PRAVILNIK

O NOMENKLATURI SPORTSKIH ZANIMANJA I ZVANJA

("Sl. glasnik RS", br. 53/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se nomenklatura sportskih zanimanja i zvanja, kao i uslovi u pogledu stečenog obrazovanja, odnosno osposobljenosti za razvrstavanje u zvanja u oblasti sporta.

Član 2

Uslovi za sticanje zvanja i razvrstavanje u okviru zanimanja stiču se školovanjem i osposobljavanjem.

Nivoi osposobljenosti i stepeni obrazovanja na osnovu kojih se vrši razvrstavanje u zvanja jesu:

1) osposobljenost I nivoa, koja obuhvata savladanu teoretsku i praktičnu obuku u trajanju od najmanje 60 časova uz odgovarajuću proveru znanja i sposobnosti za obavljanje određene vrste poslova;

2) osposobljenost II nivoa, koja obuhvata savladanu teoretsku i praktičnu obuku u trajanju od najmanje 120 časova uz odgovarajuću proveru znanja i sposobnosti za obavljanje određene vrste poslova;

3) osposobljenost III nivoa, koja obuhvata savladanu teoretsku i praktičnu obuku u trajanju od najmanje 240 časova uz odgovarajuću proveru znanja i sposobnosti za obavljanje određene vrste poslova;

4) visoko obrazovanje prvog stepena (osnovne strukovne studije i osnovne akademske studije) i više obrazovanje;

5) visoko obrazovanje drugog stepena (specijalističke strukovne studije i diplomske akademske studije) i visoko obrazovanje na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine.

Član 3

Sportska zanimanja jesu:

1) sportski trener,

2) sportski instruktor,

3) organizator sportske rekreacije,

4) sportski menadžer,

5) spasilac,

6) profesionalni sportista,

7) sportski dokumentalista,

8) sportski sudija.

SPORTSKI TRENER

Član 4

Sportski trener je zanimanje lica koja učestvuju u demonstriranju sportskih veština, programiranju, planiranju i realizaciji stručno-pedagoškog rada u određenoj sportskoj grani.

Naziv zanimanja iz stava 1. ovog člana obuhvata i naziv određene sportske grane, kao i usmerenost na određenu oblast.

Član 5

Zvanja u okviru zanimanja sportskog trenera jesu:

1) trener pripravnik;

2) operativni trener;

3) trener;

4) trener specijalista;

5) trener profesor sporta.

Član 6

Za sticanje zvanja trener pripravnik neophodni su sledeći uslovi:

1) završena srednja škola;

2) završen najmanje program stručnog osposobljavanja II nivoa.

Član 7

Za sticanje zvanja operativni trener neophodni su sledeći uslovi:

1) završena srednja škola;

2) završen najmanje program stručnog osposobljavanja III nivoa ili završene osnovne strukovne studije u obrazovno-naučnoj oblasti fizičko vaspitanje i sport, sa diplomskim radom iz izabranog sporta.

Član 8

Za sticanje zvanja trener neophodne su najmanje završene osnovne strukovne studije u obrazovno-naučnoj oblasti fizičko vaspitanje i sport, sa diplomskim radom iz izabranog sporta.

Pravo na sticanje zvanja trener imaju i lica koja su, pre stupanja na snagu ovog pravilnika, stekla više obrazovanje iz oblasti fizičkog vaspitanja i sporta i time stekla zvanje višeg sportskog trenera.

Zvanje trenera mogu da steknu i lica koja su, pre donošenja ovog pravilnika, završila osnovne studije u četvorogodišnjem trajanju i stekla stručni naziv profesor fizičke kulture, pod uslovom da imaju najmanje dve godine usmerenja za odgovarajuću sportsku granu, diplomski rad iz odgovarajuće sportske grane i da su najmanje dve godine bili profesionalni treneri u klubu za odgovarajuću sportsku granu.

Član 9

Za sticanje zvanja trener specijalista neophodne su najmanje završene specijalističke strukovne studije, odnosno specijalističke akademske studije, u oblasti sporta.

Zvanje trener specijalista može da stekne i lice sa završenim osnovnim studijama u četvorogodišnjem trajanju, osnovnim akademskim studijama u četvorogodišnjem trajanju, odnosno diplomskim akademskim studijama, u oblasti sporta u trajanju od najmanje dve godine i odbranjen diplomski (ili master) rad iz odgovarajuće oblasti sporta.

Član 10

Za sticanje zvanja trener profesor sporta i trener profesor fizičkog vaspitanja i sporta neophodne su završene osnovne studije u četvorogodišnjem trajanju, osnovne akademske studije u četvorogodišnjem trajanju, odnosno diplomske akademske studije u oblasti sporta ili završene magistarske studije ili odbranjena doktorska disertacija, sa usmerenjem od najmanje dve godine za određenu sportsku granu, kao i odbranjen diplomski ili master rad, odnosno magistarska teza ili doktorska disertacija odgovarajuće sportske grane.

SPORTSKI INSTRUKTOR

Član 11

Sportski instruktor je zanimanje lica koja se bave poslovima demonstriranja i osnovne obuke u određenoj sportskoj, sportsko-rekreativnoj ili sportsko-turističkoj aktivnosti.

Naziv zanimanja iz stava 1. ovog člana obuhvata i naziv određene sportske, sportsko-rekreativne i sportsko-turističke aktivnosti (skijanje, klizanje, ples, plivanje, planinarenje, alpinizam, slobodno penjanje, orjentiring, speleologija, sportsko letenje, padobranstvo, paraglajding, jedrenje, jedriličarstvo, jahanje, rafting, lov, ribolov, mauntibajking i sl.).

Da bi se steklo zvanje sportskog instruktora za novu (još neregistrovanu) aktivnost, neophodno je da prethodno bude osnovano odgovarajuće nacionalno strukovno udruženje koje odobrava i registruje Ministarstvo omladine i sporta u skladu sa zakonom.

Član 12

Zvanja u okviru zanimanja sportskog instruktora jesu:

1) demonstrator;

2) instruktor pripravnik;

3) instruktor.

Član 13

Demonstrator je lice koje se bavi prikazom odgovarajućih veština i ne sme samostalno da radi, već u saradnji sa instruktorom.

Za sticanje zvanja demonstrator neophodni su sledeći uslovi:

1) završena srednja škola;

2) završen najmanje program stručnog osposobljavanja I nivoa.

Član 14

Za sticanje zvanja instruktor pripravnik neophodni su sledeći uslovi:

1) završena srednja škola,

2) završen najmanje program stručnog osposobljavanja II nivoa.

Član 15

Za sticanje zvanja instruktor neophodni su sledeći uslovi:

1) završena srednja škola,

2) završen najmanje program stručnog osposobljavanja III nivoa.

ORGANIZATOR SPORTSKE REKREACIJE

Član 16

Organizator sportske rekreacije je zanimanje lica koja realizuju poslove u oblasti sporta za sve.

Naziv zanimanja iz stava 1. ovog člana može da obuhvata i usmerenost na poseban segment (animacija, personalni fitnes, grupno vođeni fitnes, itd.).

Član 17

Zvanja u okviru zanimanja organizator sportske rekreacije jesu:

1) sportsko-rekreativni trener pripravnik;

2) sportsko-rekreativni operativni trener;

3) trener u sportskoj rekreaciji;

4) specijalista sportske rekreacije;

5) profesor sportske rekreacije.

Član 18

Sportsko-rekreativni trener pripravnik je lice koje samostalno realizuje poslove animacije i organizacije grupa i pojedinaca; brine o bezbednosti klijenata, upoznaje ih sa specifičnim rekreativnim programima, specifičnim terenima, trasama, poligonima; upućuje klijente na pravilan izbor opreme i rekvizita.

Za sticanje zvanja sportsko-rekreativni trener pripravnik neophodni su sledeći uslovi:

1) završena srednja škola,

2) završen najmanje program stručnog osposobljavanja II nivoa.

Član 19

Sportsko-rekreativni operativni trener je lice koje samostalno realizuje specifične programe grupnog i personalnog fitnesa, velnes i SPA programe.

Za sticanje zvanja sportsko-rekreativni operativni trener neophodni su sledeći uslovi:

1) završena srednja škola,

2) završen najmanje program stručnog osposobljavanja III nivoa.

Član 20

Za sticanje zvanja trener u sportskoj rekreaciji neophodne su najmanje završene osnovne strukovne studije u oblasti sporta.

Pravo na sticanje zvanja trener u sportskoj rekreaciji imaju i lica koja su, pre stupanja na snagu ovog pravilnika, stekla više obrazovanje iz oblasti sporta i fizičke kulture.

Zvanje trenera u sportskoj rekreaciji mogu da steknu i lica koja su, pre stupanja na snagu ovog pravilnika, završila osnovne studije u trajanju od najmanje četiri godine i stekla stručni naziv profesor fizičke kulture.

Član 21

Za sticanje zvanja specijalista sportske rekreacije neophodne su najmanje završene specijalističke strukovne ili osnovne akademske studije u trogodišnjem ili četvorogodišnjem trajanju ili diplomske akademske studije, ili specijalističke akademske studije u oblasti sporta, sa usmerenjem na odgovarajući segment rekreacije.

Zvanje specijalista sportske rekreacije može da stekne i lice sa završenim osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, osnovnim akademskim studijama u četvorogodišnjem trajanju, odnosno diplomskim akademskim studijama, u oblasti sporta.

Član 22

Za sticanje zvanja profesor sportske rekreacije neophodne su završene osnovne studije u trajanju od najmanje četiri godine, osnovne akademske studije u četvorogodišnjem trajanju, odnosno diplomske akademske studije u oblasti sporta ili završene magistarske studije ili odbranjena doktorska disertacija, sa usmerenjem od najmanje dve godine na sportsku rekreaciju, kao i odbranjen diplomski ili master rad, odnosno magistarska teza ili doktorska disertacija iz oblasti sportske rekreacije.

SPORTSKI MENADŽER

Član 23

Sportski menadžer je zanimanje lica koja se profesionalno bave poslovima rukovođenja, upravljanja i koordiniranja rada i razvoja organizacija u oblasti sporta višeg tehnološkog i planerskog tipa; poslovima kreiranja, planiranja i organizovanja propagandnih kampanja i akcija, odnosima sa javnošću i kontaktima sa sredstvima javnog informisanja u sportu.

Sportski menadžeri se profesionalno bave i poslovima posredovanja i pregovaranja pri prelascima sportista iz jedne sportske organizacije u drugu (domaću ili inostranu), ili poslovima posredovanja i pregovaranja u vezi sa bilo kojim vidom angažovanja sportiste od strane sportske organizacije, a u okviru različitih sportskih grana.

Član 24

Zvanja u okviru zanimanja sportskog menadžera jesu:

1) operativni menadžer;

2) menadžer;

3) menadžer specijalista.

Član 25

Za sticanje zvanja operativni menadžer neophodni su sledeći uslovi:

1) završena srednja škola,

2) završen najmanje program stručnog osposobljavanja III nivoa.

Član 26

Za sticanje zvanja menadžer neophodne su najmanje završene osnovne strukovne studije iz oblasti sportskog menadžmenta.

Pravo na sticanje zvanja menadžer imaju i lica koja su, pre stupanja na snagu ovog pravilnika, stekla više obrazovanje iz oblasti sportskog menadžmenta.

Član 27

Za sticanje zvanja menadžer specijalista neophodne su najmanje završene specijalističke strukovne studije, osnovne studije u četvorogodišnjem trajanju, odnosno diplomske akademske studije, u oblasti sportskog menadžmenta.

SPASILAC

Član 28

Spasilac je zanimanje lica koje obezbeđuje uslove za bezbedno bavljenje sportskim aktivnostima i pruža pomoć u slučaju potrebe.

Naziv zanimanja iz stava 1. ovog člana obuhvata i naziv određene sportske grane, odnosno okruženja u kojem se poslovi obavljaju (voda, sneg, planina i sl.).

Član 29

Zvanja u okviru zanimanja spasioca jesu:

1) spasilac pripravnik;

2) spasilac;

3) spasilac instruktor.

Član 30

Za sticanje zvanja spasilac pripravnik neophodni su sledeći uslovi:

1) završena srednja škola;

2) završen najmanje program stručnog osposobljavanja I nivoa.

Član 31

Za sticanje zvanja spasilac neophodni su sledeći uslovi:

1) završena srednja škola,

2) završen najmanje program stručnog osposobljavanja II nivoa.

Član 32

Za sticanje zvanja spasilac instruktor neophodni su sledeći uslovi:

1) završena srednja škola;

2) završen najmanje program stručnog osposobljavanja III nivoa.

PROFESIONALNI SPORTISTA

Član 33

Profesionalni sportista jeste sportista koji se u skladu sa zakonom bavi sportskom aktivnošću kao jedinim ili osnovnim zanimanjem, samostalno ili u okviru sportskih organizacija.

Naziv zanimanja iz stava 1. ovog člana obuhvata i naziv određene sportske grane.

Član 34

Uslov u pogledu stečenog obrazovanja, odnosno osposobljenosti za razvrstavanje u zvanje iz člana 33. ovog pravilnika jeste najmanje osnovno obrazovanje.

SPORTSKI DOKUMENTALISTA

Član 35

Sportski dokumentalista je zanimanje lica koja se bave poslovima kreiranja, planiranja i organizovanja stručnog informisanja, dokumentovanja stručne literature, dokumentovanja statističkih pokazatelja o razvoju fizičke kulture ili sporta, izdavačkoj delatnosti, pripremanja i uređivanja sekundarnih informacionih izvora u sportu.

Član 36

Uslovi u pogledu stečenog obrazovanja, odnosno osposobljenosti za razvrstavanje u zvanje jesu: najmanje završene osnovne strukovne studije u obrazovno-naučnoj oblasti fizičko vaspitanje i sport.

SPORTSKI SUDIJA

Član 37

Sportski sudija je zanimanje lica koja se profesionalno bave poslovima sportskog suđenja.

Naziv zanimanja iz stava 1. ovog člana obuhvata i naziv određene sportske grane.

Član 38

Zvanja u okviru zanimanja sportskog sudije jesu:

1) sportski sudija;

2) međunarodni sportski sudija.

Član 39

Uslovi u pogledu stečenog obrazovanja, odnosno osposobljenosti za razvrstavanje u zvanja jesu:

1) za zvanje sportski sudija - najmanje srednje obrazovanje i završen najmanje program osposobljavanja I nivoa;

2) za zvanje međunarodni sportski sudija - ispunjeni uslovi koje propisuje nadležna međunarodna sudijska organizacija.

Član 40

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja ("Službeni glasnik RS", broj 30/99).

Član 41

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".