ODLUKA

O OSNIVANJU INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 11/2006 i 13/2010)

Član 1

Za obavljanje zdravstvene delatnosti u oblasti javnog zdravlja za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine i za teritoriju opština Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, kao i za teritoriju Grada Novog Sada, osniva se Institut za javno zdravlje Vojvodine (u daljem tekstu: Institut).

Osnivač Instituta je Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine, sa sedištem u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina 16.

Član 2

Naziv Instituta je: "Institut za javno zdravlje Vojvodine."

Sedište Instituta je u Novom Sadu, Ulica Futoška broj 121.

Član 3

Institut je zdravstvena ustanova sa svojstvom pravnog lica.

Na osnivanje, organizaciju i rad Instituta primenjuju se propisi o javnim službama i zdravstvenoj zaštiti.

Član 4

Institut u skladu sa zakonom obavlja zdravstvenu delatnost u oblasti:

- fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja stanovništva;

- promocije zdravlja;

- životne sredine i zdravlja stanovništva;

- radne okoline i zdravlja stanovništva;

- zdravstvenog menadžmenta, kvaliteta i efikasnosti zdravstvenog sistema;

- integrisanog informacionog sistema javnog zdravlja;

- javnog zdravlja u elementarnim i drugim većim nepogodama i vanrednim prilikama.

U obavljanju zdravstvene delatnosti u oblastima iz stava 1. ovog člana, Institut na teritoriji opština i Grada iz člana 1. ove Odluke:

- prati, procenjuje i analizira zdravstveno stanje stanovništva i izveštava nadležne organe i javnost;

- prati i proučava zdravstvene probleme i rizike po zdravlje stanovništva;

- predlaže elemente zdravstvene politike, planove i programe sa merama i aktivnostima namenjenim očuvanju i unapređenju zdravlja stanovništva;

- vrši informisanje, obrazovanje i obuku stanovništva za brigu o sopstvenom zdravlju;

- vrši procenu efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite;

- planira razvoj stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika;

- podstiče razvoj integrisanog zdravstvenog informacionog sistema;

- vrši primenjena istraživanja u oblasti javnog zdravlja;

- sarađuje i razvija partnerstvo u društvenoj zajednici na identifikaciji i rešavanju zdravstvenih problema stanovništva;

- obavlja socijalno-medicinsku, higijensko-ekološku, epidemiološku i mikrobiološku zdravstvenu delatnost;

- vrši bakteriološke, serološke, virusološke, hemijske i toksikološke preglede i ispitivanja u vezi sa proizvodnjom i prometom životnih namirnica, vode, vazduha, predmeta opšte upotrebe, kao i u vezi sa dijagnostikom zaraznih i nezaraznih bolesti;

- koordinira, usklađuje i stručno povezuje rad zdravstvenih ustanova u državnoj svojini za teritoriju za koju je osnovan;

- sarađuje sa drugim zdravstvenim ustanovama na teritoriji za koju je osnovan, kao i sa nadležnim organima lokalne samouprave i drugim ustanovama i organizacijama od značaja za unapređenje javnog zdravlja;

- upravlja medicinskim otpadom i

- obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom.

Član 4a

Pored poslova iz člana 4. stav 2. ove Odluke, Institut koordinira i prati stručni rad zavoda za javno zdravlje i drugih zdravstvenih ustanova koje na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine obavljaju higijensko-epidemiološku i socijalno-medicinsku delatnost, predlaže dugoročne mere zdravstvene zaštite sa prioritetima i metodološki rukovodi njihovim sprovođenjem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, predlaže zavodu za javno zdravlje osnovanom za teritoriju Republike Srbije potrebne mere u elementarnim i drugim većim nepogodama i nesrećama i vrši njihovo sprovođenje u saradnji sa drugim ustanovama.

Institut obavlja i obrazovanu i naučnoistraživačku delatnost.

Član 5

Sredstva za osnivanje i početak rada Instituta čine sredstva, imovina, prava i obaveze Instituta za zaštitu zdravlja Novi Sad u Novom Sadu, utvrđena finansijskim izveštajima na dan 30. juna 2006. godine sačinjenim u skladu sa propisima o računovodstvu.

Finansijske izveštaje utvrdiće Upravni odbor Instituta za zaštitu zdravlja Novi Sad u Novom Sadu, koji prestaje sa radom početkom rada Instituta.

Poslovne promene nastale između 30. juna 2006. godine i dana upisa Instituta u sudski registar obuhvataju se u poslovnim knjigama Instituta.

Član 6

Institut počinje sa radom danom upisa u sudski registar.

Član 7

Danom početka rada Institut preuzima sredstva, imovinu, prava i obaveze Instituta za zaštitu zdravlja Novi Sad u Novom Sadu, preuzima zaposlene u Institutu za zaštitu zdravlja Novi Sad u Novom Sadu i u svom radu primenjuje akta Instituta za zaštitu zdravlja Novi Sad u Novom Sadu.

Član 8

Organi Instituta su direktor, Upravni i Nadzorni odbor koje imenuje i razrešava Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 9

Do imenovanja direktora Instituta poslove i ovlašćenja direktora Instituta obavljaće direktor Instituta za zaštitu zdravlja Novi Sad u Novom Sadu prof. dr Mirjana Martinov Cvejin.

Član 10

U vršenju poslova i ovlašćenja direktora Instituta prof. dr Mirjana Martinov Cvejin:

1. predstavlja i zastupa Institut u osnivanju;

2. organizuje i rukovodi radom Instituta u osnivanju;

3. izvršava odluke privremenog Upravnog odbora Instituta i preduzima mere za njihovo sprovođenje;

4. stara se o zakonitosti rada i odgovoran je za zakonitost rada Instituta u osnivanju; i

5. vrši druge poslove utvrđene zakonom.

Član 11

Do imenovanja predsednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora Instituta poslove i ovlašćenje privremenog Upravnog i Nadzornog odbora vršiće predsednik i članovi Upravnog i Nadzornog odbora Instituta za zaštitu zdravlja Novi Sad u Novom Sadu.

Član 12

Privremeni Upravni odbor će doneti Statut Instituta i druge opšte akte potrebne za upis Instituta u sudski registar i obaviti druge poslove iz nadležnosti Upravnog odbora, u skladu sa zakonom.

Član 13

Privremeni Upravni odbor doneće Statut Instituta i dostaviti ga Izvršnom veću Autonomne Pokrajine Vojvodine na saglasnost u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine imenovaće predsednika i članove Upravnog i Nadzornog odbora Instituta u roku od 3 meseca od dana stupanja na snagu ove odluke.

Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine imenovaće direktora Instituta u roku od 2 meseca od imenovanja predsednika i članova Upravnog odbora Instituta.

Član 14

Ovom odlukom zamenjuje se Odluka o osnivanju Instituta za javno zdravlje Vojvodine sa sedištem u Novom Sadu broj: 022-00345/2006 koju je Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine donelo 28. juna 2006. godine.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopuni
Odluke o osnivanju Instituta za javno zdravlje Vojvodine

("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2010)

Član 4

Upravni odbor uskladiće Statut Instituta sa ovom Odlukom i dostaviti ga Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine na saglasnost u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".