ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU POSTAVLJANJA NATPISA POSLOVNOG IMENA, OGLASNIH SREDSTAVA, ZAŠTITNIH I TEHNIČKIH UREĐAJA U GRADSKOM JEZGRU SUBOTICE I NA PALIĆU

("Sl. list grada Subotice", br. 23/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način postavljanja, održavanja i uklanjanja natpisa poslovnog imena, oglasnih sredstava i zaštitnih i tehničkih uređaja na otvorenom prostoru u Gradskom jezgru Subotice i na Paliću.

Član 2

Pod otvorenim prostorom, u smislu ove odluke, podrazumeva se javna površina i druga površina vidljiva sa javne površine (fasada zgrade, ograda i druga površina) na kojoj se može postaviti natpis poslovnog imena, oglasno sredstvo i zaštitni odnosno tehnički uređaj.

Gradsko jezgro Subotice (u daljem tekstu: Gradsko jezgro) je prostor omeđen željezničkom prugom, željezničkom stanicom, ulicom Maksima Gorkog, ulicom Biskupa Lajče Budanovića, Laze Mamužića, Preradovićevom, Žarka Zrenjanina, Trgom Sinagoge i Zmaj Jovinom ulicom, koji je Odlukom Izvršnog veća Vojvodine proglašen za prostorno kulturno-istorijsku celinu ("Službeni list APV", br. 25/91), kao i njeno neposredno okruženje (druga strana ulica i puteva), ulica Braće Radića uključujući i Trg Paje Kujundžića.

Pod Palićem u smislu ove odluke podrazumeva se prostor određen Odlukom o proglašenju prostorne i kulturno istorijske celine Palića za nepokretno kulturno dobro ("Službeni list opštine Subotica", br. 1/1994).

Član 3

Odredbe ove odluke odnose se i na Palić u smislu člana 2. stav 3. ove Odluke, na nepokretna kulturna dobra van Gradskog jezgra i na dobra koja uživaju prethodnu zaštitu na teritoriji Grada Subotice, koja su određena aktima nadležnih organa.

II POSTAVLJANJE, ODRŽAVANJE I UKLANJANJE NATPISA POSLOVNOG IMENA, OGLASNIH SREDSTAVA I ZAŠTITNIH I TEHNIČKIH UREĐAJA U GRADSKOM JEZGRU

Član 4

Uslove i način postavljanja natpisa poslovnog imena, oglasnih sredstava i zaštitnih i tehničkih uređaja u Gradskom jezgru i na Paliću određuje rešenjem Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica (u daljem tekstu: uslovi MZZSK).

1. Postavljanje natpisa poslovnog imena

Član 5

Natpis poslovnog imena, u smislu ove odluke je: poslovno ime pravnog lica ili preduzetnika istaknuto na fasadu ili portal objekta u kome se obavlja delatnost istog.

Član 6

Kod postavljanja natpisa poslovnog imena obavezno je korišćenje plemenitijih materijala kao što su: kovano gvožđe, staklo, bakarni lim, mesing, drvo, staklene, aluminijumske, prohrom i pleksiglas ploče, i slično.

Član 7

Na fasade se ne mogu postavljati kutijasti natpisi poslovnog imena.

Član 8

Natpis poslovnog imena se može postaviti na fasadno platno u prostor između gornje ivice portala i srednjeg horizontalnog venca u karakterističnom logotipu poslovnog imena, te izraditi od samosvetlećih pojedinačnih slova, ili izraditi od bakra, mesinga, prohroma, itd. kao pojedinačna slova.

Član 9

Pri postavljanju natpisa poslovnog imena koji se sastoje od pojedinačnih slova može se izraditi podkonstrukcija.

Ukoliko se pri postavljanju natpisa poslovnog imena izrađuje podkonstrukcija, obavezno je koristiti providni pleksiglas dovoljne debljine sa minimalno neophodnim brojem (2-4) ankera za zid.

Član 10

Natpis poslovnog imena se mora postaviti na položaj, koji je već prema originalnom projektu ili izvedbom određen za tu svrhu, u okviru srednje ili gornje zone portala.

Natpis poslovnog imena mora se, gde god je to izvodljivo, a ne postoji za to projektom ili izvedbom određeno mesto, postaviti u okviru drvenog ili zidanog venca portala (između gornjeg i donjeg dela) maksimalne dužine u širini portala, odnosno na položaj, u skladu sa uslovima MZZSK.

Dozvoljena maksimalna visina natpisa firme je 0,30 m, ako to projektom ili izvedbom određeni prostor drugačije ne dozvoljava.

Član 11

Natpis poslovnog imena može biti kutijast samosvetleći ili osvetljen u okviru portala svetlosnim izvorima neupadljivih dimenzija.

Kod natpisa poslovnog imena sa samosvetlećim slovima električni kablovi ne smeju biti vidljivi sa javne površine niti se njihovim razvođenjem sme oštetiti fasada.

Član 12

Natpis poslovnog imena ne može se postaviti na spratni prozor.

Član 13

Natpis poslovnog imena ne sme biti postavljen bliže od jednog metra od natpisa ulice ili spomen table.

Prilikom postavljanja natpisa poslovnog imena mora se voditi računa da se isti u smislu ritma, visinske nivelacije postavljanja, oblika i koloristike uklopi u celinu objekta odnosno ulice.

Član 14

U slučaju postojanja više od jednog poslovnog subjekta u istom objektu, postavlja se tipski natpis poslovnog imena ili slobodnostojeća skupna tabla na konstrukciji projektovanoj od strane MZZSK.

Maksimalno dozvoljeni broj obeležja poslovnog imena i konzolnih znakova na jednoj fasadi određuje MZZSK.

2. Postavljanje oglasnih sredstava

Član 15

Oglasno sredstvo, u smislu ove odluke je: reklamna tabla, pojedinačna slova, reklamni uređaj, konzolni zaštitni znak, plakati, zidne slike, mozaici, reklamna platna, reklamni panoi, transparent, vitrina, pokretni reklamni pano i bilbord (megapano), kojima se poslovno ime, ličnost, aktivnost ili usluga pravnog lica, preduzetnika ili fizičkog lica preporučuje i čini dostupnim primaocu.

Član 16

Oglasno sredstvo može se postaviti na zabatnim zidovima koji nisu deo oblikovane fasade objekata u Gradskom jezgru, u skladu sa uslovima MZZSK.

Reklamna tabla i reklamni uređaj

Član 17

U Gradskom jezgru zabranjeno je postavljanje bilo kakvih oznaka na drveću, urbanom mobilijaru, na javnim spomenicima i skulpturama.

Reklamna tabla i reklamni uređaj u smislu ove odluke je oglasno sredstvo određeno Planom postavljanja oglasnih objekata i reklamnih oznaka na teritoriji Grada Subotice ("Službeni list Grada Subotice", br. 19/10).

Konzolni zaštitni znak

Član 18

Konzolni zaštitni znak je trodimenzionalna reklamna konstrukcija u prostoru ili na objektu postavljena u svrhu samoreklamiranja i komercijalnog oglašavanja koja svojim specifičnim oblikovanjem prenosi reklamnu poruku.

Član 19

Konzolni zaštitni znak može se postaviti na fasadama u dimenzijama i položaju koji ne remete stilske karakteristike fasada i ne zaklanjaju fasadne ukrasne elemente.

Više paralelnih konzolnih zaštitnih znakova postavljenih u nizu na jednom objektu moraju biti iste visine.

Na jednoj fasadi objekta ne mogu se postaviti dva konzolna zaštitna znaka iste sadržine.

Konzolni zaštitni znak ne sme biti postavljen bliže od jednog metra od natpisa ulice ili spomen table.

Član 20

Maksimalne dimenzije konzolnih zaštitnih znakova su 0,80 metara dužine i 0,50 metara širine odnosno 0,60 metara dužine i 0,60 metara širine.

Konzolni nosači konzolnih zaštitnih znakova moraju biti izvedeni od stilizovanog kovanog gvožđa, kutijastih čeličnih profila, odnosno kombinacije kutijastih čeličnih profila sa kovanim gvožđem, stilski usaglašeni sa objektom na čiju fasadu se postavljaju, a precizirani prema uslovima MZZSK.

Konzolni nosači konzolnih zaštitnih znakova mogu biti maksimalne dužine od jednog metra računajući od površine fasade do kraja konzole u prostoru.

Kod konzolnih zaštitnih znakova donja ivica konzole ne sme biti na visini manjoj od 2,70 metara od nivoa partera.

Prilikom postavljanja natpisa poslovnog imena i konzolnih zaštitnih znakova mora se voditi računa da se isti u smislu ritma, visinske nivelacije postavljanja, oblika i koloristike uklope u celinu objekta, odnosno ulice.

Bilbord (megapano)

Član 21

Bilbord (megapano) je tip reklamnog panoa koji je fiksan, slobodnostojeći i pravougaonog oblika sa jednim ili dva oslonca čija je nosiva konstrukcija izrađena od čeličnih profila koji sadrži tablu za reklamiranje.

Član 22

Zabranjeno je postavljanje samostojećih bilborda u okviru Gradskog jezgra.

Zidna slika

Član 23

Zidna slika, mozaik, je svako isticanje reklamne poruke oslikavanjem zida objekta ili postavljanjem mozaika.

Član 24

Zidna slika, mozaik može se postaviti na kompletno sređenim zabatnim zidovima, prema uslovima MZZSK.

Reklamna platna

Član 25

Reklamno platno je platno sa oslikanom reklamnom porukom.

Član 26

Reklamno platno se može postaviti na građevinskim skelama ili građevinama u izgradnji, tokom izvođenja radova rekonstrukcije i sanacije objekta do završetka radova.

Tokom izvođenja radova izgradnje, sanacije ili rekonstrukcije objekta mogu se postaviti platna sa slikom restaurirane fasade.

Reklamna platna koja imaju za cilj obaveštenje o kulturnim manifestacijama i promociju novih sadržaja mogu se privremeno postaviti na objektima galerija i javnih ustanova u kojima se iste održavaju.

Reklamno platno se može postaviti u Gradskom jezgru prema uslovima MZZSK.

Reklamni panoi

Član 27

Reklamni pano je pano koji se koristi za komercijalno oglašavanje i samoreklamiranje.

Reklamni pano se postavlja na fasadu objekta u kome nije poslovni prostor u kojem se obavlja poslovna delatnost, na ograde, komunalne građevine, uređaje u opštoj upotrebi.

Pokretni reklamni pano je lakoprenosiv, samostojeći pano koji se koristi za isticanje asortimana proizvoda, vrsta usluga koje se nude i slično.

Član 28

Zabranjuje se postavljanje pokretnih i nepokretnih reklamnih panoa na javnoj površini u Gradskom jezgru.

Pokretni reklamni pano može se postaviti u Gradskom jezgru samo ispred restorana sa ponudom dnevnog menija prema uslovima MZZSK.

Transparent - baner

Član 29

Transparent - baner je predmet od tkanine, plastificiranog platna i sličnog kvalitetnog materijala sa ispisanom reklamnom porukom odnosno informacijom koji se postavlja razapinjanjem iznad ulica, na objekte i ograde.

Član 30

Transparent - baner se može postaviti u Gradskom jezgru isključivo iznad pešačke zone, samo u svrhu oglašavanja kulturnih, turističkih i drugih manifestacija od značaja za Grad.

Transparent - baner se postavlja samo na određenim objektima, koje utvrđuje MZZSK, na koje su montirani ankerisani držači stalnog karaktera.

Transparent - baner se postavlja na određeno vreme, koliko traje manifestacija.

Transparent - baner se može postaviti u Gradskom jezgru prema uslovima MZZSK.

Vitrina

Član 31

Vitrina je montažni objekat koji služi izlaganju robe i koji se postavlja na zid objekta u kojem je poslovni prostor, a izuzetno može biti postavljena i na drugi objekat.

Član 32

Vitrina se može postaviti na fasadu objekta u Gradskom jezgru prema uslovima MZZSK.

Slobodnostojeća vitrina

Član 33

Slobodnostojeća vitrina je montažni, lakoprenosivi, samostojeći objekat koji služi izlaganju robe.

Član 34

Na javnim površinama u Gradskom jezgru zabranjeno je postavljanje slobodnostojećih vitrina.

3. Postavljanje zaštitnih i tehničkih uređaja

Član 35

Zaštitni uređaji, u smislu ove odluke su: tende, roloi, zaštitne rešetke i slično koji imaju funkciju zaštite objekata i poslovnih prostora od neželjenih atmosferskih uticaja i sprečavanja nezakonitog ulaska u objekat ili poslovni prostor.

Tehnički uređaji, u smislu ove odluke su: klima uređaji, bankomati, parabola antene, ventilacioni kanali, dimnjaci, sunčani kolektori, kamere, alarmi i slično.

Član 36

Zaštitne rešetke formiraju se transparentno, u okviru portala.

Član 37

Na fasade se mogu postavljati tende koje su unificirane, ravne, ili poluloptaste, sa konstrukcijom na izvlačenje i sklapanje, izrađene od eloksiranog aluminijuma, pokrivene nepromočivim, impregniranim platnom.

Tende se mogu postaviti u visini horizontalnog venca portala, u skladu sa uslovima MZZSK.

Na platno tende dozvoljeno je štampanje reklama.

Član 38

Na uličnu fasadu, od tehničkih uređaja, mogu se postavljati bankomati, kamere i alarmni uređaji u skladu sa uslovima MZZSK.

Ostali tehnički uređaji (klima uređaji, parabola antene, ventilacioni kanali, dimnjaci, sunčani kolektori i slično) postavljaju se na dvorišnu fasadu, u skladu sa uslovima MZZSK.

Član 39

Bankomati se postavljaju isključivo ugrađeni u staklo portala.

Član 40

Tehnički uređaji koji se montiraju na krovni deo objekta moraju da budu sakriveni iza postojećih atika ili projektovanih maski, u skladu sa uslovima MZZSK.

Član 41

Ambijentalno osvetljenje objekta ili dela objekta postavlja se prema uslovima MZZSK i projekta na koji je data saglasnost MZZSK.

4. Održavanje natpisa poslovnog imena, oglasnih sredstava i zaštitnih i tehničkih uređaja

Član 42

Obaveza je vlasnika natpisa poslovnog imena, oglasnog sredstva, zaštitnog i tehničkog uređaja da održava iste u ispravnom i čistom stanju.

5. Uklanjanje natpisa poslovnog imena, oglasnih sredstava i zaštitnih i tehničkih uređaja

Član 43

U slučaju prestanka ili preseljenja pravnog lica odnosno preduzetnika, obaveza je vlasnika natpisa poslovnog imena da izvrši demontažu natpisa poslovnog imena i da izvrši popravku u slučaju eventualnog oštećenja objekta.

Ukoliko vlasnik natpisa poslovnog imena ne izvrši obaveze iz stava 1. ovog člana, ista prelazi na vlasnika poslovnog prostora.

III USLOVI ODRŽAVANJA FASADA NA NEPOKRETNIM KULTURNIM DOBRIMA

Član 44

Zabranjeno je delimično krečenje fasade osim u slučajevima krečenja celokupnog prizemnog dela.

Pri krečenju prizemnog dela, mora se koristiti boja u tonu identičnim sa postojećim tonom ili boja koja je u harmoniji sa postojećom prema uslovima MZZSK.

Prilikom krečenja fasade, neophodno je nanošenje antigrafit premaza najmanje do visine od 3,00 metara od pločnika, odnosno do srednjeg horizontalnog venca objekta.

IV POSTUPAK

Član 45

Postupak postavljanja tabli sa natpisom poslovnog imena na objekat u Gradskom jezgru sprovodi se u skladu sa odredbama čl. 37-40. Odluke o privremenom korišćenju javne površine i postavljanju manjih montažnih i oglasnih objekata na teritoriji Grada Subotice ("Službeni list Opštine Subotica", br. 23/07 i "Službeni list Grada Subotice", br. 33/08).

Postupak postavljanja oglasnih sredstava iz člana 15. ove odluke, na javnoj površini u Gradskom jezgru i na Paliću, sprovodi se u skladu sa članom 28. Odluke o privremenom korišćenju javne površine i postavljanju manjih montažnih i oglasnih objekata na teritoriji Grada Subotice ("Službeni list Opštine Subotica", br. 23/07 i "Službeni list Grada Subotice", br. 33/08).

Član 46

Postupak postavljanja oglasnog sredstva i zaštitnog i tehničkog uređaja na objekat u Gradskom jezgru i na Paliću pokreće se zahtevom.

O zahtevu rešava organ uprave nadležan za urbanizam i građevinarstvo.

Uz zahtev se prilaže:

1) dokaz o pravu vlasništva na objektu na koji se oglasno sredstvo, odnosno zaštitni ili tehnički uređaj postavlja,

2) dokaz o pravu zakupa na objektu ili dela objekta, ukoliko se objekat koristi po osnovu zakupa, i saglasnost vlasnika objekta,

3) projekat postavljanja oglasnog sredstva i zaštitnog i tehničkog uređaja na koji je pribavljena saglasnost MZZSK,

4) glavni projekat elektroinstalacije, ukoliko se oglasno sredstvo odnosno zaštitni ili tehnički uređaj priključuje na elektroinstalaciju.

Član 47

Rešenje o odobravanju postavljanja oglasnog sredstva odnosno zaštitnog ili tehničkog uređaja na objekat u Gradskom jezgru sadrži:

- podatke o vlasniku oglasnog sredstva odnosno zaštitnog ili tehničkog uređaja,

- podatke o vlasniku i o zakupcu objekta, na koji se sredstvo ili uređaj postavlja,

- podatke o objektu (lokacija, ulica, kvadratura i dr.),

- opis oglasnog sredstva odnosno uređaja koji se postavlja,

- posebne uslove pod kojima se postavljanje može izvršiti i

- obavezu investitora da je dužan da u roku od 15 dana od dana završetka radova na nepokretnom kulturnom dobru o tome obavesti MZZSK,

- ostale obaveze.

V NADZOR

Član 48

Sekretarijat Gradske uprave nadležan za komunalne poslove vrši nadzor nad primenom odredaba zakona kojim se uređuje postavljanje oglasnih sredstava na javnim površinama i ove odluke.

Sekretarijat Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma i građevinarstva vrši nadzor nad primenom odredaba ove odluke kojima se uređuje postavljanje zaštitnih i tehničkih uređaja.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove odluke u pogledu postavljanja oglasnih sredstava obavlja sekretarijat Gradske uprave nadležan za inspekcijsko-nadzorne poslove putem komunalnog inspektora.

Komunalna policija, u skladu sa zakonom, u okviru poslova komunalne policije, vrši kontrolu nad primenom zakona kojim se uređuje postavljanje oglasnih sredstava i odredaba ove odluke i zaštitu kulturnih dobara.

Član 49

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da:

1) kontroliše da li su natpisi poslovnog imena, oglasna sredstva i zaštitni i tehnički uređaji na nepokretnim kulturnim dobrima na teritoriji Grada postavljeni u skladu sa ovom odlukom, uvažavajući stručno mišljenje MZZSK;

2) naloži rešenjem preduzimanje mera i odredi rok koji ne može biti duži od 60 dana za otklanjanje nedostataka ukoliko je natpis poslovnog imena, oglasno sredstvo, odnosno zaštitni ili tehnički uređaj postavljen protivno odobrenju za postavljanje natpisa poslovnog imena, oglasnog sredstva, odnosno zaštitnog ili tehničkog uređaja;

3) naloži rešenjem u roku koji ne može biti duži od pet dana uklanjanje natpisa poslovnog imena, oglasnog sredstva, odnosno zaštitnog ili tehničkog uređaja ukoliko vlasnik nije postupio po tačci 2. ovog stava;

4) naloži rešenjem u roku koji ne može biti duži od 5 dana uklanjanje natpisa poslovnog imena, oglasnog sredstva, odnosno zaštitnog ili tehničkog uređaja ukoliko vlasnik ne pribavi odobrenje za postavljanje natpisa poslovnog imena, oglasnog sredstva, odnosno zaštitnog ili tehničkog uređaja;

5) naloži rešenjem u roku koji ne može biti duži od pet dana uklanjanje natpisa poslovnog imena, oglasnog sredstva, odnosno zaštitnog ili tehničkog uređaja ukoliko vlasnik nije postupio po tačci 4. ovog stava;

6) preduzima druge mere utvrđene zakonom i ovom odlukom;

7) izriče i naplaćuje novčane kazne na licu mesta.

Član 50

U vršenju poslova komunalne policije, pored ovlašćenja propisanih zakonom, komunalni policajac je ovlašćen da:

- izrekne mandatnu kaznu;

- podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo;

- podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka;

- obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 51

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. postavi natpis poslovnog imena, oglasno sredstvo, odnosno zaštitni ili tehnički uređaj bez rešenja o odobravanju postavljanja;

2. postavi natpis poslovnog imena, oglasno sredstvo, odnosno zaštitni ili tehnički uređaj suprotno rešenju o odobravanju postavljanja;

3. ne održava natpis poslovnog imena, oglasno sredstvo, odnosno zaštitni ili tehnički uređaj u ispravnom i čistom stanju (član 42.);

4. posle prestanka ili preseljenja pravnog lica ne izvrši demontažu natpisa poslovnog imena, odnosno ne izvrši popravku u slučaju eventualnog oštećenja objekta (član 43. stav 1.);

5. ne izvrši demontažu natpisa poslovnog imena, odnosno ne izvrši popravku u slučaju eventualnog oštećenja objekta u skladu sa članom 43. stav 2. ove odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 75.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 75.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana može se izreći novčana kazna na mestu izvršenja prekršaja (mandatna kazna) u iznosu od:

- za pravno lice

10.000,00 dinara

- za odgovorno lice u pravnom licu

1.000,00 dinara

- za preduzetnika

5.000,00 dinara

- za fizičko lice

1.000,00 dinara.

 

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 52

Vlasnici odnosno korisnici objekata na čijim fasadama su u Gradskom jezgru Subotice postavljeni natpisi firme, reklamne oznake, zaštitni uređaji ili tehnički uređaji protivno uslovima iz ove odluke, odnosno vlasnici natpisa firme, reklamne oznake, zaštitnog uređaja ili tehničkog uređaja postavljenih na javnoj površini u Gradskom jezgru Subotice protivno uslovima iz ove odluke, dužni su da postavljenje istih usklade sa odredbama ove Odluke u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 53

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".