UREDBA
O NAČINU PREDLAGANJA KANDIDATA ZA ČLANOVE NACIONALNOG SAVETA ZA REGIONALNI RAZVOJ

("Sl. glasnik RS", br. 46/2010)

Član 1

Ovom uredbom bliže se propisuje način predlaganja kandidata za članove Nacionalnog saveta za regionalni razvoj (u daljem tekstu: Nacionalni savet), kojim se obezbeđuje ravnomerna geografska zastupljenost predstavnika regiona.

Član 2

Članovi Nacionalnog saveta su: ministri nadležni za nacionalni investicioni plan, finansije, životnu sredinu i poslove prostornog planiranja, infrastrukturu, državnu upravu i lokalnu samoupravu, održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, rad i socijalnu politiku i Kosovo i Metohiju koji je i predstavnik regiona Kosovo i Metohija i još dva predstavnika iz regiona Kosovo i Metohija; gradonačelnik grada Beograda koji je i predstavnik Beogradskog regiona i još dva predstavnika iz Beogradskog regiona; predsednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine koji je i predstavnik regiona Vojvodina i još dva predstavnika iz regiona Vojvodina; četiri predstavnika iz regiona Šumadija i Zapadna Srbija; tri predstavnika iz regiona Južna i Istočna Srbija; državni sekretar u ministarstvu nadležnom za regionalni razvoj zadužen za regionalni razvoj; direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj; direktor Kancelarije za evropske integracije; predsednik Stalne konferencije gradova i opština i Nacionalni IPA Koordinator, u skladu sa zakonom kojim se uređuje regionalni razvoj.

Član 3

Kandidate za članove Nacionalnog saveta iz člana 2. ove uredbe, koji u Nacionalni savet nisu imenovani po funkciji, predlažu jedinice lokalne samouprave ministarstvu nadležnom za regionalni razvoj (u daljem tekstu: Ministarstvo) na osnovu poziva za podnošenje predloga.

Poziv iz stava 1. ovog člana Ministarstvo objavljuje na veb sajtu Ministarstva i u jednom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

Jedinice lokalne samouprave predlažu kandidate za članove Nacionalnog saveta u roku od 30 dana od dana objavljivanja poziva za podnošenje predloga u dnevnom listu iz stava 2. ovog člana.

Član 4

Kandidati za članove Nacionalnog saveta iz člana 3. ove uredbe, predlažu se u skladu sa:

1) ravnomernom geografskom zastupljenosti predstavnika regiona uz predlaganje kandidata iz različitih jedinica lokalne samouprave;

2) stepenom razvijenosti jedinice lokalne samouprave iz koje se kandidat predlaže;

3) brojem stanovnika u geografskom području koje kandidat predstavlja (da kandidat predstavlja što veći broj stanovnika iz regiona);

4) stopom nezaposlenosti u geografskom području koje kandidat predstavlja;

5) stepenom obrazovanja u geografskom području koje kandidat predstavlja.

Za člana Nacionalnog saveta imenuje se kandidat kojeg je predložio najveći broj jedinica lokalne samouprave iz regiona.

Ako jedinice lokalne samouprave ne podnesu predloge u skladu sa ovom uredbom, Ministarstvo predlaže kandidate za članove Nacionalnog saveta u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Član 5

Poziv iz člana 3. ove uredbe Ministarstvo će objaviti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 6

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".