REŠENJE
O ODREĐIVANJU MESTA ZA ZAUSTAVLJANJE I PARKIRANJE TURISTIČKIH AUTOBUSA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 25/2010)

Član 1

Ovim rešenjem određuju se mesta za zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa na teritoriji grada Beograda, a radi turističkog razgledanja grada.

Član 2

Mesto za zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa je posebno označen prostor na kolovozu ili pored njega za zaustavljanje i parkiranje turističkog autobusa, radi bezbednog ulaska i izlaska putnika.

Mesto za zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa mora imati odgovarajuću površinu za zaustavljanje vozila u dužini najmanje jednog vozila i površinu za ulazak i izlazak putnika iz vozila.

Mesto za zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa mora biti vidno obeleženo i to: horizontalnom oznakom na kolovozu širine 2,5 metara i minimalne dužine 12 metara sa naizmenično ofarbanim uzdužnim linijama plave i bele boje širine 0,5 metara i malim latiničnim slovom "t" i vertikalnim saobraćajnim znakom za autobusko stajalište sa dopunskom tablom na kojoj je označeno "t BUS" i maksimalno dozvoljeno vreme zaustavljanja/parkiranja.

Član 3

Mesta za zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa se određuju prema nazivima ulica u kojima se nalaze. U skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima utvrđuje se dozvoljeno vreme za zaustavljanje i parkiranje i to:

- Bulevar kralja Aleksandra (u zoni Pionirskog parka)

15 min.,

- Karađorđeva (u zoni Pristaništa)

180 min.,

- Studentski trg

3 min.,

- Skerlićeva (kod hrama Svetog Save)

120 min.,

- Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića (kod Muzeja 25. maj)

180 min.,

- Kej oslobođenja u Zemunu (kod ulice Stevana Markovića)

180 min.,

- Strahinjića Bana (kod Skadarske)

3 min.,

- Ušće (kod Bul. M. Pupina)

120 min.,

- Uzun Mirkova (kod Kralja Petra)

3 min.

Član 4

Stupanjem na snagu ovog rešenja prestaje da važi Rešenje o režimu kretanja, zaustavljanja i parkiranja turističkih autobusa na teritoriji grada Beograda ("Službeni list grada Beograda", broj 12/09).

Član 5

Ovo rešenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".