ODLUKA
O PROGLAŠENJU ZAŠTITE SPOMENIKA PRIRODE "HRAST RASINA"
(Quercus robur L.)

("Sl. list grada Kruševca", br. 4/2010)

Član 1

Proglašava se zaštita stabla hrasta lužnjaka, koje se nalazi u krugu kasarne "Rasina", u Kruševcu, kao spomenik prirode "Hrast Rasina".

Član 2

Spomenik prirode "Hrast Rasina" je impozantnih dimenzija, sa pravilnim habitusom, jakim deblom, izraženim žilištem i širokom krošnjom sa puno zelene mase te je karakteristično za stablo na osami. Starosti je oko 200 godina, dobrog zdravstvenog stanja i vitalnosti. Pored biološko-botaničkih vrednosti stablo ima kulturološki i edukativni značaj.

Dendometrijske karakteristike stabla su:

Visina stabla

32,50 m

Prečnik krošnje

26,00 m

Visina debla do prve žive grane

3,40 m

Prečnik debla na 1,30 m

1,30 m

Obim debla na 1,30 m

4,08 m

Član 3

Spomenik prirode "Hrast Rasina", nalazi se u Kruševcu, na potezu Obilićevo. U ulici Miloša Obilića, broj 20, nedaleko od reke Rasine, u krugu istoimene kasarne, na katastarskoj parceli br. 37/10, koja je u javnoj svojini, gde je prema prepisu posedovnog lista br. 661, korisnik Državni sekretarijat za narodnu odbranu. Površina prirodnog dobra iznosi 5,31 ar i proporcionalna je površini kruga prečnika krošnje.

Član 4

Na zaštićenoj površini spomenika prirode "Hrast Rasina" (u daljem tekstu: Spomenik prirode), ustanovljava se režim zaštite III (trećeg) stepena i utvrđuju mere zaštite kojima se:

Zabranjuje:

- zaštićeno stablo seći, lomiti grane, uništavati koru, kidati lišće kidati ili preduzimati bilo koje radnje koje bi izmenile njegov današnji izgled ili dovele u pitanje biološki opstanak stabla;

- uništavanje korenovog sistema prilikom radova na uređenju prostora;

- raskopavanje i deponovanje zemlje na zaštićenoj površini prirodnog dobra

- ispuštanje otpadnih i zagađenih voda na zaštićenu površinu;

- postavljanje (ukucavanje) tabli i drugih obaveštenja na deblu zaštićenog stabla;

- prevođenje novih podzemnih i nadzemnih instalacija ili bilo koje vrste izgradnje objekata infrastrukture koji bi ga biološko ili pejzažno ugrozili;

- loženje vatre, deponovanje smeća i drugog otpada;

- sadnja bilo kakvog dekorativnog zelenila na zaštićenoj površini (u projekciji krošnje), osim cvetnih, parterskih vrsta;

- izvođenje građevinskih radova na zaštićenoj površini i

- promena namene površine na kojoj se nalazi zaštićeno stablo.

Član 5

Spomenik prirode poverava se na upravljanje Javnom komunalnom preduzeću "Kruševac" iz Kruševca (u daljem tekstu upravljač).

Član 6

Upravljač u cilju sprovođenja mera zaštite, uređenja i prezentacije Spomenika prirode, je dužan da:

1) čuva, unapređuje i promoviše zaštićeno stablo;

2) redovno prati zdravstveno stanje stabla i da na vreme preduzima neophodne mere zaštite;

3) redovno održava zaštićenu površinu Spomenika prirode;

4) sprovodi propisane režime zaštite;

5) donosi plan upravljanja i akt o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi;

6) obeleži zaštićeno dobro u skladu sa posebnim pravilnikom o načinu obeležavanja;

7) obezbedi nadzor nad sprovođenjem uslova i mera zaštite prirode;

8) u saradnji sa inspekcijom i organima bezbednosti sprečava sve aktivnosti i delatnosti koje su u suprotnosti sa aktom o zaštiti i predstavljaju faktor ugrožavanja i devastacije;

9) da redovno obaveštava Zavod za zaštitu prirode Srbije o svim nastalim promenama na zaštićenom prirodnom dobru koje mogu uništiti ili oštetiti njegova bitna svojstva;

10) vrši i druge poslove utvrđene zakonom.

Član 7

Zaštita i razvoj Spomenika prirode sprovodi se prema Planu upravljanja koji se donosi za period od pet godina.

Plan upravljanja iz stava 1. ovoga člana sadrži naročito:

1. prikaz glavnih prirodnih i stvorenih vrednosti;

2. ocenu stanja životne sredine zaštićenog dobra;

3. pregled konkretnih aktivnosti, delatnosti i procesa koji predstavlja faktor ugrožavanja spomenika prirode;

4. dugoročne ciljeve zaštite, očuvanja i unapređenja i održivog razvoja;

5. analizu i ocenu uslova za ostvarivanje tih ciljeva;

6. prioritetne aktivnosti i mere na zaštiti, održavanju, praćenju stanja i unapređenju prirodnih i stvorenih vrednosti;

7. prioritetne zadatke naučnoistraživačkog i obrazovnog rada;

8. planirane aktivnosti na razvoju i uređenju spomenika prirode;

9. aktivnosti na promociji vrednosti spomenika prirode;

10. oblike saradnje i partnerstva sa lokalnim stanovništvom korisnicima zaštićenog područja;

11. aktivnosti i mere na sprovođenju plana sa dinamikom i subjektima realizacije plana upravljanja i način ocene uspešnosti njegove primene;

12. finansijska sredstva i druge materijalne pretpostavke za izvršavanje poverenih poslova u upravljanju i način njihovog obezbeđenja.

Na plan upravljanja iz stava 1. ovog člana, saglasnost daje Odsek gradske uprave nadležan za poslove zaštite prirode po prethodno pribavljenom mišljenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Plan upravljanja iz stava 1. ovog člana ostvaruje se godišnjim programom upravljanja na koji saglasnost daje Odsek gradske uprave nadležan za poslove zaštite prirode.

Godišnji program upravljanja za narednu godinu, zajedno s izveštajem o ostvarivanju programa u tekućoj godini upravljač dostavlja Odseku gradske uprave nadležnom za poslove zaštite prirode do 15. decembra.

O predlogu plana upravljanja zaštićenim dobrom upravljač je dužan da obavesti javnost, što podrazumeva javni uvid u predloženi plan.

Član 8

Upravljač je dužan da obezbedi unutrašnji red i čuvanje zaštićenog dobra u skladu sa pravilnikom o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi koji donosi uz saglasnost Odseka gradske uprave koji je nadležan za poslove zaštite prirode.

Aktom iz stava 1. ovog člana utvrđuju se pravila za sprovođenje propisanog režima zaštite, a naročito način i uslovi ponašanja posetilaca, vlasnika i korisnika nepokretnosti pri kretanju, boravku i obavljanju poslova na zaštićenom prirodnom dobru, uslovi zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja i obrazovnih aktivnosti, kao i način čuvanja i održavanja zaštićenog prirodnog dobra.

Pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite, upravljač je dužan da javno oglasi i na pogodan način učini dostupnim posetiocima i korisnicima.

Član 9

Sredstva potrebna za zaštitu, uređenje i unapređenje prirodnog dobra obezbediće se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti upravljača, iz budžeta grada kao i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 10

Planovi i programi uređenja prostora, šumske, lovne, vodoprivredne, poljoprivredne i druge osnove i drugi programi koji obuhvataju područje gde se nalazi ovo zaštićeno prirodno dobro usaglasiće se sa ovom Odlukom.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".