PRAVILNIK
O MERILIMA ZA UGOVARANJE I UTVRĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA IZGRADNJU OBJEKATA TOPLIFIKACIJE

("Sl. list grada Niša", br. 53/2010)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se merila za ugovaranje visine naknade i utvrđuje visina naknade za izgradnju magistralnih i primarnih objekata gradske toplifikacije (u daljem tekstu: Naknada za toplifikaciju) koja se obračunava ako se objekat priključuje na sistem gradske toplifikacije.

Član 2

Naknadu za toplifikaciju, utvrđenu od strane JP Direkcija za izgradnju grada na osnovu ovog Pravilnika, investitor objekta ugovara sa JP Direkcija za izgradnju grada a uplaćuje na uplatne račune Budžeta Grada Niša.

Član 3

Visina naknade za toplifikaciju utvrđuje se u zavisnosti od njegove namene, a u skladu sa Programom uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 4

Na osnovu kriterijuma iz člana 3. ovog Pravilnika, merila za ugovaranje i utvrđivanje visine naknade za toplifikaciju su troškovi komunalnog opremanja građevinskog zemljišta magistralnim i primarnim objektima gradske toplifikacije.

Član 5

Kod davanja građevinskog zemljišta u zakup putem javnog nadmetanja ili prikupljanjem ponuda javnim oglasom od strane Skupštine Grada Niša za izgradnju objekata, naknada za toplifikaciju obračunava se u visini troškova utvrđenih ovim Pravilnikom, osim ako javnim oglasom nije drugačije definisano.

Član 6

Naknada za toplifikaciju po ovom Pravilniku obuhvata prosečne vrednosti troškova izgradnje magistralnih i primarnih objekata gradske toplifikacije.

Član 7

Naknada za toplifikaciju se određuje prema nameni objekta - prostora koji se na tom zemljištu gradi.

Namena objekta - prostora koji se gradi, za koji se određuje naknada za toplifikaciju može biti:

- stanovanje: stambeni objekti, stambeni prostor u stambeno-poslovnim objektima, stambeni prostor u okviru ateljea i prateći garažni prostor u stambenim i pripadajući deo garažnog prostora u stambeno-poslovnim objektima i garažni prostor van stambenog i stambeno poslovnog objekta koji se nalazi na istoj građevinskoj parceli i u funkciji je glavnog objekta;

- komercijalna delatnost: poslovni objekti, hoteli, ugostiteljski objekti, trgovinski objekti-prostori sa pratećim prostorom, objekti za finansijsko posredovanje, poslovno-stambeni apartmani, benzinske, gasne i TNG pumpe bez i sa nadstrešnicom, ateljei, galerije, izložbeni saloni, objekti na vodi, objekti - prostori koji služe obavljanju delatnosti od opšteg društvenog interesa koji se ne finansiraju iz budžeta, odnosno koje finansiraju privatna lica i koji obuhvataju: obrazovanje, socijalnu i dečiju zaštitu, zdravstvo, kulturu, umetnost i sport i rekreaciju; menjačnice, kancelarije, kladionice, kockarnice, video klubovi i sl. i ostali prostori komercijalnog karaktera u okviru stambeno-poslovnih, privredno proizvodnih i ostalih objekata, kao i pripadajući garažni prostor u ovim objektima;

- proizvodna delatnost: privredno-proizvodni objekti, skladišta, natkrivena proizvodna postrojenja, stovarišta, magacini, servisi, pijace, garaže kao posebni objekti, kao i objekti proizvodnog i uslužnog zanatstva, industrije i građevinarstva, TS, ATC, i ostali energetski objekti, toplane, antenski stubovi sa pratećim sadržajima, crpne stanice, postrojenja za vodosnabdevanje i kanalizaciju, elektro mreža, TT mreža, kablovska distributivna mreža, toplovod, gasovod i ostali podzemni i nadzemni objekti komunalne infrastrukture, poljoprivredni objekti i garažni prostor u ovim objektima;

- objekti ostale namene: objekti javne namene - prostori namenjeni obavljanju delatnosti državnih organa i organizacija, organa i organizacija jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacija koje obavljaju javnu službu, stanovi za socijalno ugrožena lica, objekti - prostori obrazovanja, socijalne i dečije zaštite, zdravstva, kulture, umetnosti, sporta i zaštite životne sredine, objekti - prostori tradicionalnih crkava i tradicionalnih verskih zajednica u smislu Zakona o crkvama i verskim zajednicama;

Objekti - prostori koji nisu navedeni u stavu 2. ovog člana, upodobiće se najsličnijoj navedenoj nameni.

Član 8

Naknada za toplifikaciju se obračunava i ugovara po 1 m2 ukupne neto površine objekta, odnosno prostora, a na osnovu građevinskog glavnog projekta, glavnog mašinskog projekta i izdatih uslova od strane energetskog subjekta.

Član 9

Za objekte stanovanja, iz člana 7. stav 2. alineja 1. ovog Pravilnika, naknada za toplifikaciju obračunava se, ako se objekat priključuje na sistem gradske toplifikacije, u iznosu od

1.375,00 din/m2

Član 10

Za objekte komercijalne delatnosti, iz člana 7. stav 2. alineja 2. ovog Pravilnika, naknada za toplifikaciju obračunava se, ako se objekat priključuje na sistem gradske toplifikacije, u iznosu od

2.750,00 din/m2

Član 11

Za objekte proizvodne delatnosti, iz člana 7. stav 2. alineja 3. ovog Pravilnika, naknada za toplifikaciju obračunava se, ako se objekat priključuje na sistem gradske toplifikacije, u iznosu od

2.185,00 din/m2

Član 12

Za objekte ostale namene, iz člana 7. stav 2. alineja 4. ovog Pravilnika, naknada za toplifikaciju obračunava se, ako se objekat priključuje na sistem gradske toplifikacije, u iznosu od

1.375,00 din/m2

Član 13

Za nadgradnju i dogradnju objekta, odnosno prostora iz člana 7. ovog Pravilnika, naknada za toplifikaciju se obračunava u punom iznosu, kao za izgradnju novih objekata - prostora po ovom Pravilniku, a prema nameni objekta - prostora.

Član 14

Za pretvaranje izgrađenog objekta, odnosno prostora u prostor druge namene, naknada za toplifikaciju se obračunava ako postoji pozitivna razlika između naknade za toplifikaciju za objekat, odnosno prostor kome se menja namena i naknade za toplifikaciju za planiranu namenu objekta, odnosno prostora po ovom Pravilniku.

Član 15

Za pomoćne objekte, obračunava se naknada za toplifikaciju ako se objekat priključuje na sistem gradske toplifikacije u visini iznosa utvrđenih ovim Pravilnikom za izgradnju stambenih objekata iz člana 9.

Član 16

Za izgradnju benzinskih pumpi, pretakališta i punionica gasa, kao zagađivača okoline, naknada za toplifikaciju se obračunava u visini iznosa utvrđenih ovim Pravilnikom, za izgradnju objekata komercijalne delatnosti, odnosno prostora, uvećanih za 50%.

Obračun površina za objekat iz stava 1. ovog člana vrši se za objekat koji se priključuje na sistem gradske toplifikacije.

Član 17

Za izgrađene objekte koji se naknadno priključuju na mrežu gradske toplifikacije, naknada za toplifikaciju, obračunava se u visini iznosa utvrđenih ovim Pravilnikom, a prema nameni objekta, odnosno prostora, za neto grejnu površinu stambenog, odnosno poslovnog prostora.

Član 18

Kod objekata sa višenamenskim sadržajem, naknada za toplifikaciju se utvrđuje za svaku namenu posebno, a u skladu sa ovim Pravilnikom.

Član 19

Ako se prilikom izgradnje ruši postojeći objekat koji je ucrtan u kopiji plana a za koji je plaćena naknada za toplifikaciju i gradi novi objekat, na zemljištu na kome je investitor nosilac prava korišćenja zemljišta ili vlasnik, naknada za toplifikaciju se obračunava samo za razliku u površini prema nameni objekta koji se ruši i objekta koji se gradi.

Član 20

Konačan obračun naknade za toplifikaciju izvršiće se prema projektu izvedenog stanja, odnosno konačno izgrađenih površina objekta, odnosno prostora.

Izmirenje obaveze po konačnom obračunu uslov je za izdavanje upotrebne dozvole.

Član 21

Ako u toku građenja objekta investitor odstupi od dokumentacije na osnovu koje je pribavio građevinsku dozvolu, odnosno odstupi od glavnog projekta na osnovu koga je izdato Rešenje o odobrenju za izvođenje radova, dužan je da snosi troškove razlike u naknadi za toplifikaciju.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, investitor je dužan da dostavi Rešenje o izmeni građevinske dozvole po izmenjenoj dokumentaciji, kao i izmenjen glavni projekat.

Član 22

Investitori u smislu ovog pravilnika, naknadu za toplifikaciju mogu izmiriti jednokratno ili u ratama.

Ako se naknada za toplifikaciju plaća u ratama, onda se plaća na sledeći način:

- Učešće u visini od 20% utvrđene naknade za toplifikaciju u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora.

- Preostali iznos u najviše 24 mesečne rate.

Član 23

Radi obezbeđivanja plaćanja naknade za toplifikaciju, kad obveznik plaća naknadu za toplifikaciju u ratama, dužan je da, prilikom zaključenja ugovora, dostavi jedan od instrumenta obezbeđenja plaćanja: neopozivu bankarsku garanciju "bez prigovora" i naplativu "na prvi poziv", avaliranu menicu, neopoziva ugovorna ovlašćenja, menice sa dva žiranta, administrativnu zabranu na lična primanja ili drugi instrument obezbeđenja plaćanja koji se odredi pri ugovaranju. Naplata instrumenta obezbeđenja će se vršiti u korist propisanih uplatnih računa.

Kada je sredstvo obezbeđenja plaćanja jemstvo pravnog lica, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, kao preduzeće ovlašćeno za ugovaranje naknade za toplifikaciju, odlučuje da li će prihvatiti ponuđeno jemstvo pravnog lica.

Član 24

U slučaju plaćanja naknade za toplifikaciju jednokratno, uplatom u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, obveznik ima pravo na umanjenje naknade za toplifikaciju za 30%.

Ukoliko obveznik naknade za toplifikaciju ne postupi na način iz stava 1. ovog člana, ugovor se smatra raskinutim i o tome se dostavlja obaveštenje nadležnoj upravi.

Ako obveznik naknade za toplifikaciju izvrši delimično plaćanje naknade za toplifikaciju u roku iz stava 1. ovog člana ugovor se smatra raskinutim, a uplaćeni iznos naknade za toplifikaciju vraća se obvezniku u nominalnom iznosu i o tome obaveštava nadležna uprava.

Član 25

U slučaju odustanka od izgradnje objekta, odnosno prostora voljom investitora pre početka izvođenja radova, odnosno početka izgradnje, investitor ima pravo na povraćaj nominalne vrednosti uplaćene naknade za toplifikaciju.

Povraćaj sredstava iz stava 1. ovog člana, izvršiće se na isti način na koji je bilo ugovoreno izmirivanje naknade za toplifikaciju sa investitorom, a saglasno članu 22. ovog Pravilnika.

Član 26

Visina naknade za toplifikaciju utvrđena ovim Pravilnikom mesečno se usklađuje sa rastom cena na malo u Republici Srbiji, a na osnovu podataka Republičkog Zavoda za statistiku.

Prilikom ugovaranja, obračunava se revalorizovana cena koja važi u mesecu zaključenja ugovora.

Do objavljivanja podatka za prethodni mesec, kod obračuna naknade za toplifikaciju koristi se cena koja je važila u prethodnom mesecu.

Prilikom ugovaranja visine naknade za toplifikaciju sa odloženim plaćanjem (u ratama), rate se revalorizuju saglasno stavu 1. ovog člana.

Član 27

Naknada za toplifikaciju se ne plaća kod izgradnje objekata čiji je investitor Grad Niš.

Prelazne i završne odredbe

Član 28

Za ugovore o plaćanju naknade za toplifikaciju koji su zaključeni na osnovu odluka koje su bile na snazi do stupanja na snagu ovog Pravilnika, uslovi iz tih ugovora ostaju nepromenjeni.

Član 29

Investitor koji je podneo zahtev JP Direkcija za izgradnju grada Niša nakon stupanja na snagu Odluke o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Sl. list Grada Niša", br. 25/2010 i 51/2010), a pre stupanja na snagu ovog Pravilnika, naknada za toplifikaciju će se obračunati u skladu sa ovim Pravilnikom.

Član 30

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša", a primenjivaće se do 31.12.2010. godine.