ODLUKA

O UTVRĐIVANJU NAZIVA ULICA I TRGOVA NASELJENIH MESTA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 5/2010)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način i postupak utvrđivanja i označavanja naziva ulica i trgova naseljenih mesta na teritoriji Grada Požarevca.

Član 2

Pod pojmom ulice i trg smatra se određena prostorno-urbanistička celina određena urbanističkim planom kao i zatečenim stanjem na terenu.

Utvrđivanje prostorno-urbanističke celine koja će biti određena kao ulica i trg, određuje nadležno odeljenje za urbanizam u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Član 3

Ulicama i trgovima naseljenih mesta na teritoriji grada Požarevca utvrđuju se nazivi.

Član 4

Nazivi ulica i trgova ispisuju se na srpskom jeziku ćiriličnim pismom, velikim slovima.

Član 5

Skupština grada Požarevca utvrđuje odlukom nazive ulica i trgova naseljenih mesta na teritoriji grada Požarevca, na predlog Komisije za davanje predloga naziva ulica i trgova koju imenuje Skupština grada Požarevca, a uz prethodno pribavljenu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Promena naziva ulica i trgova, vrši se na isti način kao i za utvrđivanje naziva.

Akt o utvrđivanju naziva ulica i trgova dostavlja se Republičkom geodetskom zavodu - Službi za katastar nepokretnosti Požarevac u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o određivanju, odnosno izmene naziva ulica i trgova.

Član 6

Na teritoriji grada Požarevca naseljena mesta su: Požarevac, Kostolac i 25 seoska naselja.

U jednom naseljenom mestu više ulica i trgova ne mogu imati isti naziv.

Član 7

Inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje ili promenu naziva ulica i trgova može dati Komisija za davanje predloga naziva ulica i trgova, građani i pravna lica.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana mora biti u pismenom obliku i obrazložena.

Član 8

Na osnovu inicijative iz člana 7. ove odluke, postupak za utvrđivanje ili promenu naziva ulica i trgova pokreće Komisija za davanje predloga naziva ulica i trgova.

Član 9

Nazivi ulica i trgova utvrđuju se prema opšte priznatim vrednostima i značenjima po imenima znamenitih ličnosti, značajnih istorijskih, političkih, geografskih, kulturnih, etnoloških i drugih obeležja.

Pri utvrđivanju naziva ulica i trgova polazi se od:

- imena ličnosti koje su potomke zadužile požrtvovanjem, junaštvom, odanošću, verom, dobrotvorstvom, razvojem pismenosti, nauke, umetničkim stvaralaštvom, kao i ličnosti koje su bile osnivači, upravljači, vladari, graditelji i slično u nacionalnim i širim razmerama, kada se po proceni Komisije za davanje predloga naziva ulica i trgova steknu uslovi i

- značajnih događaja i datuma iz istorije, nauke, kulture i slično, kada se po proceni Komisije za davanje predloga naziva ulica i trgova steknu uslovi.

U naziv ulice ili trga ne može biti uneto ime žive ličnosti.

Član 10

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije za davanje predloga naziva ulica i trgova obavlja nadležna služba za saobraćaj Odeljenja za imovinsko pravne, komunalne poslove i saobraćaj Gradske uprave grada Požarevca.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".