ODLUKA

O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

("Sl. list grada Beograda", br. 23/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se:

1. uslovi, način i postupak davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini;

2. rokovi, način i uslovi plaćanja zakupnine;

3. uslovi, način i postupak izmene i raskida ugovora o zakupu građevinskog zemljišta u javnoj svojini, za teritoriju grada Beograda (u daljem tekstu: grad).

Član 2

Građevinsko zemljište jeste zemljište određeno zakonom i planskim dokumentom kao građevinsko, koje je predviđeno za izgradnju i redovno korišćenje objekta, kao i zemljište na kojem su izgrađeni objekti u skladu sa zakonom i zemljište koje služi za redovnu upotrebu tih objekata.

Građevinsko zemljište se koristi prema nameni određenoj planskim dokumentom, na način kojim se obezbeđuje njegovo racionalno korišćenje, u skladu sa zakonom.

Član 3

Građevinsko zemljište može biti izgrađeno i neizgrađeno.

Izgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kome su izgrađeni objekti u skladu sa zakonom, namenjeni za trajnu upotrebu.

Neizgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kome nisu izgrađeni objekti, na kome su izgrađeni objekti suprotno zakonu i zemljište na kome su izgrađeni samo objekti privremenog karaktera.

Član 4

Građevinsko zemljište može biti uređeno i neuređeno.

Uređeno građevinsko zemljište je zemljište koje je komunalno opremljeno za građenje, u skladu sa važećim planskim dokumentom (izgrađen pristupni put, elektro mreža, obezbeđeno snabdevanje vodom i obezbeđeni drugi posebni uslovi).

Član 5

Grad uređuje građevinsko zemljište i stara se o njegovom racionalnom korišćenju, prema nameni zemljišta predviđenoj planskim dokumentom, u skladu sa zakonom.

Član 6

Poslove obezbeđivanja uslova za uređivanje, upotrebu, unapređivanje i zaštitu građevinskog zemljišta za grad, obavlja Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda JP (u daljem tekstu: Direkcija).

Član 7

Obezbeđivanje uslova za uređivanje, upotrebu, unapređivanje i zaštitu građevinskog zemljišta obuhvata: pripremu srednjoročnih i godišnjih programa uređivanja građevinskog zemljišta, uređivanje građevinskog zemljišta, staranje o zaštiti, racionalnom i održivom korišćenju građevinskog zemljišta, kao i obavljanje drugih poslova u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Član 8

Grad pribavlja i daje u zakup građevinsko zemljište, u skladu sa zakonom, preko organa određenog Statutom grada i Direkcije.

II UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 9

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata njegovo pripremanje i opremanje.

Pripremanje građevinskog zemljišta obuhvata istražne radove, izradu geodetskih, geoloških i drugih podloga, izradu planske i tehničke dokumentacije, programa za uređivanje zemljišta, raseljavanje, rušenje objekata, saniranje terena i druge radove.

Opremanje građevinskog zemljišta obuhvata izgradnju objekata komunalne infrastrukture i izgradnju i uređenje površina javne namene.

Član 10

Uređivanje građevinskog zemljišta vrši se prema srednjoročnim i godišnjim programima uređivanja koje donosi grad.

Član 11

Radove na uređivanju građevinskog zemljišta, utvrđene programom iz člana 10. ove odluke, vrši Direkcija.

Član 12

Grad propisuje merila za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Sredstva dobijena od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta koriste se za uređivanje građevinskog zemljišta, pribavljanje građevinskog zemljišta i izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

Član 13

Finansiranje uređivanja građevinskog zemljišta obezbeđuje se iz sredstava ostvarenih od:

1) naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

2) zakupnine za građevinsko zemljište;

3) konverzije prava korišćenja, odnosno prava zakupa, u skladu sa zakonom;

4) drugih izvora u skladu sa zakonom.

III DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI

1. Osnovne odredbe

Član 14

Građevinsko zemljište u javnoj svojini (u daljem tekstu: građevinsko zemljište) se daje u zakup:

1) radi izgradnje, u skladu sa planskim dokumentom na osnovu koga se izdaje lokacijska dozvola;

2) radi pribavljanja građevinske dozvole, vlasniku bespravno sagrađenog objekta, ako je izgradnja tog objekta u skladu sa uslovima predviđenim Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 79/2009 i 81/2009 - ispravka) (u daljem tekstu: zakon);

3) vlasniku objekta u skladu sa članom 102. stav 3. zakona.

Član 15

Građevinsko zemljište se daje u zakup kao neizgrađeno i uređeno.

Građevinsko zemljište može se dati u zakup i kao neizgrađeno građevinsko zemljište koje nije uređeno, ako učesnik u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda javnim oglasom, odnosno podnosilac zahteva u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom, prihvati propisane uslove za uređivanje zemljišta sadržane u javnom oglasu, odnosno uslovima za neposrednu pogodbu, i ugovorom preuzme obavezu da o svom trošku izvrši komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Član 16

Davanje u zakup građevinskog zemljišta sprovodi se javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda javnim oglasom, po tržišnim uslovima.

U slučaju iz stava 1. ovog člana građevinsko zemljište se daje u zakup licu koje ponudi najviši iznos zakupnine za to zemljište, koji se naknadno ne može umanjivati.

Građevinsko zemljište može se dati u zakup neposrednom pogodbom u slučaju:

1) izgradnje objekata za potrebe obavljanja poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i drugih objekata u javnoj svojini;

2) pribavljanja građevinske dozvole, vlasniku bespravno sagrađenog objekta, koji je zahtev podneo u rokovima propisanim zakonom, ako je izgradnja tog objekta u skladu sa uslovima predviđenim zakonom;

3) ispravke granica susednih katastarskih parcela;

4) formiranja građevinske parcele u skladu sa članom 102. zakona;

5) davanja u zakup iz člana 96. stav 6. zakona;

6) sporazumnog davanja zemljišta ranijem vlasniku nepokretnosti koja je bila predmet eksproprijacije u skladu sa propisima o eksproprijaciji.

Član 17

Građevinsko zemljište se daje u zakup na određeno vreme, a najduže na 99 godina.

2. Nadležnost

Član 18

Grad daje u zakup građevinsko zemljište radi izgradnje objekta površine preko 800 metara kvadratnih bruto razvijene građevinske površine (u daljem tekstu: BRGP) u okviru jedne građevinske parcele ili u okviru kompleksa.

Gradska opština daje u zakup građevinsko zemljište radi izgradnje objekta do 800 metara kvadratnih BRGP, u okviru jedne građevinske parcele ili u okviru kompleksa.

Ukoliko je planskim dokumentom predviđena izgradnja objekta sa više lamela ili objekata u nizu, pod BRGP se podrazumeva ukupna površina svih planiranih objekata na jednoj građevinskoj parceli, odnosno kompleksu.

Grad daje u zakup građevinsko zemljište radi pribavljanja građevinske dozvole, vlasniku bespravno sagrađenog objekta, bez obzira na BRGP objekta.

BRGP jeste zbir površina svih nadzemnih etaža objekta, merenih u nivou podova svih delova objekta - spoljne mere obodnih zidova (sa oblogama, parapetima i ogradama).

3. Organi nadležni u postupcima davanja u zakup građevinskog zemljišta

Član 19

Rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta iz nadležnosti grada donosi gradonačelnik grada Beograda (u daljem tekstu: gradonačelnik).

Rešenje iz stava 1. ovog člana, kao i druge akte koje na osnovu ove odluke donosi gradonačelnik, priprema nadležna organizaciona jedinica gradske uprave (u daljem tekstu: organizaciona jedinica gradske uprave) i dostavlja gradonačelniku u formi predloga.

Član 20

Postupak davanja u zakup građevinskog zemljišta iz nadležnosti grada sprovodi Komisija za davanje u zakup građevinskog zemljišta grada (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju obrazuje gradonačelnik i ista ima predsednika i četiri člana.

Komisija donosi poslovnik o radu.

O radu Komisije vodi se zapisnik, koji po okončanom postupku iz nadležnosti Komisije potpisuje predsednik Komisije.

Stručne i administrativne poslove za Komisiju vrši Direkcija.

Komisiju zakazuje predsednik Komisije, na inicijativu Direkcije ili organizacione jedinice gradske uprave, u skladu sa poslovnikom Komisije.

Po okončanom postupku iz nadležnosti Komisije, zapisnik Komisije, sa odgovarajućim predlogom dostavlja se organizacionoj jedinici gradske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice Komisije.

Član 21

Rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta iz nadležnosti gradske opštine donosi nadležni organ gradske opštine (u daljem tekstu: organ gradske opštine).

Rešenje iz stava 1. ovog člana, kao i druge akte koje na osnovu ove odluke donosi organ gradske opštine, priprema nadležna organizaciona jedinica opštinske uprave (u daljem tekstu: organizaciona jedinica opštinske uprave) i dostavlja organu gradske opštine u formi predloga.

Postupak davanja u zakup građevinskog zemljišta iz nadležnosti gradske opštine sprovodi Komisija koju obrazuje organ gradske opštine.

Komisija iz stava 3. ovog člana ima predsednika i dva člana, od kojih se jedan imenuje na predlog gradonačelnika.

O radu Komisije vodi se zapisnik koji po okončanom postupku iz nadležnosti Komisije potpisuje predsednik Komisije.

Po okončanom postupku iz nadležnosti Komisije, zapisnik Komisije sa odgovarajućim predlogom, dostavlja se organizacionoj jedinici opštinske uprave u roku od osam dana od dana održane sednice Komisije.

4. Rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta

Član 22

Rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta sadrži:

1. podatke o licu kome se građevinsko zemljište daje u zakup;

2. opis i bliže podatke o građevinskom zemljištu;

3. opis i bliže podatke o objektu koji će se graditi, odnosno izgrađenom objektu;

4. iznos zakupnine, rok plaćanja i propisane načine plaćanja zakupnine (jednokratno sa predviđenim popustom, ili na rate, sa konstatacijom da će se ukoliko se ugovori plaćanje na više rata iznos rate usklađivati sa porastom cena na malo u Republici Srbiji, prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike);

5. jedninični iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

6. rok trajanja zakupa;

7. odredbu da se po završenoj izgradnji i upisu objekta u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima konverzija prava zakupa u pravo svojine može izvršiti po izmirenju ukupne zakupnine, o čemu zakupodavac izdaje potvrdu;

8. rok privođenja građevinskog zemljišta nameni, ukoliko se građevinsko zemljište daje u zakup radi izgradnje;

9. obavezu lica kome se građevinsko zemljište daje u zakup da u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta, zaključi sa Direkcijom ugovor o zakupu.

Rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta, kao i drugi akti koje na osnovu ove odluke donosi gradonačelnik, odnosno organ gradske opštine, dostavljaju se Direkciji u roku od pet dana od dana donošenja.

Član 23

Rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta organizaciona jedinica gradske, odnosno opštinske uprave dostavlja svim učesnicima u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda, kao i nadležnom javnom pravobranilaštvu.

Učesnik javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda, koji smatra da mu je u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda povređeno pravo, može protiv rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta da pokrene upravni spor, u roku od 30 dana od dana dostavljanja tog rešenja.

Nadležno javno pravobranilaštvo ima pravo da, ako smatra da je rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta doneto suprotno odredbama Zakona i posebnim uslovima za uređenje zemljišta sadržanim u javnom oglasu, podnese tužbu nadležnom sudu, u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

5. Ugovor o davanju u zakup građevinskog zemljišta

Član 24

Ugovor o zakupu građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: ugovor o zakupu) zaključuju Direkcija i lice kome se daje u zakup građevinsko zemljište, u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta.

Ugovor o zakupu sadrži naročito:

1. opis i bliže podatke o građevinskom zemljištu;

2. opis i bliže podatke o nameni i veličini objekta koji će se graditi, odnosno koji je izgrađen;

3. visinu zakupnine;

4. rok i način plaćanja zakupnine, s tim da ukoliko se ugovara plaćanje zakupnine na više rata ugovor sadrži način usklađivanja visine zakupa sa porastom cena na malo u Republici Srbiji, prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike;

5. rok trajanja zakupa;

6. odredbu da se po završenoj izgradnji i upisu objekta u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima konverzija prava zakupa u pravo svojine može izvršiti po izmirenju ukupne zakupnine, o čemu zakupodavac izdaje potvrdu;

7. jedinični iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, propisane rokove i način plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

8. posebne uslove za uređenje ako se u zakup daje neuređeno građevinsko zemljište;

9. rok u kome građevinsko zemljište mora da se privede nameni ukoliko se građevinsko zemljište daje u zakup radi izgradnje;

10. prava i obaveze u slučaju neizvršenja obaveze;

11. način rešavanja sporova;

12. uslove, način i postupak za izmenu i raskid ugovora;

13. obavezu zakupca da sa nadležnim preduzećima ugovori i plati troškove za infrastrukturu, EDB, PTT, toplifikaciju, gasifikaciju i drugo;

14. druga prava i obaveze.

Potpisi ugovorača na ugovoru o zakupu i aneksima istog se overavaju u sudu, a troškovi padaju na teret zakupca.

Pravo zakupa upisuje se u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima.

6. Postupci davanja u zakup građevinskog zemljišta

6.1. Davanje u zakup građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem i prikupljanjem ponuda javnim oglasom

Član 25

Građevinsko zemljište se daje u zakup javnim nadmetanjem ako planirana BRGP objekta, odnosno objekata koji treba da se grade, ne prelazi 10.000 metara kvadratnih.

Građevinsko zemljište se daje u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom ako planirana BRGP objekta, odnosno objekata koji treba da se grade, prelazi 10.000 metara kvadratnih.

Upravni odbor Direkcije odlučuje o javnom oglašavanju javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda za davanje u zakup građevinskog zemljišta iz st. 1. i 2. ovog člana, kao i visini depozita koju podnosilac prijave radi učestvovanja u postupku javnog nadmetanja, odnosno podnosilac ponude radi učestvovanja u postupku prikupljanja ponuda mora uplatiti na depozitni račun Direkcije ili položiti neopozivu licitacionu bankarsku garanciju, bez "prigovora" i naplativu "na prvi poziv" sa rokom važnosti do 180 dana od dana davanja prijave, odnosno ponude (u daljem tekstu: depozitna bankarska garancija), s tim da visina depozita ne može biti manja od 10%, niti veća od 50% početnog iznosa zakupnine.

Nadležni organ gradske opštine odlučuje o javnom oglašavanju javnog nadmetanja, za davanje u zakup građevinskog zemljišta iz nadležnosti gradske opštine, nakon pribavljanja od Direkcije podataka o visini zakupnine i jediničnog iznosa naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za određenu lokaciju. Nadležni organ gradske opštine odlučuje o visini depozita koju podnosilac prijave radi učestvovanja u postupku javnog nadmetanja mora uplatiti na depozitni račun Direkcije ili položiti depozitnu bankarsku garanciju, s tim da visina depozita ne može biti manja od 10%, niti veća od 50% početnog iznosa zakupnine.

Član 26

Javni oglas se objavljuje u dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

Javni oglas o javnom nadmetanju, odnosno prikupljanju ponuda za davanje u zakup građevinskog zemljišta sadrži naročito:

1. opis i bliže podatke o građevinskom zemljištu;

2. uslove za izgradnju (namena, spratnost, površina objekta u m2 i drugo);

3. stepen komunalne opremljenosti i posebne uslove za uređenje ako se u zakup daje neuređeno građevinsko zemljište;

4. obavezu lica kome se daje u zakup građevinsko zemljište da sa nadležnim preduzećima ugovori i plati troškove za infrastrukturu: EDB, PTT, toplifikaciju, gasifikaciju i drugo;

5. rok trajanja zakupa i odredbu da se po završenoj izgradnji i upisu objekta u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima konverzija prava zakupa u pravo svojine može izvršiti po izmirenju ukupne zakupnine, o čemu zakupodavac izdaje potvrdu;

6. početni iznos zakupnine;

7. rok, način i dinamiku plaćanja zakupnine propisane članom 36. ove odluke (jednokratno sa pravom na popust od 30% od najvišeg izlicitiranog, odnosno ponuđenog iznosa zakupnine, ili na rate sa propisanim načinom usklađivanja iznosa zakupnine sa porastom cena na malo u Republici Srbiji, prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike);

8. rok privođenja građevinskog zemljišta nameni;

9. jedinični iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

10. obavezu podnosioca prijave da radi učestvovanja u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda, uplati depozit na depozitni račun Direkcije, ili položi depozitnu bankarsku garanciju i odredbe propisane čl. 32, 34. i 44. ove odluke;

11. obavezan sadržaj prijave, odnosno ponude i isprave koje je potrebno dostaviti uz prijavu, odnosno ponudu, u skladu sa članom 27. ove odluke;

12. pouku o pravu na pokretanje upravnog spora protiv rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta u skladu sa članom 97. stav 5. Zakona;

13. obavezu lica kome se građevinsko zemljište daje u zakup da u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta, zaključi sa Direkcijom ugovor o zakupu kada je obavezan da dostavi jedan od instrumenata obezbeđenja plaćanja zakupnine, u skladu sa članom 36. ove odluke;

14. kome se podnose prijave, odnosno ponude;

15. rok za podnošenje prijava, odnosno ponuda;

16. mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja, odnosno otvaranja ponuda;

17. odredbu da podnosioci neblagovremene i nepotpune prijave neće moći da učestvuju u postupku javnog nadmetanja, odnosno da će neblagovremene i nepotpune ponude biti odbačene.

Član 27

Prijava za učestvovanje u postupku javnog nadmetanja (u daljem tekstu: prijava), odnosno ponuda za učestvovanje u postupku prikupljanja ponuda javnim oglasom (u daljem tekstu: ponuda) se dostavlja u zatvorenoj koverti sa vidljivom naznakom na koju lokaciju se odnosi i ko je podnosilac prijave, odnosno ponude.

Prijava, odnosno ponuda pravnog lica mora da sadrži naziv, sedište i broj telefona i mora biti potpisana od strane ovlašćenog lica i overena pečatom. Uz prijavu, odnosno ponudu pravnog lica se prilaže izvod iz registra privrednih subjekata nadležnog organa i potvrda o poreskom identifikacionom broju.

Prijava, odnosno ponuda fizičkog lica mora da sadrži ime i prezime, adresu, matični broj i broj telefona i mora biti potpisana, a ako je to lice privatni preduzetnik uz prijavu, odnosno ponudu se prilaže izvod iz registra nadležnog organa i potvrda o poreskom identifikacionom broju.

Uz prijavu, odnosno ponudu se podnosi kopija isprave o uplati depozita, odnosno depozitna bankarska garancija.

Uz prijavu, odnosno ponudu mora da se dostavi izjava podnosioca prijave, odnosno ponuđača da prihvata sve uslove iz javnog oglasa.

Ponuda mora da sadrži iznos ponuđene zakupnine, koji je isti ili veći od početnog iznosa utvrđenog oglasom.

Prijava, odnosno ponuda je nepotpuna ako ne sadrži sve što je propisano, ako nisu priložene sve isprave kako je to predviđeno u st. 1, 2, 3, 4. i 5. ovog člana, odnosno ako ne sadrži sve podatke predviđene javnim oglasom ili su podaci dati suprotno objavljenim uslovima.

Član 28

Rok za podnošenje prijava, odnosno ponuda ne može biti kraći od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Za davanje u zakup građevinskog zemljišta iz nadležnosti grada, prijava, odnosno ponuda se dostavlja Direkciji najkasnije do kraja radnog vremena prethodnog radnog dana pre dana održavanja javnog nadmetanja, odnosno dana otvaranja ponuda. Blagovremenom se smatra prijava, odnosno ponuda prispela u Direkciji, do dana i sata datog u javnom oglasu, bez obzira na način dostavljanja.

Za davanje u zakup građevinskog zemljišta iz nadležnosti gradske opštine, prijava se dostavlja organizacionoj jedinici opštinske uprave najkasnije do kraja radnog vremena prethodnog radnog dana pre dana održavanja javnog nadmetanja. Blagovremenom se smatra prijava prispela u organizacionoj jedinici opštinske uprave, do dana i sata datog u javnom oglasu, bez obzira na način dostavljanja.

Član 29

Prijavu, odnosno ponudu ne mogu podneti predsednik niti bilo koji član Komisije.

Član 30

Predsednik Komisije otvara sednicu Komisije, saopštava podatke o građevinskom zemljištu koje se daje u zakup i početni iznos zakupnine.

Predsednik Komisije konstatuje koliko je prijava, odnosno ponuda primljeno i po redosledu prispeća javno otvara i čita ceo tekst prijave, odnosno ponude. Predsednik Komisije konstatuje koje isprave su dostavljene uz prijavu, odnosno ponudu.

Komisija utvrđuje ko su podnosioci prijave, odnosno ponude, ko je od podnosilaca prijava, odnosno ponuda prisutan sa ovlašćenjem da učestvuje u postupku javnog nadmetanja, odnosno prisustvuje postupku otvaranja ponuda i koje su prijave, odnosno ponude neblagovremene, odnosno nepotpune.

Predsednik Komisije konstatuje da podnosilac neblagovremene ili nepotpune prijave, odnosno lice koje nema uredno ovlašćenje podnosioca blagovremene i potpune prijave, ne može učestvovati u postupku javnog nadmetanja.

Predsednik Komisije konstatuje da se neblagovremene ili nepotpune ponude odbacuju.

Komisija utvrđuje koji ponuđač je ponudio najviši iznos zakupnine.

Predsednik Komisije objavljuje početak javnog nadmetanja i poziva učesnike da daju svoje ponude iznosa zakupnine.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da jasno i glasno kaže koji iznos zakupnine nudi.

Predsednik Komisije pita tri puta da li neko daje više od najvišeg prethodno ponuđenog iznosa i posle trećeg poziva, konstatuje koji je najviši ponuđeni iznos i ime ponuđača.

Učesnik koji je ponudio najviši iznos potpisuje izjavu sa naznakom visine iznosa.

Predsednik Komisije objavljuje kada je javno nadmetanje završeno.

Svi prisutni podnosioci prijava, odnosno ponuda imaju pravo uvida u podnete prijave, odnosno ponude.

Postupak javnog nadmetanja, odnosno otvaranja ponuda je javan i mogu da mu prisustvuju sva zainteresovana lica.

Član 31

Ukoliko podnosilac blagovremene i potpune prijave ne pristupi javnom nadmetanju smatraće se da je odustao od prijave.

Uslovi za sprovođenje postupka javnog nadmetanja su ispunjeni i kad istom pristupi samo jedan učesnik, s tim što se zakupnina utvrđuje u početnom iznosu.

Uslovi za sprovođenje postupka prikupljanja ponuda javnim oglasom su ispunjeni i ukoliko se na javni oglas prijavi samo jedan učesnik, u kom slučaju se građevinsko zemljište daje u zakup pod uslovom da je učesnik ponudio najmanje početni iznos zakupnine.

Ukoliko javno nadmetanje, odnosno postupak prikupljanja ponuda javnim oglasom ne uspe, postupak oglašavanja se ponavlja po isteku roka od najmanje 15 dana od dana neuspelog javnog nadmetanja, odnosno otvaranja ponuda.

Ukoliko se na javni oglas o prikupljanju ponuda, prijave dva ili više učesnika i ponude isti iznos zakupnine, komisija će zatražiti da u novom roku, od tri dana, ponuđači dostave dodatnu ponudu o visini iznosa zakupnine.

Član 32

Ukoliko učesnik javnog nadmetanja koji je ponudio najviši iznos zakupnine odustane pošto predsednik Komisije objavi da je javno nadmetanje završeno, a pre donošenja rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta, postupak javnog oglašavanja se ponavlja.

Ukoliko učesnik prikupljanja ponuda koji je ponudio najviši iznos zakupnine odustane pošto je Komisija utvrdila koji ponuđač je ponudio najviši iznos zakupnine, a pre donošenja rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta, postupak javnog oglašavanja se ponavlja.

Lice iz st. 1. i 2. ovog člana nema pravo na povraćaj uplaćenog depozita, a eventualno data depozitna bankarska garancija će se naplatiti.

6.2. Davanje u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom

Član 33

Zahtev za davanje u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom iz nadležnosti grada, podnosi se organizacionoj jedinici gradske uprave.

Zahtev za davanje u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom iz nadležnosti gradske opštine, podnosi se organizacionoj jedinici opštinske uprave.

Po obradi predmeta organizaciona jedinica gradske, odnosno opštinske uprave pribavlja od Direkcije podatak o visini zakupnine, jediničnom iznosu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i drugim uslovima za uređivanje građevinskog zemljišta ako se u zakup daje neuređeno građevinsko zemljište (u daljem tekstu: uslovi), koje dostavlja podnosiocu zahteva na izjašnjenje.

Ukoliko se u zakup daje građevinsko zemljište radi formiranja građevinske parcele u skladu sa članom 102. zakona, odnosno ako se u zakup daje građevinsko zemljište u skladu sa članom 49. ove odluke, uslovi sadrže podatak o visini zakupnine.

Podnosilac zahteva je dužan da u roku od osam dana od dana prijema uslova dostavi pisanu izjavu da iste prihvata. U slučaju da se podnosilac zahteva u navedenom roku ne izjasni ili ne prihvati uslove smatraće se da je odustao o podnetog zahteva.

Zahtev iz člana 1. ovog člana, sa pisanom izjavom podnosioca zahteva da prihvata uslove, organizaciona jedinica gradske, odnosno opštinske uprave dostavlja nadležnoj Komisiji.

Komisija ceni osnovanost zahteva i zapisnik sa odgovarajućim predlogom dostavlja se organizacionoj jedinici gradske, odnosno opštinske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice Komisije.

7. Stavljanje van snage rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta

Član 34

U slučaju da lice kome je dato u zakup građevinsko zemljište odustane od zakupa posle donošenja rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta, a pre zaključenja ugovora o zakupu, gradonačelnik, odnosno organ gradske opštine donosi rešenje o stavljanju van snage rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta.

U slučaju da lice kome je dato u zakup građevinsko zemljište svojom krivicom ne pristupi zaključenju ugovora u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta, gradonačelnik, odnosno organ gradske opštine donosi rešenje kao u stavu 1. ovog člana.

U slučaju iz st. 1. i 2. ovog člana, predlog za donošenje rešenja o stavljanju van snage rešenja o davanju zemljišta u zakup podnosi lice koje odustaje od prava zakupa, odnosno Direkcija.

Predlog iz stava 3. ovog člana se podnosi organizacionoj jedinici gradske, odnosno opštinske uprave, koja isti, po izvršenoj obradi, dostavlja nadležnoj Komisiji.

Komisija ceni osnovanost predloga i zapisnik sa odgovarajućim predlogom dostavlja organizacionoj jedinici gradske, odnosno opštinske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice Komisije.

Lica iz st. 1. i 2. ovog člana nemaju pravo na povraćaj uplaćenog depozita po osnovu učešća na javnom oglasu o javnom nadmetanju, odnosno prikupljanju ponuda, a eventualno data depozitna bankarska garancija će se naplatiti.

IV ZAKUPNINA

Član 35

Zakupninu za građevinsko zemljište plaća lice kome je građevinsko zemljište dato u zakup u postupcima utvrđenim ovom odlukom.

Početni iznos zakupnine utvrđuje se u visini tržišne vrednosti po metru kvadratnom građevinskog zemljišta, prema proceni poreske uprave Ministarstva finansija Republike Srbije.

Član 36

Zakupac plaća zakupninu jednokratno ili u ratama.

U slučaju plaćanja zakupnine jednokratno uplatom u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, zakupac ima pravo na umanjenje zakupnine za 30%.

Umanjenje od 30% ima i zakupac koji plaćanje vrši u ratama u slučaju jednokratnog plaćanja preostalih nedospelih rata, a na iznos nedospelih rata.

U slučaju plaćanja zakupnine u ratama, zakupac vrši plaćanje na sledeći način:

- u roku od 36 meseci, bez prava na umanjenje. Obračunatu zakupninu, zakupac je dužan da plati na sledeći način: prvu ratu u visini od 10% utvrđene zakupnine, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, a preostali iznos obračunate zakupnine u 35 jednakih mesečnih rata;

- u roku do 60 meseci ukoliko se zemljište daje u zakup u skladu sa članom 16. stav 3. tačka 2. ove odluke. Obračunatu zakupninu, zakupac je dužan da plati na sledeći način: prvu ratu u visini od 10% utvrđene zakupnine, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, a preostali iznos obračunate zakupnine u 59 jednakih mesečnih rata.

Rate će se usklađivati sa porastom cena na malo u Republici Srbiji, prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike, za period od ugovorenog obračuna zakupnine do poslednjeg dana u mesecu, a uplaćuju se do 15 u narednom mesecu.

Za period kašnjenja u plaćanju, zakupcu se obračunava zatezna kamata u skladu sa Zakonom o visini stope zatezne kamate.

Radi obezbeđivanja plaćanja zakupnine, zakupac je dužan da, prilikom zaključenja ugovora o zakupu, dostavi jedan od instrumenata obezbeđivanja plaćanja: neopozivu bankarsku garanciju "bez prigovora" i naplativu "na prvi poziv"; menice; neopozivo ugovorno ovlašćenje ili drugi instrument obezbeđivanja koji se odredi pri ugovaranju, a u skladu sa propisima, odnosno dostavi dokaz o pravu svojine na nekoj nepokretnosti i saglasnost za stavljanje hipoteke na istu. Naplata instrumenata obezbeđivanja će se vršiti u korist propisanih uplatnih računa.

Član 37

Na način izmirivanja obaveza na ime zakupnine iz člana 36. ove odluke, ne utiče faznost izgradnje objekata na građevinskom zemljištu datom u zakup.

Član 38

Zakupci koji su dobili građevinsko zemljište u zakup neposrednom pogodbom, u postupku naknadnog pribavljanja odobrenja za izgradnju i upotrebne dozvole (legalizacija) za individualne stambene objekte i koji ugovorom o zakupu nisu imali obavezu plaćanja zakupnine, u skladu sa ranije važećim propisima, ukoliko vrše promenu namene postojećeg objekta, odnosno ukoliko dogradnjom, nadgradnjom, rekonstrukcijom ili izgradnjom menjaju namenu ili pretvaraju individualni stambeni objekat u stambeni objekat sa više stanova, odnosno u objekat druge namene, dužni su da plaćaju zakupninu u skladu sa odredbama ove odluke.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, po pribavljanju pravosnažnog odobrenja za izgradnju, odnosno pravosnažne lokacijske dozvole, investitor i Direkcija zaključuju Aneks ugovora o zakupu.

Član 39

Direkcija nema obavezu plaćanja zakupnine za građevinsko zemljište koje se daje u zakup za izgradnju stanova i poslovnog prostora za raseljavanje za potrebe Direkcije, koji služe za pripremanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata infrastrukture i pripremanje lokacija.

Ugovor o zakupu iz stava 1. ovog člana zaključuju grad Beograd, koga zastupa Gradsko javno pravobranilaštvo i Direkcija.

V IZMENA I RASKID UGOVORA O ZAKUPU

1. Izmena ugovora o zakupu

Član 40

Izmena ugovora o zakupu vrši se u slučaju da se promeni vlasnik objekta koji je izgrađen, odnosno koji je u izgradnji na građevinskom zemljištu koje se koristi po osnovu ugovora o zakupu, tako da novi vlasnik objekta, odnosno objekta u izgradnji stupa na mesto dosadašnjeg zakupca građevinskog zemljišta.

Član 41

Zahtev za izmenu ugovora o zakupu podnosi novi vlasnik objekta, odnosno objekta u izgradnji, uz koji dostavlja ugovor o kupovini objekta, odnosno objekta u izgradnji, odnosno drugi pravni osnov kojim stiče pravo svojine na objektu ili objektu u izgradnji, koji je sudski overen, odnosno pravosnažno rešenje o nasleđivanju, sa potvrdom poreske uprave o izmirenju poreza po tom pravnom osnovu ili sa potvrdom poreske uprave o oslobađanju od poreske obaveze i izjavu da prihvata sve obaveze dotadašnjeg zakupca iz ugovora o zakupu.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se organizacionoj jedinici gradske, odnosno opštinske uprave.

Po obradi zahteva organizaciona jedinica gradske, odnosno odnosno opštinske uprave, isti dostavlja Komisiji za procenu ispunjenosti uslova za prestanak prava korišćenja građevinskog zemljišta, koju obrazuje gradonačelnik, odnosno nadležni organ gradske opštine, koja ceni osnovanost zahteva. Zapisnik Komisije, koji po okončanom postupku iz nadležnosti Komisije potpisuje predsednik Komisije, sa odgovarajućim predlogom dostavlja se organizacionoj jedinici gradske, odnosno opštinske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice Komisije.

Po zahtevu iz stava 1. ovog člana, gradonačelnik, odnosno organ gradske opštine donosi rešenje kojim se menja zakupac i daje saglasnost Direkciji da sa novim vlasnikom objekta, odnosno objekta u izgradnji zaključi ugovor o zakupu, tako da novi vlasnik objekta, odnosno objekta u izgradnji stupa na mesto dotadašnjeg zakupca građevinskog zemljišta. Ugovor o zakupu zaključuje se u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja novom vlasniku objekta, odnosno objekta u izgradnji.

2. Raskid ugovora o zakupu

Član 42

Ugovor o zakupu se može raskinuti pre isteka ugovorenog roka:

- ako zakupac odustane od izgradnje na građevinskom zemljištu koje mu je dato u zakup;

- ako zakupac, do izdavanja građevinske dozvole, ne plati zakupninu u visini od šest dospelih mesečnih rata;

- ako zakupac ne koristi dato građevinsko zemljište za potrebe izgradnje već za druge namene, ukoliko mu je građevinsko zemljište dato radi izgradnje;

- ako zakupac ne privede građevinsko zemljište nameni u ugovorenom roku, ukoliko mu je građevinsko zemljište dato radi izgradnje i

- u drugim slučajevima u skladu sa zakonom.

Član 43

Predlog za raskid ugovora o zakupu podnosi se organizacionoj jedinici gradske, odnosno opštinske uprave. Predlog mogu podneti Direkcija, zakupac, nadležni gradski, odnosno opštinski pravobranilac.

Po obradi predloga, organizaciona jedinici gradske, odnosno opštinske uprave, isti dostavlja Komisiji iz člana 41. ove odluke, koja ceni osnovanost predloga. Zapisnik Komisije sa odgovarajućim predlogom dostavlja se organizacionoj jedinici gradske, odnosno opštinske uprave, u roku od osam dana od dana održane sednice Komisije.

Po predlogu iz stava 1. ovog člana gradonačelnik, odnosno organ gradske opštine donosi rešenje kojim se daje saglasnost Direkciji da sa zakupcem raskine ugovor o zakupu u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja zakupcu i kojim se stavlja van snage rešenje o davanju građevinskog zemljišta u zakup.

Na osnovu rešenja iz stava 3. ovog člana Direkcija i zakupac zaključuju sporazumni raskid ugovora o zakupu u roku od 30 dana od dana dostavljanja zakupcu rešenja iz stava 3. ovog člana.

U slučaju da zakupac i Direkcija ne zaključe sporazumni raskid ugovora o zakupu u roku iz prethodnog stava, Direkcija je obavezna da zakupcu otkaže ugovor o zakupu, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Potpisi ugovorača na ugovoru o raskidu ugovora o zakupu overavaju se u sudu, a troškovi padaju na teret zakupca.

Član 44

Zakupac sa kojim je raskinut ugovor o zakupu ima obavezu da, o svom trošku, izvrši brisanje prava zakupa u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima i da dokaz o istom dostavi Direkciji, posle čega ima pravo na povraćaj uplaćenog iznosa na ime zakupnine u nominalnom iznosu, umanjenom za depozit i srazmerni deo iznosa zakupnine za period držanja građevinskog zemljišta u zakupu.

Zakupac sa kojim je raskinut ugovor o zakupu je dužan da građevinsko zemljište vrati u prvobitno stanje, i da Direkciji nadoknadi eventualno nastalu štetu.

VI OSTALE ODREDBE O ZAKUPU

Član 45

U slučaju kada je ugovor o zakupu zaključen sa više zakupaca, svaki zakupac, u toku roka za izgradnju objekta, može u pisanoj formi da izjavi da želi da raskine ugovor o zakupu u odnosu na svoj deo prava i obaveza koja će u celini preuzeti ostali zakupci.

Predlog za raskid ugovora o zakupu u odnosu na svoj deo prava i obaveza, zakupac podnosi Direkciji zajedno sa pisanim saglasnostima ostalih zakupaca i izjavama da u celini preuzimaju njegova prava i obaveze iz ugovora o zakupu.

Predlog iz stava 2. ovog člana Direkcija dostavlja organizacionoj jedinici gradske, odnosno opštinske uprave.

Na postupanje po predlogu iz stava 2. ovog člana shodno se primenjuje odredba člana 43. stav 2. ove odluke.

Na osnovu predloga iz stava 2. ovog člana gradonačelnik, odnosno organ gradske opštine donosi rešenje kojim se daje saglasnost Direkciji da sa zakupcima zaključi Aneks ugovora o zakupu kojim će se sa ugovornom stranom koja odustaje od zakupa raskinuti ugovor o zakupu u odnosu na njegov deo prava i obaveza, koja u celini preuzima zakupac koji nastavlja pravo zakupa. Aneks ugovora o zakupu zaključuje se u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja zakupcima.

Član 46

Zakupcu se, na njegov zahtev, odnosno uz njegovu saglasnost, može odrediti još jedan ili više zakupaca na građevinskom zemljištu datom u zakup, na način i u postupku davanja građevinskog zemljišta u zakup utvrđenim ovom odlukom, pod uslovom da su sve ugovorene dospele obaveze zakupca izmirene.

Početni iznos zakupnine, kod uvođenja još jednog ili više zakupaca iz stava 1. ovog člana, predstavlja iznos izlicitirane, ponuđene, odnosno početni iznos zakupnine u postupku davanja zemljišta u zakup neposrednom pogodbom. Zakupnina se valorizuje koeficijentom valorizacije prema zvanično objavljenom pokazatelju porasta cena na malo u Republici Srbiji a prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike, do dana donošenja odluke Upravnog odbora Direkcije, odnosno organa gradske opštine o javnom oglašavanju.

Član 47

Građevinsko zemljište na idealnom delu građevinske parcele može se dati u zakup javnim oglašavanjem radi izgradnje, u skladu sa odredbama ove odluke, pod uslovom da takvu inicijativu kod Direkcije, odnosno organa gradske opštine, pokrenu vlasnici, odnosno nosioci prava korišćenja na preostalom idealnom delu građevinske parcele.

Nosioci prava korišćenja iz stava 1. ovog člana su raniji sopstvenik, zakonski naslednik, kao i lica na koja je raniji sopstvenik preneo pravo korišćenja u skladu sa zakonom, kojima je do dana stupanja na snagu zakona utvrđeno pravo korišćenja na neizgrađenom ostalom građevinskom zemljištu u državnoj svojini u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 47/03 i 34/06).

Uz inicijativu, vlasnik, odnosno nosilac prava korišćenja, prilaže saglasnost za pokretanje i sprovođenje postupka javnog oglašavanja za davanje građevinskog zemljišta u zakup, saglasnost da Direkcija i lice kome će se građevinsko zemljište dati u zakup zaključe ugovora o zakupu i izjavu da će sa zakupcem zaključiti ugovor o suinvestiranju izgradnje odmah po zaključenju ugovora o zakupu.

Član 48

Upravni odbor Direkcije može odlučiti da se daje u zakup građevinsko zemljište javnim oglašavanjem, uz uslov da se zakupnina izmiruje putem određene neto stambene površine odgovarajuće strukture u objektu za čiju izgradnju se daje u zakup građevinsko zemljište.

U slučaju iz stava 1. ovog člana javni oglas iz člana 26. ove odluke, sadrži i početni novčani iznos zakupnine i njegov ekvivalent u neto površini stambenog prostora na istoj lokaciji, rok izmirenja zakupnine koji je isti kao rok završetka izgradnje objekta; kvalitet objekta koji se gradi i specifikaciju stanova, (orjentacione strukture i površine), prilaganje depozitne bankarske garancije i druge instrumente obezbeđenja izvršenja ugovorenih obaveza u skladu sa propisima (hipoteka po dobijanju građevinske dozvole, bankarsku garanciju za izvršenje posla u roku i drugo).

U slučaju iz stava 1. ovog člana, ponuda mora da sadrži iznos ponuđene zakupnine i njen ekvivalent u neto površini stambenog prostora koji se nudi.

Nudeći veći iznos zakupnine ponuđač obavezno nudi najmanje srazmerno veću površinu stambenog prostora, a može i više. U slučaju ponuđene iste zakupnine ponuda ponuđača koji je ponudio veću stambenu površinu je povoljnija.

U postupku javnog nadmetanja učesnici javnog nadmetanja na isti način kao u stavu 4. ovog člana daju svoje ponude, tako da uz nuđenje većeg iznosa zakupnine ponuđač nudi najmanje srazmernu veću površinu stambenog prostora.

U slučaju davanja zemljišta iz stava 1. ovog člana ne primenjuju se odredbe iz člana 36. ove odluke koje se tiču načina plaćanja zakupnine, s tim da se u slučaju iz čl. 32. i 34. ove odluke naplaćuje depozitna bankarska garancija, a u slučaju iz člana 44. ove odluke, naplaćuje se garancija data na ime izvršavanja posla u roku i srazmerni deo zakupnine za period držanja građevinskog zemljišta u zakupu.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta i ugovor o zakupu, sadrže elemente i iz ovog člana.

Član 49

U slučaju da je građevinsko zemljište dato u zakup ispod objekta radi legalizacije objekta, po pravosnažnosti rešenja o utvrđivanju zemljišta za redovnu upotrebu i formiranju građevinske parcele, vlasniku objekta može se dati u zakup građevinsko zemljište oko objekta za koje plaća zakupninu u skladu sa odredbama ove odluke.

Na postupanje u slučaju iz stava 1. ovog člana, shodno se primenjuju odredbe člana 33. ove odluke.

Po okončanom postupku iz nadležnosti Komisije, u slučaju da je vlasnik objekta i zakupac zemljišta pod objektom, gradonačelnik donosi rešenje kojim se menja rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta tako da se u zakup daje zemljište za redovnu upotrebu objekta i daje saglasnost Direkciji da sa vlasnikom objekta zaključi aneks ugovora o zakupu.

U slučaju da vlasnik objekta nije i zakupac zemljišta pod objektom, gradonačelnik donosi rešenje kojim se menja rešenje o davanju građevinskog zemljišta u zakup tako što se menja zakupac zemljišta pod objektom i novom zakupcu daje u zakup zemljište za redovnu upotrebu objekta i daje saglasnost Direkciji da sa vlasnikom objekta zaključi ugovor o zakupu tako da vlasnik objekta stupa na mesto ranijeg zakupca u odnosu na zemljište pod objektom, u skladu sa članom 42. ove odluke i postaje zakupac građevinskog zemljišta oko objekta.

Aneks ugovora o zakupu, odnosno ugovor o zakupu zaključuje se u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja iz stava 3. ovog člana vlasniku objekta.

Član 50

Ukoliko se promeni vlasnik objekta koji je izgrađen na građevinskom zemljištu koje se koristi po osnovu ugovora o zakupu, a novi vlasnik objekta ne podnese zahtev za izmenu ugovora o zakupu u skladu sa članom 42. ove odluke, zakupac ostaje obveznik plaćanja zakupnine po važećem ugovoru o zakupu.

Član 51

Na izgrađenom građevinskom zemljištu koje se koristi po osnovu ugovora o zakupu, konverzija prava zakupa u pravo svojine vrši se pod uslovima i na način propisan Zakonom, po izmirenju ukupne zakupnine, o čemu Direkcija izdaje potvrdu.

Član 52

Zakupnina i naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, po osnovu zaključenih ugovora, predstavljaju prihod grada i uplaćuju se na odgovarajuće račune grada.

Depozit uplaćen na depozitni račun u postupku javnog oglašavanja, po zaključenju ugovora o zakupu, kao deo zakupnine, prenosi se na odgovarajući račun grada.

Prihodi po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta predstavljaju namenska sredstva za finansiranje programa uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje kapitalnih objekata grada i pripadaju Direkciji.

Uplaćeni depozit ili data depozitna bankarska garancija, od strane učesnika u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta, a kojima isto nije dato u zakup, vraća se najkasnije u roku od pet dana od dana održane sednice Komisije.

VII NADZOR

Član 53

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši organizaciona jedinica gradske uprave nadležna za poslove građevinskog zemljišta.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 54

Za ugovore o zakupu građevinskog zemljišta zaključene do dana stupanja na snagu ove odluke, zakupci mogu da nastave plaćanje zakupnine kako je to ugovorom predviđeno ili da zaključenjem aneksa ugovora o zakupu, preostali nedospeli ugovoreni iznos zakupnine plate u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 55

Postupci davanja građevinskog zemljišta u zakup koji do dana stupanja na snagu ove odluke nisu okončani donošenjem rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta, nastaviće se i rešavati po ovoj odluci.

Član 56

Gradske opštine Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin po zahtevima za davanje u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom u postupku legalizacije objekata BRGP do 800 m2, koji su podneti gradskoj opštini do stupanja na snagu Odluke o promeni Statuta grada Beograda ("Službeni list grada Beograda", broj 6/2010), rešavaće u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu Odluke o promeni Statuta grada Beograda.

Član 57

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o građevinskom zemljištu ("Službeni list grada Beograda", broj 2/2009).

Član 58

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".