ODLUKA
O SAKUPLJANJU, DOPREMANJU I ODLAGANJU ČVRSTOG KOMUNALNOG OTPADA

("Sl. list grada Čačka", br. 8/2010)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se sakupljanje, dopremanje i odlaganje čvrstog komunalnog otpada sa teritorije grada Čačka na Regionalnu sanitarnu deponiju "Duboko" u Užicu, kao i način plaćanja naknade za odlaganje otpada.

Član 2

Čvrst selektovani i neselektovani komunalni otpad sakupljen na teritoriji grada Čačka odlaže se na Regionalnu sanitarnu deponiju "Duboko" Užice.

Dopremanje sakupljenog otpada do Regionalne sanitarne deponije "Duboko" u Užicu, od transfer stanice u Čačku, vrši Javno komunalno preduzeće "Regionalna sanitarna deponija Duboko" Užice.

Član 3

Sakupljanje čvrstog selektovanog i neselektovanog komunalnog otpada na teritoriji grada Čačka i njegovo dopremanje do transfer stanice u Čačku vrši Javno komunalno preduzeće za održavanje čistoće i pijaca "Komunalac" Čačak, izuzev za naseljeno mesto Mrčajevci, a sa teritorije naseljenog mesta Mrčajevci, Javno komunalno preduzeće za vodovod, održavanje čistoće i pijaca "Moravac" Mrčajevci.

Član 4

Javno komunalno preduzeće za održavanje čistoće i pijaca "Komunalac" Čačak i Javno komunalno preduzeće za vodovod, održavanje čistoće i pijaca "Moravac" Mrčajevci plaćaju mesečnu naknadu Javnom komunalnom preduzeću "Regionalna sanitarna deponija Duboko" Užice, za dopremanje i odlaganje čvrstog komunalnog otpada na Regionalnu sanitarnu deponiju "Duboko" u Užicu, na osnovu mesečnih faktura izdatih od strane Javnog komunalnog preduzeća "Regionalna sanitarna deponija Duboko" Užice, a prema količini dopremljenog otpada na transfer stanicu u Čačku.

Član 5

Cenu za odlaganje otpada po metričkoj toni utvrđuje nadležni organ Grada, u skladu sa godišnjom naknadom za odlaganje koju određuje Javno komunalno preduzeće "Regionalna sanitarna deponija Duboko" Užice, u skladu sa Ugovorom o međuopštinskoj podršci i Aktom o podređenosti zaključenim između Javnog komunalnog preduzeća "Regionalna sanitarna deponija Duboko" Užice, osnivača Javnog komunalnog preduzeća "Regionalna sanitarna deponija Duboko" Užice i Evropske banke za obnovu i razvoj, osnivačkim aktima i važećim propisima.

Član 6

Cena za odlaganje otpada po metričkoj toni uključena je u naknadu za komunalne usluge na teritoriji grada Čačka, uključujući sakupljanje, dopremanje (transport), odlaganje i deponovanje drugog prirodnog ili veštačkog otpada proisteklog iz stambenih, poslovnih i drugih objekata osim industrijskog, klaničkog i medicinskog otpada i opasnih materija, uklanjanje, odvoženje i odlaganje otpada iz posuda za otpatke na javnim mestima i održavanje deponija.

Član 7

Iznos cene za odlaganje otpada uključene u cenu za uslugu sanitarnog održavanja, ili kao posebne cene, po metričkoj toni, mora biti dovoljan da u celosti pokrije ukupnu godišnju naknadu za odlaganje otpada i naknadu za odlaganje otpada koju Javno komunalno preduzeće za održavanje čistoće i pijaca "Komunalac" Čačak i Javno komunalno preduzeće za vodovod, održavanje čistoće i pijaca "Moravac" Mrčajevci plaćaju Javnom komunalnom preduzeću "Regionalna sanitarna deponija Duboko" Užice a koju utvrđuje nadležni organ Grada, na osnovu odredbi odeljka 2. 02. Ugovora o međuopštinskoj podršci i Akta o podređenosti zaključenog između Javnog komunalnog preduzeća "Regionalna sanitarna deponija Duboko" Užice osnivača Javnog komunalnog preduzeća "Regionalna sanitarna deponija Duboko" Užice i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Član 8

Na sve što nije uređeno ovom Odlukom, shodno se primenjuju odredbe Odluke o komunalnom redu i opštem uređenju - prečišćen tekst ("Sl. list opštine Čačak", br. 12/2002, 1/2003, 9/2004 i 11/2004).

Član 9

Međusobni odnosi između Javnog komunalnog preduzeća za održavanje čistoće i pijaca "Komunalac" Čačak, Javnog komunalnog preduzeća za vodovod, održavanje čistoće i pijaca "Moravac" Mrčajevci i Javnog komunalnog preduzeća Regionalna sanitarna deponija "Duboko" Užice, u vezi realizacije ove Odluke, detaljnije će biti regulisani posebnim ugovorom između ovih preduzeća.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".