne stara o održavanju, uređenju, opremanju i obeležavanju parkirališta na način utvrđen u članu 11. i 12. ove odluke;

- ukoliko vrši naplatu naknade za parkiranje na javnim parkiralištima na kojima se ne vrši naplata naknade;

- ukoliko ne utvrdi cenovnik usluga na način propisan članom 20. ove odluke.

Za prekršaje iz prethodnog stava kazniće se i odgovorno lice u JKP novčanom kaznom u iznosu od 2.500 do 10.000 dinara.

Član 28

Novčanom kaznom na licu mesta u iznosu od 2.500 dinara kazniće se korisnik ukoliko:

- preduzima na javnom parkiralištu radnje koje narušavaju ili ometaju normalan saobraćaj i održavanje istih (član 14. ove odluke);

- parkira ili zaustavi vozilo na javnoj površini na kojoj je to zabranjeno u smislu člana 15. ove odluke.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Odredbe ove odluke ne odnose se na službena vozila Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske, Hitne pomoći i Vatrogasne službe, u vršenju njihove službene dužnosti.

Član 30

JKP je dužno da po donošenju akta iz člana 7. ove odluke, u roku od 30 dana utvrdi cenovnik usluga na način određen u članu 20. ove odluke.

Član 31

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o parkiranju vozila ("Službeni list opština Srema", br. 7/03 i "Službeni list Opštine Sremska Mitrovica", br. 1/05 i 1/2008).

Član 32

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica", s tim što se odredbe člana 19, 20, 21, 22, 23, 24. i 25. ove odluke primenjuju od 1. aprila 2009. godine.

 

Samostalni članovi Odluke
o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 4/2010)

Član 14

Održavanje komunalnog reda u skladu sa ovom odlukom obavlja komunalna policija, izriče mandatne kazne propisane ovom odlukom i s tim u vezi podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".

Napomene

* Novčane kazne za prekršaje određene ovom odlukom izmenjene su Odlukom o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 4/2010).