UREDBA

O NAČINU PREDLAGANJA PROJEKATA ČIJA JE REALIZACIJA U FUNKCIJI PODSTICANJA GRAĐEVINSKE INDUSTRIJE REPUBLIKE SRBIJE I O PRAĆENJU DINAMIKE FINANSIRANJA TIH PROJEKATA

("Sl. glasnik RS", br. 50/2010)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se način predlaganja projekata čija je realizacija u funkciji podsticanja građevinske industrije Republike Srbije i o praćenju dinamike finansiranja tih projekata.

Projekti iz stava 1. ovog člana su projekti koji se odnose na izgradnju (rekonstrukcija, adaptacija, sanacija) škola, obdaništa, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, sportskih objekata, stanogradnju, izgradnju autoputeva i drugih državnih puteva, institucija kulture i drugih objekata od javnog značaja (u daljem tekstu: projekti).

Član 2

Ovlašćeni predlagači projekata su:

1) nadležna ministarstva - za projekte koji se finansiraju 100% iz budžeta Republike Srbije;

2) Fond za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine - za projekte koji se finansiraju 50% iz budžeta Republike Srbije i 50% iz budžeta Autonomne pokrajine;

3) jedinice lokalne samouprave, na čijoj teritoriji će se realizovati ti projekti - za projekte koji se finansiraju 50% iz budžeta Republike Srbije i 50% iz budžeta jedinice lokalne samouprave.

Ovlašćeni predlagači projekata uz projekat čiju realizaciju predlažu, dostavljaju i sledeću dokumentaciju:

1) dokaz da je građevinsko zemljište, odnosno objekat u javnoj svojini;

2) lokacijsku dozvolu ili odobrenje za izgradnju i glavni projekat;

3) odluku skupštine grada, odnosno jedinice lokalne samouprave o obezbeđenju sredstava u budžetu za učešće u finansiranju projekta;

4) odluku skupštine grada, odnosno jedinice lokalne samouprave o prihvatanju obaveze otplate duga u periodu od pet godina od dana povlačenja sredstava, odnosno datuma efektuiranja ugovora o kreditu.

Uslovi za izbor i sprovođenje projekata koji se odnose na izgradnju stanova, autoputeva i drugih državnih puteva utvrđuju se posebnim aktom Vlade.

Član 3

Predlozi projekata iz člana 2. ove uredbe dostavljaju se Radnoj grupi za utvrđivanje predloga projekata čija je realizacija u funkciji podsticanja građevinske industrije Republike Srbije (u daljem tekstu: Radna grupa).

Radnu grupu čine po jedan predstavnik: Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja; Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu; Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja; Ministarstva finansija; Ministarstva pravde; Ministarstva za Nacionalni investicioni plan; Ministarstva omladine i sporta; Ministarstva prosvete; Fonda za razvoj Republike Srbije; Građevinske direkcije Srbije.

Radnu grupu obrazuje Vlada.

Član 4

Radna grupa razmatra i utvrđuje predlog za izbor projekta u roku od sedam dana od dana prijema projekta, ukoliko je projekat dostavljen u skladu sa članom 2. ove uredbe.

Vlada po predlogu iz stava 1. ovog člana vrši izbor projekta.

Ako u sprovođenju projekta nastanu nepredviđene okolnosti, Radna grupa je dužna da o tome bez odlaganja obavesti Vladu.

Član 5

Finansijska sredstva za realizaciju projekata koja su obezbeđena u budžetu Republike Srbije, u budžetu autonomne pokrajine, u budžetu jedinice lokalne samouprave i iz kredita banaka prenose se Fondu za razvoj Republike Srbije (u daljem tekstu: Fond).

Sredstva iz stava 1. ovog člana koriste se na osnovu ugovora koji zaključuju Fond, banka koja finansira izabrani projekat, ministarstvo nadležno za poslove finansija i lice koje ovlasti ovlašćeni predlagač projekta čija realizacija se finansira iz tih sredstava.

Ovlašćeni predlagač čiji se projekat realizuje u skladu sa ovom uredbom zaključuje ugovor o komisionim poslovima sa Fondom.

Ovlašćeni predlagač iz stava 3. ovog člana dostavlja Fondu dokumentaciju o realizaciji projekta (ugovor, anekse ugovora, avansnu, privremene i okončanu situaciju, bankarske garancije i dr.) uz izveštaj nadzornog organa.

Ovlašćeni predlagač iz stava 3. ovog člana odgovoran je za preuzimanje obaveza, izdavanje naloga za plaćanje i izvršavanje izdataka namenjenih za sprovođenje projekata.

Član 6

Fond vodi bazu podataka o odobrenim i realizovanim plaćanjima po izvorima sredstava (u daljem tekstu: baza podataka).

Baza podataka sadrži: naziv ministarstva, odnosno autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave; naziv projekta; naziv i broj računa primaoca sredstava; iznos i datum svake pojedinačne isplate; iznos ukupno realizovanih sredstava (iznosi se izražavaju u dinarima i u evrima); procenat realizacije sredstava.

Baza podataka vodi se u elektronskom obliku.

Član 7

Ugovor o izvođenju radova, o nabavci dobara i usluga, kao i ugovore koji za predmet imaju druge aktivnosti vezane za realizaciju projekta, sa izvođačem radova, dobavljačem i pružaocem usluga zaključuju ovlašćeni predlagači koji učestvuju u finansiranju projekta.

Član 8

Fond prati dinamiku trošenja sredstava namenjenih za realizaciju projekata i o tome najmanje jednom u tri meseca izveštava Vladu.

Fond dostavlja Ministarstvu finansija - Sektoru za budžetsku inspekciju i reviziju najkasnije do 31. januara tekuće godine izveštaj o načinu trošenja sredstava namenjenih za realizaciju projekata za prethodnu godinu, radi kontrole namenske upotrebe sredstava.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".