REŠENJE
O REŽIMU SAOBRAĆAJA TERETNIH VOZILA I O ZAUSTAVLJANJU I PARKIRANJU VOZILA MIMO UTVRĐENOG REŽIMA SAOBRAĆAJA NA PODRUČJU GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 4/2010)

Tačka 1

Ovim rešenjem utvrđuje se režim saobraćaja teretnih vozila i zaustavljanje i parkiranje vozila mimo utvrđenog režima saobraćaja na području grada Kruševca.

Tačka 2

Zabranjuje se saobraćaj teretnih vozila najveće dozvoljene mase preko 10t unutar "kružnog prstena" - zone koju obrazuju ulice Cara Lazara (od Kralja Milutina do Gazimestanskog trga), Gazimestanski trg, Jug Bogdanova, Balkanska (od Dušanove do Istočne obilaznice), Istočna obilaznica, Vidovdanska (od Istočne obilaznice do Bulevara Nikole Pašića), Bulevar Nikole Pašića, Kneza Miloša (od Bulevara Nikole Pašića do Ul. Bruski put), Bruski put (od Kneza Miloša do Kralja Aleksandra Ujedinitelja), Kralja Aleksandra Ujedinitelja (od Ul. Bruski put do Slatinske), Slatinska (od Kralja Aleksandra Ujedinitelja do Kosovske), Kosovska (od Slatinske do Ive Andrića), Ive Andrića, Bagdalski venac (od Ive Andrića do Njegoševe), Njegoševa (od Bagdalski venac do Prvomajske), Prvomajska, Pećka (od Prvomajske do Kralja Milutina), Kralja Milutina do Cara Lazara.

Određuje se obavezan smer skretanja u levo za teretna vozila najveće dozvoljene mase preko 10t iz ulice Gavrila Principa prema Ul. Kneza Miloša, gledano od Malog Golovoda.

Određuje se obavezan smer skretanja u desno za sva teretna vozila iz Ul. Slatinske prema Ul. Miltijadisa Margaritisa, gledano od Ul. Kosovske.

Zabrana iz stava 1. ove tačke ne odnosi se na navedene ulice.

Tačka 3

Zabrana iz tačke 2. ovog rešenja ne odnosi se na teretna vozila preduzeća kome je povereno komunalno održavanje (iznošenje smeća, pranje ulica, održavanje vodovoda i kanalizacije, proizvodnja i snabdevanje parom, javne rasvete, zelenila, održavanje ulica, puteva) kao i vozila za prevoz hleba.

Vozila iz stava 1. ove tačke moraju biti obeležena oznakom preduzeća.

Tačka 4

Izuzetno od odredbi tačke 2. ovog rešenja, vozila koja u obavljanju svoje delatnosti koriste pravna i fizička lica, čija najveća dozvoljena masa prelazi 10t mogu se kretati samo uz odobrenje Odseka za stambeno-komunalne i imovinsko-pravne poslove gradske uprave grada Kruševca, uz naknadu određenu Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Tačka 5

Kretanje teretnih vozila na osnovu odobrenja iz tačke 4. vrši se u vremenu od 16,00-6,30 h, osim teretnih vozila-radna ili specijalna (mikser, pumpa i sl.) koje se vrši u vremenu od 00,00 do 24,00 h.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja podnosi se fotokopija saobraćajne dozvole uz preciziranje perioda kretanja vozila, dokaz o opravdanosti razloga kretanja vozila, a za fizička lica i rešenje o upisu radnje u registar.

Tačka 6

Vozila se, na području grada Kruševca mogu zaustaviti i parkirati mimo utvrđenog režima saobraćaja na osnovu posebne dozvole Odseka za stambeno-komunalne i imovinsko-pravne poslove u vremenu od 18,00 do 09,00 h, a vozila koja vrše prevoz hleba u vremenu od 18 do 09 h i od 12 do 13 h, uz naknadu određenu Odlukom o taksama. (isključujući snabdevanje zelenih pijaca gde je već saobraćajnim znakom ustrojen režim saobraćaja-snabdevanje)

Vozila iz stava 1. ove tačke se mogu zaustaviti i parkirati na kolovozu samo dok traje utovar-istovar, a najduže 15 minuta.

Zaustavljanje i parkiranje motornih vozila vrši se isključivo na kolovozu uz uključivanje svih pokazivača pravca, obezbeđenjem propisnog obilaženja zaustavljenog - parkiranog vozila i bezbednog kretanja pešaka.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja podnosi se fotokopija saobraćajne dozvole uz preciziranje lokacije i perioda za koji se traži odobrenje, dokaz o opravdanosti razloga zaustavljanja i parkiranja vozila, rešenje o upisu radnje u registar i po potrebi druge dokaze koji opravdavaju zaustavljanje i parkiranje vozila.

Odobrenje iz stava 1. ove tačke izdaje se za period najduže do godinu dana.

Tačka 7

Stupanjem na snagu ovog rešenja prestaju da važe rešenja br. 344-378/2003-01 od 13.08.2003 ("Sl. list opštine Kruševac", br. 5/2003) i br. 344-311/2005 ("Sl. list opštine Kruševac", br. 3/2005).

Tačka 8

Ovo rešenje stupa na snagu danom donošenja.

Tačka 9

Ovo rešenje objaviti u "Službenom listu grada Kruševca".